Venäjän nykytilanne

  • 3 447 614
  • 18 379

tiikeri

Jäsen
Nyt, kun Yle Teema on näyttänyt muutaman vuoden välein tehtyjä Haapasalo-ohjelmia, voi jokseenkin aistia, kuinka meno on muuttunut pikku hiljaa synkemmäksi. Ensimmäinen ohjelmasarja oli vielä iloista menoa, mutta jo muutaman vuoden päästä tehty sarja oli tummasävyisempi.

Ei ole kyllä tuolla Suomen sukuisten tummasävyisyydellä käytännössä mitään tekemistä Venäjän viime vuosien kehityksen kanssa, ei ne vähemmistöjen ja syrjäseutujen ihmisten olot ole olleet sen parempia Venäjällä aiemminkaan. Haapasalon kirjoista voi lukea lisää aiheesta jos kiinnostaa. Olihan tuossa parissa viimeisimmässä Villen sarjassa taas kokonaisuudessaan ihan positiivinen fiilis, vaikka paljon noillakin reissuilla nähtiin Venäjän synkempää puolta mm. Georgian ja Tsetsian sodista ja niiden aiheuttamista kärsimyksistä.

Uusinta 30 päivää -materiaalia muuten kuvataan parhaillaan Venäjällä ja sarja tullee ulos ensi vuoden alkupäivinä, tällä kertaa matkaillaan Volgan maisemissa.
 

Morgoth

Jäsen
Jälkimmäisten kehityskaari nyt ei ole niin järin pitkä lännessäkään, mutta IT:n peruspalvelujen ulkoistaminen sis. mm. ylläpito- ja tukipalvelut on ollut Venäjällä pitkään ihan alkutekijöissään.

Jos Venäjällä ollaan jo kieltämässä länsimaisia pesuaineita, koska ne ovat vaarallisia. Voin kuvitella millaisiakohan kieltoja tulee IT puolelle, kun kaikki paha sillä alalla on tavallaan lähtöisin USAsta. Valmistaako Venäjä itse muuten tietokoneita? Omia käyttöjärjestelmiä ihan varmasti. Sotilaspuolellahan siellä on ilmeisen pätevää osaamista, mutta eikö Putin jossakin vaiheessa ollut jo kirjoituskoneitakin ottamassa käyttöön Snowdenin NSA paljastusten myötä? Mikäköhän tuo Snowdeninkin kohtalo on? Kertonut vapaaehtoisesti tietonsa tai FSB ottanut ne väkisin? Kaveri tuskin toivoo ainakin liennytyspolitiikkaa, koska olisi varmaan ensimmäisessä koneessa kohti USAta.

Suurin saavutus taitaa kuitenkin olla Tetris mitä ovat saaneet aikaan...
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Jos Venäjällä ollaan jo kieltämässä länsimaisia pesuaineita, koska ne ovat vaarallisia. Voin kuvitella millaisiakohan kieltoja tulee IT puolelle, kun kaikki paha sillä alalla on tavallaan lähtöisin USAsta.
No sitten ei tule. USA:n kauppahan Venäjän ei ole käytännössä vähentynyt näiden pakotteiden myötä.
 
Wikipediaa ollaan myös kieltämässä Venäjällä. Kuulemma sen takia, että siellä on huumenvalmistusohjeita. Kyllä tuo propaganda vaan taitaa toimia todella hyvin, sillä yleensä ihmiset etsivät tietoa sieltä, mistä se on helpoiten saatavissa eli Venäjän tilanteessa propagandauutiset Putinin televisioyhtiöiltä. Eilen oli juttua siitä, kuinka Putinin hallinto elää kriiseistä. Kriisien aikana Putinin ja hallinnon on mahdollista esiintyä pelastajina, mutta tämän kriisin kohdalla pelastajina esiintyminen on vaihtunut lännen demonisoinniksi. Toisaalta sekin on pelastamista, kun suojellaan kansaa myrkyllisiltä länsituotteilta.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Uusinta 30 päivää -materiaalia muuten kuvataan parhaillaan Venäjällä ja sarja tullee ulos ensi vuoden alkupäivinä, tällä kertaa matkaillaan Volgan maisemissa.
Kiitos tiedosta - odotellaan innolla. Katsotaan mitä tämä ohjelmasarja tuo esiin Venäjästä.

Haapasalon kirjoista en ole lukenut toistaiseksi kuin ensimmäisen, muuta Venäjä-aiheista kylläkin. Olet varmasti oikeassa siinä, että erilaiset aiheet tekevät ohjelmista myös tunnelmiltaan erilaisia. Se ei ole uutinen, että Moskovan valot häikäisevät eri tavalla kuin Siperian aroilla. Kuten joku tässä ketjussa oivasti tokaisi, on alueita, joista puuttuu perspektiivi. Mutta silti - liekö myöhempien tapahtumien aiheuttamaa - olen näkevinäni ohjelman venäläisissä ihmisissä alakuloa, jota ensimmäisessä 30 päivää -ohjelmassa ei ollut.
 

Baldrick

Jäsen
Mutta silti - liekö myöhempien tapahtumien aiheuttamaa - olen näkevinäni ohjelman venäläisissä ihmisissä alakuloa, jota ensimmäisessä 30 päivää -ohjelmassa ei ollut.

Esim tuo Jäämeri 30 päivässä- ja Kaukasia 30 päivässä-kaudet nyt näyttivätkin vähän enemmän niitä itänaapurimme ja entisten neuvostomaiden kurjempia puolia. Muistaakseni Haapasalolta tietoinen teko pienenä vastavetona Venäjän nykyiselle politiikalle. Näkisin kuitenkin kyseessä olevan enemmän sarjan luonteen muutos kuin itse venäläisten kollektiivinen mielentila. Kyllä tuolla Siperian pohjoisosissa tai Kaukasuksen kupeessa on ihmisellä aina melko kurjaa ollut ja valtio on nuo ihmiset aktiivisesti unohtaneetkin. Kuitenkin itse jaksoihin on mielestäni tuotu myöhemmin yksittäisten henkilöiden tragedioita verrattuna esimerkiksi Venäjän halki 30 päivässä-kauteen, jossa yleisesti vain näytettiin kaupunkeja pintapuolisesti, käytiin shamaanien luona ja kalasteltiin tai tehtiin muita aktiviteettejä. Eli näitä henkilötarinoita tuotiin melko vähän esille, ellei kyseessä ollut joku pappismies tai parantaja. Myöhemmillä kausilla taas on sitten tuotu ihmisten kurjempia tarinoita esiin, eikä tavoiteltu vain niitä eksentrikkoja.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jos Venäjällä ollaan jo kieltämässä länsimaisia pesuaineita, koska ne ovat vaarallisia. Voin kuvitella millaisiakohan kieltoja tulee IT puolelle, kun kaikki paha sillä alalla on tavallaan lähtöisin USAsta. Valmistaako Venäjä itse muuten tietokoneita? Omia käyttöjärjestelmiä ihan varmasti.
Pesuaine- ym. kieltoja länsituotteille ja muuta absurdismia on tulossa aivan varmasti tällä menolla lisää. Oletettavaa on myös, että maan kansalaisten pääsyä julkisen internetin eri aineistoihin yritetään rajoittaa. Putinin koplan kannalta vaarallisimpia ovat ne internetin tieto- ja muut palvelut, joissa on venäjänkielistä sisältöä, johon putinistinen koneisto pääsee vaikuttamaan huonosti tai ei lainkaan.

Venäjä ei kärsi erityistä pulaa tietoteknisestä osaamisesta. Eri alojen IT-osaajia löytyy periaatteessa hyvin. Paikallisia ohjelmistotuotteita löytyy vaihtelevasti, vaikka mistään omavaraisuudesta on turha puhua. Muutamilla sovellusalueilla venäläisillä softilla on jo ennestäänkin merkittävä asema, esimerkiksi taloushallinnan puolella, jossa esim. 1C on ollut jo pitkään merkittävä toimija. Paikallisista vaatimuksista johtuen ulkomaisilla softatoimittajilla on iso kynnys tulla paikallisille taloussoftamarkkinoille. Mainittu 1C on tullut tunnetuksi ennen kaikkea talousmodulistaan, mutta jo hyvä tovi sitten ratkaisu on laajentunut ERP-tyyppiseksi kokonaisuudeksi. Tuossa nyt on joka tapauksessa yksi esimerkki yrityksen sovelluspaketista, joka on puhtaasti venäläinen ratkaisu.

Isoissa venäläisorganisaatioissa on todella paljon etenkin HP:n ja IBM:n palvelinrautaa, varsinkin kriittisissä järjestelmissä. Lisäksi isojen venäläisasiakkaiden yhteistyö näiden amerikkalaisjättien ja vastaavien kanssa ei millään muotoa rajoitu rautatoimittajan rooliin. Ulkomaisilla ja varsinkin amerikkalaisilla toimittajilla on ollut ihan merkittävä rooli mm. koko IT-infran kehittämisessä ja optimoinnissa. Monilla toimialoilla on myös bisneskriittisiä sovelluksia, jotka ovat usein globaalisti käytössä olevia läntisiä ratkaisuja. Ei noita voi järkevästi korvata millään venäläisvirityksillä. On todella vaikea kuvitella, että isojen finanssiyritysten, energiajättien ja vaikka Venäjän valtiollisen rautatieyhtiö RZD:n tietohallinnot ryhtyisivät voimaperäisesti muuttamaan tietojärjestelmäratkaisujaan nykyistä venäläisemmiksi. RZD on tehnyt viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana jätti-investointeja juuri IBM:n teknologiaan, jolla nimen omaan on korvattu neuvostoaikaisia legacyja. Silloinhan neukut tekivät omia IBM Mainframe -palvelinklooneja nimeltä ES EVM, ja noita valmistettiin vielä pitkälle 1990-luvun puolella. Kun rajat avautuivat ja läntistä tavaraa saattoi ostaa, niin tuollaiset ES EVM:n tapaiset vermeet eivät olleet millään muotoa enää kilpailukykyisiä. Tuon aikaista palvelinrautaa on varmasti edelleenkin toiminnassa siellä täällä, mutta isojen firmojen kriittiset järjestelmät on jo hyvän aikaa sitten viety kunnon alustoille. Vaihtoehtoisia laitetoimittajia on kyllä olemassa, mutta ei puhtaasti venäläisiä.
 
Tämä Iltalehden uutinen ei voi mitenkään pitää paikkaansa: The Times: Köyhyys Venäjällä kasvussa, väkiluku laskussa , sen mukaan Venäjän väkiluku olisi vuoteen 2050 mennessä vain 80 miljoonaa. 23 miljoonaa venäläistä elää köyhyydessä ja määrä on lisääntynyt miljoonilla viime vuosina.
Toisen IL:n uutisen mukaan Venäjän kuolleisuus on noussut yli 5 % verrattuna viime vuoteen Venäjän kuolleisuus kasvaa ja syntyvyys laskee
Osasyynä varmaan mystiset kuolemat Ukrainan lomilla.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pesuaine- ym. kieltoja länsituotteille ja muuta absurdismia on tulossa aivan varmasti tällä menolla lisää.
Mä en itse näe noita kieltoja länsituotteille absurdismina. Se pakottaa Venäjää panostamaan omaan teollisuuteen, ja ottamaan askeleen kohti omavaraisuutta. Parhaillaan Venäjän talous ja etenkin vienti on liian raaka-aine painoitteinen. Teollisuus on niin ala-arvoista, ettei se pysty kilpailemaan länsiteollisuuden kanssa, siksi se ei oikein pääse kukoistamaan. Kysynnän ja tarjonnan laki pitää huolen, että länsituotteet valtaa parhaat hyllypaikat... ennen kuin pakotteet tulivat ja tekivät hyllyille tilaa. Kyllähän ne pakotteet poistuvat aikanaan, mutta sillä välin kotimainen tuotanto saa mahdollisuuden tervehtyä. Tämä ei ole tietenkään se virallinen totuus näillä Venäjän asettamille pakotteilla, ja lyhyellä tähtäimellä tämä on kallista sotaa Venäjälle. Mutta itse talousajatteluun taipuvaisena ihmisenä, näen, ettei tämä pakote sota pitkällä tähtäimellä ole kovin paha Venäjälle, jonka talous on liian riippuvainen kaasun ja öljyn hinnasta (kuten olemme nähneet)... Ei ainakaan absurdismia.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mä en itse näe noita kieltoja länsituotteille absurdismina. Se pakottaa Venäjää panostamaan omaan teollisuuteen, ja ottamaan askeleen kohti omavaraisuutta. Parhaillaan Venäjän talous ja etenkin vienti on liian raaka-aine painoitteinen. Teollisuus on niin ala-arvoista, ettei se pysty kilpailemaan länsiteollisuuden kanssa, siksi se ei oikein pääse kukoistamaan.
Kyllä. Venäläisten toimet ovat myös loogisia sekä vastatoimina että mainitsemistasi syistä. Absurdi puoli on silti olemassa, liittyen kieltojen perusteluihin. Venäjällä on hyvin pitkältä ajalta periytyvä tapa valehdella ja vääristellä yläviistosta, ja paremminkin valtaapitävien etua kuin lakia palvellen, kansan parhaasta puhumattakaan. Laki joustaa aina tarvittaessa, ja kansalta ei muutenkaan kysytä mitään. Mitäpä nuo läntisten puhdistusaineiden maahantuontikieltojen perustelut muuta olisivat kuin absurdia paskapuhetta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Edes venäläiset itse eivät halua sijoittaa Venäjälle, valtava valuuttapako sen meille kertoo. Nykyisen rosvokoplan alaisuudessa Venäjästä ei kehity, koska luottamus puuttuu. Toki päivittämistarpeiden kysyntä saadaan hoidettua, mutta se pihvi, joka antaa eväitä hyvinvointiin puuttuu.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vielä absurdismiin liittyen, neuvostoaikana kulkueiden banderolleissa ja missä hyvänsä lakanoissa opittiin käyttämään varoen sanaa "ystävyys" eli дружба. Jos lakana kuulsi yhtään läpi, niin kääntöpuolelta katsottuna "ystävyys" muistutti sanaa абсурд, eli "absurdi". Keski-ikäiset ja vanhemmat suomalaiset voinevat muistaa ihan omakohtaisesti, että neuvostoystävyys oli usein hivenen absurdin kaltaista ystävyyttä!
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Edes venäläiset itse eivät halua sijoittaa Venäjälle, valtava valuuttapako sen meille kertoo.
Enpä tiedä mitä muuta tuo valuuttapako kertoo kuin sen, että rikkaat pysyy mielellään rikkaina. Koska rupla ja Venäjän talous on niin sidoksissa öljyn arvoon, siihen on riskaabelia sitoa rahojaan. Ainakin parhaillaan, kun öljyn arvo on alhaalla, eikä USA:n lisääntyneen liuskeöljytuotannon seurauksia voi vielä ennustaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
YLE Uutiset tietää kertoa, että kurjistuva talous ei suinkaan ole muuttanut venäläisten suhtautumista Ukrainan tilanteeseen ja luottoa Kremlin rosvokoplaan. Usko Putiniin ja Ukraina-politiikkaan on horjumatonta, haastatellut uskovat, että ilman Putinia Donbass olisi tuhottu ja taistelut etenisivät jo Venäjälle.

70% venäläisistä on sitä mieltä, ettei Venäjä ole sotimassa Ukrainassa.
 
Kun pienestä pitäen koulussa opetetaan historiaa johtajan haluamalla tavalla, niin ei ole ihme, jos ihmiset oikeasti uskovat johtajiensa ja maansa olevan maailman parasta a-luokkaa, vaikka yli 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyydessä. Toki 70 % on melko pieni luku diktatuurissa, joten en menetä uskoani siihen, että venäläiset vielä joskus ymmärtävät, ettei vahva johtaja oikeasti ole kansalle paras ratkaisu.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Miksi Putinia ei pidätetä rikoksistaan?IL: IS: Venäläinen oppositiojohtaja pidätettiin Joensuussa nyt taidettiin mennä Putlerin propaganda-ansaan. Eihän Venäjällä ole yhtään poliitikkoa, joka ei ole tehnyt jotain hämärää ja silti vain oppositiota pidätellään.

Suosittelen lukemaan Bill Browderin kirjan Red Notice, se kertoo aika kattavasti siitä, miten kleptokratia toimii. Korruptio ja rikollisuus ulottuu ruohonjuuritasolta korkeimmille vallan kukkuloille.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yksi otettu kiinni amerikan ja toinen venäjän pyynnöstä. Ilmiselvää puolueettomuuspolitiikkaa. :D

Käsittääkseni Karjalassa on ollut haluja irtaantumiseen ja tätä kuolemansyntiä nyt kitketään lain voimalla eli vähemmän yllättäen sai syytteen petoksesta kiinteistökaupasta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Käsittääkseni Karjalassa on ollut haluja irtaantumiseen ja tätä kuolemansyntiä nyt kitketään lain voimalla eli vähemmän yllättäen sai syytteen petoksesta kiinteistökaupasta.

Toinen vähemmän yllättävä syy olisi ollut verojen maksamatta jättäminen ja törkeä veronkierto.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@MustatKortit
Aivohatarasta kuin kaivelee, niin tämä kiinteistösyytös lienee harvinaisempi. Pääosin mennyt verojen merkeissä.

Suomi lakkasi juuri olemasta kiinnostava maa venäläisten poliittisten pakenijoiden keskuudessa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@MustatKortit
Aivohatarasta kuin kaivelee, niin tämä kiinteistösyytös lienee harvinaisempi. Pääosin mennyt verojen merkeissä.

Suomi lakkasi juuri olemasta kiinnostava maa venäläisten poliittisten pakenijoiden keskuudessa.

Mä olen jossain määrin jopa yllättynyt, että Popov pidätettiin Suomessa, siinä määrin läpinäkyvät poliittiset kytkökset tässä ajojahdissa. Aikanaan Browder kertoi, ettei uskalla tulla Suomeen, pidin hätävarjelun liioitteluna, mutta ehkä asia ei olekaan näin.

En toki epäile hetkeäkään, etteikö Popovin toimista löytyisi hämärähommia oikeastikin, sillä Venäjältä on vaikea löytää poliitikkoa, lakimiestä tai liikemiestä, jolla näin ei asia olisi. Muutamia löytyy kuten Magnitski, mutta hän onkin jo haudassa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän lakijärjestelmä on jo itsessään niin sekava ja tulkinnanvarainen, että kaikki ovat jotain niistä rikkoneet. Se on sitten poliittinen valinta kuka joutuu "vastuuseen".
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Eräästä kirjasta sivulta 117 luin taannoin tällaista: "Putin käyttää mieluummin kapeaa venäläiskansallista ilmaisua russkie puhuessaan venäläisyydestä kuin semanttisesti laajempaa termiä rossisjkie tai rossijane eli venäjänmaalaisia. Ahtaamman merkityksen russkie korostaa etnisten venäläisten venäläisten keskeisyyttä, heidän uskontonsa, kielensä ja kulttuurinsa hallitsevuutta. Jeltsin viljeli enemmän sanaa rossijane. Suomesta puhuessaan Putin lanseerasi uuden termin finljandskaja respublika, suomalainen tasavalta, vaikka venäjän kielessä on Suomea tarkoittava sana Finljandia ja adjekttiivia suomalainen vastaa sana finskij. Miksi siis keksiä uusi sanamuoto? Taustalla voi välkkyä geopoliittinen ajatus Suomen kuulumisesta Venäjän historialliseen imperiumiin. Putinin uudesta termistä finljandskaja respublika syntyy ikävä mielleyhtymä neuvostotasavaltoihin, kuten estonskaja respublika".

Pikku hiljaa aivoja pestään, tässä vaan jälleen yksi esimerkki. Kun tarpeeksi kauan aivoja pestään, likaiseksihan ne menevät.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Shillälailla:

Koittaako BMW:n DTM-tallille nälkäinen kisaviikonloppu? – Venäjä poltti 1,5 tonnia ruokia rajalla - Autourheilu - Urheilu - Helsingin Sanomat

Venäjän viranomaiset ovat polttaneet 1,5 tonnin elintarvikekuljetuksen, joka oli tarkoitettu Venäjälle kilpailemaan tulleelle BMW:n autourheilutallille.

Elintarvikkeet tuhottiin osana Venäjän lännen vastaista pakotekampanjaa. Venäjä on kieltänyt tiettyjen elintarvikkeiden tuonnin EU-alueelta vastavetona EU:n Venäjälle Ukrainan kriisin vuoksi asettamille pakotteille.

Elintarvikekuljetuksen oli määrä päätyä DTM-sarjassa kilpailevan BMW:n autourheilutiimin käyttöön. Jo keskiviikkona venäjän viranomaiset kertovat tuhonneensa 800 kiloa elintarvikkeita autosta, joka oli viemässä varusteita kilpailuun.

DTM-sarjan Venäjän osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna.
 
Toivottavasti Putinin toimia Venäjän romahduttamiseksi aletaan tulevaisuudessa kutsua putinsaatioksi. Livemapin mukaan kapinallisten johtaja Alexander Bodorai väittää, että Itä-Ukrainassa on 30000-50000 vapaaehtoista venäläistä lomailijaa. Kummasti aina tulee niitäkin juttuja, ettei näillä "vapaaehtoisilla" ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä Ukrainaan, vaikka ei kovin paljoa huvittaisi. EU:lla on vissiin taas paskat housuissa, kun pakotteita ei uskalleta tiukentaa.Olisi jo korkea aika asettaa pakotteita Venäjän öljyteollisuudelle, sillä likaisempaa öljyä saa vain isisiltä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös