Tuossahan on lueteltu asioita, joita vasemmistolainen markkinatalous ei ole. Se mitä tämä kummajainen on, kuitataan kolmella ajatuksella:
1. oikeus puuttua markkinatalouden toimintaan sen parametreja säätämällä,
2. demokratian ja eduskunnan vallan painottaminen sosiaalipolitiikassa sekä
3. julkisesti rahoitettuja palveluja voidaan tuottaa yksityisissä yrityksissä, koska päätöksenteko on niissä joustavampaa kuin byrokraattisesti johdetuissa julkisissa organisaatioissa.
Vaikkapa USA:ssa toteutetaan pitkälti noista jokaista. Sisältö USA:ssa ei arvatakseni ole sama kuin Soinivaaran hahmotelmissa, ja siksi niitä tarkennuksia kaipasinkin.
Sen mitä Odea olen lukenut, niin kuvittelisin hänen tarkoittavan tässä malleja, keinoja sekä politiikkaa jolla markkinatalouden reunaehdoin sekä avulla kyetään säilyttämään pohjoismainen hyvinvointivaltio.
Todennäkösesti juuri tästä on kysymys ja Soinivaara viittaa tähän
@heavy postaamassa linkissä. Avainkysymys onkin se, että kun Soinivaarankin mukaan jokainen vassaripohjainen hallitus on epäonnistunut Euroopassa tällä vuosituhannella, mitä voisi olla aivan konkreettisen karkeasti vasemmistolainen markkinatalous yhdistyvässä Euroopassa samaan aikaan, kun sekä taloudellinen yhteistyö että globaali kilpailu mm. EU:n, Aasian ja USA:n välillä voi kumpikin eri aikoina lisääntyä. Miten Soinivaara esim hahmottaa mantereelta toiselle liikkuvat pääomat ja niiden verotuksen suhteessa ansiotyöhön ja välttämättömään omistamiseen ja miten Soinivaara näkee demokratian kehityksen?
Ja ennen kaikkea, miten Soinivaara aikoo toteuttaa mahdollisen mallinsa kun se valmistuisi? Yksin Suomessa se tuskin onnistuu globalisaatioista ja monesta muusta tekijästä johtuen.
***
Kaikkiaan hienoa, että Soinivaara kirjoitti blogiinsa asiantuntevasti neljästä puolueesta ja niiden tilanteesta. Soisi, että jokainen lukisi, vaikka ei kaikesta samaa mieltä olisikaan.