Venäjän nykytilanne

  • 3 434 961
  • 18 354

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyvin? Ovat taitavia kirjoittamaan historiaa uudestaan.

Laina linkistä: "Venäjän johto katsoo tämän näennäissodan edellyttävän koko yhteiskunnan ja sen kaikkien voimavarojen mobilisointia. Väestön valmistaminen sotaan ja resurssien keskittäminen ovat näkyvästi käynnissä useilla osa-alueilla reservien liikekannallepanon vahvistamisesta, aluepuolustusyksiköiden perustamisesta ja patrioottisesta kasvatuksesta massiivisiin propaganda- ja tiedusteluponnistuksiin, Viron ulkomaantiedustelu toteaa."

Vähääkään Venäjää seuraavat tietävät tuon lainatun pitävän paikkansa. Joten selkeä todiste siitä, että myös loput artikkelista on asiaa.

edit
Lukashenka puhuu jo NATOa apuun. Ja yhteisiä sotaharjoituksia. VEnäjän liittolaiselta vastaa hätähuutoa.
 
Viimeksi muokattu:

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Itse uskon jopa FSB:tä mieluummin kuin tuota Navalnyn nilkkiä.
Tämän luettuani totesin, että kiitos ja näkemiin. Sama pubivisalunttarihan se siellä taas.

Melkoinen pannukakku koko viestisi, nomen est omen.

Ei Venäjä tee edes noita disinformaatioasioita kovin hyvin. Muut eivät vaan viitsi olla yhtä alhaisia, joten sillä tavalla Venäjä on ykkönen, koska muilla on parempi moraali tässä asiassa, joten puuhastelutaso riittää kärkipaikkaan, etenkin kun määrä huomioidaan tarkastelussa mukaan. Tietysti disinformaatiota harjoittavat välillä muutkin, mutta Venäjän koko toiminta perustuu valehteluun, mikä taas johtuu varastamisesta, mikä taas johtuu valehtelusta.

Venäjän pelastus olisi Navalnyi tai joku vastaava, mutta hankalaa se tosiasiallisessa diktatuurissa on mitään muutoksia saada aikaan.
 

Pannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA, Mario Lemieux
Ai niin, osaavat ryypätä itseään hengiltä hyvään tahtiin.
Tosin entistä vähemmän ja harvemmin. Venäläisen miehen keskimääräinen eliniän odote vuonna 2018 oli 68 vuotta. Tämä on selvästi alhaisempi kuin läntisessä Euroopassa, mutta kun otetaan huomioon että vuonna 2001 venäläismiesten elinajan odote oli vain 58 vuotta, on tuossa tapahtunut merkittävä parannus. Jos miesten elinajan odote on kasvanut 17 vuodessa kymmenellä vuodella, tarkoittaa se että miesten eliniän odote on kasvanut tänä aikana joka vuosi keskimäärin noin 7 kuukaudella.

Jos tämä tahti jatkuu, saavuttaa venäläismiesten elinajan odote 70 vuoden rajapyykin jo vuonna 2021 eli ensi vuonna. En olisi itse esimerkiksi kymmenen vuotta sitten uskonut näkeväni sitä päivää, että venäläinen mies elää keskimäärin 70 vuotta. Mutta tällä hetkellä tuon toteutuminen vaikuttaa todennäköiseltä.

Miksi näin on päässyt käymään?

Noh, venäläiset eivät enää ryyppää itseään hengiltä yhtä usein kuin aikaisemmin.

Kremlin propagandatoimistot Reuters ja Guardian kertovat asiasta näin:

Reuters: Russians drinking less, living longer, WHO says
Male life expectancy sank to a low of 57 years in the 1990s, but began to climb significantly in 2003 as drinking levels peaked, the report said.
It now stands at almost 68 years for men and 78 years for women. Mortality resulting from all causes dropped by 39 percent from 2003 to 2018 in men and by 36 percent for women, according to the study, which looked at trends over almost 30 years.

Guardian:

Russian alcohol consumption down 40% since 2003

Eli kun miesten elinajan odote on kasvanut 58 vuodesta 68 vuoteen, on alkoholin kulutus samana aikana romahtanut Venäjällä 40%. Näillä asioilla on päivänselvä korrelaatio. Ja koska alkoholin kulutus jatkaa Venäjällä edelleen laskuaan, tulee miesten eliniän odote myös edelleen kasvamaan tulevaisuudessa.

Samalla alkoholin kulutuksen lasku on näkynyt myös henkirikosten, varkauksien, tapaturmien ja liikenneonnettomuuksien määrän selvänä pudotuksena.
 

Pannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA, Mario Lemieux
Jännä juttu, että löysit tuon hankkeen. Itsellekin tarjottiin mahdollisuutta olla mukana tuossa hankkeessa ja pari kaveria oli tuohon kyseiseen puhdistamoon suunnittelemassa patoluukkuja ja sieltä tuli kyllä ihan suoraan viestiä, että ei Venäjä maksanut noista mitään.
Sen takia Suomessakin osa suunnittelusta hankittiin harjoitustyönä opiskelijoiden tekeminä.
Siis sun väittämä perustui jonkun kaverisi huhupuheisiin?

Jos Venäjä olisi jättänyt oman osuutensa eli sen 75% osuuden tuosta projektista kustantamatta, niin usko pois, kyllä media olisi siitä isoin otsikoin huutanut.
 

Pannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA, Mario Lemieux
Ilman sarvia ja hampaita; Mitä venäjällä tehdään hyvin?
No ainakin ydinvoimateollisuudessa ovat maailman kärkeä.
Aseteollisuuden puolella ainakin ballistiset ohjukset ja ilmatorjunta edustavat maailman kärkeä niinikään.
Maatalouden puolella ovat tätä nykyä suurin vehnän viejä maailmassa.
Osaavat porata öljyä ja maakaasua geologisesti ja ilmastollisesti hyvin haastavilla alueilla.
Insinööritaito ja "kovien tieteiden" osaaminen edelleen maailman huippua. 1990-luvun kaaos ei riittänyt romahduttamaan maan koulutusjärjestelmää, vaikka lähellä se oli.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
@Pannari erittäin hyvä kun Venäjällä miesten kuolleisuus ja alkoholismi(sekä siihen liittyvä rikollisuus) lähteneet laskuun. Siltikin maana se on käyttänyt erittäin paljon aikaa ja rahaa oligarkkien taskuihin, kunhan he eivät kritisoi Putinin hallintoa. Käytännössä rakenteellinen korruptio ja vapaiden toimittajien toiminnan toimimisen mahdottomaksi tekeminen tekevät siitä silti huonon maan asua ja elää.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@Pannari jees, hyvä listaus.
Venäjä on iso resurssikasauma, niinpä siellä on myös sikarikkaita, Svinriikejä aivan älyttömästi.
Kuvastaa valtion toimivuutta tuo rikkaiden määrä ja aatelin talouspätevyys poikii aina hyvinvoinnin myös duunarien elämän iloksi.

Iloisten kansalaisten kadehdittava yhteiskunta on Venäjän Federaatio.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Siis sun väittämä perustui jonkun kaverisi huhupuheisiin?

Jos Venäjä olisi jättänyt oman osuutensa eli sen 75% osuuden tuosta projektista kustantamatta, niin usko pois, kyllä media olisi siitä isoin otsikoin huutanut.
Ei ole huhu kun olivat sellaisessa roolissa, ettei tarvitse niitä levitellä.
Ja se on myös faktaa, että kun rahoitus kusi niin suunnitelijoiksi piti ottaa Suomesta opiskelijoita.
Sinulla lienee tuttavia jotka ovat olleet mukana projektissa jos kerran paremmin tiedät?
 

Pannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA, Mario Lemieux
@Pannari erittäin hyvä kun Venäjällä miesten kuolleisuus ja alkoholismi(sekä siihen liittyvä rikollisuus) lähteneet laskuun. Siltikin maana se on käyttänyt erittäin paljon aikaa ja rahaa oligarkkien taskuihin, kunhan he eivät kritisoi Putinin hallintoa. Käytännössä rakenteellinen korruptio ja vapaiden toimittajien toiminnan toimimisen mahdottomaksi tekeminen tekevät siitä silti huonon maan asua ja elää.
Venäjällä on ongelmia kuten jokaisessa muussakin valtiossa, mutta sanoisin että yhä enemmän nuo ongelmat muistuttavat ns. "normaalin maan" ongelmia, eivätkä ole luonteeltaan täysin katastrofaalisia tai ylitsepääsemättömältä vaikuttavia kuten vielä joskus 20 vuotta sitten, jolloin Venäjän hajoaminen vaikutti hyvin mahdolliselta vaihtoehdolta. Silloinhan sitä spekuloitiin (ja taidettiin vähän toivoakin) ns. valtamedioissa, ja samalla "pelättiin" rajan yli ryntäävää miljoonien nälkiintyneiden venäläisten tulvaa. Olen sen verran jo varttunut, että muistan nuo median jutut hyvin. Noh, mitään tällaista ei sitten tapahtunutkaan ja nykyisin puheet ja toiveet Venäjän hajoamisesta on pääosin haudattu. Toki vieläkin on niitä jotka sitä edelleen jaksavat toivoa ja jopa uskovat siihen.

Suomessa Venäjän ongelmia tietoisesti liioitellaan, koska täällä on oikeasti paljon tahtoa nähdä Venäjä mieluummin vaikeuksien kanssa kamppailevana kuin menestyvänä valtiona. Esimerkiksi nimimerkki @Sako sanoi, että hän näkisi Venäjän mielellään hajoavan pieniksi osiksi jonkinlaisten kriisin seurauksena. Venäjältä tulevia hyviä uutisia ei siksi haluta uskoa eikä edes kuulla. Ja näitä hyviä uutisia on paljon, jos vain jaksaa lukea muutakin kuin suomalaista mediaa.

Kirjoitit tuossa oligarkeista. Ns. oligarkia pääsi syntymään Venäjälle Neuvostoliiton hajoamisprosessin seurauksena 1990-luvulla kun muutama viekas ja röyhkeä yksilö onnistui pilkkahinnalla kaappaamaan ennen valtiolle kuuluneita merkittäviä omistuksia. Se oli ehdottomasti Venäjän kannalta kielteinen ilmiö. Mutta sanoisin niin, että nykyisellään oligarkeilla ei ole enää sitä samaa valtaa kuin mitä heillä oli Jeltsinin aikana 1990-luvulla. Siinä missä 1990-luvulla oligarkit kontrolloivat valtiota, nykyisin valtio ohjaa ja kontrolloi oligarkkeja. Ja hyvä niin.

Jonkinlainen ratkaisu tapahtui vuonna 2003 kaksintaistelussa Putin vs. Hodorkovski. Putin oli silloin vasta presidenttiytensä alussa ja Hodorkovski oli Venäjän rikkain ja vaikutusvaltaisin oligarkki, joka omisti Jukosin kautta Venäjän merkittävimmät öljyesiintymät. Joten Putinin voitto ei ollut mitenkään etukäteen kirkossa kuulutettu. Yhtä hyvin Hodorkovski olisi voinut selvitä voittajana.

Tuossa kaksinkamppailussa ratkaistiin se, että omistaako Venäjän valtio vai oligarkit Venäjän energiaresurssit. Hodorkovski laitettiin telkien taakse ja Jukos pilkottiin osiin, ja sen öljyvarallisuus ajautui valtionfirma Rosneftin omistukseen. Putin voitti 100-0 ja hyvä niin, ainakin Venäjän itsensä kannalta. Jos Hodo olisi voittanut, olisi se tarkoittanut Jukosin fuusiota ExxonMobilin kanssa, ja lisäksi Venäjän öljy- ja kaasuputkiverkoston ajautumista valtiolta yksityiseen omistukseen. Näitä asioitahan Hodorkovski ajoi ja lahjoi duuman edustajia puolelleen.

Jos Hodo olisi saanut öljy- ja kaasuputkiverkostot omistukseensa, olisi se tarkoittanut sitä että hän olisi voinut sekä porata öljyä ja kaasua että myydä niitä ulkomaille omistamiaan putkia pitkin ilman mitään valtion kontrollia tai että valtio olisi hyötynyt tuosta rahallisesti mitään. Tuo olisi tarkoittanut myös sitä, ettei Venäjä olisi koskaan noussut taloudellisesta ahdingostaan, vaan olisi jäänyt 1990-luvun alennustilaan.

Pian Putinin voiton jälkeen Venäjä maksoi nopeasti pois kaiken ulkomaanvelkansa. Samalla valtion ja kuntien työntekijät alkoivat saamaan palkkansa ajallaan, kun aikaisemmin heille ei maksettu palkkoja usein ollenkaan. Armeijaan ja asevarusteluun alettiin panostaa merkittäviä varoja. Eläkkeitä myös nostettiin. Syntyvyys lähti nousuun, koska äideille alettiin maksaa selviä rahallisia palkkioita lasten synnyttämisestä. Kuolleisuus ja alkoholinkulutus lähtivät myös pian laskuun.

Onko Venäjällä edelleen rikkaita oligarkkeja? Kyllä. Mutta heillä ei ole tätä nykyä ollenkaan poliittista valtaa, ja he joutuvat palvelemaan - joskus jopa omaa tahtoaan vastaan - rahoillaan valtiota. Esimerkiksi Putinin kaveri Rotenberg maksoi omista varoistaan Krimin sillan.

Nikkelifirma Norilsk Nickel on laitettu rahoittamaan todella mittavia investointeja Venäjän jääkiekon kehittämiseen. Venäjän jäähallikanta oli vuonna 2011 340 hallia, kun se vuonna 2019 oli jo 612 hallia. Venäjä on lähes kaksinkertaistanut jäähallien määrän viimeisen 8 vuoden aikana! Ja mistä nämä rahat on kaivettu näiden hallien rakentamiseen? Aivan niin, oligarkkien taskuista. Siinä missä ennen "Putlerin" aikaa oligarkkien rahat menivät useimmiten Sveitsin pankkeihin ja Lontoon kiinteistöihin, menevät ne nyt yhä useammin erilaisiin infrahankkeisiin Venäjän rajojen sisällä. Oligarkit joko maksavat nämä, tai sitten itkevät ja maksavat.

Toki näissä oligarkeissa on poikkeuksiakin, jotka vapaaehtoisesti sijoittavat merkittäviä varoja esimerkiksi asuinkaupunkiensa kehittämiseen. Hyvä esimerkki Krasnodarin suuri poika Sergei Galitsky, joka kustansi omasta kukkarostaan kaupunkiin mm. suuren jalkapallostadionin sekä ainutlaatuisen hienon puistoalueen.

Väität myös Venäjän olevan "huonon maan asua ja elää". Kuitenkin esimerkiksi maastamuutto Venäjältä on selvästi vähäisempää nyt kuin se oli ennen Putinin aikaa. Tätä nykyä maastamuutto tai ns. aivovuoto ei ole Venäjälle merkittävä ongelma. Toki tähän vaikuttaa se, ettei Venäjältä voi muuttaa länteen ilman viisumia, päinvastoin kuin vaikka Baltian maista tai Puolasta. Osaksi tästä syystä maastamuutto on suurempi ongelma Baltian maille ja Puolalle kuin Venäjälle. Ukrainasta nyt puhumattakaan. Ukrainasta on muuttanut yksin Venäjälle yli miljoona ihmistä vuoden 2014 jälkeen. Sinänsä mielenkiintoinen nyanssi, jos uskotaan Venäjään hyökänneen Ukrainaan. Siis se, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta maasta tapahtuu massamaahanmuutto hyökkääjävaltioon.

PS: Tarkoitus ei ole maalata Venäjästä kuvaa täydellisenä valtiona, koska sitähän se ei ole. Mutta Suomessa ja suomalaisilla on usein aivan järjettömiä käsityksiä ja ennakkoluuloja Venäjästä. Osin nämä käsitykset ja ennakkoluulot perustuvat pahantahtoisuuteen, mutta yhtä usein myös puhtaaseen tietämättömyyteen. Esimerkiksi Suomessa saattaa esiintyä edelleen käsityksiä, että miten uskallat mennä sinne Pietariin kun siellä on niitä viemäreissä asuvia katulapsia ja kadulla voi joutua murhatuksi koska vain? Noh, Pietarissa ei ole ollut niitä katulapsia käytännössä ollenkaan viimeiseen 15 vuoteen ja Pietari on tätä nykyä turvallisempi kaupunki kuin Hesa.

Tästä syystä olen kirjoittanut tässä ketjussa Venäjästä ns. apologeettiseen sävyyn. Voin tuoda ilmi myös käsitykseni Venäjän huonoista puolista ja siitä, missä Venäjä kaipaa eniten kehitystä, mutta tässä viestissä sitä en tee koska viesti on jo valmiiksi ylipitkä.
 
Viimeksi muokattu:

Pannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA, Mario Lemieux
@Pannari jees, hyvä listaus.
Venäjä on iso resurssikasauma, niinpä siellä on myös sikarikkaita, Svinriikejä aivan älyttömästi.
Kuvastaa valtion toimivuutta tuo rikkaiden määrä ja aatelin talouspätevyys poikii aina hyvinvoinnin myös duunarien elämän iloksi.

Iloisten kansalaisten kadehdittava yhteiskunta on Venäjän Federaatio.
Ei suomalaisilla ole syytä Venäjää kadehtia, koska Suomi on edelleen asuinmaana keskimäärin parempi kuin Venäjä. Mutta ero on kaventunut kovasti siitä mitä se oli vaikka vuonna 2000, ja kaventuu edelleen myös jatkossa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Olen hämmästynyt että moderaattorit eivät ole asettaneet @Pannari paluun ehdoksi että pysyy Khl-osiossa.
Ihan viihdyttävää tämä kyllä on. Hyvä Putin!
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ei suomalaisilla ole syytä Venäjää kadehtia, koska Suomi on edelleen asuinmaana keskimäärin parempi kuin Venäjä. Mutta ero on kaventunut kovasti siitä mitä se oli vaikka vuonna 2000, ja kaventuu edelleen myös jatkossa.

Ei kavennu. Venäjä voi lähestyä normaalia sivistysvaltiota vasta sitten kun Putin hännystelijöineen on kammettu vallasta pois ja mentaliteetti koko maan johdossa on muuttunut. Sitä ennen Venäjä on ihmisoikeuksien, lain ja yleisen moraalin, eettisyyden sekä kunnian takapajula, sivistyksen musta aukko.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
... Sinänsä mielenkiintoinen nyanssi, jos uskotaan Venäjään hyökänneen Ukrainaan...

Koko viesti on melkoisen mielenkiintoisesta näkövinkkelistä kirjoitettu mutta poimin nyt tämän yksittäisen lauseen. Eli olenko minä mielestäni täysin hakoteillä jos nimenomaan uskon Venäjän hyökänneen Ukrainaan? Vai oliko oikeasti niin että Krimi oli jo ennen Venäjän invaasiota periaatteessa Venäjän aluetta historian tms. kautta? Jos oli niin mites Suomi? Onhan omakin maamme ollut joskus osa Venäjää?

Venäjä on siitä huono aihe valehdella että mikäli valehtelee vain vähän niin tulos on silti sama: Venäjä on paska valtio. Jos taas muuttaa totuutta niin että Venäjä vaikuttaa hyvältä niin valheiden räikeystaso on viestisi väittämien kaltaisia.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
@Pannari jees, hyvä listaus.
Venäjä on iso resurssikasauma, niinpä siellä on myös sikarikkaita, Svinriikejä aivan älyttömästi.
Kuvastaa valtion toimivuutta tuo rikkaiden määrä ja aatelin talouspätevyys poikii aina hyvinvoinnin myös duunarien elämän iloksi.

Iloisten kansalaisten kadehdittava yhteiskunta on Venäjän Federaatio.
Parisenkymmentä vuotta sitten piti paikkansa vertailu, että sikarikkaita on Venäjällä vähän enemmän kuin Suomessa, mutta köyhiä Venäjällä on 140 miljoonaa enemmän kuin Suomessa. Nykyään on Venäjällä sikarikkaita tuhatkertainen määrä Suomeen verrattuna, mutta köyhiä on yhä 140 miljoonaa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Venäjä on tietyllä tapaa yksi maailman epäonnistuneimmista valtioista, kun ottaa huomioon, että maan luonnonvarat ovat ylivoimaisesti maailman suurimmat, mutta asukaskohtainen bkt edelleen umpisurkea 10k vuodessa. Tähän kun lisää sen faktan, että Venäjän talous on hyvin riippuvainen fossiilisten polttoaineiden viennistä, ja tulemme seuraavina vuosikymmeninä näkemään energiamurroksen, joka johtaa fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävään vähenemiseen energiantuotannossa, niin köyhän kansan presidentti Putinin (tai mitä nimitystä hänestä käytetäänkään tulevaisuudessa) on pakko aloittaa uusia aseellisia invaasioita roikkuakseen vallassa.

Suomi on muuten länsimaiden mittapuulla poikkeuksellisen Venäjämielinen maa.
 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Venäjä tulee luhistumaan rytisten seuraavan 50 vuoden aikana. On heille itselleenkin eduksi vähän pienentää mittakaavaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja syntyy uudelleen samanlaisena. Eri nimi, sama sisältö.

No tällä hetkellä tosiaan ovat lähinnä Saudi-Arabia ydinaseilla - kleptokratia pystyy ryöstämään kansalta koska raaka-aineiden vientiä on sen verran paljon, että leipä ja sirkushuvit eivät lopu, ja poliittinen oppositio on valvonnan, laittomuuksien ja tarvittaessa väkivallan pihdeissä. Mutta eivät ole käyttäneet ylijäämiään vahvan teknologisen ja teollisen perustan rakentamiseen ja avoimen kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen. Eniten ovat kasvaneet sveitsiläiset tilit ja lontoolaiset miljoona-asunnot. Ja kansa ei paljon paremmasta edes tiedä, koska sitä on aina silmittömästi ryöstetty. Mutta samalla on tuotettu ehdotonta maailmanluokan taidetta, tehty monia tieteellisiä saavutuksia ja menestytty turhankin hyvin militarismin alalla. Ei ole mikään historiallinen pakko, että siellä ovat aina kriminaalit vallassa - toivottavasti Kremliä joskus hallitsisi sellainen porukka, joka olisi edes pääosin rehellinen ja kansan parasta tarkoittava. Ei varmaan ole mikään absoluuttinen mahdottomuus kuitenkaan.
 
Kävin Pietarissa työmatkoilla 2010-2015. Visuaalisesti hieno kaupunki, tykkäävät suomalaisista ja kauniita naisia.
En tykännyt muilta osin koska normiin kuuluva kusetus, huono asiakaspalvelu ja jatkuva yleinen perseily tökkivät.
Onneksi ei tarvitse tuossa paskamaassa enää käydä. Toivottavasti hajoaa pian.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onneksi ei tarvitse tuossa paskamaassa enää käydä. Toivottavasti hajoaa pian.

Minua jopa kiinnostaisi käydä Venäjällä. Moskova ja Siperian radan läpi junailu olisivat houkuttelevia seikkailumielessä. Mutta en mene. Se olkoon ihan vastalauseeni Putinin hallinnon politiikalle.

Venäjällä en ole käynyt, mutta vuonna 1988 tehty reissu Neuvosto-Viipuriin jäi kahdeksanvuotiaan mieleen. Markkoja kerjänneet lapsilaumat olivat jo sinänsä yllätys hyvinvointiin tottuneelle lapselle. Eniten shokeerasi kuitenkin se, että seurueestamme joku antoi paikallisille pikkupojille karkkia, ja sitten paikalle tulleet isommat pojat veivät nämä näiden suista.

Tiedän, ettei siellä ole enää samanlaista, ja siksi tuo kiinnostaisi. Sääli, että ovat pilanneet politiikallaan pinta-alaltaan suuren potentiaalisen matkailumaan.

Luulisi niillä olevan maata itsellään jo ihan tarpeeksi, mutta haluavat silti vain lisää. Omituinen venäläinen luonne lienee taustalla: sillä ei ole väliä, minkä verran maata on. Mutta sillä on merkitystä, kuinka paljon maata pääsi Venäjän väliaikaisena heikkouden hetkenä luikertelemaan vapaaksi sen valtapiiristä. Ja se on ollut kolaus ylpeydelle. Ja vääryys, joka pitäisi korjata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös