Viestin lähetti The Original Jags
Jep. Suomi olisi joka tapauksessa osallistunut Barbarossaan myös ilman talvisotaa. Historiallinen mahdollisuus valloittaa Viena, Aunus ja Kuola oli tuolloin aivan realistinen.
Aseistariisuvan vakuuttava perustelu. Paikka on Teidän!
Ja jos Hitler olisi viivytellyt hieman enemmän hyökkäyksensä kanssa, Stalin olisi ehtinyt hyökätä ensin. Ja jos ja jos ja jos.
Jossittelua voidaan harrastaa loputtomiin. Se ei kuitenkaan ole pidemmän päälle hedelmällistä. Kuten Max Jakobson on todennut: historia ei ole kuvanauha, jota voi editoida haluamallaan tavalla. Tapahtumia ei voi irrottaa asiayhteydestään, joten esim. jatkosodan syitä arvioidessa on otettava huomioon talvisota.
Fakta on se, että pieni ja sisukas Suomi oli itänaapuria vastaan käydyssä kaksimaaottelussa se osapuoli, joka halusi viimeiseen asti pysyä kansainvälisten konfliktien ulkopuolella. Tämä ei vain Neuvostoliitolle kelvannut: ei ennen talvisotaa (Molotov-Ribbentrop -sopimus), eikä talvisodan jälkeen (Suomen ja Ruotsin valtioliiton estäminen, jatkuva puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin ja Suomen miehityksen valmistelu). Ihan yksinkertainen kysymys, Jags: kumpi mielestäsi rikkoi ensimmäisenä Suomen ja NL:n välisen hyökkäämättömyyssopimuksen?
NL:n hyökkäys Suomeen talvisodassa antoi Suomelle ja suomalaisille 1) syyn varustautua paremmin, 2) motiivin hyökätä itänaapuriin menetettyjen alueiden takaisinvaltaamiseksi. Sitä saa, mitä tilaa. Valloitussodassa menestyminen olisi ollut hankalaa, jos miehistö ei olisi kokenut sotaa oikeutetuksi; tämähän sitten nähtiin jatkosodassa, kun taistelumotivaatio alkoi vanhan rajan ylittämisen jälkeen pikku hiljaa laskea. Tällä voi osittain selittää myös NL:n suurhyökkäyksen kesällä 1944 synnyttämää pakokauhua: hallussa ollutta aluetta ei koettu omaksi, joten siltä oli poistuttava pikaisesti. Se kuuluisa psykologinen elementti, jota Väinö Linnakin on teoksissaan kuvannut.
Sinäkin varmasti tiedät, millä tavalla Neuvostoliittoon suhtauduttiin Suomessa koko 1920- ja 1930-luvun heimosotineen ja avoimine vihanpitoineen. Suomalaisten (Suomen eliitin) saksalaismielityys tuona samana aikana ei myöskään ollut mikään salaisuus.
Suomessa oli venläisvihaa, osittain lietsomisen tuloksena, osittain perustellusti (sortovuodet, Stalinin puhdistukset). Silti kansan suuri enemmistö (ks. esim. eduskuntavaalien tulokset) oli maltillista ja erityisesti 30-luvun jälkipuoliskolla pyrittiin määrätietoisesti toteuttamaan Pohjoismaihin tukeutunutta puolueettomuuspolitiikkaa. Tämä huomattiin muuallakin, ei kuitenkaan Neuvostoliiton vainoharhaisessa ulkopolitiikassa.
Viitsitkö mainita esimerkkejä "Suomen eliitin" jäsenistä, jotka olivat saksalaismielisiä, ja samalla heittää arvion siitä, kuinka suuren osan he tästä eliitistä muodostivat? Millaisissa asemissa nämä eliitin jäsenet olivat: presidenttinä, ministereinä, kansanedustajina? Samalla voisit ehkä vertailla Suomessa esiintyneen saksalaismielisyyden suuruutta muiden Euroopan maiden tilanteeseen vastaavana aikana?
Mitä mieltä olet, TOJ, Saksan lähettilään von Blüherin 1938 esittämästä arviosta, jonka mukaan saksalaisen yhdistyksen on mahdotonta saavuttaa jalansijaa maassa, jossa neljäkymmentä prosenttia kansasta on sosialisteja ja yhdeksänkymmentä prosenttia demokraatteja? Mitä mieltä olet siitä, että Saksan miehitettyä Tsekkoslovakian, Suomessa jopa IKL tuomitsi Hitlerin politiikan? Kuukausi mainitun miehityksen jälkeen Saksassa juhlittiin Hitlerin 50-vuotissyntymäpäiviä. Mitä mieltä olet siitä, ettei Saksan Suomen –lähetystö saanut yhtäkään merkittävässä asemassa ollutta suomalaista lähtemään kyseisiin kekkereihin? Missä oli saksalaismielinen eliittimme, kun sitä kerrankin olisi kaivattu?
Viestin lähetti The msg
Max Jakobssonin mielestä Suomi ei 1939 kesällä uskonut joutuvansa sotaan.
”Minä en usko sotaan. Niin mielettömäksi ei maailma voi tulla.” – Väinö Tanner kesällä 1939.
Kyllähän Suomen varustautumisen taso ennen toista maailmansotaa kertoo aika konkreettisesti siitä, kuinka uskottavana (ja toivottavana) mahdollisuutena sotaa poliittisen johdon keskuudessa pidettiin. Päinvastaisiakin näkemyksiä toki esiintyi: voimakkaimpana vastarannan kiiskenä oli Puolustusneuvoston johtajana toiminut Mannerheim, joka aavisti jo ennakolta Suomen kannalta huonoimman vaihtoehdon, eli Saksan ja NL:n keskinäisen sopimuksen. Mannerheimin kotona loppukesästä -39 vierailleet henkilöt saattoivat havaita, että Marskin varoittelu oli enemmän kuin pelkkää laskelmoitua sanahelinää: tauluista oli irrotettu kankaat, jotka oli viety pommitusten varalta varmempaan säilöön. Tanner puolestaan piti Mannerheimia vanhuudenhöperönä ja yltiöpessimistisenä jääräpäänä, joka voitaisiin yhtä hyvin heittää syrjään.
Tiedä sitten, olisiko Suomen parempi varustautuminen tulkittu itänaapurissa uhkaavaksi ja vahvistanut hyökkäyspäätöstä, vai olisiko se päinvastoin voinut estää sodan. Ennen talvisotaa käydyissä neuvotteluissahan Stalin totesi useaan otteeseen, että jos jokin valtio hyökkää Neuvostoliittoon, Suomi ei kykene pysymään sodan ulkopuolella (eli estämään alueensa käyttöä tässä hyökkäyksessä), vaikka haluaisikin. Ts. Suomen kykyyn torjua sotilallisesti vieraan valtion hyökkäys ei uskottu. Tästähän kertoo myös se asenne, jolla Neuvostoliitto talvisotaan lähti: parin viikon marssi ja voitonparaati Helsingissä. Ruotsalaisia rajavartioita tulee tervehtiä ystävällisesti.