Mainos

Venäjän nykytilanne

  • 3 783 257
  • 19 408
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Moskovassa asuva suomenruotsalainen asianajaja Jon Hellevig kirjoittaa Suomen median ja Venäjän suhteesta näin:

http://www.hellevig.net/Jon_Hellevig_Lehdistotiedote_0811_Fin.pdf

Valitettavasti on todettava, että kylmästä sodasta on siirrytty uuteen informaatiosotaan, jonka kohteena Venäjä on.

Tästä informaatiosodan rintamalinjoista ja sen sotureista voi helposti muodostaa kuvan vaikka tarkastelemalla naapurimaamme tapaus Carl Bildtiä. Siellä Ruotsin ulkoministeri joutui lehdistön painostuksesta luopumaan Venäjän talouteen sijoittavan yhtiön osakkeista. Samalla kukaan Ruotsissa ei kyseenalaista sitä, että Bildtillä, tai muilla ministereillä olisi muihin maihin sijoittavia osakkeita, esimerkiksi vaikka USA:han, Belgiaan tai Puolaan. Niin virallisesti Venäjä on nyt EU:ssa informaatiosodan vihollinen. Aivan kuin nyt olisi jotain häpeällistä ja moraalisesti tuomittavaa, että omistaa osakkeita venäläisessä yhtiössä, tai että on jollain tavalla tekemisissä Venäjän kanssa. Seuraavaksi toimittajat tiedustelevat, mikäli ministeri lukee venäläistä kirjallisuutta (Klassistako vai uutta?). Nyt pitää varoa jo kaikkia suhteita Venäjään, koska isoveljen rooliin ryhtynyt lehdistö valvoo.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Muistaakseni on ollut uutisia mm. Suursaareen rakennettavasta tutka-asemasta, jonka pitäisi vähentää ilmatilan loukkauksia. Samaan aiheeseen liittyen Suomi, Viro ja Venäjä perustavat jonkun kolmikantaneuvoston. Sitten oli uutisointia Halosen ja Putinin tapaamisesta, josta Putin oli ollut tyytyväinen, kun puhuttiin kahdenvälisistä asioista. Toki aina välillä on negatiivisia ja kriittisiä juttuja, mutta en sinänsä usko mihinkään suomalaisen median Venäjän-vastaiseen agendaan.

Täysin objektiivinen uutisointihan on käytännössä mahdotonta. Voisin kuvitella, että venäläinenkin media osaa hommansa. Molemmat puolet voisivat varmasti halutessaan heittää törkyä enemmänkin, mutta eihän sellaiseen ole mitään syytä?
 

Tuzzi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Moskovassa asuva suomenruotsalainen asianajaja Jon Hellevig kirjoittaa Suomen median ja Venäjän suhteesta näin:

http://www.hellevig.net/Jon_Hellevig_Lehdistotiedote_0811_Fin.pdf

Eikös tätä Bildtia epäilty medioissa ja oppositiossa lahjuksien ottamisesta, googlettamalla selvisi että Vostok Naftan optioista oli kyse. Tämä syytehän kyllä purettiin mutta ihan viisas veto poliitikolta myydä omistuksensa jos se aiheuttaa sellaisen kohun. Jos ulkoministeri saa poikkeukselliseen aikaan(?) optioita venäläisestä energiayrityksestä ja samoihin aikoihin pitäisi tehdä päätöksiä suuresti energianhintoihin vaikuttavasta kaapelin vetämisestä Venäjältä Ruotsiin, niin venäläisrahat antavat hyvän syyn tehdä venäläismieleinen päätös (varsinkin jos sitä hynää on tulossa lisää).

Muistaakseni Carl Bildt ei ollut ainoa ministeri joka sai lokaa niskaan näistä yksityiselämän sijoituksista. Tästä informaatiosodasta en tiedä, mutta kyllähän Ruotsissa median valta politiikkaan on jo liiankin suurta, kuten tässä surullisen kuuluisan Reinfeldin hallituksen kohdalla näimme.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Muistaakseni on ollut uutisia mm. Suursaareen rakennettavasta tutka-asemasta, jonka pitäisi vähentää ilmatilan loukkauksia. Samaan aiheeseen liittyen Suomi, Viro ja Venäjä perustavat jonkun kolmikantaneuvoston. Sitten oli uutisointia Halosen ja Putinin tapaamisesta, josta Putin oli ollut tyytyväinen, kun puhuttiin kahdenvälisistä asioista.

Millä tavalla uutisointi tästä on ollut myönteistä Venäjän kannalta?

Minusta uutisointi ko. aiheista oli enimmäkseen neutraalia (sen mitä olen ehtinyt uutisia seurata). Mitään selkeän Venäjän myönteistä linjaa en ole havainnut, jota voisi käänteisesti verrata erittäin negatiiviseen Venäjä-uutisointiin joista aikaisemmin annoin esimerkkejä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Uutiskatsaus.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice päätti juuri Moskovan vierailunsa. Rice tapasi Moskovassa mm. presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. Tapaamisen polttavin puheenaihe oli Keski-Eurooppaan suunniteltu ohjuskilpi, jota Venäjä vastustaa. Venäjä on tarjonnut Yhdysvalloille vaihtoehtoista sijoituspaikkaa Azerbaitshanista, mutta Yhdysvallat ei ole innostunut Venäjän aloitteesta.

Rice kritisoi Venäjää lisäksi vallan keskittämisestä Kremliin ja puolustusbudjetin "suhteettomasta" kasvattamisesta. Mainittakoon, että Yhdysvaltojen oma puolustusbudjetti on kymmenkertainen Venäjään verrattuna.

Rice tapasi vierailun aikana myös Venäjän ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Rice ei ehkä saanue heiltä ihan sellaista vastaanottoa kuin odotti. Tatjana Lokshina, Venäjän nykyhallintoon kriittisesti suhtautuvan Demos Center -nimisen venäläisen järjestön puheenjohtaja oli sitä mieltä, että Yhdysvallat on menettänyt oikeuden arvostella Venäjää johtuen sen omista toimista mm. Irakissa.


Pietarissa on syntynyt kansanliike vastustamaan Pietariin rakennettavaa kaasujätti Gazpromin uutta pääkonttoria.

Tältä sen pitäisi näyttää:

http://www.skyscrapernews.com/images/pics/770HugeSkyscraperContestHeldInStPetersburg_pic3.jpg

Hankkeen vastustajien mukaan pilvenpiirtäjä rikkoo Pietarin historiallisen keskustan ilmeen. Myös turvallisuusnäkökohdat ovat herättäneet huolta, sillä alla oleva maaperä on suota. Hankkeen puoltajien mukaan pilvenpiirtäjä antaisi matalasti rakennetun Pietarin keskustalle modernimman ilmeen, ja siitä muodostuisi ajan myötä "Pohjolan Venetsian" yksi tunnusmerkeistä ja nähtävyyksistä. Kieltämättä kaasun liekin muotoinen pilvenpiirtäjä on aika näyttävän näköinen, mutta sopiiko se Pietarin keskustaan?

Gazpromin pääkonttorin siirtyminen Moskovasta Pietariin on joka tapauksessa iso asia Pietarin kaupungille sekä taloudellisesti että imagollisesti. Nykyisellä kasvuvauhdilla Gazprom on markkina-arvoltaan maailman suurin yritys jo lähivuosina. Ei ihme, että Pietarin kaupunginjohtaja Valentina Matvijenko seisoo hankkeen takana. Gazprom on tullut mukaan myös pietarilaiseen urheiluelämään, missä se rahoittaa mm. jääkiekkojoukkue SKA:n toimintaa.



Venäjän tiedustelupalvelun lähteiden mukaan presidentti Vladimir Putinia vastaan on suunnitteilla murhahanke Putinin tulevan Iranin vierailun aikana. Putin on ensimmäinen Kremlin johtomies sitten Josif Stalinin, joka on vieraillut Iranissa tai entisessä Persiassa. Murhahankkeen takana on oletettu olevan islamilaisen ääriliikkeen, joka kannattaa Pohjois-Kaukasuksen tasavaltojen Tshetshenian, Dagestanin ja Ingushetian eroa Venäjän federaatiosta. Iranin oma tiedustelupalvelu on kiistänyt, että sillä olisi tietoa tällaisesta hankkeesta. Presidentti Putin on Iranissa varsin suosittu johtuen hänen myönteisestä suhtautumisestaan Iranin ydinohjelmaan.


Ruotsalainen autovalmistaja Volvo on päättänyt rakentaa uuden tuotantolaitoksen Kalugan alueelle Venäjälle. Investoinnin arvo on noin $135 miljoonaa. Tuotannon pitäisi suunnitelmien mukaan alkaa vuoden 2009 aikana. Useat tunnetut autovalmistajat ovat rakentaneet tuotantolaitoksia Venäjälle 2000-luvun aikana.


Venäläinen Sultan Ibragimov voitti nyrkkeilyliiga WBO:n raskaan sarjan mestaruuden voittamalla finaalissa Yhdysvaltojen Evander Holyfieldin. Ibragimov, kuten myös venäläinen tennispelaaja Marat Safin, on kansallisuudeltaan tataari ja uskonnoltaan muslimi. Venäjän nyrkkeily on 2000-luvulla tuottanut monta todellista huippua erityisesti raskaan sarjan osalta.


Lontoossa asuvat venäläismiljardöörit Boris Berezovski ja Roman Abramovitsh ottivat yhteen lontoolaisessa luksusmyymälässä. Berezovski ja Abramovitsh olivat liikekumppaneita 1990-luvulla Sibneft-nimisessä öljy-yhtiössä, mutta sittemmin heistä on tullut vihamiehiä johtuen liikeasioita koskevista erimielisyyksistä. Berezovski oli huomannut Abramovitshin myymälässä ja lähestynyt nopeasti Abramovitshia, mutta Abramovitshin henkivartijat estivät Berezovskia käymästä käsiksi Abramovitshiin.

Berezovskia pidetään yhtenä presidentti Vladimir Putinin suurimmista vastustajista. Putin valittiin presidentiksi paljolti juuri Berezovskin ansiosta, mutta Putin kääntyi Berezovskia vastaan melkein välittömästi astuttuaan presidentin virkaan. Berezovski on kertonut suunnittelevansa Lontoosta käsin palatsivallankaappausta Putinin kaatamiseksi. Berezovskilla on arveltu olevan yhteyksiä myös Britannian tiedustelupalveluun ja Tshetshenian kapinallisiin. Abramovitsh sen sijaan on hyvissä väleissä Putinin kanssa. Abramovitsh toimii Venäjällä mm. pohjoisessa Siperiassa sijaitsevan Tshukotkan alueen kuvernöörinä.


Venäjän taloudella menee pääasiassa hyvin, mutta loppuvuodesta kiihtynyt inflaatio aiheuttaa huolta. Viime vuoden 9% inflaatio ylitettäneen tänä vuonna reippaasti.
 

Gunners

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Washington
Niin?

Mitä haluat tuolla linkkilistallasi sanoa?

Varmaan sitä, että tällä hetkellä Venäjällä rasismi ja negatiivinen suhtautuminen ulkomaalaisiin on noussut ja on jo varsin huolestuttavalla tasolla.

Itse en kyllä näe yhtään syytä, miksi venäläiset voisivat tuntea rodullista ylemmyydentuntoa ketään kohtaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Presidentti Vladimir Putin on parhaillaan Iranissa Kaspianmeren valtioiden johtajien tapaamisessa. Paikalla ovat mm. Venäjän, Iranin, Kazakstanin, Turkmenistanin ja Azerbaitshanin johtajat.

Viimeinen viikko on ollut presidentille varsin kiireinen. Yhdysvaltojen ulko- ja puolustusministerit vierailivat Moskovassa viikko sitten. Sen jälkeen Putin suuntasi Saksaan tapaamaan liittokansleri Angela Merkeliä.

Saksassa puheenaiheena oli erityisesti Itämeren alittava kaasuputki, jolle Putin haki Merkelin tukea. Merkel ei ole yhtä hyvää pataa Putinin kanssa kuin edellinen liittokansleri Gerhard Schröder, mutta ei ole silti asettunut vastustamaan putken rakentamista huolimatta Puolan, Viron, Liettuan ja Yhdysvaltojen voimakkaasta vastustuksesta. Putken merkitys on sekä taloudellinen että poliittinen, koska se antaa Venäjälle tilaisuuden myydä maakaasua suoraan Saksaan riippumattomasti Puolasta, Valko-Venäjästä ja Baltian maista.

Putin käytti myös Saksassa puheenvuoron, jossa hän totesi maailmassa olevan joitakin tahoja, joita Venäjän nopea taloudellinen, sosiaalinen ja sotilaallinen kehitys ei miellytä. Putinin mukaan Venäjä ei salli ulkopuolisten sille vihamielisten voimien sekaantumista Venäjän sisäisiin asioihin tai vahingoittaa sen kehitystä. Putin totesi, ettei Venäjän kasvussa ole mitään pelättävää. Venäjän kanssa tulisi hakeutua mieluummin yhteistyöhön kuin hakea konfrontaatiota sen kanssa.

Oma arvioni on se, että maailmassa todella on joitakin vaikutusvaltaisia voimia, joita Venäjän 2000-luvun renenssanssi ei ole laisinkaan miellyttänyt. Heihin kuuluu ainakin ns. Jukos-blokki, joka menetti Venäjän öljyvarallisuuden hallinnan vuonna 2003 (Jukosin omistaja Mihail Hodorkovski ja Menatep-pankki olivat tässä vain eräänlaisia etulinjoja paljon vaikutusvaltaisempien tahojen kuten Rothschildin pankki-imperiumin ja George Sorosin edunvartijoina). Myöskään Yhdysvaltojen monia neokonservatiiveja, korkeita poliitikkoja, senaattoreita ja talousmiehiä Venäjän nousu ei ole miellyttänyt. He katsovat itsensä Kylmän sodan voittajaksi, jolla on oikeus määritellä Kylmän sodan häviäjän asema ja järjestys maailmassa, johon Venäjän valitsema suvereeni demokratia ja multipolaarisen maailmanjärjestyksen tavoittelu ei sovi.

Taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvistuvan ja sisäisesti vakautuvan Venäjän luonnonvaroja ei ole helppo alistaa ulkopuoliselle hyötykäytölle kuten vielä 1990-luvulla. Tämän ovat joutuneet toteamaan jopa sellaiset jättiläiset kuten Royal Dutch Shell ja British Petrolium.


Saksasta Putin jatkoi matkaansa Iraniin ja Kaspianmeren rantavaltioiden johtajien tapaamiseen. Tapaamisen yksi teemoista on Iranin ydinohjelma, jota Venäjä puolustaa. Venäjä on ainoa valtio, joka on auttanut Irania sen ydinohjelman kehittämisessä. Teheranissa pitämässään puheessa Putin totesi jokaisella maalla olevan oikeuden ydinvoimaan ja että Iranin ydinohjelma on pelkästään rauhanomainen.

Venäjän motiivi tukea Irania on helppo hahmottaa. Venäjä ei auta Irania ydinohjelmassaan ilmaiseksi, vaan Busheriin rakenteilla oleva voimala on venäläisille yrityksille miljardiluokan bisnes. Iranin merkitys Venäjälle on iso myös strategisesti. Venäjä on hyvin perillä Yhdysvaltojen Iranille muodostamasta sotilaallisesta uhasta. Iran on etelässä lähes Venäjän rajanaapuri. Yhdysvaltojen hyökkäys Iraniin voisi destabilisoida tilanteen myös Kaukasuksella, millä olisi negatiivinen merkitys Venäjän yhteiskuntarauhalle.

Venäjällä on paljon pelissä myös taloudellisesti. Venäläisillä yrityksillä on Iranissa paljon sijoituksia. Esimerkiksi Gazprom on osallisena Iranista Kiinaan rakennettavassa kaasuputkessa. Jos Yhdysvallat onnistuisi miehittämään Iranin, kävisi venäläisille yrityksille Iranissa kuten Lukoilille kävi Irakissa - Lukoilin olemassaolevat oikeudet hyödyntää Irakin öljykenttiä revittiin kaikessa hiljaisuudessa ja oikeudet annettiin amerikkalaisbrittiläisille yrityksille.

Maailman toiseksi suurimmat maakaasuvarannot omaavan Iranin maakaasuvarallisuuden ajautuminen anglosaksien käsiin merkitsisi myös Gazpromin aseman selvää heikentymistä Euroopan markkinoilla. Angloyritysten vapaa pääsy Iranin kaasukentille merkitsisi niille mahdollisuutta rakentaa kaasuputkia Iranista Turkin kautta Eurooppaan, mikä tietysti heikentäisi tuntuvasti Gazpromin asemaa Euroopan energiantoimittajana.

Kaikeksi onneksi Iranin miehittäminen ei ole yhtä läpihuutojuttu kuin Irakin miehitys oli, koska maa on vuoristoinen ja Iranin armeija on selvästi Irakin vastaavaa vahvempi.

Venäjällä on selvä intressi suojata Iran "demokraattisen" ja "vapaan" Yhdysvaltojen tulevilta aggressioilta. Tätä puoltavat sekä taloudelliset, turvallisuuspoliittiset että myös humaanit syyt. Näin varmasti ajattelee jokainen edes hieman selkärankaa ja moraalia omaava ihminen, sillä Iranin miehitys vaatisi varmasti miljoonien ihmisten hengen ja uhreista suurin osa olisi iranilaisia siviilejä. Siksi invaasion suorittaminen täytyy tehdä mahdollisimman hankalaksi ja kalliiksi Yhdysvalloille. Niin kalliiksi ja hankalaksi, että Yhdysvallat ei lähde sitä edes yrittämään.

Irakin sota osoitti, ettei Yhdysvallat välitä laisinkaan vihollisen siviilitappioista vaan ainoastaan omista miehistö- ja kalustotappioistaan. Tätä silmälläpitäen Venäjä on kaikessa hiljaisuudessa aseistanut Irania vuodesta 2005 lähtien.

Kaspianmerellä sijaitsevat maailman suurimmat vielä hyödyntämättömät ei-arktisilla alueilla sijaitsevat öljyvarannot. Vuonna 2000 Washingtonin "think tankien" kirjoittamassa ja usean korkean poliitikon allekirjoittamassa dokumentissa nuo öljyvarannot määriteltiin Yhdysvaltojen strategiseksi omaisuudeksi, joiden haltuunotto on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä prioriteeteista 2000-luvulla. Kaspianmeren valtiot tietävät hyvin olevansa Yhdysvaltojen erityisen "mielenkiinnon" kohteena, tai ehkä pikemminkin heidän allaan oleva öljy.

Varmasti osaksi juuri tätä silmälläpitäen Putin totesi Teheranissa pitämässään puheessa tarvetta luoda koordinaatioelin Kaspianmeren valtioiden kesken, joka huolehtii alueen sisäisestä turvallisuudesta ja ehkäisee siihen kohdistuvia ulkoisia uhkia. Putin totesi näin:

"We are saying that no Caspian nation should offer its territory to third powers for use of force or military aggression against any Caspian state,"

Moni Kaspianmeren alueen valtio kuuluu jo Shanghai Cooperation Organization -nimiseen järjestöön, mutta Putin haluaa selvästi syventää yhteistyötä entisestään. Putinin ehdotus ja mielipiteet saivat vastakaikua Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadilta. Kaspianmeren valtioista läheisimmät suhteet Yhdysvaltoihin on Azerbaitshanilla, jonka maaperää Yhdysvallat tavoittelee käyttöönsä mahdollisissa iskuissa Iraniin. Yhdysvallat varmasti tavoittelee suurempaa jalansijaa Kaspianmerellä juuri Azerbaitshanin kautta. On hyvä kysymys, että mitä Yhdysvallat tekee, jos pelkkä diplomatia ei riitä antamaan sille pääsyä Kaspianmeren öljyyn.

Kaspianmeren rantavaltioiden huipputapaaminen on mielestäni jälleen yksi esimerkki Euraasian vähittäisestä muodostumisesta omaksi blokikseen. Euraasian kansallisvaltiot eivät voi yksin vastustaa transatlanttisen liittouman taloudellista ja sotilaallista hegemoniaa, vaan niiden on tehtävä se yhdessä. 2000-luvun taitteessa perustettu Shanghai Cooperation Organization oli yksi iso askel kohti Euraasian taloudellisen ja sotilaallisen yhteistyön syventämistä. Euraasian kansallisvaltiot ymmärtävät, että valtaosa maailman luonnonvaroista ja nuoresta työvoimasta on niiden maaperällä. Eläköityvä länsi ei voi kovin pitkään pidätellä Euraasian nousua itsensä ohitse, jos Euraasian valtiot vain vetävät yhtä köyttä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Varmaan sitä, että tällä hetkellä Venäjällä rasismi ja negatiivinen suhtautuminen ulkomaalaisiin on noussut ja on jo varsin huolestuttavalla tasolla.

Mitä tarkoittaa "huolestuttavalla tasolla"? Onko sinulla tietoa siitä, että miten laajaa kannatusta kansallissosialistiset ja kansallisbolshevistiset liikkeet saavat Venäjällä? Kuinka paljon jäseniä on kansallisbolshevistisella puolueella?

Oletko muuten tietoinen, että juuri mainittu kansallisbolshevistinen puolue on kielletty Venäjällä samaan tapaan kuin natsipuolueet on kielletty Saksassa?

Luulisi, että lännen reaktio asiaan olisi ollut positiivinen - mutta päinvastoin! Uskomatonta mutta totta, länsi lukee Eduard Limonovin johtamat kansallisbolshevikit Venäjän "demokraattiseen oppositioon". Mainittu Limonov osallistui viime keväänä Heidi Hautalan emännöimään Venäjän "toisinajattelijoiden" kokoukseen Helsingissä.

Venäjän kansallisbolshevistinen puolue on lännen tukeman ja lännen rahoittaman ns. Toisen Venäjän suurin yksittäinen ryhmittymä.

Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/National-Bolshevik_Party

"NBP (National Bolshevik Party) is a prominent member of "The Other Russia" coalition of opposition parties."

Toiseen Venäjään kuuluvat myös Garry Kasparovin joukot ja Venäjän kansallissosialistit eli selkokielellä natsit. Nämä länsi on siis valinnut tukensa kohteiksi Venäjän poliittisessa elämässä ja nämä määritellään myös Venäjän "demokraattiseksi oppositioksi". Siis Kasparov, Limonov ja natsit!

Minusta on hyvä, että Venäjän valtionjohto haluaa rajoittaa em. "puolueiden" tai pikemminkin ääriliikkeiden toimintaa. Sen sijaan lännen tuki kyseisille ryhmittymille saattaa tuntua oudolta varsinkin sellaisesta, joka ei näe jotain motiivia tälle tuelle.

Venäläisten bolshujen ja natsien keskuudessa Vladimir Putin ei ole muuten mikään suosittu mies. He suhtautuvat häneen vähintään yhtä vihamielisesti kuin suomalaiset natsit suhtautuvat Tarja Haloseen.



Itse en kyllä näe yhtään syytä, miksi venäläiset voisivat tuntea rodullista ylemmyydentuntoa ketään kohtaan.

Kuka sinusta voisi tuntea rodullista ylemmyydentuntoa jotain toista rotua kohtaan?

Tosin venäläiset eivät ole rotu, vaan kansakunta, joka koostuu useasta kymmenestä eri kansallisuudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pressa Putin piti tänään perinteisen suorana lähetyksenä televisioidun presidentin kyselyhetken, jossa kansalaiset saivat esittää presidentille kysymyksiä tärkeiksi kokemistaan aiheista. Kaikkiaan kysely keräsi yli miljoona kysymystä. Kaikkiin Putin ei luonnollisesti ehtinyt vastaamaan, mutta kyselyhetki oli Putinille siitä huolimatta kova urakka, sillä se kesti kokonaisuudessaan yli neljä tuntia - ja ilman taukoja.

Minusta vastaavaa ideaa voisi kokeilla myös Suomessa joko presidentin tai pääministerin ollessa kansalaisten tentattavana.


Kyselytunnin yhteydessä Putin antoi lausunnon, jonka kärki oli selvästi suunnattu Yhdysvaltojen suuntaan. Putinin mukaan Venäjällä on käytössään tarvittavat voimavarat intressiensä suojeluun niin Venäjän sisällä kuin ulkopuolella.

Putin antoi lausunnon vastauksessaan eräälle siperialaiselle mekaanikolle, joka kysyi Putinilta suorassa lähetyksessä Yhdysvaltojen aikeita Siperian suhteen. Jotkut Yhdysvaltojen senaattorit ja korkeat poliitikot ovat kyseenalaistaneet Venäjän oikeuden hallinnoida Siperian luonnonvaroja. Yhdysvaltojen senaattoreista ainakin Tom Lantos ja Richard Lugar ovat antaneet lausuntoja, joissa he ovat kehottaneet Yhdysvaltojen hallitusta "painostamaan Venäjää jakamaan Siperian mineraali- ja energiavarannot muun maailman kanssa.".

Myös entinen Yhdysvaltojen secretary of state Madeleine Albright sanoi muutama vuosi sitten, että "on epäreilua että Venäjä yksin omistaa lähes asumattoman mutta kooltaan huomattavan suuren ja luonnonvaroiltaan rikkaan Siperian, joka on kolmasosa koko Euraasian pinta-alasta".

Minusta on samalla sekä mielenkiintoista että myös erittäin huolestuttavaa, että monet Yhdysvaltojen korkeista poliitikoista suoraan kyseenalaistavat Venäjän valtiollisen yhtenäisyyden ja oikeuden nykyisiin rajoihinsa (näin sekä Siperiassa että Kaukasuksella).


Putin vaati myös puheessaan Yhdysvaltoja asettamaan selvän aikataulun vetäytymiselleen Irakista. Putinin mukaan ei ole suotavaa, että Yhdysvallat jää pysyvästi miehittämään Irakia.

Aikalailla ovat Venäjän äänenpainot koventuneet Yhdysvaltojen suhteen 2000-luvulla. Muutos 1990-luvun lähes totaaliseen myöntyväisyyteen on huomattava.
 
Viimeksi muokattu:

Jeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Tämä ehkä kuuluisi "päivän uutinen" ketjuun, muuta laitetaan hyllytetyn TOJ:n iloksi tänne. Eli Viro vastustaa Venäjän merenalaista kaasuputkea eikä salli hanketta edes tutkittavan aluevesillään (ja talousvesillään). Venäjä epäilee vastustuksen motiivien olevan poliittisia. No shit Sherlok? Vastahan FSB järjesti verkkohyökkäyksiä Virolaisiin palvelimiin, masinoi laajoja mellakoita ja uhkaili monin tavoin Viroa. Että ihan poliittisin perustein vastustavat, ryökäleet!

Lisäksi NATO perustaa Viroon cyber-sodankäynnin yksikön estämään jatkossa verkkohyökkäykset.

Ihan noin peliteoreettisesti olen kiinnostunut mitä mahdetaan Moskovassa nyt miettiä omien toimien vaikutuksista nk. patsaskiistan yhteydessä? Adjöö kaasuputki, tervetuloa NATO:n cyber-yksikkö. Ja nyt ihmetellään, että olipas kallista vittuilua. Tere perestroika, anna tassua!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ihan noin peliteoreettisesti olen kiinnostunut mitä mahdetaan Moskovassa nyt miettiä omien toimien vaikutuksista nk. patsaskiistan yhteydessä? Adjöö kaasuputki, tervetuloa NATO:n cyber-yksikkö. Ja nyt ihmetellään, että olipas kallista vittuilua. Tere perestroika, anna tassua!

Onhan tässä tietysti pohdittavaa siitä, mikä on järkevää toimintaa ja mikä ei. Outoa miten vaikeata on Venäjälle pyrkiä vaikuttamaan naapureihinsa yhteistyön ja molemminpuolisten hyödyllisten siteiden kautta. Sodanjälkeinen Suomi oli harvoja osittaisia poikkeuksia (toki pahat oli pitkällä tähtäimellä mielessä meidänkin kohdalla, mutta usein käytännön tasolla tätä ei näkynyt) - nyt ero nähdään siinä, että jopa tälläkin sotahistorialla Suomi on todella pitkään pysynyt Naton ulkopuolella siinä missä sodanjälkeen vain ruoskaa maistaneet naapurit ovat sinne rientäneet heti kun ovat päässeet. Tiukassa istuu Kremlissä tämä imperialistinen asenne, ettei tunneta muita vaikutustapoja kuin tämä itseään vastaan kääntyvä ymmärtämätön aggressio. Tuon viime lauseen kunniaksi linkki todella klassiseen esitykseen!

http://www.youtube.com/watch?v=UBt8qBdz0gA
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Tiukassa istuu Kremlissä tämä imperialistinen asenne, ettei tunneta muita vaikutustapoja kuin tämä itseään vastaan kääntyvä ymmärtämätön aggressio.

Olen ymmärtänyt, että on pakko antaa ennemmin keppiä kuin porkkanaa kaikille. Porkkanan antaminen Virolle voidaan tulkita jossain osassa Venäjää hallinnon asenteiden löystymisenä, joka taas aiheuttaa levottomuutta ja uusia ongelmia Kremlille.

Venäjä on kuitenkin osiltaan maantieteellisesti ja kulttuurillisesti aika rautalankaviritys, jossa tietyt osat eivät ole omasta tahdostaan mukana. Neuvostoliitosta erottautuneille ei voi olla "kaveri", kuten on nähty Baltian-maiden ja esim. Ukrainan kohdalla.
 

Viljuri

Jäsen
(snips) Tiukassa istuu Kremlissä tämä imperialistinen asenne, ettei tunneta muita vaikutustapoja kuin tämä itseään vastaan kääntyvä ymmärtämätön aggressio. Tuon viime lauseen kunniaksi linkki todella klassiseen esitykseen! (snips)

Tätä strategiavalintaa on kyllä todella vaikea ymmärtää edes Venäjän omista intresseistä. Onko sitten kuitenkin niin, että sosiaalinen eriarvoisuus on niin suurta, että hallinto on laskenut sen tasoittamiseen menevän vielä niin paljon aikaa, että yhteiskuntarauhan ylläpitämiseksi on pakko turvautua näihin melko vanhalta vaikuttavan pelikirjan temppuihin?

Ilmeisesti melko kelvollisesti "Venäjän ideaan" perehtyneenä henkilönä, olisiko sinulla tiedossa mitään tuoreehkoja, kelvollisesti syväluotaavia kirjoja asiasta? Siis pois lukien Koiviston ja Aleksanteri-instituutin jo julkaisemat? Vaikkapa sitten englanniksi, ja tältä osin kaipaisin suosituksia, koska sillä puolella taso vaihtelee hirvittävästi lähes täysin "Salatut Elämät" tasoisesta kremnologiasta huomattavasti suomalaista keskustelua oivaltavampaan...

Tämän tarkoitus ei ole siis "slurps", vaan ihan aidosti ihmetyttää tuon maan meno...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tätä strategiavalintaa on kyllä todella vaikea ymmärtää edes Venäjän omista intresseistä. Onko sitten kuitenkin niin, että sosiaalinen eriarvoisuus on niin suurta, että hallinto on laskenut sen tasoittamiseen menevän vielä niin paljon aikaa, että yhteiskuntarauhan ylläpitämiseksi on pakko turvautua näihin melko vanhalta vaikuttavan pelikirjan temppuihin?

Ilmeisesti melko kelvollisesti "Venäjän ideaan" perehtyneenä henkilönä, olisiko sinulla tiedossa mitään tuoreehkoja, kelvollisesti syväluotaavia kirjoja asiasta? Siis pois lukien Koiviston ja Aleksanteri-instituutin jo julkaisemat? Vaikkapa sitten englanniksi, ja tältä osin kaipaisin suosituksia, koska sillä puolella taso vaihtelee hirvittävästi lähes täysin "Salatut Elämät" tasoisesta kremnologiasta huomattavasti suomalaista keskustelua oivaltavampaan...

Kiinnostavaa tosiaan on miten siellä ei oikeastaan koskaan ole ollut vallassa eliitti, joka olisi missään vakavassa mielessä ajanut kansan kokonaisuuden etua. Valtaapitävät ovat aina olleet valtaisan kapea, erillinen ryhmä, joka ei ole mitenkään voinut nojata kansalaisyhteiskuntaan tai kummuta siitä - koska kansalaisyhteiskuntaa ei ole koskaan ollut. Paras yritys sellaisen luomiseen taisi lopulta olla ne muutamat lyhyet vuodet Japanin sodan loppumisen ja ensimmäisen maailmansodan alun välillä. Kirjallisuutta löytyy hyvin englanniksi, erinomaisia yleisesityksiä tai vaikka keskeisten hahmojen elämänkertoja: Pipes, Figes, Conquest ja paljon muita (Helsingin yliopiston Slaavilainen kirjasto on valikoimaltaan sangen loistava, tietysti etenkin jos taitaa venäjää). Mutta luulisinpa kyllä Venäjän "sielun" (tai ainakin sen mentaalisen historian keskeisten rakenteiden) parhaiden kuvaajien löytyvän sen omasta loisteliaasta kaunokirjallisesta perinteestä. Eivätkä vain ne vanhat klassikot: joku Solzhenitsyn on ärsyttävä ja poleeminen, usein harhaan osuva kirjailija, mutta kyllähän hänen historiallisten romaanien sarjansa antaa majesteettisen yleiskuvan vallankumoukseen johtaneesta kehityksestä - tai Bulgakov ja Rybakov neuvostoajan alkuvuosikymmenistä jne. jne. Sen kyllä tunnustan, ettei itselläni ole mitään itsenäistä tutkimuksellista asiantuntemusta aihepiirin suhteen, vain siis tälläistä toisen käden tietoa.
 
Viimeksi muokattu:

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Vaalikampnjan alkupaukku

Hmmm...

Alkaa Venäjällä vaalikampanjointi hiljalleen pääsemään vauhtiin. Tällä kertaa tyydyttiin räjäyttämään bussi. Viimeksihän meni kerrostaloja maan tasalle. Putinin vahvan aseman vuoksi ei isompia näytöksiä onneksi tällä kertaa tarvittane.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
En ole perehtynyt tähän ketjuun enkä tiedä aiheesta hirveästi, mutta olen kuullut joskus puheita Venäjän todellisesta poliittisestatilanteesta. Väittävät, että Venäjällä vallitsisi hyvin pitkälti korruptio ja maata hallitsisivat käytännössä oligarkit ja mafia; presidentti Putinin hallituksen virka päätöksissä olisi vain muodollinen. Mitä arvon jatkoaikalaiset ovat mieltä tälläisestä väitteestä? Tämä näin tiivistetysti mistään itse tietämättömän näkökulmasta.
 

Tuzzi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole perehtynyt tähän ketjuun enkä tiedä aiheesta hirveästi, mutta olen kuullut joskus puheita Venäjän todellisesta poliittisestatilanteesta. Väittävät, että Venäjällä vallitsisi hyvin pitkälti korruptio ja maata hallitsisivat käytännössä oligarkit ja mafia; presidentti Putinin hallituksen virka päätöksissä olisi vain muodollinen. Mitä arvon jatkoaikalaiset ovat mieltä tälläisestä väitteestä? Tämä näin tiivistetysti mistään itse tietämättömän näkökulmasta.

Putin on juuri riistänyt vallan näiltä oligarkeilta ja mafialta itselleen ja Venäjän valtiolle. Eli sillä tavalla menty parempaan suuntaan mutta toki jos valtionpää mies on roisto niin ei siinäkään juhlan aihetta vielä ole. En tietenkään väitä että Putin olisi roisto....

Edit. Saapa nähdä millon tätä tunnettua oppositiojohtajaa vastaan löydetään veronkiertoa tai muita lainvastaisuuksia: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1458034
 
Viimeksi muokattu:

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Venäjällä kaikki on niinkuin aina ennenkin, samaa sontaa...
Miksi kenenkään pitäisi suhtautua venäjään positiivisesti, siis kenenkään ei ryssän??
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kasparov vankilaan viideksi päiväksi.

Äkkivilkaisulla en huomannut ainakaan Pravdan sivulla mitään mainintaa tästä. Sama sivu venäjäksi, sama tulos.
Pikavilkaisu Cnn, Bbc, Yahoo. Australian vaalit pääuutinen, mutta kaikilla Kasparov etusivun uutinen.

Pikkuvinkkinä - katsoitko mistään oikeasta venäläismediasta? Pravda ei ole ollut neuvostoajan jälkeen kuin pieni leaflet muiden joukossa. Näytti ainakin maan ehkä suurimman verkkojulkaisu gazeta.ru:n pääuutisena olevan nuo miekkarit...
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Venäjällä kaikki on niinkuin aina ennenkin, samaa sontaa...
Miksi kenenkään pitäisi suhtautua venäjään positiivisesti, siis kenenkään ei ryssän??

Jaa'a aika pahan heitit. Valitettavasti henkilö kuka kykenisi vastaamaan tähän on kirjoituskiellossa vapaaseen keskusteluun.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Hyvä linja miliisiltä, kaikki saatanan anarkistit vain nippusiteillä pakettiin ja kovimmille urpoille kumiluotia naamariin. Kasparov saa olla onnellinen, että selvisi jollain naurettavalla viiden päivän kotiarestilla.

Aivan uskomatonta touhua että jotkut vielä alkavat itkemään miliisin toiminnasta. Jos ei halua häkkiin, niin parempi olla osoittamatta mieltä. Kyseinen mielenosoitushan oli kaiken kukkuraksi laiton.

Kyllä täytyy nostaa hattua Venäjän poliiseille. Ja mitään ylimääräistä väkivaltaa ei käytetty, hyvä niin. Muutama nisti siellä näytti tv-kuvien perusteella yrittäneen jotain huitomista poliisia kohden, mutta nippuunhan ne laitettiin tyylikkäästi. Muutaman anarkistipellen takaraivolla pamppu olisi kyllä saanut mun puolestani vaikka tanssahdellakin, sen verran sekavaa meno näytti olevan.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Eiköhän Kasparov ole kohta Siperian perukoilla Hodorkovskin kanssa sellitovereina. Näin se demokratia toimii rajan tuolla puolen, opposition puolella on paha olla.

Mutta asiasta toiseen, tuossapa telkkarista tuli mainio dokumentti kommarihuumorista, osa tuli nähtyä ja oiva vitsi jäi mieleen. Kauan odotettu sadan metrin kilpajuoksu J. F. Kennedyn ja Nikita Hruštšovin välillä toteutui, Hruštšov tuli kunniakkaasti toiseksi, kun taas Yhdysvaltojen edustaja jäi toiseksi viimeiseksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös