riskillä kehitys, joka johtaisi sisällissotaan. No siinä voi palaa itse kunkin näpit, mutta houkutteleva ajatus, että rybyt alkaisivat itse tappamaan toisiaan.
Henkilökohtaisesti näen tuon ihan saatanan pelottavana skenaariona pitkässä juoksussa. Alla muutama pointti miksi:
* Itänaapuri on käytännössä kahteen kertaan hajonnut, ensin ensimmäisen maailmansodan (jälki)kouristuksissa ja toisen kerran Neuvostoliiton hajotessa. Molemmilla kerroilla itänaapuri on pyrkinyt raapimaan lääniä takaisin. Toisen maailmansodan kuluessa se "palautti" mm. Baltian ja on nyttemmin esimerkiksi liittänyt itseensä tai alistanut valtaansa muutoin osia Ukrainasta, hakee läheisyyttä Valko-Venäjään ja vaikuttanut aktiivisesti Kaukasuksella. Mun on vaikea nähdä miten esimerkiksi Venäjän hajoaminen sisällissodan seurauksena estäisi sen, etteikö joku sen seuraajista lähtisi taas hakemaan "omiaan" takaisin. Puhumattakaan, jos maa ei hajoa pieniin paloihin, vaan jatkaa yhtensä isona kokonaisuutena: miksi siinä riisua miehet aseista, kun sotatilanne ja -talous ovat päällä. Ei kun hakemaan Suomi, Valko-Venäjä, Ukraina ja Kaukasus takaisin.
* Ne ydinaseet. Kauhean hyvin en öitä nukkuisi, jos tuossa naapurissa ydinaseita päätyisi esimerkiksi erilaisille rosvo- tai kapinallisjoukoille. Kynnys noiden päätymisestä esimerkiksi jihadistien käsiin pienenisi melkoisesti ja en antaisi kovin suuria kertoimia sille, että joku paikallinen sotalordi noita käyttäisi omiin tarkoitusperiinsä. Tai vaikka eivät myisi noita eteenpäin tai käyttäisi omassa sodassaan, mitäs sitten, kun joku vähän sekopäisempi kaveri nappaa vallan ja samalla ydinmurkulat itselleen? Kun sisällissodan aikana sen miljoona tai pari on pistänyt hautaan ja miehet ovat aseissa, niin toteavatko vanhojen rajojen riittävän?
* Pakolaisvirta. Käytännössä suurelle osalle venäläisiä Suomi ja EU ovat ensimmäiset turvalliset valtiot. Suomen näkisin noista mielekkäimpänä monestakin syystä, mm. läheisyys Pietariin, iso raja, historia pakolaisten kanssa ja sosiaalipolitiikka. Tuosta kun miljoona tai pari venäläistä siirtyy Pietarista tai muutoin rajan tuntumasta, niin ihan sama onko rajat "kiinni" vai ei. Sieltä silloin sitä väkeä tulee ihan saatanasti, oli meillä mitkä karkotuspäätökset tahansa voimassa tai minkälainen turvapaikkapolitiikka tahansa.
* Levottomuuksien leviäminen. Mitä ne Virossa tai Latviassa asuvat kansalaisuudettomat tai edes etniset venäläiset tuumaavat? Toteavat kaiken olevan harashoo ja jatkavat elämää kuin ennenkin? Tukevat tiettyjä joukkoja? Näkevät paikkansa liittää asuinmaansa isänmaahansa? Sama juttu monessa muussakin Venäjän rajanaapurissa, katsottiin sitten Euroopan tai Aasian suuntaan. Siihen kylkeen vähän suurvaltapolitiikkaa esimerkiksi Kiinan suunnilta tai NATOn suojatessa omiaan, niin tilanne voi eskaloitua erittäin pahaksi. Ei se sota pelkästään rajojen sisällä pysy nykymaailmassa, vaan sirpalevaikutus iskee myös lähialueille.
* Poliittiset vaikutukset. Tuolla on kommunismiin vielä positiivisesti suhtautuvia paljon, diktatuurista diktatuuriin seilanneita ajoveneitä, vapautta tahtovaa porukkaa, suurvaltakiimaan huumautuneita, jihadisteja, ties mitä. Kun Leninin porukka nousi valtaan lokakuun marraskumouksen jälkeen, erilaisia (lokaaleja) neuvostovaltoja nousi (lyhytikäisesti) valtaan ympäri Euroopan. Kun Neuvostoliitto oli muodostettu ja valta sementoitu, kommunistiset liikkeet ympäri pallon aktivoituivat. Toisen maailmansodan aikana ja jälkihöyryissä sitten tapahtui paljon. Nykyaikaiselle jihadismille sota on ollut yksi primus motor, vaikka toki käsitteenä ja ilmiönä mistään nykyaikaisesta jutusta ei voidakaan puhua. Ihan sama mikä lopulta Venäjän 2000-luvun sisällissodasta jäisi voitolle, se vaikuttaisi aivan varmasti eri piireihin ympäri maailman. Tuo ei ole mikään pieni banaanitasavalta keskellä ei mitään, vaan sekä Euroopan että Aasian välissä oleva jättiläisvaltio.
* Vierastaistelijat. Jos tuolla syttyy kunnon rähinä, aivan jokaiselle löytyy porukka ja puolustettava asia. ISIS näytti mallia miten vierastaistelijoita rekrytään, ja pelkästään sunnimuslimien joukosta tuonne löytyi järkyttävä määrä populaa. Jos Irakiin ja Syyriaan lähti mediatietojen mukaan tunnistetusti 80 ihmistä ja oletettavasti tunnistamattomana kymmeniä lisää, niin eiköhän jo pelkästään Itä-Suomesta ja Itä-Helsingistä saada enemmän väkeä liikkeelle. Päälle muut maat ja sitten katse karttaan: Venäjän väestöstä suurin osa asuu Uralin tällä puolen, raja Suomen kanssa on erittäin pitkä ja todennäköisemmin Ukrainaa, Valko-Venäjää tai Baltiaa rauhallisempi tuossa vaiheessa. Se miten nyt ISISin kohdalla on paettu paljon Turkin kautta, oletettavasti Suomi olisi samassa roolissa Venäjän sisällissodassa.
* Suurvaltojen sekaantuminen. Mitäs sitten, kun Kiina lähtee "suojaamaan rauhaa ja rajojaan" Siperian rikkauksien äärelle? Mitäs sitten, kun USA lähtee turvaamaan NATOn itärajaa Baltiaan ja Puolaan, mahdollisesti joutuen miettimään mitä viidennen artiklan kohdalla tehdään? Kuinka Venäjällä reagoidaan näihin uhkiin, vaikka eivät edes toteutuisi? Mitenkä sodan jälkeen, kun valtaan noussut kokee tai valtaan nousseet kokevat tulleensa ulkovaltojen taholta petetyiksi, uhatuiksi, loukatuiksi tai jotain? Tshekkiläislegioona oli lopulta pieni sivutarina Venäjän sisällissodassa, mutta eivät vain ihan heti tuotakaan unohtaneet.
Täydellisessä maailmassa Venäjä hajaantuisi rauhallisesti pienempiin osiin, ydinaseet luovutettaisiin rauhanomaisesti YK:n haltuun tuhottavaksi ja talous integroitaisiin sekä uusien talouksien, suurvaltojen ja lähivaltioiden osalta siten, että sodan uhka saataisiin minimiin. Maailma vain ei ole täydellinen ja tuosta idän pedosta voi odottaa mitä tahansa. Huomenna siellä voi olla sisällissota, vallankumous, mitä vain. Vuoden päästä Venäjä voi olla demokratian malliesimerkki, sisällissodan runtelema Mad Maxista tutun oloinen ympäristö, täysi diktatuuri tai mitä tahansa. Ilman maailman suurinta ihmettä Venäjä pysyy hallinnosta, hallitsijasta, nimestä tai koosta huolimatta Suomelle suurena uhkana. Mutta sisällissodassa oleva tai juuri ollut Venäjä on mun mielestä vielä suurempi uhka Suomelle.