Venäjän nykytilanne

  • 3 437 650
  • 18 358

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Karua meininkiä, mutta itsepähän ovat tuon kurjuuden aikaansaaneet. Sen sijaan, että lähtivät sotimaan täysin turhaa sotaa, venäläiset olisivat voineet pistää omat asiansa kuntoon samalla rahalla, mutta sellainen ajatus ei mahdu päättäjien päähän siellä idän ihmemaassa. En vaan jaksa ymmärtää enkä enää välittääkään.

Ajatusmaailmojen ero:

Melkein missä tahansa muussa maassa:

"Naapurilla on hieno pieni piha, mutta meidän iso piha on ihan rempallaan. Pidetäänpä kunnon talkoot ja laitetaan porukalla paikat kuntoon".

Venäjälllä:

"Naapurilla on hieno pieni piha, mutta meidän iso piha on ihan rempallaan. Sanotaan naapurille, että niiden pihan linnut pyysivät meiltä suojelua ja siksi puolet niiden pihasta kuuluu nyt meille. Jos eivät usko, niin pistetään porukalla naapurin piha paskaksi".
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Ilja Ponomarjov ennustaa, ettei Putin näe enää 71-vuotispäiväänsä. Hänen mielestään Venäjän hallinto on jo romahtamisen partaalla. Ponomarjov on myös käynnistänyt aloitteen varjohallituksen kokoamiseksi, joka ottaisi vallan kun nykyinen kaatuu.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Amerikkalainen eläinaktivisti pidätetty Moskovassa




Pari ketjua Navalnysta






 

Morgoth

Jäsen
Ilja Ponomarjov ennustaa, ettei Putin näe enää 71-vuotispäiväänsä. Hänen mielestään Venäjän hallinto on jo romahtamisen partaalla. Ponomarjov on myös käynnistänyt aloitteen varjohallituksen kokoamiseksi, joka ottaisi vallan kun nykyinen kaatuu.
Tarpeeksi moni kun ennustaa niin väkisinhän se osuu jossakin vaiheessa jollakin kohdilleen. Vaikea vaan kuvitella miten tuo varjohallitus vallan itselleen ottaa turvallisuuskoneistolta. Ainakaan heti Putin kuoleman tai syrjäyttämisen jälkeen. Venäjällä ei tällä hetkellä taida olla mitään rakennetta, joka ei perustuisi lopulta väkivaltaan ja turvallisuuskoneistoon jolla maata voisi hallita. Jonkinlainen muu malli ei kuitenkaan ihan hetkessä synny, vaikka olisi tahtoakin (tuskin tulee edes Putinin kuoleman jälkeen olemaan).
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tarpeeksi moni kun ennustaa niin väkisinhän se osuu jossakin vaiheessa jollakin kohdilleen. Vaikea vaan kuvitella miten tuo varjohallitus vallan itselleen ottaa turvallisuuskoneistolta. Ainakaan heti Putin kuoleman tai syrjäyttämisen jälkeen. Venäjällä ei tällä hetkellä taida olla mitään rakennetta, joka ei perustuisi lopulta väkivaltaan ja turvallisuuskoneistoon jolla maata voisi hallita. Jonkinlainen muu malli ei kuitenkaan ihan hetkessä synny, vaikka olisi tahtoakin (tuskin tulee edes Putinin kuoleman jälkeen olemaan).
Ennustaminen on edelleen mahdotonta, ellei nyt joku sattuisi omaamaan moisia ihmeellisiä kykyjä. Toistaiseksi ei kukaan ennustaja ole läpäissyt esim. Randin seulaa. Siihen asti on vain jatkettava ennakointia.

Länsimainen tiedotus on vahvasti kallellaan toiveajattelun suuntaan, ymmärrettävää, mutta kremlologian saavutuksia ei vieläkään ole ylitetty. Aika harvassa olivat nekin selvännäkijät, jotka ennakoivat Neuvostoliitonkin hajoamista. Neuvostoliitto oli vaikuttava kokonaisuus, systeemi oli toki väärä, mutta länsimaat olivat monin tavoin kietoutuneet Neuvostoliiton kanssa tehtävään yhteistyöhön. Neuvostoliitto otettiin vakavasti ja Gorban katsottiin jopa pelastavan neuvostosysteemin. Vaan eipä pelastanut. Mutta teki hänestä rokkitähden länsimailla.

Nyt otetaan etäisyyttä Venäjään. Venäjän tiedotusvälineitä ei edes referoida sodassa, sotauutiset tulevat miltei kokonaan länsimaisista tai ukrainalaisista lähteistä. Toimittajien määräkin on vähentynyt Venäjällä eikä kukaan tunnu tietävän, missä mennään. Kenelläkään ei ole ensikäden tietoa mistään, mutta spekulaatioita kyllä riittää. Kaiken kattavan ennusteen laatiminen pitää sisällään välittömän romahduksen ja kituliaan pitkäaikaisen hallinnon jatkumisen ja kaikkea siltä väliltä.

Venäjän hajoaminen on mahdollinen skenaario, mutta harvemmat väittävät sen johtuvan kansan aktiviteetistä. Kansa on ollut passiivista ja kaiketi jatkuvuuden lain perusteella näin jatkuu edelleen. Ihmiset ovat antaneet peloilleen vallan eivätkä halua kapinoida tyranniaa vastaan. Voipi olla, että kyseessä on lopulta realistinen asenne: okei, kaadetaan Putin, mutta entä sitten? Toinen samanlainen astuu sijaan ja pian kaikki on kuherruskuukauden jälkeen niin kuin ennenkin. Joitakin päitä on pudonnut ja uusia nostettu sijaan.

Vaan hallinnon rakenne on samanlainen. Jossakin on se harmaa uhkaava valta, joka vaanii jokaista tekemistä ja jakaa rangaistuksia mitä absurdeimmista asioista. Kuten vaikkapa kahvilassa tapahtuneesta hallinnon arvostelusta. Ilman tiedusteluväen poistamista hallinnon eri portailta mikään ei todellakaan tule muuttumaan ainakaan parempaan suuntaan. Tai miten uudelleenkouluttaa miliisi? Kun ei enää saisi olla lahjottavissa? (Poliisiksi toki kutsutaan, mutta muutos oli kosmetiikkaa.)

Venäjän hajoaminen saattaisi tapahtua sotalordien keskinäisen vihanpidon vuoksi. Muutamilla heistä on yksityisarmeijat ja kun varsinainen armeija ei ota kantaa puolelle tai toiselle, johtuen siitä, ettei armeija taas pidä muista valtiaista, jotka kilvan nälvivät armeijan johtoa, niin silloin tie saattaa olla auki kummalliselle sisällissodalle. Kummallisuus on tietenkin vain näkökulma, sillä keskiajalla ja sen jälkeenkin sodat sodittiin vähän eri tapaan kuin nykyään. Ihmiset saattoivat elää suhteellisen rauhassa, jos tuuri kävi, kun jotkut armeijat ottivat yhteen. (kts. esim. Kubrick: Barry Lyndon).

Sotalordit saattavat kiinnittyä eri alueisiin väittäen niitä omakseen kuin Afganistanissa, jolloin Venäjän kudelma saattaa ratketa joltakin osin. Osa saattaa säilyä täysin ennallaan kun taas toiset alueet saattavat olla sodassa keskenään. Mutta tämäkin voi olla toiveajattelua.

Yksi suuri ongelma on nähdäkseni se, että venäläiset ovat menettäneet unelmansa, paitsi ne, jotka ovat muuttaneet sieltä pois. Kommunismin aikana sentään ihmiset rakastivat salaa länsimaista elämäntyyliä, jota sitten hallinto yritti kitkeä pois. Huonoin tuloksin. Kielletty oli houkuttavaa, koska ihmisillä ei ollut juuri mitään ja länsimailla oli kaikkea. Tympeä ideologiakin (joka oli tuontitavaraa) etäännytti kansaa valtasysteemistä. Mutta täytyy kuitenkin tunnustaa putinismin voiman suhteessa kansaan. Se on tehokkaasti kitkenyt kansasta jopa unelmatkin. Länsimaat on demonisoitu, siellä ei ole mitään hyvää, edes tavaraa.

Suurin osa kansasta on toivottomuuden tilassa. Nykyinen hallinto on synkeä, mutta sen ideologia on kuitenkin lähempänä kansaa. Ihmiset saavat vapaasti uskoa isovenäläiseen unelmaan. Ihmisten ei tarvitse uskoa kommunistisiin unelmiin. Ihmiset saavat huolehtia omista asioistaan, kunhan eivät arvostele hallintoa. Tosin liikekannallepano on heikentänyt tätä yhteiskuntasopimusta, mutta protestien määrä on edelleen vähäinen. Siksi on vaikea uskoa, että kansa muuttaisi yhtään mitään Venäjällä. Ja eipä se ole koskaan mitään siellä muuttanutkaan. Bolshevikkien vallankaappaus oli kaikkea muuta kuin kansanliike, se oli avantgardistien operaatio.

Gorba antoi kansalle vapauden, pieni joukko nousi puolustamaan Jeltsiniä, mutta muuten elettiin kuin ennenkin. Kaikki Venäjällä tapahtuu ylhäältä käsin, vallankumouksissa kumotaan yhden eliitin osan ideologia ja tuodaan toinen eliitin ideologia sijaan. Tässä mielessä on helppoa ennakoida, ettei laajamittainen kansanliike nytkään toteudu. Ja miten kitkeä tiedusteluväki rakenteista? Nykyinen ideologia valitettavasti jatkuu vallan rakenteissa edelleenkin, eli uusia ja taas uusia ihmisiä työnnetään tiedustelun molokin kitaan ja siellä he omaksuvat modifioidun ideologian, joka toimii täysin epädemokraattisesti.

On duuma, mutta sillä ei ole merkitystä. On vaalit, mutta niillä ei ole merkitystä. Vaikka kaikki muuttuisi, ja länsimaiset toimittajat ja poliitikot olisivat orgastisissa tunnelmissa, vallan syvärakenne ei muutu ja mikään ei muutu. Kun pintakuohut ovat asettuneet, joku neropatti aikanaan huomaa, että sama hegemonia on vallassa, samat tavat taas palaavat, hiukan uusilla kuorrutuksilla. Tarvittaisiin joku Pietari Suuri, joka leikkaisi pajariston parran niin sanoakseni, pakottaisi Venäjän muuttumaan. Mutta muutos saattaa olla vielä vaikeampaa kuin tuolloin.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Hyvinhän nuo hakusanat kuvaavat todellisuutta. Oma suosikkini noista on varmaankin tuo "mulkku puvussa".

Putinia esittäviin kuviin tai videoihin on voinut Yandexissa törmätä useilla varsin halventavilla ilmaisuilla. Vapaasti käännettynä yksi tällainen hakutermi on kusipää (хуйло). Muita Yandexin erikseen sensuroimia hakutermejä ovat esimerkiksi:

  • kalju (плешивый)
  • bunkkeripappa (бункерный дед)
  • mestarivaras (главный вор)
  • mulkku puvussa (хуй в скафандре)
  • miltä pedofiilit näyttävät (как выглядят педофилы)
  • koska hän kuolee (когда он сдохнет)
  • omituinen olento vilkuttamassa (странное создание машет рукой)
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Pari ketjua Navalnysta
Mulla on jo jonkin aikaa pyörinyt sellainen skenaario Venäjän tulevaisuudesta mielessä, jossa Navalnyi monitahoisen valtataistelun seurauksena vapautuu vankilasta ja nousee Venäjän johtoon. Länsi hurraa ja uskotaan kansojen vankilan lopultakin vapautuvan. Mutta käykin ilmi, että länsi on ns. kasvattanut käärmettä polvellaan ja mennäänkin ojasta allikkoon.

Noh, aika kaukaa haettua, mutta ei mahdotonta. Istui Nelson Mandelakin pitkään vankilassa, eikä 90-luvun taittteessa tuntunut mahdolliselta että hänestä tulisi Etelä-Afrikan presidentti. Toki Mandela oli kuitenkin hyvä jätkä - ainakin liberaalin demokratian näkökulmasta. Navalnyin aidot poliittiset tavoitteet ovat vielä hieman kysymysmerkki.

Ehkä pointtini on se, että tässä on lähdetty lännestä liikaa siitä olettamuksesta että "viholliseni vihollinen on ystäväni". Näin on ehkä sen aikaa, kun se palvelee molempien osapuolten intressejä. Navalnyistä on tehty ylistäviä dokumentteja ja kirjoitettu kirjoja, ja hänet on nostettu venäläisen vapaustaistelun kasvoiksi mediassa. Kulttimaine hänelle kelpaa. Toivottavasti tässä ei ammuta omaan jalkaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kehittynein Lada-malli eli varmaankin se, jossa myös etuovet aukeavat. Nyt täytyy sitten vaan tyytyä vähempiin lisävarusteisiin ja mennä takaovesta sisään.

 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Rapala ei ole ainakaan vielä sulkenut kokonaan Sortavalan tehdastaan. Ilmeisesti jotain aikeita on.


Täällä pienten ja vähän isompienkin uistinvalmistajien luvatussa maassa vaihtoehtoja on, jos haluaa kotimaista suosia.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Mulla on jo jonkin aikaa pyörinyt sellainen skenaario Venäjän tulevaisuudesta mielessä, jossa Navalnyi monitahoisen valtataistelun seurauksena vapautuu vankilasta ja nousee Venäjän johtoon. Länsi hurraa ja uskotaan kansojen vankilan lopultakin vapautuvan. Mutta käykin ilmi, että länsi on ns. kasvattanut käärmettä polvellaan ja mennäänkin ojasta allikkoon.

Noh, aika kaukaa haettua, mutta ei mahdotonta. Istui Nelson Mandelakin pitkään vankilassa, eikä 90-luvun taittteessa tuntunut mahdolliselta että hänestä tulisi Etelä-Afrikan presidentti. Toki Mandela oli kuitenkin hyvä jätkä - ainakin liberaalin demokratian näkökulmasta. Navalnyin aidot poliittiset tavoitteet ovat vielä hieman kysymysmerkki.

Ehkä pointtini on se, että tässä on lähdetty lännestä liikaa siitä olettamuksesta että "viholliseni vihollinen on ystäväni". Näin on ehkä sen aikaa, kun se palvelee molempien osapuolten intressejä. Navalnyistä on tehty ylistäviä dokumentteja ja kirjoitettu kirjoja, ja hänet on nostettu venäläisen vapaustaistelun kasvoiksi mediassa. Kulttimaine hänelle kelpaa. Toivottavasti tässä ei ammuta omaan jalkaan.
Sen verran täytyy tähän ottaa kantaa, että ensinnäkin vaikka Navalnyi ei ole näin länsimaalaisittain ajateltuna mikään puhdas pulmunen, vaan yhä edelleen venäläinen systeemin tuote, on kyseessä kuitenkin selvästi länsimyönteisempi, edistyksellisempi ja vähemmän korruptoitunut hahmo kuin nykyinen kavalkadi - siksi siellä Kremlissä ko. herraa niin perkeleesti pelätäänkin.

Toisekseen, jos paskastanissa halutaan jotain muutosta aikaiseksi, se ei takuuvarmasti tapahdu asettamalla puikkoihin joku länsimielinen ja moderni Jeltsin v2.0. Mietitäänpä vaikka mitä tapahtui niinkin takapajuisessa valtiossa kuin USA:ssa, kun edistyttiin hieman liikaa ja liian nopeasti Barack Obaman muodossa - vastaiskuna oli sitten Trump.

Länsimaista sivistystä ja demokratiaa siinä muodossa kuin me sen tunnemme ei voida kaataa väkisin kurkusta alas näihin persereikämaihin, vaan se muutos tapahtuu vähitellen ja asteittain ensin sisäisesti, ja ulkopuolelta tarvittaessa lukkoja avaten. Tällaisessa prosessissa Navalnyin kaltainen johtohahmo - kaikkine vikoineenkin - on/olisi kultaakin kalliimpi.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK

Vähän tähän liittyvä pieni tarina. Yksi veljistäni oli aikoinaan tekemässä pelejä. Heillä on 3D-renderöinnin kimpussa puuhaamassa pari venäläistä, taitavia kavereita, ja työn lomassa he toki juttelivat asioista. Venäläiset olivat kertoneet, että Venäjältä tulee paljon taitavia 3D-grafiikkakoodareita siksi, kun - kuten tiedämme - 3D-renderöinti on huijaamista ja silmänlumetta, jokin saadaan eri tavoin kikkailemalla näyttämään aidolta vaikkei se sitä ole edes etäisesti, ja tämä on kuulemma heillä ihan verissä, kulttuuriperintöä.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Voisi kuvitella, että rypsyköiden muumilaaksossa heräisi jossain kohtaa ajatus siitä, että ehkä tässä on tullut töpättyä ja pahasti, siis jos kaikkia asetettuja sanktioita ja rajoituksia miettisivät, mutta ei näköjään...
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Jotenkin tuntuisi oikealta että joku Ukrainaan liittyvä taho tai sitten vaan joku paikallinen vastarintahemmo tuhoaisi tuon Stalinin patsaan. Saishan sen dronellakin tuhottua mutta en välttämättä tuhlaisi niitä. On kyllä absurdia että 2020 -luvulla kun kaikki tietävät millainen hemmo oli hänelle tehdään patsas. Tuskin Saksa tai edes Itävalta pystyttäisi Hitlerille omaa (ehkä jonkun kyltin "Aatu syntyi tässä talossa" vielä ymmärtäisi mutta ei patsasta).
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Lavrov puhui uhkaavaan sävyyn Moldovasta eilisessä televisiohaastattelussa Russia Todayn toimitusjohtajan kanssa.

Lavrov sanoi, että lännellä on ”tähtäimensä” Moldovassa maana, joka voisi ”seurata Ukrainan polkua” muuttumalla ”Venäjän vastaiseksi”.

Moldovan ulkoministeriön tiedottaja Daniel Voda:



 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Jotenkin tuntuisi oikealta että joku Ukrainaan liittyvä taho tai sitten vaan joku paikallinen vastarintahemmo tuhoaisi tuon Stalinin patsaan. Saishan sen dronellakin tuhottua mutta en välttämättä tuhlaisi niitä. On kyllä absurdia että 2020 -luvulla kun kaikki tietävät millainen hemmo oli hänelle tehdään patsas. Tuskin Saksa tai edes Itävalta pystyttäisi Hitlerille omaa (ehkä jonkun kyltin "Aatu syntyi tässä talossa" vielä ymmärtäisi mutta ei patsasta).
Stalinia pidetään nykyään Venäjällä sankarina, kiitos nykyisen hallinnon.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Viimeksi muokattu:

John J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jo ennen 24.2.2022 hyökkäystä venäläiset eivät saaneet hankittua laakereita, tiivisteitä ja muita kriittisiä meriteollisuuden komponentteja EUn alueelta. Sama koskee nykyään todennäköisesti myös lento - ja junaliikennettä. Junat pysähtyvät, lentokoneet putoavat ja laivat seisovat satamissa. Kiinan korvikkeet tiedetään, mutta sitä saa mitä tilaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ihan mielenkiintoista luettavaa. Kiina on Venäjän suurin kauppakumppani ja sen osuus Venäjän tuonnista on jo lähes 40 prosenttia ja toiseen suuntaan vienti on ainoastaan pari prosenttia eli melkoinen riippuvuus alkaa olla. Ostaahan se Intia tietysti öljyä ale-hinnalla, mutta ei silläkään paikata muita menetyksiä. Lisäksi Venäjä joutuu myymään ulkomaanvaluuttaansa kiihtyvään tahtiin. Eipä tuosta voi muuhun päätelmään tulla kuin, että talous vaan luhistuu luhistumistaan kääpiön johdolla ja se tietää hyvää tulevaisuutta silmällä pitäen.

 

Excellence

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Putinin ja silovikkien on osimoilleen suunnilleen pakko jatkaa valehtelua ja pullistelua, kun ovat sille tielle lähteneet. Koskee ennen kaikkea pajunköyden syöttämistä omalle kansalle. Paskanpuhumisen ydinasioihin kuuluu ennen kaikkea illuusio puna-armeijan / Venäjän armeijan voittamattomuudesta ja ylivertaisuudesta. Ylivertaisia ne ovatkin, mutta korkeintaan varastamisessa, rötöstelyssä ja ryssimisessä.
Juuri tämän takia olisi erittäin tärkeää, että Ukraina pystyy antamaan Venäjän armeijalle niin kunnolla selkään, että sitä ei pystytä propagandalla peittämään. Vain sellainen todella selkeä häviö tässä sodassa voisi saada venäläiset tolkkuihinsa. Tällaista pohdintaa harjoitin enemmän tässä kirjoituksessa Venäjästä Putinin jälkeen. Venäjä Putinin vallan päätyttyä
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös