Romahduttamalla talouden ihan totaalisesti. Silloin rahaa ei yksinkertaisesti ole kanavoida tällaiseen propaganda-paskaan ja aseisiin. Ja sekään ei todennäköisesti pelasta yhteiskuntaa romahdukselta. Romahdus johtaa väkisinkin jossain kohdassa valtarakenteiden muuttumiseen, ja se on ainoa tie ulos tuollaisesta.
Iso ongelma on se, että nämä propagandakoneiston perustat ovat niin vahvat, että romahduksen jälkeen hiljalleen toipuvassa yhteiskunnassa on hyvin iso riski siihen, että vanha valta palaa uusissa kulisseissa. Niin on nytkin käynyt. Kommunistisen puolueen sijaan nyt on vallassa KGB:n perillisten joukkio, mutta muuten meininki on hyvin samanlaista kuin silloin joskus - ja olihan KGB hyvin suuri vallan käyttäjä jo tuolloin.
Itse olen skeptinen sen suhteen, että Venäjä voisi ikinä muuttua demokraattiseksi eurooppalaiseksi valtioksi. Se on liian suuri siihen, etenkin kun huomioidaan valtavat kontrastit kaupunkien ja maaseudun yhteiskuntien välillä. Tuollaisen maan hallitseminen on melkeinpä mahdotonta, ilman kovaa kuria käyttävää ja vahvaa keskushallintoa. Demokratia toimisi paremmin pienemmillä alueilla. Osin tästä syystä uskon, että Venäjällä ei ole ikinä ollut aidosti toimivaa demokratiaa, vaan vahvojen johtajien aika on ollut se, mitä kansa on edes jotenkin arvostanut.
Kyynikkona toteaisin, että mainitsemaasi ongelmaan ei ole ratkaisua. Muistaakseni Tarton yliopisto teki joskus tutkimuksen, jonka johtopäätös oli: "Jos ongelmaan ei ole mitään ratkaisua, se ei ole enää ongelma vaan olosuhde". Tähän kannattaa henkisesti varautua.