Hiukan enemmän kirkon roolista Venäjällä.
@vlad Onko sinulla käsitystä siitä, miten hyvin Putin on valjastanut kirkon oman toimintansa edistämiseen ja oikeuttamiseen?
Vastailen kotosalla paremmin, mutta asetelmaa kuvaa hyvin se, että Moskovan kirkon patriarkka Kirill on Putinin läheinen tukija. Tämän ohella hän on FSB:n listoilla, en vaan nyt muista "koodinimeä".
Perinteinen asetelma on tietty se, että perinteisiin arvoihin tukeutuvalla Venäjällä kirkolla on keskeinen ja merkittävä rooli, tässä suhteessa Putinin hallinto ja kirkko on lyönyt kättä - kirkko hyödyttää Venäjän hallintoa ja antamalla tukensa hallinnolle, kirkko saa vastalahjaksi vapauksia (tai ennemminkin oikeuden toimia ja olla olemassa, siihen ei kohdistu uhkaa kuten neuvostoaikoina kohdistui).
Venäjän nykyinen hallinto on ymmärtänyt sen, että olemalla hyvissä väleissä kirkon kanssa ja antamalla kirkolle arvostusta, jonka kirkko neuvostoaikoina menetti, hallinto on saanut luotettavan liittolaisen, jonka riveistä ei suuremmin kritisoida hallinnon toimia - tai jos näin tehdään, kirkko vaientaa kritiikin. Kuten kävi taannoin kun eräs kirkkoisä kritisoi kirkkoa korruptoituneeksi tms. häneen kohdistui tyypillinen vihakampanja Venäjällä ja kirkon piiristä tämä "harhautunut lammas" tuomittiin.
Venäjällä uskovaisten osuus on suuri, kansa paradoksaalisesti tukeutuu kirkkoon ja sen oppeihin (pitää niitä monasti tärkeänä) mutta silti perivenäläiseen tapaan hyväksyy sen, ettei lainkirjainta välttämättä ihan täysin noudateta ja että vähän voi harhapolulle päätyä. Nyt kun hallinnolla on kirkon tuki takanaan, kansalaiset ovat ehkäpä vieläkin valmiimpia kestämään kurjuutta, koska he lohduttautuvat sillä, että toimilla on kirkon pyhä siunaus. On huomioitava, että retoriikassa ns. Moskovan kirkko (eli Moskovan patriakaatti) on ottanut käyttöön termejä "pyhä sota" jollaiseksi Venäjän osallistumista Syyrian sotaretkeen on kuvattu, ja patriarkka Kirill on voimakkaasti puhunut "Venäjän maailmasta" (России мир). Kirill on hellinyt ajatusta Venäjän maailmasta jo pidemmän aikaa - samaa ideaa hiukan muunneltuna mihin Dugin on myös retoriikassaan turvautunut.
Näiltä osin Venäjällä kirkon rooli on tällä hetkellä varsin politisoitunut ja se ottaa Kirillin suulla voimakkaasti kantaa tapahtumiin, niin Ukrainan sodassa (jonka kohdalla Kirill on puhunut niin venäläisestä maailmasta kuin myös ollut huolissaan siitä, että nk. Kiovan kirkko ajautuu lopullisesti eroon Moskovasta - näin on käytännössä käynyt). Mutta aivan kuten yllä mainitsin, kirkko on mukana myös Syyrian sodassa ja kannustaa Venäjää suojelemaa kristikunnan historiallisia seutuja sodassa - terminologia on siis hyvin "ristiretkeläinen".
Ukrainan tilanteesta:
Patriarkka keksi käsitteen "Venäjän maailmasta" - seuraukset voivat kaduttaa - Ulkomaat - Verkkouutiset
Tämän voimakkaan politisoituneen puolen lisäksi kirkkoa on syytetty korruptiosta, etenkin patriarkka Kirill on joutunut korruptiosyytösten kohteeksi - mutta hän ei ole ainoa johon näitä syytöksiä on kohdistettu. Syytöksissä on epäilemättä perää, koska Kirillin varallisuus on kohtalainen, hänen omistuksessa on useamman miljoonan dollarin huvijahti, hänellä venäläiseen tapaan arvokkaita kelloja (paavin tapaamisessa hänen kädessä oli kymmenien tuhansien taalojen arvoinen kello). Kirill ei ole harvinainen vieras oligarkkien luona, hän on Putinin läheinen tuttu ja liittolainen - ja kuten yllä mainitsin, hän on FSB:n listoilla ja hän toimii yhteistyökumppanina tiedustelupalvelulle.
Venäläiseen tapaan, he jotka kohdistavat kritiikkiä patriarkka Kirilliin joutuvat usein vaikeuksiin - häntä voidaan sanoa kirkon valtiaaksi (joskin Putinin nöyräksi palvelijaksi).
vlad