Venäjän nykytilanne

  • 3 451 021
  • 18 393

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
Olet selvästi amiraaliainesta. Ei kannata jenkeille kertoa että heidän panostuksensa lentotukialuksiin on rahan haaskausta.

Lukaseppa, että mitä asiasta on kerrottu jos kerran kärkkäästi otat siihen kantaa. Kiitos.

Vaikka ei suoraan Venäjään liitykään, kommenttina sen verran, että jotain rajaa näihin juttuihisi.

USA:n ja muiden maiden Suomea myöten rannikkovalvonta perustuu merenpohjaan sijoitettuihin ns, hydrofonikenttiin eli mikrofoneihin, jotka on sijoitettu koko rannikon alueelle sekä aktiiviseen pintakuunteluun sekä lentokoneista tai laivoista mereen pudotettaviin poijuihin, joissa on mikitys. Sukellusveneen pääsy Manhattanille vaatisi kuuntelun ohittamisen lisäksi ajelua pinnassa, koska Manhattanille noustaan Hudson tai East jokea pitkin.

Mutta sen voi pystyä ohittamaan huomaamattakin. Ainakin merisota-koulun kouluttajan mukaan YLE:n jutussa muutama vuosi sitten, kertoi tämän olevan mahdollista. Ei siis mikään vedenpitävä-keino nuo mikrofonit.

Pakko puuttua tähän.
1. Se ei ole se Punainen lokakuu leffan "äänetön" sukellusvene. Ryssän purkit on vanhentuneita ja kovaäänisiä. Atlantin pohjassa on SOSUS niminen kuutelulaiteverkosto. Ne ei todellakaan livahda äänettömästi mihinkään Manhattanille.
2. Sä et ilmeisesti ymmärrä mitä tukialusosasto tarkoittaa. Siellä on sen lentotukialuksen+huollon lisäksi kehittynyt puolustusosasto ohjuksia vastaan. Lisäksi hyökkäysvaihtoehtoja on muitakin kuin tukialukselta operoivat koneet. tukialusosastossa on myös ohjuksia omaavat alukset, joilla omat Tomahawkit. ym.

1. Tuossa edellä jo asiasta keroinkin joten mahdollisuus on päästä.
2. Ja koita lukea siitä mihin vastaat. Kyse on pelkistä tukialuksista eikä mistään saatto-kalustosta. Ja missä tukialuksessa on tomahawk-ohjuksia? Niissä on lähinnä IT-ohjuksia sekä ns. lähitaistelukaunuuna. Ilmeisesti et siis tiedä mistä on puhe joten siis on typerää vastata sellaiseen jotain ihan muuta joka ei liity asiaan mitenkään.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mutta sen voi pystyä ohittamaan huomaamattakin. Ainakin merisota-koulun kouluttajan mukaan YLE:n jutussa muutama vuosi sitten, kertoi tämän olevan mahdollista. Ei siis mikään vedenpitävä-keino nuo mikrofonit.

Ei kai sentään väittänyt, että sukellusvene voisi olla kuukausia piilossa Manhattanilla, East tai Hudson joessa? Niitä ennen on lahti, jossa syvyyttä on vain kymmeniä metrejä...

Mutta ei varmaan tästä enempää, koska tuskin kirjaimellisesti tarkoitit, mitä kirjoitit.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hieman lyhensin nyt tätä sillä olet osittain ihan oikeassa mutta otin kiinni nyt tähän sen takia, että tässä mennään nyt oleellisesti metsään. ei yksi tukialus jossain päin maapalloa pysty dominoimaan välttämättä yhtään mitään saatikka koko manner-alueen aluetta. Kuitenkin jos katsotaan vaikka aasiaa niin monella maalla on paljon koneita itsellään ja tuki alus kuljettaa maksimissaan alle 100 hävittäjää niin eipä se yksin pysty dominassia luomaan kuten alkuperäinen väite kuului. kyllähän noista hyötyä on mutta ei kylläkään niin paljon, että niillä jotenkin se ratkaiseva rooli on. Sukellusveneet menee kyllä edelle.

Nyt täytyy pitää mielessä, että tukialuksella nämä vajaa sata hävittäjää ja muuta lentokonetta on koko ajan täydessä operatiivisessa valmiudessa. Tuo määrä on, kuten aiemmin kirjoitin, enemmän kuin monella maalla koneita on yhteensä. Elleivät nämä "monet maat" ole käytönnössä poikkeustilassa, ei nämä kaikki heidän koneensa ole täydessä operatiivisessa valmiudessa, vaan varastoituna jonnekin ja vain osaa näistä koneista käytetään kerrallaan. Juuri tällä tavalla mm. Suomi toimii omien lentokoneiden ja helikoptereiden kanssa. Itseasiassa Suomi toimii juuri tällä tavalla lähes kaiken puolustuskalustonsa kanssa. Yhdysvallat pystyisi tuomaan Itämerelle noin viikossa tukialusosaston, joka siis sisältää enemmän koneita kuin millään Itämeren rantamaalla, ehkä Venäjää lukuunottamatta, on aktiivisessa käytössä. Itämerelle tukialusosaston tuomisessa ei tosin taida olla mitään järkeä, koska saman asian pystyy hoitamaan hieman kauempaakin, esim. Jäämereltä tai Pohjois-Atlantilta. Yhdysvalloilla on kuitenkin kohta käytössään näitä tukialuksia 11 kappaletta ja vaikka niistä tuntuisi suuremmassa huollossa olevan 2-3 kerrallaan, niin silti se on enemmän jonkinlaisessa valmiudessa kuin 1-2 alusta pallonpuoliskolla.

En kommentoisi jos en mitään tietäisi. Ei kannata sekoittaa nyt mitään saattoaluksia tähän kun kyse oli siitä, että miten tukialuksillä luodaan maailman muka-dominanssi.

Nämä lentotukialuksen mukana kulkevat muut alukset eivät ole pelkkiä saattoaluksia. Niiden yksi tehtävä on toki suojata iskuryhmän tärkeintä osaa ja sen lippulaivaa, eli lentotukialusta. Ne ovat kuitenkin myös osa iskuryhmän käytössä olevaa tulivoimaa, kun aletaan operoimaan vihollista vastaan. Nuo muut alukset kantavat mukanaan mm. satoja Tomahawk-risteiyohjuksia. Pelkän lentotukialuksen merkityksestä keskustelu on täysin turhaa, koska kokonaisuuteen kuitenkin vaikuttaa kaikki sen mukana kulkeva tulivoima myös. Kuten aiemmassa viestissä totesin, yhden tukialuksen siirtäminen pallon toiselta puolelta kestää noin viikon. Tässä samassa ajassa siis tällä hetkellä ns. ulkona olevista aluksista Itämeren lähialueelle Yhdysvallat saa kaksi tukialusosastoa ja riippuen kuinka kaukana Japanista kolmas osasto on, niin voit laskea siihen muutaman päivän päälle ja kolmaskin osasto on riittävän lähellä. Mikä muu maa pystyy kasvattamaan ilma-aseensa vahvuutta edes omalla maaperällään samassa ajassa tuon verran? Jos ajatellaan Itämeren aluetta, niin uskoisin että edes Venäjä ei kykene kasvattamaan tulivoimaansa tuossa ajassa noin paljoa tällä alueella. Jopa yhdellä tukialusosastolla Pohjois-Euroopan alueella on suuri merkitys alueen voimatasapainossa.

Lukaseppa, että mitä asiasta on kerrottu jos kerran kärkkäästi otat siihen kantaa. Kiitos.

Mutta sen voi pystyä ohittamaan huomaamattakin. Ainakin merisota-koulun kouluttajan mukaan YLE:n jutussa muutama vuosi sitten, kertoi tämän olevan mahdollista. Ei siis mikään vedenpitävä-keino nuo mikrofonit.

Keskustelu tästä sukellusveneiden pääsemisestä Manhattanille tai muuten vaan ohi hydrofonien luoman valvontaverkon, on sinällään merkityksetöntä. Sukellusveneet ovat toki merkittävä tekijä merisodankäynnin saralla. Jotkut sukellusveneet ovat niin edistyksellisiä, että varmaankin jollain opilla pääsevät hydrofonien ohi huomaamatta. Tällä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä siinä mielessä, että esimerkiksi Yhdysvaltojen SSBN ja SSGN tyyppisten sukellusveneiden ei edes tarvitse tulla kovin lähellä toteuttaakseen tehtävänsä. SSBN, eli ballistisia ohjuksia ampumaan kykenevä sukellusvene ampuu Trident-ohjuksensa jopa yli 9000km:n päästä. SSGN-tyypiset alukset ovat entisiä SSBN-tyypin aluksia, jotka ovat myöhemmin muutettu risteilyohjuksia ampumaan kykeneviksi aluksiksi. Nämä sukellusveneet pystyvät ampumaan Tomahawk-risteilyohjuksensa jopa 2500km:n päästä, riippuen ohjuksen versiosta. Näillä SSGN-tyypin sukellusveneillä voisi olla tarvetta ajaa hyvinkin lähelle kohdetta, sillä niihin on tuon muutostyön myötä luotu suorituskyky joka mahdollistaa erikoisjoukkojen aloittaa operaationsa sukellusveneestä käsin veneen ollessa pinnan alla. Kokonaisuutta ajatellen sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä. Erikoisjoukkojen tuomiseen operaatioalueelle on monta muutakin tapaa, eikä välttämättä ole järkevää tuoda sukellusvenettä rannikkopuolustuksen ulottuville ja ottaa riski paljastumisesta vain yhden SEAL-osaston operaation vuoksi.

Mitään julkista faktatietoa asiasta ei ole, mutta taannoin kun ruotsalaiset etsivät Tukholman lähivesiltä sukellusvenettä, niin yksi teoria oli se, että alueella olisi käynyt Venäjän erikoisjoukkoja kuljettanut ns. minisukellusvene. Jos asia on ollut juuri näin, niin tässäkin tapauksessa on huomattava että sukellusvene on paljastunut, vaikka kyseessä on ollut juuri sellainen jonka pitäisi pystyä tällainen valvontaverkko läpäisemään. Ei ne ruotsalaiset nyt huvikseen käynnistä sellaista operaatiota.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Idea onkin siinä, että se voi olla ihan missä vaan ja ampua niin ettei kömpelötukialus tai raskas risteilijä edes ehdi väistää sitä
Mitä hyötyä tästä olisi? Tai siellä Manhattanin edessä? Siis muuta kuin sodan ensimmäinen laukaus.
Ne ovat paljon isompia uhka-tekijöitä maailman merillä kuin lentotukialukset
Kyllä, venäläisillä on taipumusta upottaa niitä sekä vahingossa että tahallaan, joten kyseessä on merkittävä ympäristöuhka.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
Ei kai sentään väittänyt, että sukellusvene voisi olla kuukausia piilossa Manhattanilla, East tai Hudson joessa? Niitä ennen on lahti, jossa syvyyttä on vain kymmeniä metrejä...

Mutta ei varmaan tästä enempää, koska tuskin kirjaimellisesti tarkoitit, mitä kirjoitit.

kyllä. Juuri siitä oli muistaakseni puhe. Joten siis tottakai tarkoitin mitä kirjoitin.


Jouduin nyt lyhentämään viestisi olemattomiin koska se oli niin pitkä. Mutta juu, siis en sanonut vieläkään ettei tukialuksista olisi mihinkään tai, että ne olisi hyödyttömiä. edelleenkin väitin, että niillä ei määritellä dominanssia johonkin tiettyyn alueeseen tai maailman merille. Perustelinkin asian siinä kun kerroin niiden olevan kömpelöitä ja sukellusveneelle helppoja saalita ellei sitten mukana ole sukellusvene-torjuntaan erikoistunutta alusta jota ei aina mukana ole. Sekään ei kuitenkaan takaa varmaa turvaa sukellusveneiltä koska niitä sukellusveneitäkin voi olla useampia. Mutta kun verrattiin tukialusta yksinään sekä sukellusvenettä yksinään niin väite kuului, että sukellusveneillä luodaan isompi dominanssi kuin tukialuksella koska sukellusvene on yllätyksellisempi. Eihän sen sen sukellusveneen käytännössä tarvitsekkaan olla jonkun kaupungin vieressä koska ne voivat ampua kaukaa ja tehokkaasti. Nyt kuitenkin karataan aiheesta koska kyseessä oli siitä ettei tukialuksessa mitenkään pysty muodostaan mitään merten ylivoimaista dominanssia. Ei varsinkaan kun niitä Yhdysvaltojen tukialuskia on toinen siellä ja toinen täällä ja kolme muuta kotisatamissa.

Mitä hyötyä tästä olisi? Tai siellä Manhattanin edessä? Siis muuta kuin sodan ensimmäinen laukaus.

Ei käytännössä mitään hyötyä. Kyse olikin ihan teoriassa sukellusveneen mahdollisuuksista. Ei kai sitä todellisuudessa sinne veisikään.

Kyllä, venäläisillä on taipumusta upottaa niitä sekä vahingossa että tahallaan, joten kyseessä on merkittävä ympäristöuhka.

Eipä niinkään koska niitä on nostettu pohjista myös pois. Ja kyllä, taipumusta on upottaa. Ympäristöuhan luomiseen on enemmän kokemusta Yhdysvalloilla ja kylmän sodan Tanskasta.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Saimi Hoyer voisi vaikka uhrautua ja myrkyttää keitoksensa. Mikäli Putte siellä nyt meinaa vielä illastaa.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo

Haiskahtaa ennalta suunnitellulta episodilta. Lehdistölle heitettiin koukku ja huomio kiinnittyi taas olennaiseen...

Sinällään on aika suuri huomionosoitus, että Venäjän päämies tulee kunnioittamaan itsenäisen naapurin 100 vuotisjuhlia. Putin ei ole tainnut onnitella virallisesti, mutta lienee ei tähän oikein pystykkään. Venäjän lehdistö jo nyt kummastelee vierailua ja onnittelut voisivat herättää lisää sisäpoliittista ihmetystä. En nyt mikään Putinin toimien kannattaja ole, mutta pisteet täyttyy antaa tästä vierailusta. Tällä tavalla hän osoittaa, että Venäjänkin kanssa voi tulla toimeen ja käydä rakentavia keskusteluja, vaikka olisi pienempikin naapuri. Luottamusta Venäjän pitäisi muutenkin rakentaa enemmän naapureihinsa. Liika pelko ei johda puolin ja toisin mihinkään hyvään.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Haiskahtaa ennalta suunnitellulta episodilta. Lehdistölle heitettiin koukku ja huomio kiinnittyi taas olennaiseen...

Sinällään on aika suuri huomionosoitus, että Venäjän päämies tulee kunnioittamaan itsenäisen naapurin 100 vuotisjuhlia.

On hän hieno mies, hieno mies on hän kun tänne asti vaivautuu.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En nyt mikään Putinin toimien kannattaja ole, mutta pisteet täyttyy antaa tästä vierailusta.

Seurasin vierailua ja lehdistötilaisuuksia koko päivän sen minkä Suomen valtiollinen televisio salli. Ja kuten kaikki tietävät, Putin-kokonaisuus ajoi kylmästi muiden ohjelmien päälle, joten sallihan se.

Mistä oli kysymys?

Sanoisin, että vierailu oli suunnattu ennen kaikkea venäläiselle ja Putinia johtajanaan pitävälle kohderyhmälle niin Suomessa, Venäjällä kuin kaikkialla maailmassa. Putin sai mediatapaamisessa ennalta sovittuja kysymyksiä (sekä tietenkin spontaaneja, mutta ei venäläisiltä tahoilta), joiden avulla Putin viesti kolme keskeistä sanomaa:

1. Kansainväliset ongelmat ovat USA:n vika, joka ajaa Venäjälle ja muille maille vihamielistä politiikkaansa uusia pakotteita myöten;
2. Suomi ja Ruotsi ovat neutraaleja valtioita, joiden ulkopolitiikka on itsenäistä = ei NATO:n, vastustakaa EU:n virheellisiä Venäjä-linjauksia;
3. Ukrainassa ukrainalaiset sotivat valitettavasti keskenään, vaikka Venäjä pyrkii auttamaan heitä kohti rauhaa.

Putin-propagandaa siis viimeisen päälle.

Hyviäkin huomioita Suomessa on vierailusta tehty. Alla Pekka Haaviston kommentit, joista samaa mieltä:

”Tuli sellainen olo, että viihtyikö kumpikaan. Molemmat olivat jollain lailla varautuneita. Puuttui se lyhyt sydämellinen hetki, jolloin olisi toivotettu onnea satavuotiaalle Suomelle. Montaa lausetta ei olisi tarvittu, kun olisi kerrattu, miten tässä ollaan naapureina pärjätty sadan vuoden aikana, hyvinä ja huonoina aikoina. Onhan meillä yhteen nivoutunut historia.”

Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki” - Politiikka - Helsingin Sanomat

Tietenkin Putin olisi voinut julkisesti mediatilaisuudessa onnitella 100 vuotiasta Suomea. Mutta ei onnittelut. Kenties siksi, että Venäjällä osa poliitikoista pitää bolsevikkien Suomelle myöntämää itsenäisyyttä laittomana. Juuri tämä paljasti sen, kenelle Putinin järjestämä näytelmä oli suunnattu.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Saimi Hoyer voisi vaikka uhrautua ja myrkyttää keitoksensa. Mikäli Putte siellä nyt meinaa vielä illastaa.
Putlerilla on ruuanmaistaja -vai pitäiskö sanoa myrkyn- mukana ja en hämmästyisi lainkaan, jos sen safkat ja juomat on kokattu oman hlökunnan toimesta Venäjältä tuoduista kamoista. Tuommoista tietoa on ollut uutisvirrassa joskus aikaisemmin. Miksi ne olisi tapojaan muuttanut? Ei Putin ole yhtään vähemmän vainoharhainen kuin aikaisemminkaan ja vihollisia se kerää joka vuosi enemmän ja enemmän.
Miksi ihmeessä hän näin tekisi?
Koska palvelus ihmiskunnalle.
Putin-propagandaa siis viimeisen päälle.
Niinistön suurimmat saavutukset pressana on tarjota Suomea propaganda-alustana Putinille. Kekkonen haisee vahvasti.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Niinistön suurimmat saavutukset pressana on tarjota Suomea propaganda-alustana Putinille. Kekkonen haisee vahvasti.

Täytyy toki muistaa mihin verrataan. Edeltäjään on nykyiselläänkin tehty Niinistön toimesta suuri rako, ikään kuin vahingossa.

Jännä kuinka mielipiteet eroavat tämän vierailun suhteen niinkin paljon. Politiikan asiantuntija kertoi, että yllättävän lämmin tapaaminen, kun kyseessä oli kuitenkin Venäjä ja länteen selkeästi ankkuroitunut Suomi. Samaan aikaan Haavisto on sitä mieltä, että tapaaminen ei ollut kummankaan valtion päämiehen kuppi teetä. Lieneekö totuus, jossain tuossa välissä?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Niinistön suurimmat saavutukset pressana on tarjota Suomea propaganda-alustana Putinille. Kekkonen haisee vahvasti.

On se kutenkin Halosta parempi + ketä tahansa muutta pressaehdokasta parempi, paitsi kenties Haavistoa. NykySuomessa hyvä saavutus. Katso kommentti lopussa.

Jännä kuinka mielipiteet eroavat tämän vierailun suhteen niinkin paljon. Politiikan asiantuntija kertoi, että yllättävän lämmin tapaaminen, kun kyseessä oli kuitenkin Venäjä ja länteen selkeästi ankkuroitunut Suomi. Samaan aikaan Haavisto on sitä mieltä, että tapaaminen ei ollut kummankaan valtion päämiehen kuppi teetä. Lieneekö totuus, jossain tuossa välissä?

Riippuu toki siitä, keitä seuraa. Todellisuudessa lämminhenkisyys oli kaukana. Otetaan nyt vaikka politiikan asiantuntija ja toimittaja Arja Paananen/Ilta-Sanomat:

Jos en ihan väärin ymmärtänyt, niin Putinhan siis käytännössä antoi Suomelle ja Ruotsille vinkin, jonka mukaan myös meidän kannattaisi ryhtyä harjoittelemaan Venäjän kanssa Itämerellä samalla tavalla kuin Kiina jo harjoittelee

Kommentti: Tarjosiko Putin sotaharjoituksia Suomelle? Niinistö kuittasi heti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Noinhan Putinin ao. kohdan voi myös ymmärtää, vaikka Putinin mukanaan tuoma tulkki takerteli paikoin pahasti. Itsellä on välttävä venäjän kielen taito, joten en ollut ihan tulkin varassa. En kuitenkaan ihan noin pitkälle ymmärtänyt Putinin suoraan viittaavan, mutta toisaalta Niinistö painotti tavallaan vastauksena Suomen sitoutumista läntiseen sotaharjoitukseen.

Että osaa Niinistö myös reagoida, ei Putinin mahdollinen sotaharjoitustarjous jäänyt Niinistöltä kuittaamatta. Jokainen muu pressaehdokas - kenties Haavisto mukaan laskematta - olisi ollut hiljaa ja nyökkäillyt tai ollut kiusaantunut. Osa olisi varmaan ottanut puolittaisen tarjouksen vielä vastaan...
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On se kutenkin Halosta parempi + ketä tahansa muutta pressaehdokasta parempi, paitsi kenties Haavistoa. NykySuomessa hyvä saavutus. Katso kommentti lopussa.
Tässä ole ikävän oikeassa. Mutta hyvästä saavutuksesta ei kannata puhua, kun valinnosita tulee mieleen lähinnä USA:n pressanvaalit: Tarjolla ei ole yhtään hyvää ehdokasta. Näillä näkymin ekalla kierroksella äänestän Haavistoa ja tokalla piirrän kirkkoveneen...jos tokaa edes tulee.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä ole ikävän oikeassa. Mutta hyvästä saavutuksesta ei kannata puhua, kun valinnosita tulee mieleen lähinnä USA:n pressanvaalit: Tarjolla ei ole yhtään hyvää ehdokasta. Näillä näkymin ekalla kierroksella äänestän Haavistoa ja tokalla piirrän kirkkoveneen...jos tokaa edes tulee.

Niinpä. Oikean arvion Putinin vierailusta on näköjään päivän aikana tehnyt moni toisistaan erillinen taho. En ole kaikkia tietenkään lukenut, mutta ne noin 15 juttua jotka luin, päätyvät aika samaan: Putin pyrki ohjailemaan Suomen (ja Ruotsin) ulkopolitiikkaa ja jakamaan EU:ta. Tässä mielessä on valitettavaa, että - kuten kirjoitit - Niinistö joutui tarjoamaan Putinille alustan, koska olihan Putin joidenkin mielestä pakko kutsua Suomeen 100 vuotisjuhliin liittyen. Röyhkeä varas ei silti edes onnitellut.

Hannu Himaselta hyvä arvio eilisestä:

Kun Venäjä puhuu siitä, että Itämeren ympärillä on kaksi puolueetonta maata ja kehuu heidän itsenäistä ulkopolitiikkaansa, niin hän nimenomaan toivoo, että nämä maat olisivat ulkopolitiikassaan itsenäisiä eli eivät sitoutuisi liiaksi EU:n yhteisiin päätöksiin. Tulkitsen sen yksiselitteisesti pyrkimykseksi harjoittaa ja heikentää Euroopan unionia. Se on heidän selvä linjansa.

Venäjän presidentti jätti onnittelut Suomelle lausumatta – Moskovan ex-suurlähettiläs: Putin on puhunut Suomesta ”hieman erikoisella tavalla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Röyhkeä varas ei silti edes onnitellut.
Aivan. Propagandassa avustaminen ei tuota mitään. Ei edes hyviä tapoja.

Tai tarkemmin ajatellen: Se etäännyttää meitä hivenen lännestä eli toimii Suomen etuja vastaan, mutta ei vähennä esim sodanuhkaa yhtään. (Me joudumme mukaan, jos Venäjä päättää ratkaista Baltian kysymyksen.) Jos huoraa, niin pitäisi saada vastiketta...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juuri noin. Tuomas Enbuskelta myös erinomainen kolumni:

Suomen suhde Venäjään on kuin paniikissa olevan perheen suhde alkoholisoituneeseen isään joulupöydässä. Kaikki tietävät, ettei isää saa raivostuttaa, koska se on vuosia sitten saanut sellaiset raivarit, että ajoi koko perheen lumihankeen yöpymään.

Osuu @Sako varmaan meidän mielestämme oikeaan. Suomessa vaietaan, koska asiasta ei uskalleta puhua.

Enbuskelta muutama puheenaihe Niinistölle, jotka löytyvät myös alla olevasta linkistä:

Tuomas Enbusken kolumni: Suoraselkäinen Suomi ei nuolisi diktaattorin takamusta

"- Milloin lopetatte Krimin niemimaan laittoman miehityksen?

- Milloin lopetatte viattomien siviilien tappamisen Syyriassa?

- Milloin lopetatte länsimaiden vaalien peukaloinnin ja isot trolliarmeijat, joilla vaikutatte muiden maiden sisäpolitiikkaan?

- Milloin lopetatte poliittisten vastustajienne murhauttamisen?

- Milloin lopetatte homojen ja toisinajattelijoiden vainoamisen sekä julkisen homofobian?

- Milloin lopetatte Venäjän kansallisomaisuuden ryöstämisen? Tehän olette tehnyt sitä jo vuosikausia, ja omaisuutenne on siksi jopa parisataa miljardia ja olette maailman rikkain mies, vaikka valehtelette kansallenne olevanne köyhä.

- Milloin väite Ville Haapasalosta ”merkittävänä kulttuuripersoonana” viimein poistetaan?

- Ei mulla muuta. Aletaanpa dokata, spasiba"

Haapasalon kutsuminen merkittäväksi kulttuuripersoonaksi on mielestäni hyväksyttävissä, vaikka kutsuja olisi Putinkin...
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pitäisikö jonkun kertoa Niinistölle, että YYA sopimusta ei enää ole ja että Suomi kuuluu nykyään Euroopan Unioniin: Tästä kaikesta pitäisi vetää (turvallisuus)poliittisia johtopäätöksiä ja siihen meillä ollaan kykenemättömiä. Lisäksi kun poliittinen tilanne on kireähkö, niin hillotolppaa nussiva ulkoministeri on kunnostautunut vain vastuunpakoilussa ja PM Sipilä ei asiasta ymmärrä mitään, ellei siihen liity mahdollisuutta hankkia kauppoja kakaroidensa firmoille...pressalla on paljon valtaa ulkopolitiikassa ja nyt kaikki, kun omalla puolella olevat kanssapelaajat on luokattomia.. ja pressana on YYA-aikaan jämähtänyt vanhus.

Haapasalo voi olla kulttuuripersoona Venäjällä, mutta Suomessa se on vain kaiken karvaisten turistiohjelmien muka hauska juontaja. Eli merkittävyyttä hyvin vähän.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Niinpä. Oikean arvion Putinin vierailusta on näköjään päivän aikana tehnyt moni toisistaan erillinen taho. En ole kaikkia tietenkään lukenut, mutta ne noin 15 juttua jotka luin, päätyvät aika samaan: Putin pyrki ohjailemaan Suomen (ja Ruotsin) ulkopolitiikkaa ja jakamaan EU:ta. Tässä mielessä on valitettavaa, että - kuten kirjoitit - Niinistö joutui tarjoamaan Putinille alustan, koska olihan Putin joidenkin mielestä pakko kutsua Suomeen 100 vuotisjuhliin liittyen. Röyhkeä varas ei silti edes onnitellut.

Tämähän on vähän kuin naisten tapa kehua toisiaan. "Pukeudut tosi rohkeasti, harvalla olisi uskallusta pukeutua kynnysmattoon". Hyvää pelaamista Putinilta, mutta en voi kyllä sanoa, että onnistui tavoitteessaan. Mielestäni Putinin lausunnot on otettu vastaan juuri kuten olettaakin. Suomen on pakko olla hyvää pataa samalla hiekkalaatikolla leikkivän sekopään kanssa, koska vaihtoehtoja, tai ainakaan mielekkäitä sellaisia, ei ole.

Toki samaan aikaan on hiukan jopa huvittavaa, että esimerkiksi Ukrainan tai Syyrian tilanteesta ei keskusteltu, mutta mielestäni Niinistön lähestyminen tähän tapahtumaan oli siinä mielessä oikea, että keskustelut pysyivät niissä asioissa, joissa voidaan oikeasti päästä eteenpäin ja tehdä jonkinlaisia alustavia sopimuksia. Kaiken lisäksi Suomelle tärkeämpiä asioita ovat nimenomaan luonnon suojeluun liittyvät asiat, kuin Syyrian tai Ukrainan tilanne, koska Venäjä ei uhkaa Suomea sotilaallisesti, eikä tällä hetkellä näytä, että uhkaa tulevaisuudessakaan, koska se ei olisi kummankaan edun mukaista. Putin ei kuitenkaan ole hullu tai tyhmä, vaan tekee päätökset suurvaltapolitiikkaan perustuen, Venäjän etua ajatellen.

Joten miksi käyttää tapaaminen juupas-eipäs-väittelyyn, kun voitiin keskustella jostain rakentavasta. Joka tapauksessa Syyrian ja Ukrainan kriisit ratkeavat eri pöydissä, kuin Savonlinnan tapaamisessa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Haapasalo voi olla kulttuuripersoona Venäjällä, mutta Suomessa se on vain kaiken karvaisten turistiohjelmien muka hauska juontaja. Eli merkittävyyttä hyvin vähän.

Ville Haapasalo tuntee suomalaisista aivan ylivoimaisen parhaiten Venäjän. Niin johtajat kuin tavallisen kansan. On käynyt käytännössä maan joka kolkassa ja kun jossain käy, melkein kaikki tuntevat. Työt ovat osin Venäjällä ja häntä seurataan: mitä tekee, mitä sanoo ja melkein, mitä ajattelee.

Haapasalo on avannut monien silmiä paitsi maantieteellisessä mielessä, myös kertomalla etuoikeutettujen elämästä niin suoraan kuin kenties on uskaltanut. Kun olettaakseni jokainen Haapasalon haastattelu Suomessa käännetään alihankkijan toimesta tai suoraan Venäjä suurlähetystössä, tällaiset kommentit vaativat rohkeutta:

Eräs kiehtovimpia asioita alueessa oli siihen liittyvä legenda, että kaikki Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin ruoka tuotetaan Altaissa. Haapasalo pitää hyvinkin mahdollisena, että huhu pitää paikkansa.

– Siellä oli paljon peltoja, joita kutsutaan Putinin pelloiksi. Kyllähän siitä voi jotain päätellä. Siellä ruoka on todella puhdasta ja vaikean sijainnin vuoksi vaikea vaikka myrkyttää. Voisin helposti uskoa.

Ville Haapasalo näki "Putinin pellot" – Huhun mukaan kaikki venäläisjohtajien ruoka tuotetaan mystisessä vuoristossa | Helsingin Uutiset
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toki samaan aikaan on hiukan jopa huvittavaa, että esimerkiksi Ukrainan tai Syyrian tilanteesta ei keskusteltu, mutta mielestäni Niinistön lähestyminen tähän tapahtumaan oli siinä mielessä oikea, että keskustelut pysyivät niissä asioissa, joissa voidaan oikeasti päästä eteenpäin ja tehdä jonkinlaisia alustavia sopimuksia.

Olisihan se hienoa, jos asiat olisivatkin yllä kuvatulla tavalla. Mutta kun eivät olleet. Putin veti täydeltä laidalta propagandaa mediatilaisuudessa aiheinaan Syyria, Ukraina ja USA.

Varmaan kaikki eivät ymmärrä, vaikka avaan enemmän, mutta avaan silti: kun tullaan Suomen 100-vuotisjuhliin vierailemaan, vieraskin noudattaa käytöstapoja. Kuten onnittelee isäntää, ja jättää propagandan väliin.

Suomen on pakko olla hyvää pataa samalla hiekkalaatikolla leikkivän sekopään kanssa, koska vaihtoehtoja, tai ainakaan mielekkäitä sellaisia, ei ole.

Siitä olemme myös erimiellsiä, onko Suomen pakko olla hyvää pataa teurastajan kanssa. Minusta ei ole, vaan on syytä hakeutua NATO:n jäseneksi samaan tapaan kuin muut Putinin naapurimaat ovat tehneet tai tekevät.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Millä tavalla?! Pitääkö siis kaikki maailman presidentit tappaa?!

Ja ei millään tavalla palvelus. Vai kuvitteletko todella, että Venäjä ei toimisi SUomen suhteen jos myrkyttelee sen päämiehiä?
Venäjän ja Venetzuelan pressoista voisi aloittaa ja muut natsit samaan linjaan, kuten eräs Kimi.

Eihän sitä olisi Suomi myrkyttänyt vaan joku kokki, joka saisi tietysti elinkautisen.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Siitä olemme myös erimiellsiä, onko Suomen pakko olla hyvää pataa teurastajan kanssa. Minusta ei ole, vaan on syytä hakeutua NATO:n jäseneksi samaan tapaan kuin muut Putinin naapurimaat ovat tehneet tai tekevät.

En tiedä viittasitko minuun, kun sanoit, että "varmaan kaikki eivät ymmärrä..". Anyway, lisään aikaisempaan, että tällä hetkellä muita vaihtoehtoja ei ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös