Niin Venäjähän mellastaa maailmalla aikalailla samalla tavalla kuin vaikka USA. Sinänsä tämä kaikki kritiikki länneltä on ainakin osaksi kaksinaismoralistista. Venäjäkin on huomannut, että länsikään ei kunnioita aina kv. oikeutta, joten miksi senkään pitäisi? Otetaan nyt vaikka esimerkiksi hyökkäys Irakiin. Missä oli lännen pakotteet silloin liittoumaa kohtaan?
Sanon nyt alkuun sen, että länsimaiden toimia on syytä arvioida kriittisesti ja ne on tarvittaessa tuomittava ja niistä on uskallettava keskustella, mutta tällä hetkellä käynnissä olevassa keskustelussa "mutt kun USA" on monella tapaa osoitettu argumentaatiovirheeksi ja käytännössä se on juuri se tapa keskustella, jota Venäjä kannattaa ja johon Venäjä pyrkii viemää keskustelua ja näin osoittaa sen, että myös heidän toimet ovat tavalla tai toisella oikeutettuja, koska Yhdysvallat on toiminut samalla tavalla edellisellä vuosikymmenellä. (Vaikka ei konkreettisesti ole toiminutkaan).
On kuitenkin merkittäviä eroja siinä kuinka keskustelua on käyty lännessä menneiden virheiden jälkeen, ja kuinka vastaavasti keskustelua omista virheistä on tukahdutettu Venäjällä.
Yhdysvalloissa ja länsimaissa on kaikesta huolimatta kyetty käymään arvokeskustelua joissa on ruodittu edellisten hallintojen virheitä, keskustelussa on kyetty ruotimaan jopa hyvinkin itsekriittisesti myös median roolia ja sitä kuinka se altisti itse itsensä hyväksikäytölle - joskin hyväuskoisuuttaan, koska luotti liiaksi Yhdysvaltojen hallinnon välittämiin tietoihin ja poissulki päinvastaisia tietoja. Toisaalta jo tuolloin Irakin sodan alkutaipaleella alettiin tarkastelemaan sotaa kriittisesti ja kyettiin (ilman pelkoa) ruotimaan tapahtumia Irakissa ja sittemmin kriittinen tarkastelu on ulotettu entistä syvemmälle lukuisiin käytyihin sotiin Afganistanista Kosovoon.
Toisaalta ongelmana on se, että menneitä virheitä on toistettu - näin kävi Libyassa viimeksi, ja eräällä tapaa "halvaantuminen", puuttumattomuuden politiikka on johtanut tähän myös Syyriassa. Obaman suurimpia virheitä on taasen ollut hänen harjoittamansa politiikka, jossa on liiaksi myöntäilty Venäjää - on asetettu "red line", jonka Putin on useamman kerran ylittänyt. Jokainen ymmärtää, että tämäkään politiikka ei kanna pitkälle.
Länsi on tehnyt virheitä, se on toiminut itsekäästi, mutta monilta osin sen toimet ovat olleet perusteltuja esim, Afganistanissa ja aiemmin Kosovossa. Irak perustui valheelle ja operaation toteuttamisessa suoritettiin lukuisia virheitä, seuraukset nähdään. Mutta Irakinkin kohdalla olisi ollut perusteita vallan vaihdolle, se vaan olisi pitänyt tehdä toisin - ja siihen olisi pitänyt sitoutua aivan toisella tavalla.
Venäjä on kuitenkin vienyt tämän kv. lain rikkomisen kaikella tapaa aivan toiselle tasolle, oikeastaan se alkoi jo paljon ennen Ukrainaa ja Krimin miehittämistä. Sen voidaan katsoa alkaneen 90-luvulta Moldovassa ja Georgiassa, jossa luotiin keinotekoisia "harmaita vyöhykkeitä" halvaannuttamaan kokonaisten valtioiden toimintaa ja etenkin Moldovassa tämä onnistui hyvin. Se, että näissä sodissa ei ole kuollut tuhansittain ihmisiä on toisarvoista, ne operaatiot ovat halvannuttaneet kokonaisvaltaisesti valtioita ja tätä Venäjän harjoittamaa toimintaa on kansainvälisesti aiemmin ruodittu ja kritisoitu aivan liian vähän. Vasta Ukraina herätti maailman vaikka viimeistään elokuussa 2008 maailman olisi pitänyt herätä.
Samalla Venäjä yhteiskuntana on vajonnut orastavasta demokratiasta (Jeltisin kausi) ensin itsevaltaisesti toimivan Putinin käsiin ja sittemmin etenkin Putinin Medvedevin jälkeisellä kaudella käytännössä nationalistis-imperialistis-fasistiseksi-semi-diktatuuriksi. Yhdysvaltojen virheet ovat Yhdysvaltojen virheitä, Venäjä ei voi perustella omia toimiaan toisten tekemillä rikoksilla.
vlad