Näin se menee nykyään, ja nämä persumieliset kommnetit ovat lähes aina kommnetikentän 3-4 ensimmäistä kommenttia. Venäjän trollithan nimenomaan tukevat euroopan ääroikeistoa ja Suomessa se tarkoittaa persuja. Jos aiheena on esim. ilmastonmuutos täyttyy kommentikentät "taasko tämä vouhotus alkaa"- tyyppisistä kommenteista, jotka saavat nopeasti satoja tykkäyksiä. Varsinkin ensimmäisten kommenttien lähes joka kertainen valloitus kertoo masinoidusta operaatiosta. Yhä useammin iltapäivälehtien kommenttikentät ovat kiinni ja mielestäni se on oikea suunta, valitettavasti. Jos kommentit ovat jatkuvasti yhden mielipiteen ylitykitystä, niin ei se ole enää kansalaiskeskustelua, vaan kyberpropagandaa.
Meillä on useita hyvin organisoituja ryhmiä verkossa, joiden tavoite on vaikuttaa eri tavoin. Viime syksynä suomalaistutkimus analysoi 375 00 maalis–elokuun aikana lähetettyä Twitter-viestiä, jotka kohdistettiin suomalaisille poliitikoille. Tutkijat pyrkivät löytämään joukosta ne viestit, jotka voidaan lukea vihamielisiksi. Tutkijoiden mukaan vihamielisten viestien takana olevat käyttäjätilit kuuluvat pitkälti kahteen, keskenään tiivisti verkostoituneeseen ryhmään. Tutkijat katsovat, että molempia ryhmiä voi pitää ideologisina: suurempi ryhmistä edustaa konservatiivisia tai maahanmuuttovastaisia käyttäjiä, toinen vasemmistolaisia tai liberaaleja käyttäjiä.
Venäjä ruokkii mielellään kaikkia ryhmiä, jotta vastakkainasettelu lisääntyisi. USA:ssa Venäjä on luonut netin kautta mielenosoituksia, joihin se on saanut esimerkiksi valkoisen vallan kannattajia yhdessä rasisismin vastustajien kanssa. Kaksi mielenosoitusta vierekkäin samaan aikaan. Suomessa en tiedä vastaavaa, mutta täälläkin Venäjä seuraa erilaisia ryhmiä ja jakaa niille tietoa. mm. RT:n kautta. Yksi esimerkki on NATO-vastaisuus eri medioiden kirjoitusten kommentteissa. Niissä toistetaan Venäjän näkemystä esim siitä, että USA on ottanut Suomen haltuunsa ja Suomi on menettänyt itsenäisyyden alistuessaan mm. isäntämaasopimukselle eikä NATO turvaa Suomea jne.
Valitettavasti tämä propganda yltää jo Vasemmistoliitonkin asiakirjoihin. Viime kuussa pidetyssä puoluekokouksessa Vasemmistoliitto vaatii luopumista Naton isäntämaasopimuksesta, jonka solmimista presidentti mm. Niinistö aikanaan aktiivisesti ajoi. Vasemmistoliitto haluaa tuoda isäntämaasopimuksen uudestaan eduskunnan käsittelyn ja pyrkii kumoamaan sen. Venäjän tavoitteet elävät vasemmalla ja vaatimukset sen kun kasvavat.