Totta. Saksassa esimerkiksi Weltin mukaan Merkelin ajan uudelleenarviointia odotetaan ja myös vastauksia Merkeliltä Venäjään liittyen. Esimerkiksi entinen liittopäivien presidentti Norbert Lammert haluaa vastauksia.
Pelkään, että syylliset ovat länsivallat + Ukraina vielä pidempään. Venäjä on katkonut verkkoyhteyksiä länteen ja lännestä Venäjälle ja hallitsee erittäin tehokkaasti mielipiteitä muokkaavia mediavälineitä. Pieni otanta, mutta kaikki tuntemani kulttuuri-ihmiset ovat joko muuttaneet Venäjältä tai siirtyneet Putinin kannattajiksi.
On ollut uskomatonta huomata, miten aikanaan radikaalit ja totalitarismin muutosta vaatineet bändit (ei toki kaikki) ja niiden ympärillä oleva mikrokulttuuri kannattaakin sotaa Ukrainaa vastaan. Näin jo vuosia sitten. Yksi Putinin vastustaja, ja länteen muuttanut tuntemani kulttuurihenkilö on Artemi Troitski. Hänestä venäläiset ovat liian alistuvia noustakseen Putinia vastaan ja Putin tietää tämän.
Sunnuntain Hesarissa oli pitkä artikkeli lehden omalta toimittajalta, joka on aikoinaan asunut Venäjällä vuosikausia ja jonka akkreditointi oli nyt loppumassa. Hän halusi vielä viimeisen kerran käydä rajan takana tavoitteenaan selvittää ihmisten mielipiteitä sodasta - onko kansa todellakin sodan takana niin yksimielisesti, kuin gallupit väittävät. Toimittaja kierteli Kaukasuksen suunnalla ja siellä kyllä osa porukasta uskalsi sanoa kadulla keskellä korkasta päivää vastustavansa sotaa. Toiset taas ilmoittivat, etteivät seuraa uutisia, koska siellä vain valehdellaan. Taustalla oli yleensä myös se syy, että he pelkäsivät työpaikkansa puolesta ja totesivat olevansa epäpoliittisia. Toki osa väestöstä kannattaa sotaa - esimerkiksi, koska Ukraina on jo vuodesta -14 lähtien vainonnut heidän sukulaisiaan, jotka asuvat Donetskin alueella. Ei tuosta siis ota selvää, mikä kannattajien ja vastustajien todellinen suhdeluku on, mutta kaikenikäisissä on kumpaakin mielipidettä.
Samassa jutussa toimittaja kertoo tavanneensa suositun nuoren polven oppositiopoliitikon, kommunistipuolueen tube-tähden Nikolai Bondarenkon, joka sai kenkää alueduumasta sodan alettua. Virallinen syy lähtöpasseille oli Youtubesta saadut tulot, koska sehän on ilman muuta korruptiota. Bondarenkon tulkinta sodasta on, että se on yritys kääntää venäläisten huomio pois sosiaalisista ongelmista.
Eilen tai toissapäivänä kerrottiin jostain kuuluisasta pitkän linjan - ikää melkein 70 vuotta - venäläisrokkarista, joka avoimesti vastustaa sotaa. Hänkin tosin asuu turvallisesti Englannissa. Sieltä käsin viestin voi olla hankala kantautua Venäjälle asti.
Kaikesta päätellen läheskään koko kansa ei ole sodan kannalla, mutta väki ei uskalla lähteä kadulle tai vastustaa julkisesti, koska hyvin äkkiä löytää itsensä poliisin pahnoilta. Liian monella on vielä liian paljon menetettävää.