Vaikka tässä onkin perää, tällaiset yhteen todella pieneen boksiin sullomiset on aika vahvasti Putinin pelikirjasta. Idässäkin on suuria eroja, sekä maasta maahan ja lähes jokaisen maan sisällä. Bratislavan ja Kosicen asukkaat hävisivät juuri Slovakian vaalit Venäjämielisille maakuntien junteille, mutta kyseessä on jatkossakin demokraattinen yhteiskunta, jossa myös oppositiolla on valtaa. Puola sai nopeasti energia-asiat kuntoon rakentamalla putkea Norjaan, ja Tshekissä on ydinvoimaa. Puolassa edes nyt vallassa olevat hyperkonservatiivit eivät ole Venäjämielisiä. Energia-ase on olemassa, mutta sen teho on katoamassa. Varautua pitää, mutta pelosta pitää päästä eroon. Viime talvi sen jo näytti - toimivat yhteiskunnat osaa reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Venäjän Venäjän oloihin mietityt uhkaukset menettää nopeasti tehonsa, kun vastassa on noin kymmenen kertaa rikkaampia ja tuhat kertaa fiksumpia maita. Ja siinä on vasta näitten Puolaslovakioiden taso - Euroopassa on taitavampiakin tekijöitä.
Lainasin vähän laiskasti, kun en halunnut mitenkään tyrmätä viestiä kokonaisuudessaan. Hyvää pohdintaa ja paljon asiaa!
Pitää paikkansa. Yhteinen tekijä mailla on viljasota. Puola on ollut vahvasti tukirintamassa, kunnes sitten maan viljelijöiden edut asetettiin etusijalle. Lisäksi maalle on tulossa vaalit, jolloin valtapuolueenkin pitää miettiä stategiaansa. Puola on myös yksi Euroopan asemahdeista, joten sillä on myös ajatuksensa hoitaa puolustuksensa omin voimin, vaikka onkin Naton jäsen.
Slovakia on tavallaan puolivälissä, vaalit antoivat aika erikoisen tuloksen. Ja toisaalta, joissakin kommenteissa Slovakian tulevaa hallitusta ei kuitenkaan välttämättä nähdä niin venäjämyönteisenä kun etukäteen on pelätty. Onneksi Slovakian anti Ukrainan tukemiselle on vähäinen. Mutta esimerkki silti on huono.
Unkarista ei voida sanoa mitään hyvää. Orban pelaa täysin itsekkäästi joukkueessa, joten valmentajana potkaisisin kaverin pellolle koko joukkueesta. Bulgaria tukee Ukrainaa välikäsien kautta, koska maalla on ollut likeiset suhteet Venäjään. Romanialle pitää antaa propsit vahvasta tuesta Ukrainalle. Itä-Eurooppa ei ole monoliitti tuen suhteen.
Se, mitä tiivistetysti annoin ymmärtää, on että rintaman pitää olla yhtenäinen. Jos joku Unkari sooloilee, siihen vielä voidaan varautua, mutta muihin repeämiin ei. Venäjä vaikuttaa jatkuvasti ihmisten mielialoihin ja heidän agenttejaan, palkattuja tai ei, tietoisia tai ei, on myyräntyössään monessa maassa. Suomessa tai Baltian maissa näiden agenttien vaikutus on pieni, mutta eipä tarvita kovin suurta kriisiä jossakin energia-asiassa, kun tilanne muuttuu. Suomessa onneksi talvisähkö pitäisi olla turvattu.
Tavallaan ollaan sananvapaudenkin kannalta hankalassa tilanteessa. Joudutaan suhtautumaan kylmästi erilaisiin vaihtoehtoisiin ajatuksiin, joita nyt politiikassa aina esitetään. On pidettävä tietty linja ja mentävä sillä päätyyn saakka. Peruste on kuitenkin nähdäkseni pitävä: Venäjä on astunut kv. oikeuden ulkopuolelle roistovaltioksi. Se ei noudata mitään sääntöjä, joten siihen sovelletaan samaa mittaa. Venäjän röyhkeys vielä kesken sotatoimienkin on uskomatonta. Järjestävät vaaleja vallatuilla alueilla ja kertovat alueliitoksista. Ja saaliinhimo kasvaa syödessä: uskaltaisiko Nato tehdä mitään, jos voitetun sodan jälkeen kohteena olisikin Baltia?
Vain Venäjän valtion hajoaminen tai demokratisoituminen voisi muuttaa asetelmaa. Valitettavasti kumpaakaan ei ole näköpiirissä. Sen sijaan hybridisota on todellisuutta, samoin on totta, että länsi ei voi peräytyä Ukrainan tukemisesta. Rivit on pidettävä yhtenäisenä. Siksi kaikki tällaiset muutokset Ukrainan tukemisessa ovat huolestuttavia, koska tällainen asenne voi laajentua moneen maahan. Poliitikkojen selkärangattomuus on myös huolenaiheena. Jostakin syystä esim. Macroniin on aika vaikea luottaa.