Mielestäni Neuvostoliiton romahduksen jälkeen asioita on ajateltu aika paljonkin (liikaa) venäläisten kannalta, eikä suomalaisten ja se ei valitettavasti meidän kannaltamme ole ollut kovin kannattava liike. Venäjä käyttää valitettavasti kaikenlaista sinisilmäisyyttä hyväkseen ja on valmis myös käyttämään ihmisiä pelinappuloina, jolloin voisi ajatella että me voimme katsoa tätä ihan vaikka riskien minimoimisen lähtökohdista.Minä olenkin yrittänyt selvittää, johtuuko ihmisten suhtautuminen Venäjän toimista vai meistä. Näyttää siltä, että ajattelemme tässä enemmän itseämme, vaikka toivoisin ajattelun olevan laajempaa. Meidän ei siis kannata kritisoida maita, jotka eivät suhtaudu Venäjään yhtä tiukasti, koska jokainen katsokoon asiaa omasta asemastaan.
Kirjoitin muuten hyvin pian Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan, että Venäjä-myönteisyyden (joka on eri asia kuin venäläisvastaisuus) aika Venäjän ulkopuolella on ohi. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, mikä on minulle kaikkein suurin pettymys. Enkä viittaa tällä lainaamini kirjoittajiin, vaan kyseessä on pelkkä toteamus omasta turhautumisestani.
Hyvä kaveri on käynyt. Just Krogrundalla sen kanssa. Kyselen hommista ja palaan.Transnistria on kummajainen, jonka lipussa on yhä sirppi ja vasara – ”Tulee olo, että palaan 1970-luvulle” Transnistria on kummajainen, jonka lipussa on yhä sirppi ja vasara – ”Tulee olo, että palaan 1970-luvulle”
Onko täältä joku lomaillut tai muuten käynyt ks. paikassa?
Helsingissä liehui Ukrainan lippu ainakin parissa paikassa alkuviikosta siellä käydessä ja aiemmin kesällä Tallinnassa tuntui olevan joka nurkan takana, mutta Kaakkois-Suomessa en ole nähnyt ainuttakaan missään. Olisiko nyt syytä jo lyödä Ukrainan liput mahdollisimman näkyville paikoille Venäjältä tulevien teiden varsiin niin, että jokainen rajan ylittävä sen kyllä tulee huomaamaan.Tuollaiseen rosvoamiseen kykenee venäläinenkin, paitsi että venäläinen pitää rahat ja tavarat, eikä lähetä minnekään mitään. Ehdotan tuon sijasta, että Oltermannien pakkaukset päivitetään moderniin muotoon, jossa kääre on puoliksi sininen ja puoliksi keltainen. Sama juttu kauppojen muovikassien ja mahdollisimman monen muunkin myyntiartikkelin kanssa. Saa myös valita sellaisen muovikassin, jossa liejussa rypenyt iso urossika eli karju hommii takaapäin housunsa alas kiskonutta ja kontillaan kekottavaa Putinia. Noita on sitten mukava viedä Venäjän tullin kautta kotikulmille.
Helsingissä liehui Ukrainan lippu ainakin parissa paikassa alkuviikosta siellä käydessä ja aiemmin kesällä Tallinnassa tuntui olevan joka nurkan takana, mutta Kaakkois-Suomessa en ole nähnyt ainuttakaan missään.
Kaunasissa oli kanssa joka nurkalla Ukrainan lippu, kävelykadullakin joka toisessa pylväässä oli Liettuan ja joka toisessa Ukrainan lippu. Tampereella Ukraina näkyy jonkin verra, esim valomainoksessa ja mikä ehkä herkullisinta niin paikassa jossa Lenin ja Stalin tapasi ekaa kertaa eli työväentalolla Lenin museon edessä (rakennuksen sisällä). Raatteessa myös Ukrainan lippu esillä, siellä on Cafe Ukrainakin. Porin lähellä oli myös jossain, olikohan hotelli tms. missä oli rivi lippui ja Ukrainan lippu oli yks niistä. Olikohan muut Suomen, Ruotsin ja EU:n liput. Mutta eipä tullu itekää Kaakkois-Suomessa nähtyä Ukrainan lippua, mutta eipä tota nyt LPR keskustassa pyörittykää.Pärnussa, Tartossa ja Saarenmaalla sinikeltaisia lippuja liehui kaikkialla kaduilla, ihan tavallisten kotien ikkunoista. Riikassa puolestaan lähes kaikissa valtion/kaupungin virallisissa kiinteistöissä heilui sekä Latvian että Ukrainan liput.
Erittäin vaikeaa. Lähes kaikki mitä käytämme on Made on China. Tsekkasin tästä käden ulottuvilla löytyvät gizmot, Moccamaster on tehty Alankomaissa, muut laitteet 3 kpl löytyi Kiina-leima, 2 kpl (Electrolux ja Obh Nordica) ei löytynyt merkintää, mutta epäilisin Kiinaa netin tietojen perusteella.Nyt, kun tätä on harrastettu hetken, niin haastan porukkaa mukaan bannaamaan kiinatuotteet (pl. Taiwan).
Just käytiin Clas Ohlssonilla, josta löytyi kiinavapaasti pressopannu (Portugal), 2 polkupyörätuotetta (joku muu kaukoidän maa, en muista mikä) ja vielä neljäskin, nyt jo unohtunut tarvike.
Lukulaseja vaan tarvitsee yhä useammin kaupassa. Kukahan jaksaisi avata yleisen, kuluttamisen etiikkaa käsittelevän ketjun? Nyt teemaa sivutaan siellä ja täällä.
Näkökulmakysymys, onko vaikeaa. Usein tuotteiden ominaisuuksien vertaaminen on hankalaa. Tiputtamalla uiguurien murhaajat pois, jää jäljelle usein 1-2 vaihtoehtoa.Erittäin vaikeaa. Lähes kaikki mitä käytämme on Made on China. Tsekkasin tästä käden ulottuvilla löytyvät gizmot, Moccamaster on tehty Alankomaissa, muut laitteet 3 kpl löytyi Kiina-leima, 2 kpl (Electrolux ja Obh Nordica) ei löytynyt merkintää, mutta epäilisin Kiinaa netin tietojen perusteella.
Eli 5/6 lähimmistä kodinkoneista Kiinasta, ja se joka ei ole on kalliimpaa tuotemerkkiä. Ei ehkä lupaa hyvää sille, että tavallinen rahvas omaksuisi Kiina-boikotin.
Päällä olevien vaatteiden kanssa kävi "parempi" tuuri, Indonesia ja Bangladesh. Toki Kiinan vaikutusalueella nämäkin maat. Kenties niillä vaatetehtailla on paikalliset lapsoset kiinalaisten overlordien riistettävänä, joten ei juurikaan eroa siihen että vaatteet olisi suoraan Kiinasta.
Tässä olisi ylipäätään erittäin hyvä paikka meistä jokaiselle päivittää kulutustottumuksiaan. Jokainen voisi miettiä tuotteen / tavaran kohdalla, että tarvitseeko sitä ihan oikeasti. Riittäisikö, että ostaisi vain pari vaatekappaletta vuodessa sen sijaan, että ostaa niitä muutaman euron rättejä jokaiseen vuodenaikaan ja käyttää niitä sen 1-5 kertaa ja sitten heittää pois. Itse olen ostanut uusia vaatteita tänä vuonna yhden kerran; sukkia, jotka on tehty Puolassa. Viime vuonna puolalaisia sukkia sekä Portugalissa tehdyn paidan. Aiemmin hankittuja vaatteita olen parsinut käsin, jolloin on saatu lisää käyttöikää. Myös kirpputorit ovat tulleet tutuiksi. Kyllä, se vaatii enemmän tiedostamista ja enemmän harkintaa ja suunnitelmallisuutta, alkuun ehdottomasti enemmän vaivaa ja ennen kaikkea mielenmaiseman muutosta. On myös totta, että joillekin ne kiinakuteet ovat ainoa vaihtoehto, kun suurempiin kertainvestointeihin ei vain ole varaa. Mutta valtaosa suomalaisista on niin tottuneita massakulutukseen, että ei siellä kaupassa jakseta edes kyseenalaistaa, että tarvitseeko oikeasti sitä omenasorvia, kananmunankeitintä tai vohvelirautaa, kun jotain on vain pakko ostaa täyttääkseen jonkin tyhjiön elämässään. Ja joidenkin hyödykkeiden osalta on vain käytännössä mahdotonta tehdä 100% eettisesti kestävä päätös: voiko esim. kuluttaja valita sellaisen auton, jonka yksikään komponentti ei tulisi Kiinasta tai afrikkalaisella orjatyövoimalla toimivista kaivoksista? Tai käyttää polttoainetta, joka ei ole fossiilista, mutta samaan aikaan ei vaadi kymmenien tuhansien eurojen alkuinvestointia? Tarvitaan siis myös yritystason ratkaisuja, jotta se olisi edes mahdollista. Läpinäkkyvyyttä.Näkökulmakysymys, onko vaikeaa. Usein tuotteiden ominaisuuksien vertaaminen on hankalaa. Tiputtamalla uiguurien murhaajat pois, jää jäljelle usein 1-2 vaihtoehtoa.
Joo, ne on sitten kalliimpia. Toisaalta rahaa säästyy niiden hyödykkeiden kohdalla, joista ei eettisesti kestävää vaihtoehtoa löydy lainkaan.
Tämä viesti on muuten kirjoitettu sveitsiläiselle puhelimella. Varmaan joitakin sen komponentteja on tehty Kiinassa.
Silloin on vaikeaa jos ei ole helppoa. Tietenkin tämä kuten kaikki on näkökulmakysymyksiä, mutta tuotteen valmistusmaa on ollut enimmäkseen sivuutettu näkökulma, ja Kiina on varmaan toiseksi vaikein maa maailmassa boikotoida. Tämänkin foorumin vapaa keskustelu (saati vauvapalsta) lienee täynnä keskusteluita, mikä urheilukello, grilli, airfryer tai sähköpyörä on sopiva juuri minulle ja hyvä hinta/laatu-suhteeltaan. Ihmiset saattavat olla kovin innostuneita harrastuksistaan ja siten myös harrastusvälineistään, hankintoja mietitään tarkkaan ominaisuuksia ja hintaa puntaroiden sekä tarjouksia kytäten.Näkökulmakysymys, onko vaikeaa. Usein tuotteiden ominaisuuksien vertaaminen on hankalaa. Tiputtamalla uiguurien murhaajat pois, jää jäljelle usein 1-2 vaihtoehtoa.
Joo, ne on sitten kalliimpia. Toisaalta rahaa säästyy niiden hyödykkeiden kohdalla, joista ei eettisesti kestävää vaihtoehtoa löydy lainkaan.
Tämä viesti on muuten kirjoitettu sveitsiläiselle puhelimella. Varmaan joitakin sen komponentteja on tehty Kiinassa.
Jotakuta suurta ajattelijaa - olisiko ollut G.H. von Wrightiä - lainatakseni, ”no vittu kun aikuisten oikeesti ei esiinny”.Avainlippu, hyvää Suomesta jne. ovat meillä yleensä merkki varmasta laadusta ja ainakin itse pyrin suosimaan kotimaisia tuotteita budjetin rajoissa. Luulisi saman ilmiön esiintyvän Venäjälläkin.
Näkökulmakysymys, onko vaikeaa. Usein tuotteiden ominaisuuksien vertaaminen on hankalaa. Tiputtamalla uiguurien murhaajat pois, jää jäljelle usein 1-2 vaihtoehtoa.
Joo, ne on sitten kalliimpia. Toisaalta rahaa säästyy niiden hyödykkeiden kohdalla, joista ei eettisesti kestävää vaihtoehtoa löydy lainkaan.
Tämä viesti on muuten kirjoitettu sveitsiläiselle puhelimella. Varmaan joitakin sen komponentteja on tehty Kiinassa.
Täydellisyys on mahdotonta aina. Silti sitä kohti kannattaa pyrkiä. Onhan meillä kuusi eri jäteastiaakin keittiössä, ja lasi viedään suoraan kierrätys astiaan, paristot kauppaan jne.Ei tämä mielestäni ole ollenkaan näkökulmakysymys. Itsekin ammut alas helppouden viimeisessä lauseessasi. Käytännössä kaikessa elektroniikassa on kiinalaisia komponentteja, usein jopa yli puolet komponenteista on kiinalaisia. Komponenttien alkuperästä on myös todella vaikea päästä selville, lopputuloksen kokoamispaikka ei valitettavasti siitä mitään kerro. Toki löytyy sitten varmasti jotain käsintehtyjä huippumerkkejä ynnä muita, joissa ei ehkä ole kiinalaisia komponentteja, vaan vaikea niitä on tunnistaa.
Jaa ne uudet Ladat onkin veneitä
Minulla ei riitä asiantuntemus sanomaan, että mitkä pakotteet tosiasiallisesti vahingoittavat Venäjää enemmän, kuin meitä itseämme.
Jutusta lainattu pätkä:Alkaako syntymään riittävää tahtoa politiikan kentällä siihen, että viisumien myöntäminen lopetetaan venäläisille?
Venäjä | Venäläisten lomailu Suomessa ”tuntuu väärältä” – Suurimmat eduskuntaryhmät kannattavat turistiviisumien kieltämistä venäläisiltä
Suomi on jatkanut turistiviisumien käsittelyä ja myöntämistä venäläisille, vaikka moni muu Venäjän rajanaapuri on rajoittanut turistiviisumien käsittelyä.www.hs.fi
Joo, en tajua, miten venäläisen taviksen ihmisoikeudet voisivat kärsiä siitä, ettei hän pääse naapurimaahan juustoa, JYSKin rihkamaa tai kiinalaisia kaikuluotaimia hamstraamaan.Jutusta lainattu pätkä:
”Apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikosken mukaan voi olla myös hyvä asia, että suomalaisten ja venäläisten ihmisten väliset kontaktit säilyvät ja venäläiset näkevät elämää vapaassa demokratiassa.”
Onko apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski mahdollisesti sitä mieltä, että venäläiset eivät ole tähän mennessä nähneet elämää vapaassa demokratiassa tehdessään Oltermanni-reissuja rajan taakse? Sinällään ymmärrän pointin, mutta en silti hyväksy sitä, että käydään napsimassa rusinat pullasta. Heillä (turistit) on ollut tähänkin asti mahdollisuus nähdä elämää vapaassa demokratiassa, mutta ovat silti päättäneet tyytyä kannattamaan diktatuuria. Toki osa varmasti mielessään vastustaa sotaa, mutta antaa sille silti äänettömän hyväksynnän olemalla tekemättä yhtään mitään.