bunghole kirjoitti:
Artikkelissa käsiteltiin tulevaisuutta ja tämän arvion mukaan Venäjä ei tule olemaan suurimpia toimijoita maailmassa mutta mielestäni tulee silti olemaan suurvalta. Jos pessimistisin arvio väestökehityksestä pitää paikkansa niin voi olla ettei siitä ole enää edes suurvallaksi kuin ydinaseensa takia.
No tästä ollaan samaa mieltä pääosin. Tosin tämä mielipiteesi poikkeaakin sitten tuon artikkelin yleislinjasta, joka oli Venäjän kehityksen suhteen äärimmäisen pessimistinen.
Venäjän suurvalta-asema tulee säilymään ja todennäköisesti vahvistumaan seuraavien vuosikymmenien aikana. Tähän on olemassa monia syitä.
bunghole kirjoitti:
Miksi sitten aiemmin ketjussa pidät Kiinaa jopa uhkana Venäjälle? Puhuit mm. siitä ettei Venäjä halua myydä uusinta aseteknologiaansa Kiinaan. Mistä tämä ristiriita? Eikö Kiinan ja Venäjän pitänyt olla ystäviä ja kyllähän ystäville myydään aivan mitä he vain haluavat.
Yritä ymmärtää, että maailmanpolitiikassa on vain liittolaisia, ei ystäviä. Liittolaiset valitaan hyötysuhteen vuoksi. Esimerkiksi Suomi oli Saksan liittolainen II maailmansodassa, koska siitä oli Suomelle hyötyä, mutta kääntyi Saksan viholliseksi, kun tuon liittolaisuuden hyöty lakkasi olemasta. Mikään rakkaus tai edes velvollisuudentunne liittolaista kohtaan ei velvoittanut Suomea jatkamaan taistelua Saksan rinnalla katkeraan loppuun asti.
Venäjä ja Kiina ovat liittolaisia keskenään, koska siitä on molemmille hyötyä. Molemmat ajavat multipolaarista maailmanjärjestystä, jossa Yhdysvaltojen hegemoniaa halutaan horjuttaa. Kiina tuottaa Venäjälle paljon kulutushyödykkeitä, ja Kiina on kiinnostunut vastaavasti Venäjän energiasta.
Se miksei Venäjä halua myydä Kiinalle parhaita "lelujaan" johtuu järkevästä varovaisuudesta. Kiinalla ja Venäjällä on yhteisten etujen lisäksi myös eturistiriitoja, jotka saattavat tulevaisuudessa kärjistyä jopa yhteenotoksi, ellei Venäjä säilytä aseteknologista etumatkaansa Kiinaan nähden. Kiinassa on pulaa energiasta, puhtaasta vedestä, viljelypinta-alasta ja yleisesti ottaen jopa tilasta. Venäjällä tätä kaikkea on enemmän kuin venäläiset itse tarvitsevat. Laske tuosta yhteen.
Joka tapauksessa Yhdysvaltojen ja sen uusien nukkevaltioiden muodostama konkreettinen uhka/haitta Venäjälle on suurempi kuin Kiinan muodostama
potentiaalinen uhka. Siksi sen kannattaa olla Kiinan liittolainen.
bunghole kirjoitti:
Mielestäni ei voida edelleenkään laskea noita ystäviksi eikä liittolaisiksi. En usko että kumpikaan noista asettuisi Venäjän puolelle jos syntyisi vastakkainasettelu Venäjä vs. Länsi.
Ainakin Kiinalle olisi hyötyä tukea Venäjää pelkästään sen Venäjän kauppasuhteiden vuoksi. Kiinalla on suuret odotukset Siperiassa käyttöön otettavien uusien kaasukenttien suhteen sen energiantarpeen tyydyttäjänä. Parhaillaan on rakenteilla kaasuputki keskisestä Siperiasta Kiinaan. Jos kävisi niin, että länsi miehittää Venäjän (ja Venäjä ei jostakin syystä käytä ydinasettaan puolustuskeinona), niin Kiina voi samantien heittää hyvästit tuolle energialle. Niinikään energiapulasta kärsivä länsi ottaisi kaiken omaan käyttöönsä.
Ylläoleva teksti oli tietysti melkoista utopiaa, sillä Venäjän kaltaista valtiota on mahdoton miehittää sanan varsinaisessa merkityksessä. Berezinan jää on edelleen kovaa. Mutta jonkinlainen vallankumous voisi teoriassa olla mahdollinen, jossa valtaan asetetaan joku lännelle uskollinen marionetti.
bunghole kirjoitti:
Intia on enemmän länteen päin kuin Venäjälle.
Intian suhteet sekä länteen että Venäjälle ovat tällä hetkellä hyvät.
bunghole kirjoitti:
Intia ja Kiina kasvavat vauhdilla ja niiden ainoa keino säilyttää kasvu ja lisätä maahan kohdistuvia investointeja on suuntautua enemmän länteen.
Höpsis. "Suuntautuminen länteen" on tyhjä fraasi, joka ei takaa vielä yhtään mitään. Ennenkaikkea Kiinan tapaiselle valtiolle on tärkeää turvata riittävä energian saanti, sillä ilman energiaa ei voi olla kasvua. Kiina kerää lännestä hurjasti investointeja joka tapauksessa, jos siellä on investoinneille hyvät olosuhteet, ei siinä mitään "suuntautumista" tarvita. Nytkin maassa on kommunistihallitus. Eipä ole estänyt talouskasvua. Mutta energian loppuminen estää.
bunghole kirjoitti:
Venäjältä ne eivät saa kuin energiaa ja sitä he taas saavat myös Lähi-Idästä ja ydinvoimasta joten eivät ole riippuvaisia Venäjästä.
"Kuin" energiaa on varsin vähättelevä nimitys asiasta, joka pyörittää talouksia ja yhteiskuntia. Ilman energiaa ei ole mitään. On vain alkeellinen agraariyhteiskunta. Ei mitään muuta.
Ydinvoima on ongelmallinen varsinkin Kiinan kaltaiselle jättiläiselle, että sen pitäisi keksiä paikka jonne varastoida vuosittain tuhansia (miljoonia?) tonneja radioaktiivista jätettä. Maa on jo valmiiksi riittävän saastunut.
Kiinan tapauksessa myös tuo sotilaallinen yhteistyö toki on merkittävä, sillä Kiina on hankkinut ja hankkii edelleen kaiken parhaan aseistuksensa Venäjältä.
bunghole kirjoitti:
Saksa on kimpassa Venäjän kanssa vain ja ainoastaan energian takia. Raha ei haise. Mitään sen kummempaa sympatiaa Saksassa ei venäläisiä tai Putinia kohtaan isommin tunneta.
Taas käytät sanaa "vain". Venäjä tuottaa kolmanneksen Saksan energiasta. Venäjä voisi halutessaan pysäyttää koko Saksan yhteiskunnan toiminnan kääntämällä vipua.
En tiedä mikä on saksalaisten ja venäläisten suhde ruohonjuuritasolla nykyisin, joten tuohon sympatiakommenttiin en kommentoi mitään.
bunghole kirjoitti:
Tämä on taas tätä sinun propagandaasi. Venäjää ei voida syyttää mistään. Ei kukaan yksin voi olla eri mieltä asioista. Riitaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Siltikin, Venäjän ja USAn välit ovat kunnossa vaikkakin jenkit eivät tykkää Putinin demokratian irvikuvasta ja tavasta polkea ihmisoikeuksia kuten sananvapautta.
En osaa hahmottaa mitään sellaista tekoa Venäjän puolelta, joka
oikeutetusti olisi heikentänyt valtioiden suhteita. Osaatko sinä?
Jenkit ovat kyllä viimeisiä saarnaamaan venäläisille jostakin demokratiasta ja ihmisoikeuksista, kun mietitään mitä tekivät ja tekevät edelleen Irakissa, ja millaisia toimia he tukevat Israelin tapauksessa. Tekopyhyys ei pue ketään.
bunghole kirjoitti:
Putinilla on tapana hankkia itsensä veroisia liittolaisia kuten vaikka Hamasin johto. Olet sitä mitä syöt jne.
Onko liittolaisuus (vai olisiko enemmän vain väleissä olemista?) pahempi asia kuin suora tuki Israelin kaltaiselle valtiolle, joka tuhoaa naapurinsa koko infran tuosta vaan?
bunghole kirjoitti:
Kertoo myös paljon Venäjän aseteollisuudesta jos sille on elintärkeää saada 30 Sukhoita myytyä. Ei siis ole maailman mittakaavassa mikään isokaan kauppa. Yksi maksaa arviolta 20-30 miljoonaa joten ei kovinkaan merkittävä kauppa tai hetkauta maailman taloutta suuntaan tai toiseen.
Sanottiinko jossakin että kauppa on elintärkeä Venäjälle? Tuottoisa se kuitenkin on.
bunghole kirjoitti:
Siltikään Venäjä ei voi laskea Japania liittolaiseksi tai edes minkäänlaiseksi kumppaniksi. Japani on niin lähellä USAa kuin olla vaan voi ja Venäjä ei tästä hyödy mitään.
Japanin ja USA:n välisestä "läheisestä" suhteesta voi olla montaa mieltä.
bunghole kirjoitti:
Olen kysynyt aiheesta jo ennenkin mutta toistan kysymyksen. Onko USA:n vika että Venäjä on saanut suhteensa naapurimaihin siihen kuntoon että ne hakevat turvaa USA:sta ja NATO:sta?
Venäjällä on hyvät tai asialliset suhteet naapurimaistaan mm. Suomeen, Norjaan, Kiinaan, Ukrainaan, V-Venäjään, Armeniaan, Kazakstaniin, Uzbekistaniin, Turkmenistaniin ja Iraniin (ei naapurimaa, mutta "lähes"). Viileät suhteet sillä on Japaniin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Selkeän vihamieliset ainoastaan Georgiaan.
bunghole kirjoitti:
Venäjä ei voi tästä kehityksestä syyttää muuta kuin omaa ja NL:n imperialistista politiikkaansa. Pienet naapurimaat hakevat turvaa NATO:sta kun vieressä on arvaamaton isompi naapuri.
Neuvostoliiton "imperialismin" voi sysätä vain Venäjän harteille yhtä paljon kuin länsimaiden imperialismin vain Brittiläisen imperiumin harteille.