Seurailin päätöstä ja reaktioita. Nyt odotetaan tulevaa listaa, jossa pakoteyhtiöt on mainittu. Vaikka USA toimii omia etujaan ajaen, USA:n näkemys Venäjän energiatoimitusten lisäämisestä entisestään vaarana EU:lle koettiin EU:ssa oikeaksi ja aiemmin parlamentti päätti vähentää riippuvuutta venäläisestä energiasta. Kun näin ei toimittu, parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeiston EPP valitsi EU:n puheenjohjaehdokkaakseen saksalaisen Manfred Weberin, joka lupasi ettei NS2 koskaan toteudu. Hänet syrjäytettiin Ranskan ja Saksan toimesta huolimatta siitä, että EPP oli viime vaalienkin jälkeen suurin ryhmä.
Kun lista pakoteyhtiöistä julkaistaan, vakutukset Suomeenkin selviävät. Alustavasti ne eivät ole tässä hetkessä suuret. Mutta valitettavasti Fortumin kietoutuminen yhä enemmän Venäjään mm. Uniperin kautta antaa tulevaisuudessa Suomelle eräänlaisen oligarkin aseman: Venäjä pyytää välillä toimia mm. EU:ssa, jotka Suomen tulee suorittaa. Muuten Suomi voi tehdä kannattavaa bisnestä Venäjällä suhteellisen vapaasti. Jos Suomi syystä tai toisesta tekee jotain sellaista, mikä ei nauti Venäjän poliittista uottamusta, seuraukset ovat raskaat.
Voisi puhua myös uudenlaisesta YYA-sopimuksesta, jossa Suomi voi kehittää talouttaan Venäjän kaupalla ja operoimalla Venäjällä, mutta samaan aikaan Suomen tulee ajaa Venäjän etuja EU:ssa. Uniperin siivun hankinta tapahtuikin tilanteessa, jossa Venäjä pyysi (myös julkisesti) Suomea auttamaan, koska NS2 ei ole toteutumassa. Suomi auttoi.