bunghole kirjoitti:
Mielenkiintoista tekstiä ja toivoisin keskustelua artikkelista ja sen sisällöstä ellei siitä jo ole puhuttu ketjussa. Erityisesti Jagsilta toivon kommenttia tuosta aiheesta kuinka Venäjästä ei uskota olevan edes suurvallaksi.
Mielestäni kirjoitus ei ollut kaikilta osin laisinkaan asiantunteva. Ensinnäkin väittämä, jonka mukaan Venäjän ei uskota tulevan "suurvallaksi" on väärä. Venäjä on jo suurvalta. Supervalta se ei ole, mutta sen suurvalta-status on palautunut viimeisten 2-3 vuoden aikana.
Voisihan tuota kirjoitusta muutamalla sanalla kommentoida.
bunghole kirjoitti:
"Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Putinilta puuttuu todellisia ystäviä."
Maailmanpolitiikassa ei ole ystäviä, on vain liittolaisia, neutraaleja ja vihollisia. Venäjän merkittävin liittolainen on ehdottomasti Hu Jintaon Kiina, jonka suhteet Venäjään ovat parhaat oikeastaan sataan vuoteen. Venäjän ja Kiinan välinen kauppa kasvaa voimakkaasti. Valtioiden väliset suhteet ovat muutenkin erinomaiset, josta kertoo mm. yhteisten sotaharjoitusten järjestäminen.
Venäjä on lähentänyt kovasti välejään myös toiseen nousevaan suurvaltaan, Intiaan. Venäjä voi lukea kaksi Aasian nousevaa jättiläistä, Kiinan ja Intian, tällä hetkellä liittolaisikseen.
Myös Saksan suhteet Venäjään ovat asialliset, joskaan eivät suorastaan lämpimät, kuten vielä liittokansleri Schröderin aikana. Venäjän ja Saksan merkittävin yhteistyö on Viipuri-Greweld kaasuputken rakentaminen, joka hyödyttää molempia osapuolia suuresti, mutta ennenkaikkea Venäjää, jonka riippuvuus Baltian maista ja Puolasta energian kauttakulkumaana poistuu putken myötä.
Venäjän suhteet Yhdysvaltoihin ovat mitä ovat. Tämä johtuu ennenkaikkea Yhdysvalloista itsestään, joka ei ole voinut sietää Venäjän luonnonvarojen valtiollistamista, oligarkkien vallan murtamista sekä Venäjän riippumattomuutta Washingtonista. Mutta Venäjä ei tee mitään "liittolaisella", jos suhde perustuu pelkästään saneluun. Jos Venäjän voimistuminen ja kehitys merkitsee uutta "kylmää sotaa", niin tämä hinta pitää maksaa - ja pitää samalla ydinaseet toimintakunnossa.
Venäjä on viime vuosina luonut uusia ystäviä myös kehittyvissä Afrikan ja E-Amerikan maissa. Vasikään Putin vieraili Etelä-Afrikassa ja solmi kauppasuhteita maiden välille. Venäjän ja Etelä-Amerikan öljyjättiläisen Venezuelan suhteet ovat suorastaan lämpimät. Maan johtaja Hugo Chavez on muuten juuri vierailulla Moskovassa. Vierailu poiki Venäjän aseteollisuudelle tuottoisan kaupan, sillä Venezuela hankkii Venäjältä 30 Sukhoi-hävittäjää.
Suhteet Japaniin ovat olleet viileät II maailmansodan jälkeen, mutta viime vuosina niissäkin on ollut havaittavissa osittaista lämpenemistä.
Venäjän suurimpana vihollisena pidän ilman muuta Yhdysvaltoja. Sen neokonservatiivien jatkuva sekaantuminen Venäjän sisäpolitiikkaan ja Venäjän valtiollisen järjestyksen horjuttamispyrkimykset, sekä Venäjän ympäröiminen sille vihamielisillä nukkevaltioilla NATO-sotilastukikohtineen ovat selvä osoitus siitä, että USA haluaa pitää kiinni kylmän sodan "voittajan" statuksestaan. Venäjän piti olla lopullisesti lyöty 1990-luvun alun N:liiton hajoamisen ja sitä seuranneen maan taloudellisen raiskauksen jälkeen, mutta nyt näyttää siltä ettei asia olekaan aivan näin. Washingtonin mielestä kylmän sodan "häviäjän" pitäisi tyytyä osaansa hajanaisena ja heikkona valtiona, jota jokainen halukas saa käydä raiskaamassa ja hyväksikäyttämässä sen luonnonvarojen ilmaisen hyödyntämisen muodossa. 2000-luvun Kreml ei ole osoittanut halukkuutta tällaisen roolin omaksumiseen, mistä johtuu maiden suhteiden viileneminen.
bunghole kirjoitti:
Venäjä on globaalissa mittakaavassa laskeva suurvalta. Venäjältä puuttuu ystäviä, vaikutuspiiri ja niinsanottua pehmeää valtaa. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Henrikki Heikka.
Heikan näkemys poikkeaa melkoisesti ensimerkiksi investointipankki Goldman&Sachsin ennusteesta, jonka mukaan Venäjä on 20 vuoden päästä Euroopan suurin talous. Uskoakseni totuus on tässä välimaastossa. En usko Venäjän talouden ohittavan Saksaa vielä 20 vuoden säteellä, mutta vielä vähemmän uskon Heikan väitteeseen Venäjästä "laskevana" suurvaltana.
bunghole kirjoitti:
"Venäjän työikäisen väestön määrä on nopeassa laskussa, Venäjän talouden koko ei parhaassakaan tapauksessa riitä suurvallalle,
Työikäisen väestön väheneminen on ongelma, mutta ongelmaa voidaan lievittää väliaikaisella siirtolaisuuden lisäämisellä. Syntyvyys nousee sitten luonnostaan talouskasvun jatkuessa. Venäjän talous kasvaa 6-7% vuosivauhtia. Tätä vauhtia se saavuttaisi esim. Britannian talouden parissa kolmessa vuosikymmenessä. Lisäksi Venäjän talouden potentiaali kasvaa on suuri, koska maassa on niin paljon luonnonvaroja ja maapinta-alaa.
bunghole kirjoitti:
Venäjän ydinasepelote on rapautumassa,
Tässä Heikka osoittaa asiantuntemattomuutensa. Puolustusbudjettia lisätään joka vuosi 27%, ja ydinasepelote on eräs Venäjän puolustuksen pääpilareita.
bunghole kirjoitti:
Naton laajentuminen nakertaa Venäjän aluepuolustuksen uskottavuutta ja Venäjältä puuttuvat vahvat liittolaiset", Heikka kirjoittaa kesäkuussa julkaistussa Ulkopoliittisen instituutin artikkelissa.
Venäjä saa tarvittaessa 30-40 miljoonaa ukkoa aseisiin, sillä maassa on edelleen yleinen asevelvollisuus. Lisäksi maalla on kyky tuhota minkä tahansa valtion pääkaupunki ydinaseella, joka edes kuvittelee hyökkäävänsä Venäjälle.
bunghole kirjoitti:
Venäjän talouden koko ei Heikan mukaan koskaan nouse lähellekkään länttä.
Heikka vai Goldman&Sachs? Kumpaa uskoa?
bunghole kirjoitti:
"Venäläisten pyrkimys kuroa umpeen elintasokuilu lännen kanssa lähivuosikymmenien aikana on hataralla pohjalla, samoin kuin unelmat suurvaltaroolista. Venäjän kannalta realistisempaa olisi tavoitella edes samankokoista poliittista roolia kuin on Meksikolla tai Indonesialla, jotka ovat todennäköisesti Venäjää suurempia toimijoita vuonna 2050."
Vahinko, että Heikka jättää kokonaan perustelematta sen, miksi Indonesia ja Meksiko ovat Venäjää "suurempia toimijoita" vuonna 2050. Tähän on vaikea ottaa siksi kantaa.
bunghole kirjoitti:
Hän muistuttaa, että Venäjän valtion kontrolloima energiajätti Gazprom kuuluu pörssiarvolla mitattuna maailman arvokkaimpien yritysten joukkoon.
Gazprom on pörssiarvoltaan maailman kolmanneksi arvokkain yritys. Sen kasvuvauhti on sellaista, että se ohittaa maailman tämän hetken ykkösen Exxon Mobilin seuraavan viiden tai kuuden vuoden aikana.
bunghole kirjoitti:
"Suurvaltarooli edellyttää paitsi vakaata väestöpohjaa, rahaa ja raakaa voimaa, myös kansainvälisen yhteisön tunnustusta ja mielellään ihailuakin", Heikka korostaa ja arvioi, että Venäjältä puuttuu "pehmeän vallan" komponentti.
Tässäkin Heikka ampuu harhaan. Venäjällä on ns. "pehmeän vallan" komponentti monissa entisen NL:n maissa, kuten Ukrainassa, Kazakstanissa, Uzbekistanissa, Turkmeniassa, Valko-Venäjällä ja Armeniassa. Olkoonkin etteivät maat edusta mitään suurvaltoja, mutta ne ovat tällä hetkellä Venäjälle geopoliittisesti tärkeitä.