Dana77 ja -OO-
Kirjoittelen teille ns. dummy-opastuksen Everest Base-Cam retkeen, joka perustuu omakohtaisiin kokemuksiin.. Tästä on sitten hyvä jatkaa syventäen tietoa muista lähteistä Tosin omista reissuistani alueella alkaa olla jo vuosikymmen, joten lukekaa sillä varauksella, että tietoni voivat olla hyvinkin vanhentuneet. Olen ollut tuolla seudulla pariinkiin otteeseen kiipeämässä (alppityylillä..) muita Everestin alueella olevia huippuja, mutta käynyt myös morjenstamassa tuttavia varsinaisella Everestin perusleirilläkin.
Jos Everestin perusleirin reittiä haaveilee, niin kaupallisten ja kalliiden opastettujen reissujen lisäksi on pari muutakin vaihtoehtoa. Yksi helppo ja huomattavasti huokeampi tapa on, että palkkaatte esim Kathmandusta oppaan (ei tarvitse olla kiipeilytaitoinen), joka seuraa teitä mukana reissun aikana. Tämä toimii sikäli hyvin, että homman varsinainen pihvi oppaalla on toimia tulkkina ja tietysti opastaa teidät majataloihin, joista hän saa omat provikat kotiutettua. Jos taas rompetta haluaa kantaa enemmänkin (kukaan kunniantuntoinen opas ei ylleensä teidän romppeita kanna), niin sitten voi palkata sen päälle kantajan tai kaksi retkueenne lukumäärästä riippuen, siis jos välttämättä haluaa raahata puoli omaisuutta mukana, muttei itse halua kantaa painavaa reppua? Mukavuussyistä sanoisin, että kunhan repun paino on alle 10 kiloa, niin kantajille ei todellakaan ole tarvetta ja 10 kilon reppu on nykyajan kevyillä varustuksilla jo painava.. kamaa mahtuu mukaan vaikka jaettavaksi asti.
Everestin "perusleirin huiputukseen" ei tarvitse sen kummenpaa lupaa kuin perus " National Park" maksun. Sitten tulee erilaisia maksuja päälle, jos haluatte reissulla huiputtaa jonkin ns.Trekking Peakeista (nimi voi olla harhaanjohtava sillä osa noista huipuista ovat teknisesti todella haastavia, paljon vaikeampia kuin Everest..), mutta silti todella paljon edullisempia kuin varsinainen expedition-lupa "oikeille" vuorille.Siiten jos/kun teillä alkaa tällainen reissu konkretisoitua, niin minulle voi pistää viestiä ja opastan hyvien paikallisten kiipeilyfirmojen pariin, joiden kanssa voitte neuvotella asiat tarkemmin. Homma tulee huomattavasti halvemmaksi, jos teillä on esimerkiksi 4 henkeä jakamassa näitä kustannuksia noihin "kaupallisiin pakettimatkoihin" verrattuna. Ainakin yksin matkatessa (jos ei muita kustannuksia jakamassa) rahallinen hyöty voi olla hiukan siinä ja siinä...
Sitten se toinen - ylivoimaisesti halvin ja mielestäni käypä - optio on heittää reppu selkään, ottaa lento Luklaan ja unohtaa oppaat. Käytännössä tuo "Everest Basecamp" reissu on niin hyvin opaskirjoitettu ja käytännön faciliteeteiltaan toteutettu, että oppaan palkkaaminenkin on vähän rahan hukkaa, ellei sitten vartavasten halua tukea nepalilaista kiipeilybusinesta, jossa ei tietenkään sinänsä ole mitään tuomittavaa tai moitittavaa. Sagarmathan kansallispuiston rajalla (edullinen) puistomaksu kouraan ja kohti Everestia. Jokunen vuosi sitten Nepalin hallitus ahneuksissaan mietti, että tälle "Everest Basecamp reissullekin" pitäisi ulkomaalaisten palkata opas mukaan, mutta en ole varma, toteuttivatko he koskaan tätä suunnitelmaa? Kokemusten perusteella veikkaisin, että vaikka toteuttivat, kiinnijäämisen mahdollisuus "ilman opasta" tapahtuvaan retkeilyyn on joka tapauksessa huomattavan vähäinen. Mihin piruun he vetävät rajan sille, onko joku tallaamassa alueella muuten vain, vaiko "Everest Basecamp retkellä..? Lisäksi tuolla on niin paljon kanssaturisteja liikkeellä molempiin suuntiin, että siellä kuulee kyllä kyllästymiseen saakka muiden "sotatarinoita" mitä edessä on odotettavissa ja tarvittaessa voi liittyä johonkin (opastettuun) porukkaan mukaankin, jos siltä tuntuu.
Everestin perusleirille pääsy ei enää tätänykyä ole käsittääkseni mitenkään itsestäänselvyys. Ymmärrettävistä syistä johtuen oikeat kiipeilijät ja ja varsinaiset kiipeilyretkikunnat eivät halua perusleiriin turismoja pyörimään kuin puolukka pillussa, joten normaalit tallaajat ohjataan yleensä viereisen "kivikasan", eli Kala Pattharin (5644m) huipulle (jonka huiputtaminen ei vaadi muuta kuin kävelytaidon ja kohtuullisen hyvän peruskunnon..). Mutta ei sitä silti kannata ylenkatsoa, koska huipulta avautuvat näkymät ovat kyllä kerrassaan hienot - paljon paremmat kuin perusleiristä!
Sitten sananen vielä etenemisaikataulusta.. Etäisyydet ovat lyhyet. Luklasta kävelee (tarvittaessa) Namche Bazariin päivässä, joskin yhden yön viettäminen välissä on kyllä suotavaa monestakin syystä johtuen. Namche Bazaarista Everestin perusleiriin ei ole kuin noin maratonin verran matkaa, joten kovakuntoiset juoksevat sen "muutamassa" tunnissa. Mutta akklimisoituminen vie oman aikanasa ja sille kannattaa varata hiukan aikaa, niin voi paremmin myös ihailla maisemia ja kulttuuriakin ja tutustua muihin (yleensä keskivertoa mielenkiintoisempiin) kanssavaeltajiin. On myös keskimäärin mukavampi vaeltaa, kun ei ole oksennus kurkussa ja päätä huimaa, heh
Vuoristotaudin puhkeaminen huonon akklimisaation johdosta ei muuten ole juurikaan kuntoon liittyvä tekijä... miltei päinvastoin eli kovakuntoisilla vuoristotaudin riskin on paljon suurempi, koska ahnehtivat liian paljon matkaa ja nousukorkeutta yhdelle päivälle. Tähän sortuu helposti, koska päiväkohtainen matka Namchen jälkeen on niin lyhyt.
Olen ehdottomasti samaa mieltä, että Annapurna Circuitilla maisemat ovat hienommat bioversiteetin ja paikallisen kulttuurinkin vuoksi, mutta onhan tuossa "Everestillä käynnissä" oma hohtonsa, jota ei voi ohittaa.
Jos minä olisin tekemässä Everest Base Camp reissua ekka kertaa, niin ennen varsinaiselle reissulle lähtöä ottaisin Kathmandusta Everest View Flightin, joss käydään pienkoneella pyörähtämässä muutaman tunnin lento Everestin seudulla ihailemassa maisemia ja itse massiivia. Hieno reissu ja nostattaa varmasti fiiliksiä tulevaa trekkiä ajatellen.