Jos Venäjällä ollaan jo kieltämässä länsimaisia pesuaineita, koska ne ovat vaarallisia. Voin kuvitella millaisiakohan kieltoja tulee IT puolelle, kun kaikki paha sillä alalla on tavallaan lähtöisin USAsta. Valmistaako Venäjä itse muuten tietokoneita? Omia käyttöjärjestelmiä ihan varmasti.
Pesuaine- ym. kieltoja länsituotteille ja muuta absurdismia on tulossa aivan varmasti tällä menolla lisää. Oletettavaa on myös, että maan kansalaisten pääsyä julkisen internetin eri aineistoihin yritetään rajoittaa. Putinin koplan kannalta vaarallisimpia ovat ne internetin tieto- ja muut palvelut, joissa on venäjänkielistä sisältöä, johon putinistinen koneisto pääsee vaikuttamaan huonosti tai ei lainkaan.
Venäjä ei kärsi erityistä pulaa tietoteknisestä osaamisesta. Eri alojen IT-osaajia löytyy periaatteessa hyvin. Paikallisia ohjelmistotuotteita löytyy vaihtelevasti, vaikka mistään omavaraisuudesta on turha puhua. Muutamilla sovellusalueilla venäläisillä softilla on jo ennestäänkin merkittävä asema, esimerkiksi taloushallinnan puolella, jossa esim. 1C on ollut jo pitkään merkittävä toimija. Paikallisista vaatimuksista johtuen ulkomaisilla softatoimittajilla on iso kynnys tulla paikallisille taloussoftamarkkinoille. Mainittu 1C on tullut tunnetuksi ennen kaikkea talousmodulistaan, mutta jo hyvä tovi sitten ratkaisu on laajentunut ERP-tyyppiseksi kokonaisuudeksi. Tuossa nyt on joka tapauksessa yksi esimerkki yrityksen sovelluspaketista, joka on puhtaasti venäläinen ratkaisu.
Isoissa venäläisorganisaatioissa on todella paljon etenkin HP:n ja IBM:n palvelinrautaa, varsinkin kriittisissä järjestelmissä. Lisäksi isojen venäläisasiakkaiden yhteistyö näiden amerikkalaisjättien ja vastaavien kanssa ei millään muotoa rajoitu rautatoimittajan rooliin. Ulkomaisilla ja varsinkin amerikkalaisilla toimittajilla on ollut ihan merkittävä rooli mm. koko IT-infran kehittämisessä ja optimoinnissa. Monilla toimialoilla on myös bisneskriittisiä sovelluksia, jotka ovat usein globaalisti käytössä olevia läntisiä ratkaisuja. Ei noita voi järkevästi korvata millään venäläisvirityksillä. On todella vaikea kuvitella, että isojen finanssiyritysten, energiajättien ja vaikka Venäjän valtiollisen rautatieyhtiö RZD:n tietohallinnot ryhtyisivät voimaperäisesti muuttamaan tietojärjestelmäratkaisujaan nykyistä venäläisemmiksi. RZD on tehnyt viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana jätti-investointeja juuri IBM:n teknologiaan, jolla nimen omaan on korvattu neuvostoaikaisia legacyja. Silloinhan neukut tekivät omia IBM Mainframe -palvelinklooneja nimeltä ES EVM, ja noita valmistettiin vielä pitkälle 1990-luvun puolella. Kun rajat avautuivat ja läntistä tavaraa saattoi ostaa, niin tuollaiset ES EVM:n tapaiset vermeet eivät olleet millään muotoa enää kilpailukykyisiä. Tuon aikaista palvelinrautaa on varmasti edelleenkin toiminnassa siellä täällä, mutta isojen firmojen kriittiset järjestelmät on jo hyvän aikaa sitten viety kunnon alustoille. Vaihtoehtoisia laitetoimittajia on kyllä olemassa, mutta ei puhtaasti venäläisiä.