Kiima on joillakin kovaWilson Centerissä Venäjä-tutkijana toimiva Jill Dougherty on entinen tunnettu CNN:n toimittaja. Hän kirjoittaa Wilson Centerin sivuilla sotakuumeesta Moskovassa.
Dougherty kertoo järkyttyneensä moskovalaisen taksikuskin huolettomasta kysymyksestä "milloin me alamme sotia?". Toimistolla venäläinen työntekijä kertoo hänelle, miten vanhemmat ihmiset varastoivat perinteisiä sota-ajan tarvikkeita kuten suolaa ja tulitikkuja.
----
Doughertyn mukaan monet vaikuttajat Venäjällä ovat erittäin huolissaan Naton liikkeistä ja kovista puheista. Venäjän ulkoministeriön Sergei Karaganov totesiDer Spiegelille, että läntisen propagandan offensiivi Venäjää kohtaan tuo mieleen ajan joka edeltää uutta sotaa.
-----
"Mutta kaikki puhe sodasta ei ole niin hullua miltä se vaikuttaa, monet venäläiset sanovat minulle. 'He eivät ehkä rakasta meitä', he sanovat, 'mutta he pelkäävät meitä'".
Trumpin mahdollinen valinta presidentiksi ja hänen "emme jaksaisi puolustaa Baltiaa" -väläyttelynsä lienevät hunajaa Putlerin korville.
USA on rakentanut 1900-luvulla rahaa säästämättä yhteistyö- ja liittolaisverkoston. Sen tärkein osa on NATO ja sen lisäksi siihen kuuluu kymmeniä maita. Sellainen luku kuin 70 mainittiin CNN. Sen verkoston takia USA on mahtava ja sen verkoston Trump on valmis heittämään roskiin. Tulee tuo Cameron mieleen, joka lupasi EU-äänestyksen, jotta pääsi PM ja miten sitten kävi? Huonosti ainakin pääministeriyden kannalta.Trumpin puheet ovat käsittämättömiä myös Yhdysvaltojen oman aseman kannalta.
Trump haaveilee Monroe opin uudelleen lämmityksestä, mutta hän joko ei ymmärrä tai ei ymmärrä, että USA on täysin riippuvainen muusta maailmasta. Jos USA eristäytyy, sen taloudelle käy huonosti, varsinkaan kiinalaisia ei ehkä kannata suututtaa.
Termi eristäytyminen alkaa menettää merkitystään, jos se koetaan eristäytymiseksi, että ehdottaa maansa puolustuspolitiikan keskittyvän enemmän maansa puolustamiseen kuin toisessa maanosassa olevien valtioiden puolustamiseen. Tuolla logiikalla Ruotsikin on eristäytynyt, kun se on nykyhallituksen johdolla siirtänyt resursseja kriisinhallinnasta kansalliseen puolustukseen.
FAKTA: USAn talous on yksi vähiten ulkomaailmasta riippuvista. USAn talous ei nääs ole vientivetoinen, vaan vahvat kotimarkkinat on määräävässä asemassa.USA on täysin riippuvainen muusta maailmasta
Mikäli huomasit, puhuin viestissäni taloudesta.
FAKTA: USAn talous on yksi vähiten ulkomaailmasta riippuvista. USAn talous ei nääs ole vientivetoinen, vaan vahvat kotimarkkinat on määräävässä asemassa.
Ok. Minulta meni ohi, mihin Trumpin lausuntoon perustat tuon jossittelusi USA:n eristäytymisestä?
Ok. Minulta meni ohi, mihin Trumpin lausuntoon perustat tuon jossittelusi USA:n eristäytymisestä?
Ei se niin mene, vaan suhde on enemmänkin symbioosimainen. Kummallakaan ei ole varaa keikuttaa liikaa venettä.Ehkä, en tunne aihetta tarpeeksi, jotta pystyisin vertailemaan USA:n taloutta esim. Euroopan tai Aasian talouksiin. Mutta fakta on myös se, että USA:n talous kärsisi, jos se eristäytyisi omalle mantereelleen. Karrikoidusti sanottuna Kiina taitaa omistaa antamiensa lainojen kautta käytännössä USA:n.
Ei se niin mene, vaan suhde on enemmänkin symbioosimainen. Kummallakaan ei ole varaa keikuttaa liikaa venettä.
Kiinan saatavista: Jenkit pistää setelipainon pyörimään ja maksaa dollarimääräiset lainat pois vessapaperilla. Se romauttaisi Kiinan.
Eiköhän se sama dollari - jenkkien valuutta - kokisi aika kolinaa, jos näin toimittaisiin ja saattaisi siinä jokunen muukin paikka olla romahtamassa. Ei ole ihan noin helppo juttu toi velka Kiinalle kuitata. Tai sitten mä en vaan ymmärrä jotain sarkasmin nyansseja nyt ja sekoilen omiani.
Eiköhän tämä lähde suuresta sisäisestä varmuudesta siihen, että Venäjä on suurvalta ja luotu johtamaan muita kansoja. Venäjäiset tietysti rotuna ylivertaisia. Kun tähän päälle lyödään fakta siitä, että NL häpeällisesti romahti -kiitos venäläisten- niin mikä tahansa itsetuntoa nostattava on tervetullutta. Esim se, että voi ylpeästi sanoa muiden pelkäävän meitä.Mua edelleen häiritsee tuo Venäjän ja sen kansalaisten näkövinkkeli, jossa he ovat totuuden, tasa-arvoisuuden, kunnioituksen ja muiden höttösanojen esimerkkimaa.
Hänen käyttämäänsä retoriikkaan, esim. sloganiin, Amerikka ensin.
No minusta tuossa ei ole mitään sellaista, mikä tarkoittaisi eristäytymistä muusta maailmasta. Myös Ruotsin nykyinen pääministeri sanoi ennen valtaan pääsyään, että Ruotsin puolustuksen on jatkossa alettava Ruotsista eikä Afganistanista. En ainakaan itse koe, että tuollainen kansallisten intressien nostaminen etusijalle suhteessa kansainväliseen avjunantoon olisi merkki eristäytymispolitiikasta, kuten sinä taas tunnut ajattelevan.