Länsimaisten yritysten "tuotannon siirto" Venäjälle on aivan marginaalinen ilmiö, vaikka yksittäisiä Nokian Renkaita onkin olemassa. Trendi on ollut laskeva jo pidempään Venäjälle investoimisen suhteen. Venäjä ei ole mikään Kiina.
Raaka-aineiden hankinta Venäjältä taas ei tule koskaan enää olemaan sillä tasolla, kuin ennen tätä sotaa. Länsi tulee korvaamaan Venäjältä hankittua energiaa diversifioimalla tuontia ja korvaamalla fossiilisia kiihtyvästi uusiutuvilla.
Kun Putinin hallinto on syrjäytetty, seuraavalle jää jo pakonkin edessä tehtäväksi Putinin totaalisesti laiminlyömä välttämätön toimenpide: talouden täydellinen uudistaminen. Sen myötä sotilaallinen uhoaminen loppuu ainakin pitkäksi ajaksi.
Venäjällä on joidenkin arvioiden mukaan n. 30 % kaikista maailman luonnonvara varannoista. Varsinkin erilaisissa fossiilisissa energianmuodoissa Venäjä on usean eri tuotteen osalta maailman kärkeä. Valitettavasti fossiilisten korvaaminen tai energian diversifiointi ei liene ihan näin helppoa kuin ehkä ymmärtää saattaa. Eikä sekään välttämättä riitä vaikka olisi. Kiina vaurastuu ja moni muu maa siinä sivussa. Energian tarve kasvaa maailmassa todella kovaa vauhtia ja lopulta länsimaat käyttävät siitä melko pienen osan. Siitä Venäjän omistamasta 30 % riittää melkoisia määriä melkoisen moneen maahan vaikka jokaisen länsimaisen pihalla pöhisisi tuulimylly.
Isojen luonnonvaravarantojen ajamana lähes 30% Venäjän työvoimasta työskentelee teollisuudessa. Teollisuuden kärjessä kaivostoiminnan lisäksi erilaista raskaampaa teollisuutta, metallin valmistusta ja mineraaliteollisuutta. Tuon koko organismin korvaaminen täysin uudella ei ole ollenkaan niin yksinkertaista. Ja taas ollaan myös siinä totuudessa jossa usea varsin iso valtio kasvaa, esimerkiksi Kiina. Kyseessä on lopulta siitä onnistuuko Venäjä myymään jonnekin muualle sen mitä nyt on myynyt länsimaihin - siitä osuudesta jonka länsimaat on kykeneviä leikkaamaan omasta kulutuksestaan irti.
Lisäksi Venäjällä on kyllä aikaa tähän muutokseen. Eurooppaan pumpataan fossiilisia jatkuvasti, eikä se nyt ole ihan vuoden tai edes parin homma, että tuosta päästäisiin merkittävällä tasolla eroon. Tottakai tilanne on Venäjälle hankala, ja tulee sitä myös olemaan. Toki pitäisi varmaan kysyä mitä tarkoitat "loppuu pitkäksi aikaa" argumentilla, mikä on mielestäsi pitkä aika?
Venäjän taloudessa resurssit ja työvoima kulkevat vahvasti käsikädessä. Ja juuri ne resurssit tekevät tästä tilanteesta niin hankalan. Samalla tuo ympyrä ylläpitää sisämarkkinaa kasvattamalla muiden toimialojen kysyntää.