Venäjän nykytilanne

  • 3 441 674
  • 18 367

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Puola muutti Kaliningradin nimen virallisiin asiakirjoihin Krolewieciksi, jolla nimellä se tunnettiin Puolan kuningaskunnan aikana 1400–1500-luvuilla ja nyt sitten tietenkin PeskovPaskov nillittää siitä.

Vaisu raivostuminen. Olisi pitänyt sanoa: Vapise Puola!
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Saa nähdä, että kauanko menee, että Prigozin jää "vahingossa" panssarivaunun alle. Siinä vaiheessa kun äijä vittuili Shoigulle ja Gerasimoville, niin ajattelin, että kyse saattaa olla hämäyksestä Ukrainan hyökkäyksen alla, mutta tuo Putinin julkinen solvaaminen kuuluu tuskin missään tilanteessa käsikirjoitukseen.

En oikein tiedä mitä toivoa. Vallankumous ja Putinin vallasta suistuminen pitäisi olla kaikkien kannalta hyvä juttu, mutta siinä vaiheessa jos tuosta vallasta taistelee Wagnerin kaltainen rikollisjoukko Prigozinin johdolla, niin demokraattisesti valittu johto olisi entistä kaukaisempi haave ja Venäjä entistä vaarallisempi valtio.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Venäjällä tapahtunutta 26.4-9.5. Nyt on tekstiä vähän paksummalti, tosin puolet on spekulointia Kremliin iskusta. Näistä nyt monesta on ollukki jo juttua tällä palstalla.
  • On the 27th of April, partisans connected to the People's Movement of the Freedom of Russia Legion snuck onto the railway near Krasnodar, near the Kerch bridge to Crimea. There they destroyed a signalling cabinet, delaying the movement of military equipment to the front lines in the south of Ukraine
  • On the 30th of April, two signalling cabinets were destroyed in Svedlovsk Oblast. It appears partisans affiliated with the People's Movement of the Freedom of Russia Legion were responsible.
  • On the 1st of May, an explosive device was detonated in front of a freight train passing through the Unechsky District of Bryansk Oblast, on the border with Ukraine. The train derailed as a result of the blast, and all rail traffic through the area was suspended. The freight train was carrying materials which were most likely to be used for the construction of defensive positions along the front line & Ukrainian border.
  • Also on the first of May, power lines were blown up with explosives in the Leningrad Oblast near St. Petersburg. An unexploded device was found on another nearby power line.
  • On the 2nd of May in Valdai, Novgorod Oblast, an enlistment office was set alight in dramatic fashion.
  • On the third of may, two drones carrying explosives flew towards the Kremlin and were shot down and/or exploded ineffectually. Whilst it isn't known exactly who was responsible, an attempted partisan attack seems to be a plausible explanation. At least to me the Russian explanation of Ukraine being responsible doesn't make sense, and the idea that it's a false flag by Russia also seems peculiar The purpose of false flag attacks is usually to generate anger/outrage in your population, usually due to (real or fabricated) civilian casualties as a result of the attack. Putin has shown he has no qualms about killing civilians in false flag attacks (see the 300+ dead and 1000+ injured in the 1999 Moscow apartment bombings for reference), so the idea that Russia would stage a false flag attack in which drones with relatively small explosive payloads would attack a flagpole on top of the Kremlin is, in my opinion, dubious. My current thoughts are that either this was simply an attempt to attack a symbolic target (a Russian flag above the Kremlin) by a partisan simply wishing to make their opposition to the war clear; or that this was an attempt to test the ability of the security in the area to defend against civilian drones in preparation for a possible attack on the Victory Day parade on the 9th of May, which will pass extremely close to the area where the drone was shot down (or just to threaten such an attack).
  • An AN-124-100 aircraft was damaged or destroyed at an airfield in Bryansk Oblast. The action may have been carried out by partisans connected to the Freedom of Russia Legion, but it's unclear whether they are claiming responsibility for the attack. The aircraft is worth somewhere around 70 million dollars.
  • Propagandist Zakhar Prilepin was injured when his car exploded on the 6th of May. He may have lost his legs (or at least the use of his legs) as a result of the attack, but I can't confirm this.
  • In Moscow Oblast, signalling cabinets were set on fire by partisans connected to the People's Movement of the Freedom of Russia Legion
  • Herald of Rebellion reports that railway relay cabinets were set on fire in Novosibirsk.
  • Two relay cabinets were also set on fire in Chelyabinsk Oblast, according to Herald of Rebellion
  • In Moscow on the 6th and 7th of May, partisans connected to the People's Movement of the Freedom of Russia Legion attacked multiple relay cabinets during the night for maximum impact on the transportation of military goods (which is usually carried out at night)
  • Also in Moscow, a partisan connected to the Stop The Trains movement carried out an act of railway sabotage on a relay cabinet.
  • On the night of the 7th of March, partisans attacked a military enlistment office in Tver Oblast, setting it alight.
  • On the 8th of May, partisans connected to the People's Movement of the Freedom of Russia Legion lit an SU-24 combat aircraft on fire at an aircraft factory in Novosibirsk as it awaited repairs. The FoRL VDL report that it was completely destroyed.
Lisättäköön tuohon, että tuostahan puuttuu se toinen junaradan räjäytys Bryanskissa ja sitten tuossa Bryaskin lentokentän hyökkäyksessä tuhoutui yksi AN-124-100 kone ja toinen sai vaurioita.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
22-vuotias Stepanova on kieltämättä hyvä esimerkki, ettei nuortenkaan varaan voine Venäjän länsimaistumista laittaa. Huomioiden että Stepanova on ehtinyt nähdä maailmaa ja osannee jossain määrin englantia, ovat hänen näkemyksensä aika surullisia.
 
Viimeksi muokattu:

MegaForce

Jäsen
22-vuotias Stepanova on kieltämättä hyvä esimerkki, ettei nuortenkaan varaan voine Venäjän länsimaistumista laittaa. Huomioiden että Stepanova on ehtinyt nähdä maailmaa ja osannee jossain määrin englantia, ovat hänen näkemyksensä aika surullisia.
Ei tosiaan voi.

Vaikuttaa myös, että Wagner vetoaa nuoriin miehiin.



 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Olen miettinyt sen olevan jotenkin vain ajan kysymys, koska Wagner kääntyy Moskovaa vastaan.. ja juuri tähänhän Venäjän eliitti, ja ennen kaikkea Putte, on varautunut kansalliskaartilla sun muulla. Saas nähdä miten vielä tämän vuoden mittaan kehitys kehittyy..

Putin alkaa olla jo todella heikoilla tämän erikoisoperaationsa kanssa ja valta rakoilee jo maan sisälläkin. Usko alkaa olla venäläisillä nationalisteillakin koetuksella. Voitonpäivän paraatin yksi vanha tankki saattoi paljastaa jotain vähän liikaa Venäjän nykyisestä tilanteesta. Tsaari on ollut ilman vaatteita jo pitkään, mutta nyt viimeisetkin kulissit alkavat olla romahduspisteessä. Putinilla on ollut tapana syrjäyttää epäonnistumisten jälkeen mm. kenraalinsa, mutta nyt Prigožin ei halua ottaa syitä enää niskoilleen. Hänkin on kaikkea muuta kuin syytön, vaikkei ammuksia olisi tarpeeksi saanutkaan.

Kokki on kuitenkin pelannut itsensä venäläisten ja koko maailman tietoisuuteen, sekä muutenkin merkittävään asemaan koko Ukrainan sodassa. Karmeista miehistötappioista huolimatta Prigožin on onnistunut saamaan jonkunlaisia pieniä voittoja Ukrainan sodassa ja se saattaa vedota joihinkin Putinin lähipiirissä ja kenraalistossa. Näiden tuella voisi olla mahdollista saada jopa armeijan johto haltuun ihan kansalliskaartia myöten. Täytyy muistaa, että kansalliskaarti ei ole ollut kovinkaan halukas osallistumaan tähän Putinin erikoisoperaatioon ja takin kääntyminen voisi hyvinkin olla mahdollista.

Prigožin tuntuisi kasvaneen jonkunlaiseksi valtaa hamuavaksi prinssiksi tsaarin varjosta. Putin on tällä hetkellä heikoilla jäillä, jotka koko ajan sulavat, mutta on hänelläkin yhä isoja valttikortteja mm. FSB. Prigožinin ehkä hämärin valttikortti valtapelissä saattaa olla merkittävät suhteet Venäjän mafiaan. Putin ei ehkä ole tajunnutkaan, kuinka hän on ruokkinut kokin kasvua vankiloista tulevalla porukalla. Joissain arvioissa koko Venäjästä on puhuttu mafiavaltiona ja ei liene mahdotonta, että myös Wagnerilla olisi henkilöitä hyvin lähellä Putinia valmiina erilaisiin toimiin. Putin on puun ja kuoren välissä hyvien vaihtoehtojensa kanssa. Kokki on tottunut selvästi pelaamaan vankilasäännöillä henkensä kaupalla jo ennen Ukrainan sotaa ja häntä on vaikea pelotella. Putin vastaavasti tuntuisi elävän kasvavassa pelossa ja ainakaan vankilassa sillä ei taida kovin hyvin pärjätä.

Itse toivoisin venäläisten vetäytyvän Ukrainasta ja saavan myös oman demokratiansa jaloilleen. En toivo diktatuurin vaihtumista toiseen.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
22-vuotias Stepanova on kieltämättä hyvä esimerkki, ettei nuortenkaan varaan voine Venäjän länsimaistumista laittaa. Huomioiden että Stepanova on ehtinyt nähdä maailmaa ja osannee jossain määrin englantia, ovat hänen näkemyksensä aika surullisia.

Vatnikkeja löytyy ihan joka lähtöön ja näissä ns. keulahahmoissa taustalla näyttelee todennäköisesti myös taloudellinen sponsorointi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vatnikkeja löytyy ihan joka lähtöön ja näissä ns. keulahahmoissa taustalla näyttelee todennäköisesti myös taloudellinen sponsorointi.
Hyvin mahdollista. Oli niin tai näin, Stepanova on joka tapauksessa nuori menestyjä ja hänen sanomisillaan on painoarvoa. Ikävää että hän on valinnut käyttää vaikutusvaltaansa tähän tarkoitukseen.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Pari päivää sitten joku hiukan harvemmin tv:ssä esiintyvä - selväpäisen oloinen - Venäjä-tutkija arveli, että Prigožin ei ole erityisen tunnettu "tavallisen kansan" eli Venäjän omien tv-uutisten varassa olevien keskuudessa. Somea seuraavat, "älymysto" ja "sisäpiiri" tuntevat tietysti hyvin.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Oliko tässä ketjussa mainittu jo tammikuusta alkaen Suplassa julkaistu Venäjä-podi? Haulla en mainintaa löytänyt.

Aloittelin tämän kuuntelun vanhimmasta podista alkaen tänään lenkillä ja ainakin ensimmäiset kaksi jaksoa olivat varsin mielenkiintoista kuultavaa.

Äänessä suomenvenäläiset Anton Nikolenko ja Mihail Ionin, jotka molemmat asuneet Suomessa jo pitkään, eivätkä kaihda antaa entiselle kotimaalleen rapaa. Kevyellä otannalla hyvinkin asiantuntevaa ja mielenkiintoista keskustelua. Alustava suositus.

Linkki podcastiin: https://www.supla.fi/series/555f731c-7dd4-46b6-93af-9ad880e65d3d
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Olen aina ollut sitä mieltä että Venäjä on outo maa ja sen kansalaiset yhtä outoja, mutta viimeisen reilun vuoden aikana olen vasta ymmärtänyt että koko maa ja sen kansalaiset ovat kuin joku Big Brother -tyylinen 24/7 Kummeli-parodia livenä. Sillä erolla että Big Brotherissa kaikilla on oma tuotantoyhtiön antama roolihahmo, mutta ryysylandiassa kaikki vetää tosissaan koko ajan vihkoon.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Lisää sulkia Vladimirin hattuun. Kiinalaiset valtaa markkinaa kun oma teollisuus kärsii pakotteista johtuvasta komponenttipulasta, sekä siitä että työläiset on tapettavana Ukrainassa.

Venäjän kuorma-autotuotannossa vaikuttaa tapahtuneen käännös

Kamazin markkinaosuus tippunut siis 25 %:iin kun se vielä vuosi sitten oli 40 %. Kiinalaismerkkien osuus markkinasta kasvanut jo 56 %:iin. Venäjän ongelmana ollut jo pitkään heikko ja alkeellinen lopputuotanto, mutta taitaa käydä niin että tämä järjetön sota vie tuon tilanteen vielä paljon pidemmälle ja Venäjästä tulee entistä enemmän pelkkä kiinalaisten raaka-ainevarasto.
Jutussa oli mielenkiintoinen, multa aikoinaan ohi mennyt uutinen linkkinä: Legendaarinen omalla karulla tavallaan kunnioitustakin armeija-aikana herättäneet GrATZ- kuormurit ovat siirtyneet Ukrainalaisomistukseen.
Muistaakseni olivat janoisimpia pyöräajoneuvoja reilut parikymmentä vuotta sitten Suomen armeijan kalustosta.
 

Morgoth

Jäsen
Itse toivoisin venäläisten vetäytyvän Ukrainasta ja saavan myös oman demokratiansa jaloilleen. En toivo diktatuurin vaihtumista toiseen.
Eihän Venäjä ylipäätään pysy kasassa ilman diktatuuria sekä jatkuvaa tarvetta laajentua ja nähdä vihollisia milloin missäkin, jotka haluavat tuhota tämän ihmemaan. Moskovassa/Pietarissa alkaa ankea arki mikäli syrjäseuduilta ei saada ryöstettyä kaikkea mahdollista sinne vaan burjaatit sun muut alkaisivat vaatia oikeuksiaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Dino

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Olen aina ollut sitä mieltä että Venäjä on outo maa ja sen kansalaiset yhtä outoja, mutta viimeisen reilun vuoden aikana olen vasta ymmärtänyt että koko maa ja sen kansalaiset ovat kuin joku Big Brother -tyylinen 24/7 Kummeli-parodia livenä. Sillä erolla että Big Brotherissa kaikilla on oma tuotantoyhtiön antama roolihahmo, mutta ryysylandiassa kaikki vetää tosissaan koko ajan vihkoon.

Minulle taasen on tätä kuvaava verbi auennut ihan uudella tavalla. Nuoruudessa sitä ryssi kaikenlaista, mutta sanan syvemmän merkityksen, sekä mahdollisen syyn puhekieleen löytymiselle, on tajunnut vasta viime vuosina.

Ja spekulaatiota ytimien kunnosta:


 

Luoto

Jäsen
Oikein viihdyttävä uutispäivä taas Venäjältä. Prigožin nimittää Putinia papaksi joka voi osoittautua täydelliseksi kusipääksi, puolustusministeriön puhemiehen mukaan paraatissa oli tankkeja jotka käyttivät näkymättömäksi tekevää nanoteknologiaa ja propagandisti ehdottaa että huonot kouluttajat ammuttaisiin.
E: Unohtui vielä paraatissa olleen T-34:n putoaminen kuljetuslavalta.
 
Viimeksi muokattu:

Kiikarit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Boston Bruins
Jutussa oli mielenkiintoinen, multa aikoinaan ohi mennyt uutinen linkkinä: Legendaarinen omalla karulla tavallaan kunnioitustakin armeija-aikana herättäneet GrATZ- kuormurit ovat siirtyneet Ukrainalaisomistukseen.
Muistaakseni olivat janoisimpia pyöräajoneuvoja reilut parikymmentä vuotta sitten Suomen armeijan kalustosta.
Meillä oli intissä yksi gratz ja se oli aivan perseestä koko laite. Vaihdekeppi oli oikeasti kuskin selän takana! Jo silloin tuumasin että rybyt on oikeasti järjiltään kun moisia suunnittelevat.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös