Vähän googlasin ja löysin tällaisen arvion aiheesta.
The number of political prisoners in Russia has grown sixfold since 2015, a prominent member of the pro-democracy movement Open Russia has said.
www.themoscowtimes.com
"Russia’s Memorial human rights group currently
estimates there are 297 political prisoners in Russia, up from
50 four years ago."
Suunta on tuo jutun mukaan selvä ja ylös. Mut onko parempaa tietoa luvuista? Tuohan on vuoden vanha tarinaa.
Lukema on suuntaa-antava, sen ainakin uskaltaa sanoa.
Vaihtelua tulee jo jonkin verran silloin kun Venäjä ja Ukraina vaihtavat vankeja, huomattava osa Venäjän vaihdoissa Ukrainaan palauttamista vangeista on nimittäin Krimillä poliittisin perustein (näytösoikeudenkäynneissä) tuomittuja Krimin tataareja sekä muita miehitystä vastustavia ukrainalaisia. Toisaalta Venäjä vastaavasti vangitsee kaiken aikaa miehityksen vastustajia Krimillä, valtaosaa heistä Memorial pitää poliittisina vankeina. Tunnustukset on pääosin saatu kiduttamalla, tai jos tunnustusta ei ole saatu, on käytetty ilmiantajia, valheellisia todisteita jne.
Samaan aikaan Venäjä on ruvennut tuomitsemaan poliittisin perustein entistä enemmän omia kansalaisiaan, kuten historioitsijoita, kansalaisaktiiveja, bloggareita, uskovaisia jne. jne. Oikeuskäsittelyt voivat venyä vuosien mittaisiksi, jona aikana tuomiota odottava on tutkintavankilassa, toisinaan myös vapaalla.
Viimeisen vuoden puolentoista aikana Venäjä on ottanut käyttöönsä inhoja neuvostoaikaisia metodeja entistä enemmän, kuten tutkintavankeudessa tai leirillä olevien siirtämisen "psykiatriseen tarkkailuun" - viimeisin todennettu tapaus kohdistui miehitetyllä Krimillä kesällä pidätettyyn sokeaan Krimin tataarien solidaarisuusliikkeeseen kuuluneeseen mieheen. Hänet siirrettiin syyskuussa FSB:n Simferopolin SIZO:sta psykiatriseen laitokseen.
Oma lukunsa on sitten miehitetty Itä-Ukraina. Tarkkoja lukuja vangituista ei ole, vielä vähemmän on tietoa siitä, kuka on siirretty Venäjälle tai kuka on miehitetyillä alueilla esim. sellaisissa laitoksissa kuin "Izolyatsia" eli "Isolation" Donetskissa. Venäläinen Memorial nimittää myös Itä-Ukrainassa vangittuja ja tuomittuja poliittisiksi vangeiksi niissä tapauksissa kun heillä on riittävästi tietoa, ongelma vaan on se, että tietoa ei ole, koska yksikään puolueeton ryhmä ei pääse käymään esim. "Isolationissa" Donetskissa. Kyseinen laito on entiseen taidekeskukseen perustettu "pidätyskeskus", käytännössä kyseessä on laitos, jossa vangittuja kidutetaan, raiskataan, pidetään nälässä jne. jne. Sinne joutuneita myös katoaa - lopullisesti. Tällä hetkellä kateissa on useampi sata alueella asunutta ukrainalaista, osa on ollut kateissa koko sodan ajan.
Tseka, KGB ja FSB on jatkumo, jolla on yli sadan vuoden kokemus VEnäjän hallitsemisesta. Tällä hetkellä pressa, hallitus, hallitseva puolue ja johtavat virkamiehet on tätä samaa ryhmää. Niin että "remontista" on tarpeen tulla todella iso. Vallankumous lienee riittävä kokoluokka..
Riittääkö edes vallankumouskaan, jos jälkityötä ei tee riittävän tehokkaasti? Voidan Neuvostoliitonkin hajoamista verrata jonkin sortin vallankumoukseen, mutta siitä huolimatta varsin monessa itsenäistyneessä valtiossa neuvostoaikainen turvallisuuskoneisto pääsi lopulta vallankahvaan kiinni - Venäjälläkin näin on käynyt. Ei pelkkä patsaiden kaataminen riittänyt, kun ei juurittu näihin organisaatioihin kuuluneita henkilöitä pois. Kuviteltiin, että vapaudenvire saattaa viemään homman loppuun saakka, mutta näin ei - ikävä kyllä - käynyt. Toivoakseni Putinin regiimin, tai sen perillisen, kaatuessa ei tehdä 90-luvun virheitä ja kuvitella, että hetken vapaudenhuuma riittää kukistamaan (käytännössä) vuosisataisen väkivaltakoneiston muovaaman perinteen Venäjällä.