Ei jutun tarkoitus sellainen ollutkaan. Missään ei kukaan, toimittaja kaikkein vähiten, ole väittänyt tuon olevan edustava otos venäläisten mielipiteistä. Ensinnäkin sen kaikki haastattelut oli tehty Pietarin keskustassa. Yhtä vähän sitten joku anekdootti tutun kaverin kumminkaiman piireistä on sellainen edustava otos. Mutta se on yksi ajankuva ja otos tietynlaisista tyypeistä.
He käyvät töissä, vievät lapsia hoitoon, käyvät drinkeillä kavereiden kanssa ja yksi bilettää ympäri Venäjää. Kuten tekivät tammikuussa 2022. Onko taskussa joku rupla vähemmän kuin jos Putin ei olisi sotaa aloittanut? Varmasti. Entäs sitten?
Baltian maiden inflaatio oli pitkään yli 20:ssa prosentissa, eivätkä yhteiskunnat kaatuneet.
Itse en laskisi yhtään mitään sen varaan, että Venäjä kaatuu talousvaikeuksiin, kun ihmiset nousevat kaduille kapinaan. Koska mitään merkkejä siitä ei ole olemassa.
Klassinen "Lukematta paskaa".
Juttuhan on oikein mainio. Ei mikään valesympatiatuotos, vaan erittäin mielenkiintoinen ajankuvaotos tavan pietarilaisten elämästä ja ajattelusta.
Me tietysti olemme sitä mieltä, että pietarilaisten pitäisi ajatella toisin, mutta näin he nyt sattuvat ajattelemaan.
Tämän artikkelin käsittely kuuluisi kyllä Venäjä-ketjuun eikä Ukrainan sota -ketjuun, mutta antaa mennä tänne.
Ihan kuin olisimme lukeneet eri kirjoitusta. Sinä luet kirjoitusta kuin asiat olisivat kuin suunnilleen samoin kuin ennen sotilaallisen erikoisoperaation alkua, kun taas minä luen sen kertovan selvästä murroksesta/muutoksesta Venäjällä.
Minusta Jeskasen juttu siis ei ole putinistinen tai virallisen Venäjän linjaa myötäilevä, vaan kuten Denverin Munasyndi osuvasti kirjoittaa: "Kyllähän tuossa HS:n jutussa paistoi jokaisen haastatellun puheista läpi se, että kaikki tietävät elävänsä enemmän tai vähemmän laina-ajalla. Epävarmuus tulevaisuudesta ja Venäjän talouden kestokyvystä alkaa olla todellisempaa kuin aikaisemmissa vastaavissa haastatteluissa, joissa korostui paljon voimakkaammin aina se, että sodalla/pakotteilla ei ole "juurikaan" vaikutusta."
Ja sitten lainauksia Jeskasen kirjoituksesta, joita minä tulkitsen eri lailla sinun "hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää" - tulkintasi.
Lainaus 1:
"Pietarin katukuvassa sodasta muistuttavat mainostaulut, joissa miehille mainostetaan työtä ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossa”.
Lähtijöille luvataan 2 100 000 ruplan eli noin 21 000 euron kertakorvaus ja sen lisäksi vähintään 210 000 ruplan eli runsaan 2 100 euron kuukausipalkka.
”Sankarikaupungilla on sankarinsa”, lukee kyltissä. Sillä viitataan Pietarin puolustautumiseen toisessa maailmansodassa.
Ukrainaan uusia ”sankareita” houkutellaan rahalla.
Sunnuntaikävelyllä sotilaita näkee siellä täällä.
Nevskillä vilahtelee vihreäpukuisia sotilaita kävelemässä naisystävä kainalossa.
Moskovan asemalla istuu sotilaita reppuineen ja rinkkoineen odottamassa junaa. Moni näyttää yllättävän iäkkäältä, reilusti keski-ikäiseltä."
...
Lainaus 2:
”Euroopassa tiedetään erittäin hyvin Venäjän ja Ukrainan välinen sota, mutta läheskään kaikki eivät näe kulttuurivallankumousta, joka on tapahtunut maassa kuluneen puolentoista vuoden aikana.”
Venäjällä edistetään isänmaallisia ja perinteisiä arvoja myös kulttuurissa. Esimerkiksi valtionvastaisina pidettyjä muusikoita on pantu epäviralliselle
mustalle listalle. Heidän esiintymisiään on peruttu ilman selvää syytä.
Nosteessa on sen sijaan isänmaallista pop-musiikkia esittävä
Šaman, joka on käärinyt sodan aikana maan korkeimpia keikkapalkkioita
hitillään ”Olen venäläinen”.
Broido sanoo, että Venäjä on liukunut takaisin neuvostotodellisuuteen, neuvostoaikaiseen kulttuuripolitiikkaan ja neuvostonormeihin.
Tällaista oli mahdotonta kuvitella vielä vähän aikaa sitten.
”Me kuljimme niin kauan tunteaksemme itsemme eurooppalaisiksi ja jakaaksemme yhteiset arvot. Käännös taaksepäin kävi nopeasti.”
Broido ei osaa sanoa, onko kulttuurissakaan mahdollista palata enää entiseen.
”Yhteiskunnan ja kulttuurin palauttaminen on paljon vaikeampaa kuin jonkin kaupungin uudelleenrakentaminen.”
He muistuttavat siitä, että elämä ei ole kuten ennen.
...
Lainaus 3:
Venäjällä sodan julkinen vastustaminen on kriminalisoitu, mutta Pietarissa yllättävän moni kantaa rauhanmerkkiä. Niitä on ripustettu kaulaan tai painettu t-paidan rintamukseen.
En jaksa lihavoida oleellisia sanoja/lauseita/virkkeitä. Ne jotka tajuaa, tajuaa, toiset ei.