Venäjän nykytilanne

  • 3 776 665
  • 19 386
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Karu tosiasia on se, että Venäjällä (ja monessa muussa vastaavassa maassa) yksikään miljardööri ei voi olla varma siitä, että luottamussuhde hallitsijaan pysyy "ikuisesti" olemassa tai että mahdollinen uusi hallitsija suhtautuu kovinkaan luottavaisesti häneen...

Tämä sama pätee kyllä mielestäni lähes jokaiseen maahan maailmassa. Ranska tästä hyvänä esimerkkinä. Demokraattinen länsimaa valitsi itselleen presidentin, joka ensi töikseen runnoi 75% veron yli miljoona euroa vuodessa ansaitseville. Mitähän ne tuon summan ansaitsevat reagoivat tuohon? Että kyllä nuo sikarikkaat vaihtavat maisemaa ihan maasta riippumatta heti, kun se heille on edullista.

On todella mielenkiintoista seurata, miten nämä pakotteet vaikuttavat Venäjään. Ainakin Putinin uhoamisesta huolimatta on jo sen verran pehmittynyt, että tarkkailijoita päästää jo lähelle pelipaikkoja. Eli jonkun verran jo pehmittynyt. Ehkä tämä USAn ja EUn valitsema systeemi saattaa sittenkin toimia.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Eipä tässä näy mitään merkkejä tilanteen ratkaisusta. Ukraina pitää kiinni siitä, että Krim on osa sitä. Venäjä on sen jo kuitenkin käytännössä liittänyt itseensä. Kaiken järjen mukaan pakotteita pitäisi jatkuvasti jyrkentää, kunnes Venäjä (tai Ukraina?) antaa periksi. Eli juuri nyt näyttää siltä, että tasaisen vauhdin taulukolla menee ainakin kymmenen vuotta tätä kriisiä, ellei sitten Venäjä menetä malttiaan ja ryhdy sotimaan tai muuten hötkymään. EU tuskin toimii kovin äkkinäisesti. Yksi konsti olisi viikottain lisätä nimiä pakotelistaan. Kyllä sekin tuossa kymmenen vuoden kohdalla alkaa jo jossain tuntumaan. Toivottavasti sinä aikana EU on päässyt irti energiariippuvuudestaan ja Suomikin löytänyt muita kauppakumppaneita.
 

PJx

Jäsen
EU tuskin toimii kovin äkkinäisesti. Yksi konsti olisi viikottain lisätä nimiä pakotelistaan. Kyllä sekin tuossa kymmenen vuoden kohdalla alkaa jo jossain tuntumaan. Toivottavasti sinä aikana EU on päässyt irti energiariippuvuudestaan ja Suomikin löytänyt muita kauppakumppaneita.
Voipi olla, ettei ihan niin kauaa tarvitse odotella. Käsittääkseni maakaasun hinta on perinteisesti seurannut öljyn hintaa, mutta nyt US:ssa liuskekaasu on muuttanut pelin ja sillä kaasun hinta taitaa olla 1/4 Euroopan hinnoista. USA voisi jeesiä Eurooppaa tässä tilanteessa, mutta siellä on kova vastustus kaasun viennille. Samoilla markkinoilla häärii myös kanadalaiset, joilla on likimain saman verran kaasuvarantoja. En epäile hetkeäkään, etteikö sieltä samoilta markkinoilta kaasu lähtisi eniten maksaville (Aasiaan ja varauksin Eurooppaan) ilman USA:n vientilupia. Toisaalta jostain Algeriasta tai "hieman" kauempaa Argentiinasta löytyy tuota tavaraa merkittävästi.

Jos vielä Iranin kanssa saataisiin aikaan toimivat suhteet (kaupan päälle putki Turkmenistanista?), niin venäläisten ote Euroopan maakaasumarkkinoista olisi vakavasti uhattu resurssipuolelta.

Kun naapurin luotettavuus on mennyt Eurooppalaiset todennäköisesti rakentavat infran potentiaalisesti korvaavalle (LNG) tuonnille, mikä murtaa naapurin kyvyn monopolihinnoitteluun siirtotien suhteen. Tämä kävisi naapurin kukkarolle paljon kovemmin kuin pakotteet.

Toivottavasti eurooppalaisilla päättäjillä on rohkeutta kaivaa kuvetta ryhtyä muokkaamaan paikallisia energiamarkkinoita uuteen uskoon.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se, että esim Nalle saattaa nyt olla muuttamassa pois Suomesta taitaa kuitenkin perustua eri syihin, kuin se, että oligarkit siirtävät omistuksiaan länsimaihin.

Yksinkertaisesti ilmaistuna Venäjällä tuo liittynee eniten yksityisomaisuuden suojan puuttumiseen/epävarmuuteen pidemmällä aikavälillä. Tämän on historia näyttänyt ja osin tämän avulla itsekin rikastuneet tiedostavat kyllä asian. Suomessa Wahlroosin kaltainen rikas voi harkita muuttoa esim. verotuksen tms. syyn perusteella, mutta hän voi olla kohtuullisen varma siitä, ettei joudu hallituksen tai presidentin vaihtuessa oikeuteen vastaamaan tekaistuihin syytöksiin ja menetä omaisuuttaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ranska tunnetusti kovistelee Venäjää valmistaen samalla kaksi modernia lentotukialusta.

Tehdään nyt pieni nipottava täsmennys mutta kyseiset Mistral-luokan alukset eivät ole lentotukialuksia vaikka niissä onkin lentokansi helikoptereita varten. Kyseiset alukset ovat NATO-luokituksen mukaan LHD-aluksia (Landing Helicopter Dock) eli lähinnäkin maihinnousutukialuksia/helikopteritukialuksia.

vlad.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä nyt ei ole mikään ainoastaan Venäjälle tyypillinen ilmiö, monet rikkaat/kynnelle kykenevät lähtevät Pohjoismaistakin suht suurella innolla pois ja luovat perheidensä tulevaisuutta ulkomailla. Jotkut jopa niin yksinkertaisen syyn kuin kylmän sään takia.

Mutta jos pitäydymme nyt kuitenkin Venäjässä niin vastaus on varsin yksinkertainen. Uussuperrikkaat venäläiset ovat rikastumisestaan alkaen (eli niiltä vuosilta kun Neuvostoliitto kaatui) siirtäneet pääomiaan mahdollisimman paljon Venäjän ulottumattomiin koska he eivät halua joutua tilanteeseen jossa seuraava uusi hallinto mahdollisesti takavarikoisi varat.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mutta jos pitäydymme nyt kuitenkin Venäjässä niin vastaus on varsin yksinkertainen. Uussuperrikkaat venäläiset ovat rikastumisestaan alkaen (eli niiltä vuosilta kun Neuvostoliitto kaatui) siirtäneet pääomiaan mahdollisimman paljon Venäjän ulottumattomiin koska he eivät halua joutua tilanteeseen jossa seuraava uusi hallinto mahdollisesti takavarikoisi varat.
Tämä pitää paikkansa. Toki omaisuuden nollautuminen tai ainakin huomattava surkastuminen onnistuu Venäjällä ilman vallanvaihdostakin. Venäläisillä ei ole järin vahva luottamus sikäläiseen pankkijärjestelmään, vaikka Kremlin tuella on pyritty varmistamaan suurimpien (oikeiden kaverien omistamien) pankkien pystyssä pysyminen myös poikkeustilanteissa. Vuoden 1998 kaltainen pankkikriisi on vielä hyvin muistissa.

Kun Venäjää on soimattu oman teollisuuden kehittymättömyydestä ja matalasta jalostusasteesta vielä yli 20 vuotta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen, niin ensisijaisesti tämä kertoo yksityisen rahan alhaisesta luottamuksesta poliittiseen ja taloudelliseen infrastruktuuriin. Jos olot olisivat vakaat ja ennustettavat ja yrittämiseen suhtauduttaisiin edes osapuilleen terveellä tavalla, niin tilanne olisi tietenkin toinen. Nyt kaikkinaisesta korruptiosta irti pysyttelevä firma kohtaa jatkuvasti ylittämättömiä esteitä joka puolella, eikä julkisen vallan toiminta kuten regulaatiopolitiikka ja kaikkinainen lupa- ja muu byrokratia toimi johdonmukaisesti ja riittävän ennakoitavasti. Venäläiset tietenkin osaavat luovia tuossa maastossa paremmin kuin ulkomaalaiset toimijat keskimäärin, mutta toki hekin ymmärtävät investointien maariskin omassa maassaan. Ei kaikkia munia samaan koriin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kun Venäjää on soimattu oman teollisuuden kehittymättömyydestä ja matalasta jalostusasteesta vielä yli 20 vuotta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen, niin ensisijaisesti tämä kertoo yksityisen rahan alhaisesta luottamuksesta poliittiseen ja taloudelliseen infrastruktuuriin. Jos olot olisivat vakaat ja ennustettavat ja yrittämiseen suhtauduttaisiin edes osapuilleen terveellä tavalla, niin tilanne olisi tietenkin toinen. Nyt kaikkinaisesta korruptiosta irti pysyttelevä firma kohtaa jatkuvasti ylittämättömiä esteitä joka puolella, eikä julkisen vallan toiminta kuten regulaatiopolitiikka ja kaikkinainen lupa- ja muu byrokratia toimi johdonmukaisesti ja riittävän ennakoitavasti..

Yksi ihan konkreettinen asia tähän liittyen on Venäjän täydellinen kunnioituksen puute muun muassa kv. välimiesoikeuden päätöksiin. Venäjällähän on sellainen tuomioistuin, jonka pitää "vahvistaa" nämä päätökset, ja tuo kyseinen tuomioistuin - samoin kuin kaikki paikalliset ja alueelliset tuomioistuimet - ovat täysin korruptoituneita.

Suomalaisen yrityksen on mahdollista jopa toimia ilman (suoraa) osallisuutta korruptioon, mutta silloin kaikki hankaloituu ja venyy vuosia eteenpäin.

Tästä asiasta oli juttua pari vuotta sitten, Pietarin Nevski Prospektin ostos- ja tavaratalohankkeeseen liittyen. Työt venyivät vuosia, koska pyrittiin jättämään voitelurahat maksamatta.

Kaiken kaikkiaan ei ole ihme, ettei ulkomainen pääoma ole kovin luottavainen Venäjän suhteen.

Henk.koht olen sitä mieltä, että Venäjä elää yhä keskiaikaa. Feodaaliyhteiskunnan, maatalouden ja maaorjuuden on korvannut harvainvalta sekä pelkkään raakatuotantoon, öljyyn ja kaasuun keskittyvä talous.
 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Laajentaisin keskustelua Venäjän nykytilanteesta Venäjän tulevaisuuteen. Vaikka Putin&co onkin perseestä, uskon heillä olevan kuitenkin sen verran jäkeä, että sotimaan eivät lähde. Sen sijaan olen todella huolissani siitä sukupolvesta, joka Venäjällä on tässä kusipäisyyden ilmapiirissä kasvamassa. Heidän kanssaan meidän jälkeläisemme vielä sotivat.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Seuraavaa paheksunnan kohdetta lienee vaikea olla huomaamatta:
Liettua kielsi venäläisen tv-kanavan lähetykset - syyttää valheiden levittämisestä | Yle Uutiset | yle.fi

Ja onhan noi valtiollisten energiayhtiöiden ulkomailla omistamat tv-kanavat melkoinen kummallisuus. Muussa merkityksessä kuin propagandan välineenä siis.

Liettua on kieltänyt venäläisen tv-kanavan lähetykset kolmen kuukauden ajaksi, koska se esitti elokuvan, joka viranomaisten mukaan kertoo valheellisesti Liettuan itsenäistymiseen liittyneistä vuoden 1991 tapahtumista.

Venäläisen valtiollisen Gazprom-yhtiön omistama televisiokanava NTV Mir esitti elokuvan aiemmin tässä kuussa Liettuan itsenäisyysjulistuksen 24-vuotispäivänä. Se kertoo tammikuun 1991 tapahtumista, joissa 13 siviiliä kuoli, kun neuvostoarmeija tunkeutui tv-torniin ja tv-keskukseen.

Liettuan viranomaisten mukaan elokuva levittää tarkoituksellisesti valheita, jotka halveeraavat liettualaisia ja vapaustaistelijoiden muistoa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Laajentaisin keskustelua Venäjän nykytilanteesta Venäjän tulevaisuuteen. Vaikka Putin&co onkin perseestä, uskon heillä olevan kuitenkin sen verran jäkeä, että sotimaan eivät lähde. Sen sijaan olen todella huolissani siitä sukupolvesta, joka Venäjällä on tässä kusipäisyyden ilmapiirissä kasvamassa. Heidän kanssaan meidän jälkeläisemme vielä sotivat.

Minäkin kuvittelin vielä jokunen viikko sitten ettei Putin tule lähettämään joukkojaan Ukrainaan, että riskit sille ovat liian suuret mutta niinpä vaan Putin käytti Kiovan hajaannusta ja heikkouden hetkeä hyödyksi ja miehitti Krimin paikallisten separatistien myötävaikutukselle ja loppujen lopuksi miehitys ja alueen liittäminen Venäjään onnistuivat hyvin kivuttomasti ja ilman, että Moskova "sormen heristelyä" kummempaa sanktiota toimintansa seurauksena sai.

Käytännössä Putin selvisi operaatiosta voittajana ilman tappioita pl. pakotteet ja niiden aiheuttamat taloudelliset tappiot sekä Moskovan pörssin ja valuuttakaupan myötä tulleet tappiot, mutta en oikein edes usko, että tässä mitassa jossa niitä tuli, Putin pitää niitä tappioina vaan ennemminkin sopivana maksuna Krimistä.

Kun osa toisesta valtiosta onnistuttiin miehittämään näin helposti niin mitä seuraavaksi? Putin voi hyvinkin kokeilla jäätä ja lähettää seuraavaksi joukkonsa sopivan tilaisuuden tultua Ukrainan itä- ja etelä-osiin. En uskokaan, että Putin konkreettisen uhan ensinnä kohdistaa länsimaihin, mutta minulla on sellainen tunne, että tulevina vuosina tulemme näkemään lisää Krimin kaltaisia operaatioita Venäjän lähialueilla kun nyt Moskova selvisi tilanteesta loppujen lopuksi näinkin helpolla. Ja jossain vaiheessa tilanne saattaakin eskaloitua "helposta operaatiosta" avoimeksi sodaksi, mikä voi sitten tavalla tai toisella levittää aaltoja laajemmallekin alueelle.

Nähdyn perusteella en uskalla sanoa ettei Putin uskaltaisi aloittaa sotaa, mutta en kuitenkaan usko, että länsimaita kohtaan aseita tullaan käyttämään. Mutta tilanne Ukrainassa on edelleen räjähdysherkkä, Transnistria Moldovassa on esittänyt halukkuuden liittyä Venäjään, ja vaikka Baltian maat kuuluvatkin NATO:on niin Eestin Narvan seutu on sikäli hyvin mielenkiintoisessa asemassa, että siellä on ymmärtääkseni venäläisten osuus samaa luokkaa tai suurempi mitä Krimillä on.

Voi olla, että Putinin nationalistinen sapeleiden kalistelu johtaa sotaan, mutta todella mietityttää se, että mihin suuntaan Venäjän laiva kyntää ja kuinka laajan otteen maasta voimakkaasti nationalistiset ja slaavilaiset unelmat saavat ja mitä seuraamuksia sillä tulee olemaan. Pahimmassa tapauksessa Putin avasi portin ja häntä seuraa vieläkin aggressiivisempaa nationalistista politiikkaa paasaava henkilö.

vlad.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Palstan russofiileille epämieluisaa pohdiskelua Arja Paanasen kolumnissa:

Jos Putinin Venäjällä ihmisten on niin hyvä olla, että nyt sinne haluavat Ukrainan krimiläisten jälkeen jo Moldovan transnistrialaisetkin, niin miksi kymmenet Putinin vallan takuumiehinä olevat miljardöörit asuvat ulkomailla, sijoittavat rahansa veroparatiiseihin, hankkivat lapsilleen ulkomaan kansalaisuuden ja kouluttavat heidät lännen eliittiyliopistoissa?

Johtuisiko se kenties siitä, että he kaikki sydämessään tietävät, ettei Venäjään voi koskaan luottaa.


koko kolumni, myös Jokeri-omistajia koskien, linkin takaa:
Suomi oli osa Putinin miesten strategiaa - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat

Kyllä.

Ja lisään vielä, että Venäjän nuorehkot kaupunkilaiset aikuiset (25-35) eivät todellakaan mitenkään säännönmukaisesti luota nykyhallintoon. Tämä johtuu siitä, että he osaavat englantia, käyttävät nettiä tiedonhakuun ja pystyvät siksi kriittiseen ajatteluun sekä kyseenalaistamaan käsittämättömän mediapropagandan.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Käytännössä Putin selvisi operaatiosta voittajana ilman tappioita pl. pakotteet ja niiden aiheuttamat taloudelliset tappiot sekä Moskovan pörssin ja valuuttakaupan myötä tulleet tappiot, mutta en oikein edes usko, että tässä mitassa jossa niitä tuli, Putin pitää niitä tappioina vaan ennemminkin sopivana maksuna Krimistä.
Ihmettelen myös länsimaiden passiivisuutta tässä asiassa. Ja myös Ukrainan itsensä. Mieleeni tuli ajatus käytetäänkö Venäjän aggressiota sopivana syynä toteuttaa suunniteltu ohjuspuolustuskilpi itäiseen Eurooppaan?

Transnistria Moldovassa on esittänyt halukkuuden liittyä Venäjään...
Tämä voisi olla seuraava porras. Transnistria on jäämässä Ukrainan taakse vaille maa- ja meriyhteyttä. OK, niin on Kaliningradkin, mutta "pelastamalla" Ukrainan sortoa kärsivät venäläiset maan itä- ja eteläosissa syntyisi maayhteyskin siinä sivussa. Toki Ukrainaan tarvittaisiin mielellään sotilaallinen selkkaus, jotta rajan yli olisi edes hieman sopivampi rynnistää. Toki jos varsinaista syytä ei ole, niin sellainenhan voidaan tarvittaessa myös järjestää. Tämän suomalaiset muistavat varsin hyvin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän vallaton nopeus sai lännen näyttämään lepsulta. Krimillä oli jo "vaalit" järjestetty, kun meidän kuhnurit sai kokoustettua. Nyt vasta katsotaan onko jutussa mitään pitempää juurta, olen pettynyt jos "pakotteet" jäävät tähän.

Sikäli tämä on opettavainen tapahtuma, että lännen poliitikoilta -toivottavasti- tippui suomut silmiltä ja Venäjä nähdään oikeassa valossa: Venäjä ei voi olla kumppani, koska se ei halua sitä vaan olla suurvalta.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Kyllä.

Ja lisään vielä, että Venäjän nuorehkot kaupunkilaiset aikuiset (25-35) eivät todellakaan mitenkään säännönmukaisesti luota nykyhallintoon. Tämä johtuu siitä, että he osaavat englantia, käyttävät nettiä tiedonhakuun ja pystyvät siksi kriittiseen ajatteluun sekä kyseenalaistamaan käsittämättömän mediapropagandan.

Eiköhän tässä lähiaikoina tule rajoituksia internetin käyttöön ja oikeudenkäyntejä länsimediaa vastaan fasistisen propagandan levittämisestä Venäjällä. Diktatuurit ja vapaa tiedonvälitys kun eivät oikein toimi yhteen.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Eiköhän tässä lähiaikoina tule rajoituksia internetin käyttöön ja oikeudenkäyntejä länsimediaa vastaan fasistisen propagandan levittämisestä Venäjällä. Diktatuurit ja vapaa tiedonvälitys kun eivät oikein toimi yhteen.

Toisaalta monella venäläisellä kaupunkilaisella on jo sen verran kokemusta vapaammasta mediasta, että laaja sensuuri voi hyvinkin kostautua hallinnolle. On kuitenkin eri asia pitää vapaampaan tiedonvälitykseen tottuneet pois verkosta kuin pitää usean sukupolven ajan aivopestyjä pohjoiskorealaisia verkon ulkopuolella ja eristää vuosisatojen eristyspolitiikasta kärsineitä kiinalaisia. Ihmiset eivät yleensä osaa kaivata sellaista, mistä heillä ei ole kokemusta. Venäläisillä on kokemusta tästä aiheesta ja siten heidän reaktionsa tuskin ovat samaa luokkaa kuin "puhtaammissa diktatuureissa".

Eipä siinä, jonkintasoista sensuuria on varmasti pukkaamassa. Jos ei muuten, niin eiköhän ainakin isoimmat ja hallinnolle lojaalimmat mediatalot harrasta tiedostettua tai tiedostamatonta itsesensuuria. Itsesensuuristahan esimerkiksi monet yhdysvaltalaiset mediatalotkin ovat saaneet sotien aikana sapiskaa eri kansalaisjärjestöiltä.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Ihan vaan tähän sellaisena hymyilevä bussikuski -argumenttina, että juttelin noin viikko sitten erään venäläisen naisen kanssa. Tuo venäläinen nainen on noin kolmikymppinen ja erittäin korkeasti koulutettu. Ollaan tunnettu jo monta vuotta. Ihan vaan ystävinä!

No siis kun häneltä kysyin, että lieneekö ok kysyä, että mitä hän ajattelee tuosta Krimin tilanteesta. Hänen vastauksensa oli senlainen, että 97 % Krimin alueen asukkaista on sillä kannalla, että Krimin on hyvä liittyä Venäjään ja kaikki hänen tuntemansa Krimin alueen henkilöt ovat myös sitä samaa mieltä. Linkitti jonkun Putinin hallinnon hallitseman lehden linkin asiasta. Ja lisäsi vielä, että onhan se hauskaa, että Venäjällä on pian uusi hieno rantalomapaikkaa. Ja hymiö tuli perään.

Huoh.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toisaalta monella venäläisellä kaupunkilaisella on jo sen verran kokemusta vapaammasta mediasta, että laaja sensuuri voi hyvinkin kostautua hallinnolle.
Suurin osa väestä on putinistien hallitseman TV:n varassa. Tuo kostautuminen voi tulla lähinnä sanktioiden kautta ja onhan sodassa aina epäonnistumisen mahdollisuus. Jos elintaso lähtee tippumaan ja työttömyys kohoaa, niin sitten ehkä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Heh, se on vaan niin, että vaikka ihminen olisi kuinka koulutettu ja sivistynyt, niin ne imperialistiset fiilikset ja kansallinen ylpeys voi heti herätä kun oma valtio rupeaa vähän pullistelemaan. Jännä ilmiö sinänsä, että moinen voimannäyttö viehättää ihmisiä joilla on hallussaan oikeaa tietoa. Joltain pimennossa elävältä sen nyt ymmärtää paremmin.

Näiden fiksujen ja oppineempien venäläisten taholta on myös mielenkiintoista Josif Stalinin glorifiointia havaittu henkilökohtaisesti, mikä myös hämmentää suuresti. Tai lähinnä vähätellään kyseisen miehen vaarallisuutta ja todetaan, että Hitler oli huomattavasti suurempi paha Euroopalle ja koko maailmalle. Voihan sen asian toki niinkin nähdä. Tietenkään Neuvostoliitto ei samanlaista laajennusoperaatiota suorittanut mitä Natsi-Saksa, mutta Stalinin tekojen vähättely Hitlerin rinnalla on kyllä melkoista historiallista epärehellisyyttä.

Onko se sitten niin, että Stalinia ei edelleenkään uskalleta ihmeemmin kyseenalaistaa tai teilata julkisesti?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihan vaan tähän sellaisena hymyilevä bussikuski -argumenttina, että juttelin noin viikko sitten erään venäläisen naisen kanssa. Tuo venäläinen nainen on noin kolmikymppinen ja erittäin korkeasti koulutettu. Ollaan tunnettu jo monta vuotta. Ihan vaan ystävinä!

No siis kun häneltä kysyin, että lieneekö ok kysyä, että mitä hän ajattelee tuosta Krimin tilanteesta. Hänen vastauksensa oli senlainen, että 97 % Krimin alueen asukkaista on sillä kannalla, että Krimin on hyvä liittyä Venäjään ja kaikki hänen tuntemansa Krimin alueen henkilöt ovat myös sitä samaa mieltä. Linkitti jonkun Putinin hallinnon hallitseman lehden linkin asiasta. Ja lisäsi vielä, että onhan se hauskaa, että Venäjällä on pian uusi hieno rantalomapaikkaa. Ja hymiö tuli perään.
Minäkin tunnen ihan myös suomalaisia korkeakoulututkinnon suorittaneita 30-40 -vuotiaita ihmisiä, jotka seuraavat hämmästyttävän ohuesti uutistapahtumia joita esimerkiksi yhteiskunnalliset asiat ja maailmanpolitiikka eivät kiinnosta millään tasolla. Senpä vuoksi tuon porukan kyky ottaa kantaa vähänkään isompiin asioihin on retuperällä.

Kommunistiaikaan ulkomaailmasta sai Neuvostoliitossa korrektia tietoa parhaiten puskaradion kautta. Virallinen media keskittyi joko puhumaan paskaa tai sitten saksimaan vain haluttuja huonoja uutisia. Kohtasin joskus takavuosina Moskovassa herrasmiehen, joka oli työskennellyt noin 30 vuotta sitten neukkulehden "ulkomaantoimituksessa". Työ oli tavallaan yksinkertaista. Ulkomaiset lehdet olivat tarkoin varjeltua aineistoa, ja niitä saivat lukea vain harvat ja valitut. Lehdistä sitten poimittiin tietynlaiset huonot uutiset, ja niitä sitten kerrottiin omalle kansalle. Suosittuja juttuja olivat kaikki huumeongelmiin, mielenosoituksiin ja väkivallantekoihin liittyvät asiat. Kapitalistiset maat ja varsinkin USA, UK ja länsi-Saksa piti esittää mahdollisimman kurjassa valossa. Mikäpä tähän olisi ollut parempi tapa kuin käyttää autenttisia uutisaineistoja, niin ei tarvinnut ihan koko juttua keksiä omasta päästä. Riitti kun vähän harrasti tekstuaalista muotoilua.

Nykyään Venäjällä on ihan eri tavalla englantia ja muita ulkomaankieliä osaavaa porukkaa kuin neukkuaikana. Neuvostoliitossa riitti kun radio, tv ja lehdet olivat Kremlin hallussa, ja vieraita radiolähetyksiä häirittiin minkä ehdittiin. Nyt Putinin roistokoplalla on mahdoton tehtävä sulkea oman kansan silmiä ja korvia tosiasioilta, vaikka pyrky tähän onkin hellyttävän kova. Osaan nuoristakin ihmisistä putinistien propaganda uppoaa ihan kyseenalaistamatta, mutta ei varmasti läheskään kaikkiin. Jos avoimuutta ja kriittistä ajattelua löytyy yhtään, niin toisenlaistakin perspektiiviä on asioihin tarjolla kuin Kremlin hyväksymä virallinen paskapuhe.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Osaan nuoristakin ihmisistä putinistien propaganda uppoaa ihan kyseenalaistamatta, mutta ei varmasti läheskään kaikkiin. Jos avoimuutta ja kriittistä ajattelua löytyy yhtään, niin toisenlaistakin perspektiiviä on asioihin tarjolla kuin Kremlin hyväksymä virallinen paskapuhe.

On muuten mielenkiintoinen tilanne:

Putin on ollut Venäjällä jo niin kauan vallassa, että hänen henkilökulttinsa ja Venäjän uuden suurvenäläisen imagon taakse on ehtinyt syntyä kokonainen uusi sukupolvi, joiden kasvatus ja maailmankuva pohjautuvat suurelta osin näihin edeltä mainittuihin seikkoihin.

Putinillahan on oma nuorisojärjestönsä, siinä missä Hitlerillä oli omansa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kyllä ja nimivalintakin tietyllä tapaa aiheuttaa jänniä assosiaatioita: Naši

Eikä toimintatavatkaan ihan mielettömän kaukana mene joiltain osin.

Niin, varmasti kaikki asioita seuranneet ovat tietoisia mm. näistä "kesäleireistä", joita Putin-nuorille on järjestetty.

Sinällään aika uskomaton juttu länsiperspektiivistä, että mitä noilla leireillä tapahtuu. Niillähän lauletaan yhteishenkeä kohottavia kansallismielisiä lauluja ja kehutaan valtiojohtoa oikein kuorossa. Johan Bäckman teki aikanaan fieldtripin tuollaiselle leirille (valitettavasti en nyt onnistunut löytämään matkakertomusta) ja ylisti toimintaa aina taivaisiin asti.

Mikään vitsi ei kuitenkaan ole kyseessä, mm. Viron Pronssisoturi-levottomuuksien yhteydessä kävi kyllä varsin selväksi, kuinka fanaattisia - tekisi mieli käyttää termiä aivopestyjä - Naši- nuoret ovat.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
On muuten mielenkiintoinen tilanne:

Putin on ollut Venäjällä jo niin kauan vallassa, että hänen henkilökulttinsa ja Venäjän uuden suurvenäläisen imagon taakse on ehtinyt syntyä kokonainen uusi sukupolvi, joiden kasvatus ja maailmankuva pohjautuvat suurelta osin näihin edeltä mainittuihin seikkoihin.

Putinillahan on oma nuorisojärjestönsä, siinä missä Hitlerillä oli omansa.
Näinhän se menee. Venäjällä on pitkät perinteet keinotekoisen mediatodellisuuden ylläpitämisestä, vaikka Jeltsinin 90-luku merkitsi väliaikaisesti siteä, ettei Suuri Megafoni ollut vähään aikaan juuri kenenkään käsissä. Kaikenlaista sai puhua ja ajatella ihan siltä pohjalta kuten asiat oikeasti ovat, joutumatta edesvastuuseen. Tilanne piti niin sanotusti normalisoida.

Takavuosina Putin-nuoria oikein työnnettiin julkisuuteen. Kai tuolla ajateltiin ilmentää sitä, että venäläinen nuoriso olisi spontaanisti putinilaisen meiningin takana. Nyttemmin näistä ns. Meikäläisistä on pidetty hiukan vähemmän mökää. Tämä johtuu luullakseni juuri siitä, että Kremlissä on tajuttu Putin-nuorten voimakas rinnastetavuus Hitler-Jugendiin. Sellainen ei tietenkään tunnu ollenkaan tavoittelemisen arvoiselta asialta putinilaisten mielestä.

Venäjä on täynnä kaikenlaisia muitakin paradokseja. Eräs näistä on voimakas isovenäläinen ksenofobia ja varsinkin juutalaisviha, jolla on Venäjällä pitkä historia. Voiton päivää on tietenkin juhlittu läpi vuosikymmenten, ja siinä sivussa venäläiset ovat kerkeästi ottaneet kunnian natsien keskitysleirien vapauttamisestakin - kun samalla reissulla mm. jätettiin puolalaiset strategisista syistä auttamatta Varsovan kansannousun yhteydessä ja edettiin raiskaavana hunnilaumana pakenevien saksalaisten perässä läpi puolen Euroopan. Samalla juutalaisten syrjintä ja kaikkinainen muukin etninen vihanlietsonta on menestynyt oikein mallikkaasti sekä neukkuaikana että varsinkin uuden Venäjän aikakaudella.

Irkutskin liepeiltä kotoisin oleva ja Moskovassa työskentelevä entinen työkaverini kertoi kuulevansa joka ainoa päivä Moskovassa liikkuessaan venäläisten ivaa ja haistatteluja, tyyliin "painu saatanan kiinalainen sinne mistä olet tullutkin". Joskus, onneksi ei kovin usein, joku yhtyi peräti tönimään. Öiseen aikaan kaverini ei halunnut liikkua missään ainakaan yksin tai perheensä kanssa, ja jos oli pakko niin selvin päin ja mielellään autossa. Metron sisäänkäynneillä vartijat aika usein pysäyttivät kaverini paperien ja kantamusten tarkastusta varten, varsinkin silloin kun oli jokin turvallisuuskampanja. Vielä useammin tietenkin pysäytettiin kaukasialaisen näköiset ihmiset.

Käyn ulkonaisesti normivenäläisestä siinä missä useimmat muutkin kantasuomalaiset. Senpä takia kukaan miliisi tai vartija ei koskaan pysäyttänyt minua kysyäkseen papereita. Päin vastoin, tavalliset ihmiset pysäyttivät minut tämän tästä kysyäkseen tietä johonkin. Aika usein osasinkin neuvoa tietä huonolla venäjälläni, kun kaupunki oli minulle paljon tutumpi kuin niille venäläisille jotka olivat vain käymässä Moskovassa tai kyseisessä kaupunginosassa. Vasta kun avasin suuni, niin tilanne muuttui. Kun kävi ilmi että olen Suomesta, niin käytännössä noin 100 % jengistä suhtautui tähän seikkaan positiivisesti tai neutraalisti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös