Venäjän nykytilanne

  • 3 432 492
  • 18 344

Morgoth

Jäsen
Sitten jos saudien on tarvinnut sotia ulkomailla niin ollaan palkattu ulkolaisia palkkasotureita (Jemenissä ilmeisesti suuri määrä kolumbialaisia), lisäksi saudit ovat perinteisesti tukeneet joitan köyhempiä muslimimaita taloudellisesti ja vastineeksi nämä valtiot ovat sitten hoitaneet sotimisen saudien puolesta. Pakistanilla on pitkä historia sotimisesta saudien puolesta, lisäksi nykyisellään ainakin Sudanista olisi irroitettavissa joukkoja.

Tämä tuntuu sopivan hyvin tähän saudien uhoamiseen sotilaallisesti syrjäyttää Al-Assad tarvittaessa (Linkki CNN). Käytännössä muut (jenkit) tässäkin tekisivät kaiken likaisen työn. Saudit eivät ole ikinä taineet edes sotia mitään suurempaa sotaa edes omalla maaperällään? Toisaalta ymmärrän myös erittäin hyvin jenkkien kyllästymisen sotia saudien puolesta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Se voi hyvinkin pitää paikkansa, että saudien armeija on käytännössä osoittautunut keskikertaiseksi, kuten @vlad sanoi, mutta onhan heillä nyt suorastaa massiivisen kokoinen armeija ja valtava puolustusbudjetti tätä nykyä. Tässä on suuri ero Persianlahden sotaa edeltävään tilanteeseen, jolloin jenkin pelkäsivät, että Saddam ei pysähdy Kuwaitiin, vaan jatkaa helposti matkaa saudien puolelle, sillä tuolloin saudien armeija oli vitsi, kun taas irakilaisilla oli Iranin vastaisen sodan marinoima kokenut kenttäarmeija. Tämähän se oli jenkeillekin se red flag, jonka takia Desert Storm käynnistettiin.

Itse asiassa "keskinkertainenkin" taitaa olla liian positiivinen arvio Saudi-Arabian asevoimien taistelukyvystä - saudeja on kutsuttu jopa paperitiikeriksi ammattilaispiireissä.

Saudeilla on alueellisesti hyvin voimakkaat asevoimat, mutta on suuri joukko syitä, jotka tekevät siitä merkittävästi kokoaan heikomman. (Tämä näkyy osin Jemenin suunnalla, jossa asevoimien ja siihen palkattujen henkilöiden operatiivinen taso on osoittautunut yllättävänkin heikoksi, paljon UAE:n vastaavaa heikommaksi.)

Kuten @Saskatoon mainitsi, saudien varsinaiset asevoimat ovat heikohkot, siihen kuuluvat erikoisjoukot sekä turvallisuusjoukot ovat oma asiansa, mutta näiden joukkojen ensisijainen tehtävä on turvata hallitsijan istuinta ja valtakunnan sisäinen rauha - ne siis vastaavat siitä, että valta pysyy kuningashuoneen hallussa. Nämä joukot ovat moraaliltaan ja tasoltaan merkittävästi tavallisia yhtymiä parempia, mutta suoranaisessa sodankäyntikyvyssä nekään eivät vedä vertoja länsimaiden vastaaville hyvin koulutetuille ja johdetuille joukko-osastoille/yhtymille.

Saudien ja yleisesti arabimaailman asevoimien suurimpina ongelmina voidaan pitää seuraavia:

-miehistön osaamisen taso
-motivaatio
-miehistön koulutuksen taso ja laatu (yleisesti, ei pelkästään sodankäyntikyky)
-yhtymien toimintakyky on heikko
-yhtymien kyky ja halu laaja-alaiseen yhteistyöhön on pääsääntöisesti heikko
-suoranainen kurittomuus (saudeja kouluttaneet länsimaiset kouluttajat ovat kerta toisensa jälkeen kironneet tämän kurittomuuden, ero jo jordanialaisten ja saudien välillä on kohtuullinen ensimainitun eduksi)
-selkään puukottaminen (upseerit joutuvat käyttämään paljon energiaa siihen, että suojelevat omaa selustaansa - upseeritoveriin ei voi luottaa, koska tämä voi puukottaa selkään hetimmiten kun tilaisuus koittaa)
-haluttomuus jakaa tietoa ja osaamista (liittyy osaltaan edelliseen eli pelkoon siitä, että sitä hyödynnetään häntä vastaan)
-suku- ja klaaniajattelu (suositaan omia eli paras ei välttämättä tule valituksi tehtävään vaan lähin sukulainen)
-etc

90-luvun alussa Irak lyötiin suhteellisen helposti länsiliittouman toimesta ja tuolloin - nähdystä huolimatta - Irakin asevoimia pidettiin arabimaailman vahvimpiin kuuluvina (ja tehokkaimpina). Ne olivat vain jämähtäneet väärälle vuosikymmenelle Irania käydyn sodan myötä, ne eivät olleet valmiit teknologiasotaan vaan perinteiseen jalkaväki ja panssariarmeijasotaan, jossa yhtymien liikuttelu on loppujen lopuksi hyvin minimaalista ja taistelut käydään paikallisesti. Irakin ja Iranin välisen sodan merkittävimmät taistelut käytiin loppujen lopuksi hyvin suppealla alalla Irakin etläosissa (ja osin Iranin puolella). Mutta vaikka Irak lyötiin tuolloin Kuwaitissa suht' helposti, toisella strategialla Irak olisi kyennyt venyttämään vastarintaa, mutta Saddam Hussein veti Kuwaitista pois maan vallanneet tasavaltalaiskaartin joukot ja sijoitti alueelle osin jopa pikakoulutuksen saaneita kiväärimiehiä. Jos Saddam olisi pitänyt tasavaltalaiskaartin Kuwaitissa vastarinta olisi kestänyt melkoisesti pidempään, mutta tuolloin vaarana olisi ollut se, että joukot olisi tuhottu täysin ja sen myötä Saddam olisi menettänyt ainoan turvan - joukko-osaston (noin 320 000 miestä) joka turvaa hänen vallassapysymisen. Toisaalta tuolloin Kuwait olisi kokenut raskaat katutaistelut. Toki tälläkin skenaariolla sodan lopputulos olisi ollut selvä, Irak olisi hävinnyt sodan mutta tämän skenaarion seuraus olisi todennäköisesti ollut se, että Saddam olisi menettänyt asemansa jo tuolloin 90-luvulla. Ei olisi ollut joukkoja kukistamaan kurdikapinaa tai etelän suoarabien ja muiden arabien kapinaa. Tämäkin tavallaan osoittaa sen mihin Saskatoon viittasikin, ne parhaimmat joukot takaavat hallitsijan vallassapysymisen.

Norvell B. De Atkine* kirjoitti 1999 (edelleen ajankohtaisen) Why Arabs Lose Wars: Why Arabs Lose Wars :: Middle East Quarterly se avaa omalta osaltaan tätä kuviota, sitä miksi arabiarmeijat häviävät modernin ajan sotia. On syytä huomioida, että kirjoituksen jälkeen asetelma on loppujen lopuksi muuttunut kovin vähän länsimaiden ponnisteluista huolimatta. Yksittäiset (usein pienehköt) arabimaat ovat kyenneet ratkomaan ongelmia, kuten UAE ja osin Jordania - sen sijaan usea arabimaa, joiden asevoimien koko on suuri, painiskelevat edelleen samojen ongelmien parissa joiden parissa ne painiskelivat 90-luvulla tai tämän vuosituhannen alussa. Saudien kohdalla olen kuullut sanonnan - ei kannettu vesi kaivossa pysy.

vlad

*: muistaakseni De Atkinen kirjoituksesta on laajempikin kokonaisuus olemassa, tämä olisi vain ns. yhteenveto, vaikka onkin varsin kattava.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jos ja kun @vlad tietosi pitävät paikkansa, niin ei voi kuin hämmästellä. Minä en ole aiemmin asiaan hirveästi perehtynyt, muuta kuin siltä osin, että tiesin saudien käyttävän helvetisti rahaa aseisiin. Ja tässähän en ollut väärässä, sillä lunttaamalla tämä luku osoittautui olevan yli 67 mrd dollaria, joka on peräti 9,7% BKT:sta. Itse asiassa saudit käyttävät suhteessa enemmän rahaa aseistautumiseen kuin mikään muu valtio maailmassa (vrt. jenkkien 2,4% sekä Venäjän 4,1%)..

Tuon summan rahaa kun käyttää aseisiin ja lopputulos on arvosana "heikko", niin voivoi....
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
-miehistön osaamisen taso
-motivaatio
-miehistön koulutuksen taso ja laatu (yleisesti, ei pelkästään sodankäyntikyky)
-yhtymien toimintakyky on heikko
-yhtymien kyky ja halu laaja-alaiseen yhteistyöhön on pääsääntöisesti heikko
-suoranainen kurittomuus (saudeja kouluttaneet länsimaiset kouluttajat ovat kerta toisensa jälkeen kironneet tämän kurittomuuden, ero jo jordanialaisten ja saudien välillä on kohtuullinen ensimainitun eduksi)
-selkään puukottaminen (upseerit joutuvat käyttämään paljon energiaa siihen, että suojelevat omaa selustaansa - upseeritoveriin ei voi luottaa, koska tämä voi puukottaa selkään hetimmiten kun tilaisuus koittaa)
-haluttomuus jakaa tietoa ja osaamista (liittyy osaltaan edelliseen eli pelkoon siitä, että sitä hyödynnetään häntä vastaan)
-suku- ja klaaniajattelu (suositaan omia eli paras ei välttämättä tule valituksi tehtävään vaan lähin sukulainen)


Kaikki nämä ominaisuudet voidaan allekirjoittaa hartaamman / fundamentalistisemman linjan muslimeihin ihan ylipäänsä elämässä. On aivan luonnollista että nämä kyseisiä kansoja määrittävät luonteen ominaispiirteet näkyvät yhtä lailla asevoimissa, kuin kaikessa muussakin tekemisessä, niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Liettuan presidentti näyttää esimerkkiä siitä miten irtaantua Venäjän kuristusotteesta. Maallansa taitaa olla energiavarmuuden suhteen jo Suomea huomattavasti parempi tilanne ja ironisesti varmuus tulee nimenomaan Skandinaviasta, johon Suomi kovasti kyllä väittää sitoutuneensa, mutta silti energiatuonnissa hirttäydytään itänaapurin kleptokraatteihin.

Nainen, joka työntää Venäjää pois Baltiasta | Yle Uutiset | yle.fi
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
MH17 pöyhiminen on kuin potkisi kuollutta: Totuuden todistaminen ei vaikuta mitään missään tai mitään. Sääli.

Hiv on ollut vakava ongelma Venäjällä ja putinistien wanhoillinen tapa käsitellä ongelmaa on räjäyttämässä pankin.
Venäjän hiv-epidemia karkaa hallinnasta: tartuntoja jo yli miljoona - Venäjä - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
1-2 milj on taudin kantajia ja kasvuvauhti 10%.

Venäläismiljardööri syytteeseen - Putinin judokaveri laajentaa bisneksiään
Tässä tapauksessa on yksi erityisesti kulmia kohottava piirre. Varastamisen jalon taidon Putler ja kleptokratia jo hallitsee.
Häntä syytetään viiden vuoden takaisista tapahtumista, jolloin hänen omistamallaan lentokentällä tehtiin verinen terrori-isku. Pohjois-Kaukasukselta tullut itsemurhapommittaja räjäytti itsensä ja surmasi yhteensä 37 ihmistä ja haavoitti 170 tammikuussa 2011.

Iskun kohde oli saapuvien matkustajien terminaali, jossa ei normaalisti ole turvatarkastuksia. Nyt oikeusviranomaiset väittävät Kamenštšikin laiminlyöneen ihmisten turvallisuuden ja mahdollistaneen terrori-iskut.
Varastamiselle ei edes yritetä löytää mitään viikunan lehteä, se yllättää.

edit
Putinin kavereille miljarditilaukset valtiolta
Näin Jokerien tuhlaamat fyrkat on suoraan venäläisen veronmaksajan taskusta. 10milliä on aikas vähäinen määrä noiden summien rinnalla.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Hiv on ollut vakava ongelma Venäjällä ja putinistien wanhoillinen tapa käsitellä ongelmaa on räjäyttämässä pankin.
Venäjän hiv-epidemia karkaa hallinnasta: tartuntoja jo yli miljoona - Venäjä - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
1-2 milj on taudin kantajia ja kasvuvauhti 10%.
...
Tuohan on putleristeille pelkästään hyvä uutinen, heikompi ja ei-toivottu kansanosa kuolee pois kuleksimasta. Mitä lie homoja ja narkkareita, ei niitä tarvita kun Neuvostoliittoa ollaan rakentamassa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itseäni on hieman aina epäilyttänyt näiden lähi-idän armeijoiden kyky ja osaaminen yleensä sotia. Tosin sitten Iran-Irak sodan jälkeen mitään suurta ja avointa sotaa arabien kesken ei ole käyty.

Ja jos ollaan ihan tarkkoja, niin eipä tuokaan sota ollut arabien keskeinen välienselvittely - iranilaiset kun ovat persialaisia, eivätkä arabeja. Valtiollista arabien välistä sotaa ei kai suoraan ole edes ollut. Sekaantumisia naapureiden sisällissotiin sen sijaan on riittänyt.

Iran toki paperilla vaikuttaa aika vahvalta, mutta mitenköhän se sotiminen käytännössä sujuisi?

Iranin ongelma lienee se, että maa on ymmärtääkseni aika voimakkaasti jakaantunut liberaalimpaan ja vanhoilliseen porukkaan. Tuo voi jo osaltaan vaikeuttaa tarvittavan yhtenäisyyden saavuttamista. Asevoimien teknologinen taso ja kaluston kunto voi myös olla yksi haaste.

Unohtamatta toki näitä yrityksiä historiassa Israelia vastaan niin tuntuu, että sotataito tuolla suunnalla on surkeaa tai ainakaan kovinkaan järjestäytyneitä armeijat eivät tunnu olevan. Johtuuko heikosta osaamista tai sitten moraalin puutteesta?

Varmaan monesta tekijästä. Yritykset ovat kai pitkälti olleet huonosti suunniteltuja ja johdettuja. Ja toisaalta Israelin armeija on ollut aina hyvin koulutettu ja varustettu.
 
Tuohan on putleristeille pelkästään hyvä uutinen, heikompi ja ei-toivottu kansanosa kuolee pois kuleksimasta. Mitä lie homoja ja narkkareita, ei niitä tarvita kun Neuvostoliittoa ollaan rakentamassa.
No rikkaat saavat myös osansa huorissa käydessään. En kyllä tiedä yhtään, millaista Hivin hoito on Venäjällä ja kai rikkaimmat voivat lähteä vaikka ulkomaille, mutta keskiluokka luultavasti ei.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hiv on heikkojen ja rodullisesti saatuneiden homojen eli länsimaiden sairaus ja siksi Vahva Valkoinen perhearvojen Hetero Venäjä ei voi sellaista sairastaa. Tuo artikkelin mukaan vain ½ tartunnoista tulee huumeiden käytön yhteydessä eli hetero hivi on kovassa nosteessa...ja noste jatkuu, koska asenneilmasto on mitä on.

edit
Oppositiojohtaja Nemtsovin surmasta vuosi – murhan tilaaja ja tapporyhmää johtanut ”mersumies” yhä karkuteillä - Oppositio­johtaja Boris Nemtsovin murha - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Nemtsovin murha on sitten selvitetty. Muutama huvittava koukero löytyy, kuten kuuluukin, onhan tämä tapahtunut lain diktatuurin valtiossa.

Nemtsovin ampujana pidetty Zaur Dadajev kertoo kuulustelupöytäkirjassa, kuinka hän ystävineen pillastui Nemtsovin puolustettua terrori-iskun kohteeksi joutunutta ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä.

Väitteessä ei tunnu olevan järkeä, sillä Pariisin terrori-isku tehtiin viime vuoden tammikuussa. Tapporyhmä väijyi Nemtsovin asuntoa kuitenkin jo edellisenä syksynä – saipa ryhmän käyttämä auto Bolšaja Ordinka -kadulla pysäköintisakotkin.

Ylimielistä ja huolimatonta.
 
Viimeksi muokattu:

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tuosta yo. @Sako n toteamuksesta 'ylimielistä ja huolimatonta' tuli jälleen, eikä siis ensimmäistä näitä kertaa novoryssijöiden toimia seuratessani, mieleeni Viktor Vladimirov-vainaa.
Hän luultavasti lainaisi ystäväänsä UKK:ta: " Saatanan tunarit!"
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
No rikkaat saavat myös osansa huorissa käydessään. En kyllä tiedä yhtään, millaista Hivin hoito on Venäjällä ja kai rikkaimmat voivat lähteä vaikka ulkomaille, mutta keskiluokka luultavasti ei.

Tällä hetkellä koko terveydenhoitojärjestelmä on Venäjällä suurissa ongelmissa, merkittävältä osin sanktioiden tähden - Venäjällä käytetyistä lääkkeistä (muistini mukaan) yli 70 % tuodaan ulkomailta ja erikoislääkkeissä, jollaisia HIV:n hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat lukema saattaa olla vieläkin korkeampi. HIV:n hoidon kannalta suurena ongelmana Venäjällä on se, että se on virallisesti leimattu homojen ja narkomaanien sekä muiden ongelmaryhmien sairaudeksi, näin tämä ongelma lakaistiin uudelleen maton alle tämän vuosituhannen alkupuolella.

HIV oli 90-luvulla todella suuri ongelma Venäjällä, maassa oli huonoimmillaan reilusti yli miljoona HIV-positiivista (tarkkaa lukumäärää ei kukaan tiennyt), tämän vuosituhannen alussa ongelma oli korjaantumassa ja kehitys alkoi kääntyä parempaan suuntaan. Tuolloin Putinin kauden alkuvaiheessa puhuttiin paljon ongelmiin puuttumisesta ja esim. alkoholiongelmaankin saatin hiljalleen rajattua, mutta kehitys alkoi ottaa takapakkia parin kolmen vuoden ryhtiliikkeen jälkeen. Mitä tiukemmaksi Putinin & co ote valtiohallinnosta muuttui sen triviaaleimmaksi osa terveydenhoitosektorin ongelmista alkoi muuttua, esim. HIV-positiivisten hoito ja narkomaanien hoito-ohjelmat puhumattakaan valistustyöstä, johon ei ollut haluja juuri muilla kuin vapaaehtoisryhmillä ja paikallistason toimijoilla. Medvedevin kaudella narkomaaniongelma lakaistiin käytännössä täysin maton alle, merkittävimmät toimenpiteet olivat verkkosivujen sulkeminen varteenotettavampien toimien sijaan.

Tämän vuosikymmenen puolella narkomaanien määrä on kasvanut kasvamistaan ja samalla HIV-posiitivisten määrä on alkanut lisääntyä ja nyt ongelma on räjähtämässä käsiin. Venäjällä kehityskulku on tässä(kin) kohdin verrannollinen kehitysmaiden tasoon, oikeastaan jopa heikompi mitä monessa nk. kehitysmaassa, koska toisin kuin niissä Venäjällä ei ole oikein mitään valtakunnallista HIV:n vastaista ohjelmaa.

Samalla kun narkomaanien ja HIV-positiivisten määrä on noussut, kulkee osin käsi-kädessä, johtuen siitä, että narkomaanit käyttävät todella paljon yhteisiä neuloja, jolloin HIV:n leviäminen on entistä mahdollisempaa. Mutta samalla narkomaanien kautta HIV on leviämässä uudelleen "epidemioina" normaalin väestön keskuuteen osin prostituution kautta. Narkomaaneista moni toimii prostituoituna ja koska kaikilla asiakkailla ei ole joko halua tai varaa käyttää kortsua, riski HIV:n leviämisestä sukupuolisen kanssakäynnin kautta on otettava huomioon. Tätä kautta HIV on leviämässä laajemmalle normi-heteroiden keskuuteen.

Mutta sen sijaan seksuaalisten vähemmistöjen kohdalla asetelma on Venäjällä olennaisesti parempi. Homoseksuaalien kohdalla HIV-tartuntojen määrä on merkittävästi heteroseksuaaleja vähäisempää ja eräänä tekijänä on se, että Venäjällä homoseksuaalit ovat varovaisempia, he ovat tietoisempia riskeistä ja näin käyttävät selkeästi enemmän ehkäisyä (kondomi) ja ovat muutenkin varovaisempia satunnaisten seksisuhteiden kohdalla vrt. heteroseksuaalit.

Tämä(kin) asetelma oikeastaan kuvaa hyvin näitä venäläisiä "perinteisiä perhearvoja" ja tässäkin kysymyksessä Putinin politiikka satuttaa eniten juuri heitä, jotka ovat hänen vankimpia tukijoita. Venäjällä rikkailla on varaa hoidattaa itsensä, keskiluokkaa lääkepula alkaa jo koskettaa, köyhät kärsivät siitä jo todella paljon.

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kiitos @vlad kattavasta viestistäsi. Oletko muuten seurannut Tshetsheenian tilannetta? Siellä taitaa olla johtajan vaihdos edessä, kun Kadyrov kertoi, ettei aio pyrkiä jatkokaudelle Iltalehti: Tshetsheenijohtaja Kadyrov: Aika vallassa ohi, tilalle löydettävä joku toinen

Olen yrittänyt noukkia joitain tiedonjyviä, mutta eipä niistä oikein ole mitään kostunut, koska Kadyrovin ilmoitus on yllättänyt kaikki eikä kukaan oikein tiedä mikä ilmoituksen taka-ajatuksena on - vai onko se kenties vain jokin täky.

On spekuloitu, että Kadyroville olisi tarjottu merkittävämpää tehtävää (Moskovasta) ja tämä ilmoitus liittyisi tähän. Mutta kyse voi todellakin olla mistä tahansa, villeimmissä huhuissa on spekuloitu, että Kadyrov testaa lähipiiriään ilmoituksella, jolloin vääränlainen reagointi voi johtaa joihinkin toimenpiteisiin - jokainen ymmärtää mitä nämä "toimenpiteet" ovat.

En tiedä, voiko sitäkään sulkea pois vaihtoehtojen joukosta, että Kadyrov on omilla toimillaan astunut liian isoille varpaille ja nyt hänet siirretään "jäähylle" mutta oman ilmoituksen kautta paineet Tshetshenian suunnalla Kadyrovin tukijoiden joukossa pysyvät aisoissa. Venäjän hallinnolle on kuitenkin tärkeää, että Kadyrovin tukijat (ja hänen omat joukkonsa) pysyvät kontrollissa eivätkä ryhdy omavaltaisiin toimiin lisäten näin painetta Kaukasuksella, joten tämä näkökulma huomioiden, on tärkeää, että jos Kadyrov siirtyy syrjään se tapahtuu oma-alotteisesti ja maltillisesti - mukana voi olla tarjous jostain erityislaatuisesta tehtävästä tulevaisuudessa (palkkiona maltillisesta ohjeiden noudattamisesta).

vlad
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
@vlad On vaikea uskoa, että Kadyrov pystyisi jotenkin kaikessa rauhassa siirtymään sivuun. Kyseessä on kuitenkin kauhulla ja terrorilla hallitseva psykopaatti, jonka pään aika moni haluaisi nähdä seipään nokassa. Itse epäilen, että Kadyrov murhautti Nemtsovin ja että se tapahtui Putinin sisäpiirille yllätyksenä. Tästä syystä Kremlistä tuli lähtökäsky, mutta Kadyrovin feidaaminen yritetään tehdä hallitusti. Muuten Tsetsenia saattaa nopeasti ajautua kaaokseen valtataistelun myötä. Mielestäni Kadyrovin ilmoitus ja Nemtsovin murhan vuosipäivä eivät sattumalta osu yksiin. Kreml viestii, että näin käy, kun lähtee sooloilemaan. Kreml toki halusi eroon Nemtsovista, mutta Kadyrovin brutaali toimintamalli oli liikaa jopa Putinille.

P.S. Venäjä on siirtänyt kuusi prikaatia Tsetsenian/Ossetian alueelle, mikä on kummallisen paljon. Twitteristä löytyy lähteitä: JésusFromMars (@JesusFromMars) | Twitter
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@vlad On vaikea uskoa, että Kadyrov pystyisi jotenkin kaikessa rauhassa siirtymään sivuun. Kyseessä on kuitenkin kauhulla ja terrorilla hallitseva psykopaatti, jonka pään aika moni haluaisi nähdä seipään nokassa. Itse epäilen, että Kadyrov murhautti Nemtsovin ja että se tapahtui Putinin sisäpiirille yllätyksenä. Tästä syystä Kremlistä tuli lähtökäsky, mutta Kadyrovin feidaaminen yritetään tehdä hallitusti. Muuten Tsetsenia saattaa nopeasti ajautua kaaokseen valtataistelun myötä. Mielestäni Kadyrovin ilmoitus ja Nemtsovin murhan vuosipäivä eivät sattumalta osu yksiin. Kreml viestii, että näin käy, kun lähtee sooloilemaan. Kreml toki halusi eroon Nemtsovista, mutta Kadyrovin brutaali toimintamalli oli liikaa jopa Putinille.
...

Spekulaatioitahan nämä ovat aina, mutta itse olen kanssasi hyvin samoilla linjoilla ja pohtinut samansuuntaisesti.

Toinen teoreettinen mahdollisuus on se, että tässä on jonkin sortin näennäisdemokraattinen puliveivaus nyt menossa, eli Kadyrov "ei halua jatkaa", mutta lopulta raskain mielin suostuu jatkamaan kuitenkin, koska "maan etu vaatii sitä"... Ei tarvetta vaaleille lainkaan?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
P.S. Venäjä on siirtänyt kuusi prikaatia Tsetsenian/Ossetian alueelle, mikä on kummallisen paljon
Kun tämän liittää Kadyrovin äkilliseen haluun poistua vallasta, niin sanoisin näiden prikaatien olevan motivaattoreita.

Kuka haluaa Kadyrovin sivuun? Yhden oppositiopoliitikon murha tuskin on sellainen virhe, josta joutuu tällaiseen epäsuosioon, varsinkin kun Putlerille on tehty suuria palveluksia esim Itä-Ukrainassa.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Kuka haluaa Kadyrovin sivuun? Yhden oppositiopoliitikon murha tuskin on sellainen virhe, josta joutuu tällaiseen epäsuosioon, varsinkin kun Putlerille on tehty suuria palveluksia esim Itä-Ukrainassa.

Kyllähän tuosta oli jo viime vuonna Putinin olleissa viikon kateissa, että oliko nyt puolustusministeri ja FSB:n johtajan johtamalla porukalla Kremlissä mennyt hermot Kadyroviin viimeistään Nemtsovin murhan jälkeen.

Tässä hieman juttua vuoden takaa:

Näkökulma: Nemtsovin murhatutkinta voi viestiä valtakamppailusta | Yle Uutiset | yle.fi
(yle.fi)
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Moskovassa lastenvahti kanniskellut hoidettavakseen jätetyn nelivuotiaan tyttölapsen päätä kassissa. Poliisin kysyttyä papereita todennut olevansa terroristi ja ottanut pään esiin.

Kuvaavaa Venäjän nykytilanteesta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
@vlad On vaikea uskoa, että Kadyrov pystyisi jotenkin kaikessa rauhassa siirtymään sivuun. Kyseessä on kuitenkin kauhulla ja terrorilla hallitseva psykopaatti, jonka pään aika moni haluaisi nähdä seipään nokassa. Itse epäilen, että Kadyrov murhautti Nemtsovin ja että se tapahtui Putinin sisäpiirille yllätyksenä. Tästä syystä Kremlistä tuli lähtökäsky, mutta Kadyrovin feidaaminen yritetään tehdä hallitusti. Muuten Tsetsenia saattaa nopeasti ajautua kaaokseen valtataistelun myötä. Mielestäni Kadyrovin ilmoitus ja Nemtsovin murhan vuosipäivä eivät sattumalta osu yksiin. Kreml viestii, että näin käy, kun lähtee sooloilemaan. Kreml toki halusi eroon Nemtsovista, mutta Kadyrovin brutaali toimintamalli oli liikaa jopa Putinille.

P.S. Venäjä on siirtänyt kuusi prikaatia Tsetsenian/Ossetian alueelle, mikä on kummallisen paljon. Twitteristä löytyy lähteitä: JésusFromMars (@JesusFromMars) | Twitter

Siksi kyse oli spekulaatioista, lännessä ainakin poliitikoille ja Venäjä-asiantuntijoille (tiedä sitten tiedusteluelimistä) Kadyrovin ilmoitus tuli yllätyksenä, joten spekulaatiot liikkuvat laidasta laitaan - itse lähinnä (kiireessä) yritin vain tuoda tämän esille, että selkeää kuvaa ei vielä eilen tuntunut olleen kenelläkään tiedossa.

Itse tarkoitin sitä, että Kadyrovia ohjattiin siirtymään sivuun, että hän on astunut liian suurille varpaille ja nyt tuli lopulta seinä vastaan. Kyse voi olla Nemtsovin murhasta liikkeelle lähtenyt tapahtumien vyöry, etenkin kun viimeaikoina Kadyrov on kohdistanut sanallisia ja muita uhkauksia Venäjän oppositioon ja tässä hetkessä nämä eivät välttämättä ole Putinin mieleen, kun Venäjän johdon elekielestä käy jo esille, että tilanne alkaa olla kiperä - lisää syitä sanktioiden lisäämiselle ei siis tarvita. Tai sille, että uusia henkilöitä siirretään pakotelistoille.

Ilmaisin asiani aamulla ilmeisen heikosti, koska oma ajatukseni on hyvin pitkälle sen suuntainen kuin sinulla eli Kremlistä tuli lähtökäsky, mutta koska Kreml tietää, että Tshetsheniaa itsevaltaisesti johtanut Kadyrov on alueellisesti merkittävä poliittinen tekijä, on sivuun astuminen suoritettava mahdollisimman sivistyneesti eli näytelmässä Kadyrov itse astuu sivuun (jos sitten lopulta astuukaan). Sopimuksessa voi olla kyse sitten siitä, että jossain vaiheessa Kadyrov palkitaan uhrauksistaan Venäjän hyväksi - nykyistä ruhtinaallisemmin.

Jo Ukrainan sodan alkuvaiheissa Kadyrov nousi varsin merkittävään rooliin, sen jälkeen on ollut lukuisia konfliktinpoikasia Kadyrovin (tukijoineen) ja Venäjän viranomaistahojen välillä esim. FSB, johon @Saskatoon viittaa. Viime vuoden aikana pienimuotoisia konflikteja alkoi esiintyä entistä useammin, Kadyrov uhmasi FSB:tä ja tämä uhmaaminen ja entistäkin itsevaltaisempi käyttäytyminen on jatkunut tämän vuoden puolelle. On paljonkin spekuloitu ja arveltu, että jossain vaiheessa Putinin on tehtävä valinta Kadyrovin ja FSB:n välillä tai muulla tapaa saada Kadyrov "aisoihin". Tämä Kadyrovin ilmoitus voi olla seurausta näistä tapahtumista.

Prikaatien siirto alueelle voi olla osaltaan johtua Tshetshenian tilanteesta, mutta en myöskään unohtaisi Etelä-Ossetian ja Abhasian tilanteista (mahdolliset kansanäänestykset, rajalinjojen laittomat siirrot tms.) - sekä Armenian ja Venäjän välisiä laajennettuja turvallisuussopimuksia, jolloin Venäjän on tarkoituksenmukaista siirtää joukkoja alueelle. Toisaalta Syyrian operaatiota on varmasti suunniteltu jo kauemman aikaa, joten voi olla, että osa joukkojen siirroista on seurausta Syyrian sotatoimien valmisteluista. Venäjä ryhtyi vahvistamaan omaa etelärajaansa mahdollisen laajemman konfliktin varalta.

Toisaalta jos tarkastellaan Venäjän varustautumista, niin se mitä on tapahtunut Kaukasuksella (johon kyseinen twitteristi viittaa) on vain yksi osa kuviota. Käytännössä Venäjä on uudistanut, modernisoinut ja laajentanut sekä rakentanut runsaasti uusia tukikohtia koko länsialueelleen Kaukasuksekselta Artikselle (kyseinen twitteristi on tutkinut koko tätä rakennusohjelmaa viimeaikoina). Venäjä on uudistanut tukikohtien verkostoa huomattavalta syvyydeltä rajaseudulta lähtien.

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tshetsheniassa vieraillut toimittaja Iida Tikka kirjoitti TS:ssä seuraavaa: Korruptio ja valtionrahoitus kannattelevat taloutta Tshetsheniassa - Ulkomaat - Turun Sanomat

Kuvaa omalta osaltaan Tshetshenian taloutta ja tilannetta siellä. Tikan reissu alueelle sai kuitenkin ikävän käänteen paikallisen poliisin pidätettyä hänet ja hänen kuvaajansa ja takavarikoineen muistikortit & -tikut (taidettiinhan ne lopulta palauttaa, mutta toinen asia on sitten se, mitä ne pitivät sisällään).

vlad
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toisaalta jos tarkastellaan Venäjän varustautumista, niin se mitä on tapahtunut Kaukasuksella (johon kyseinen twitteristi viittaa) on vain yksi osa kuviota. Käytännössä Venäjä on uudistanut, modernisoinut ja laajentanut sekä rakentanut runsaasti uusia tukikohtia koko länsialueelleen Kaukasuksekselta Artikselle (kyseinen twitteristi on tutkinut koko tätä rakennusohjelmaa viimeaikoina). Venäjä on uudistanut tukikohtien verkostoa huomattavalta syvyydeltä rajaseudulta lähtien.
Venäjä on suursotaan valmistautuva maa. Aseisiin pistetään ja on pistetty jo 1½ vuosikymmentä hirmuinen osa valtion rahoista eikä edes talouden sakkaaminen ole kääntänyt kurssia. Erityistä huolta on pidetty ydinaseistuksesta ja sen pysymisestä mielissä puhumalla niistä. Ideana kai estää ytimien ensikäyttö Venäjää vastaan.

Valmiussotaharjoituksia on myös Venäjällä taajaan. Osaisiko @vlad sanoa, että onko ne lisääntyneet? Joka tapauksessa tuo vaikuttaa strategisen iskun harjoittelulta eli yllätyshyökkäyksen valmistelulta. Georgiaa varten Venäjä keskitti joukkojaan pitkän aikaa, Ukrainassa olemme nähneet, että he kykenevät keskittämään joukot ja purkamaan keskityksen lyhyessä ajassa. Kehitystä on tapahtunut. Tästä syystä Suomessa on vireillä sotaharjoituksia koskeva lakimuutos.
Lakimuutos vireillä - 25 000 reserviläistä voidaan kutsua heti palvelukseen

Oliko niistä sydänkohtaukseen kuolleista itä-ukrainan veteraanista hajua?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös