Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 025 070
  • 61 555

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Erityisesti tuossa Hesarin jutussa mainittu hallinnon päätös jäädä Kiovaan on varmasti ollut ratkaisevassa roolissa estämään taistelumoraalin murentumista samalla tavalla kuin Hostomelin onnistuneet taistelut.
Tätä olin tulossa kirjoittamaan juuri kanssa.


Hesarin juttu on erinomainen, mutta maalaa jossain kohdin hieman lavealla pensselillä:

HS kirjoitti:
Entä jos Venäjä oli vallannut Kiovan?

Venäjän voimaantunut miehitysarmeija saattaisi olla nyt Puolan, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Moldovan rajoilla.

Kiovan ja Hostomelin tilanne on ollut todella pienestä kiinni, mutta en silti usko, että missään skenaariossa Venäjän armeija olisi pystynyt menneen vuoden aikana ottamaan Ukrainaa haltuunsa ja/tai etenemään esimerkiksi Eu-valtioiden rajoille, ei vaikka Zelenskyi olisi paennut.

Jo helmikuussa 2022 oli yleinen konsensus, että Venäjän tuolloin kokoamat joukot eivät ole riittäviä Ukrainan valtaamiseen, ja huom, tällöin puhuttiin vielä oletuksena "maailman toiseksi parhaasta armeijasta" ja sen potentiaalista. Hostomelissa Ukraina löi ns. parasta pöytään, mutta possujuna pysähtyi Kiovan porteille myös merkittävästi osin juuri aluepuolustuksen ukkojen ansioista, joista osa oli saanut aseen käteen 24.2.2022. Kuten vaikkapa jutussa mainittu Dmytro, joka täräytti lyhyellä koulutuksella NLAW:lla ruskien tankin.

Zelenskyin lähtö ja Hostomelin menetys olisi saattanut johtaa Kiovan piiritykseen, vähintään kymmeniin tuhansiin lisäuhreihin ja siihen, että Ukrainen tilanne olisi helmikuussa 2023 todella paljon synkempi eli tässä mielessä hallinnon selkäranka on olut todella merkityksellinen tekijä.

Silti se ei poista sitä faktaa, että Venäjän armeija on paljastunut suurelta osin savijaloilla lyllertäväksi reliikiksi, jolla ei ole missään vaiheessa ollut realistisia mahdollisuuksia koko Ukrainan valtaukseen, saati nopeassa aikataulussa.

Edellä mainittu ei ole mitään pois Ukrainan sankareilta, tietenkään. Slava Ukraini! Herojam Slava!
 
Viimeksi muokattu:

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Sodan jälkeen maailma tulee olemaan parempi paikka.

1) Venäjä on paljastanut oikeat kasvonsa. Sen mahdollisuudet saada ruplaselkärankaisia lobbaajia ja kyky vaikuttaa Euroopan valtioihin ovat perustellisesti heikentyneet.

2) Ukraina liittyy geopoliittisesti länteen. Ukrainan EU jäsenyys tullaan ratifioimaan nopealla aikataululla ja NATO jäsenyys toivottavasti viiden vuoden sisään.

3) Putin jää maailmanhistoriaan eniten Venäjän valtaa vähentäneeksi henkilöksi ja samaan aikaan lisännyt NATO maiden määrää. Venäjä tulee saamaan rajoilleen kaksi uutta NATO-maata, Suomen sekä Ukrainan.

4) Sodan seurauksena Venäjän talous tulee ajautumaan kaaokseen. Sen vuosikymmeniä kestäneen maskirovkan avulla kerrytetyt valtion varat ovat huvenneet ja luottamus Venäjän markkinoihin kansainvälisten sijoittajien ja yritysten osalta on mennyttä.

5) Sodan seurauksena Venäjän kyky toteuttaa imperialistisia perversioitaan on ohi.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Sodan jälkeen maailma tulee olemaan parempi paikka.

1) Venäjä on paljastanut oikeat kasvonsa. Sen mahdollisuudet saada ruplaselkärankaisia lobbaajia ja kyky vaikuttaa Euroopan valtioihin ovat perustellisesti heikentyneet.

Jos sodan seurauksena jälleen Venäjän arkistot avautuvat niin sieltä tihkuu tieto kenelle länsipäättäjälle on ruplia valunut ja millä tavalla Venäjä on länsimaihin vaikuttanut. Voin aavistella, että näiden tietojen julkiseksi tulo pelottaa ympäri länsimaita näitä ihmisiä.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ukrainan sota tulee varmasti tarjoamaan elokuvateollisuudelle aiheita tulevaisuudessa, vähän kuin Vietnam aikoinaan. Toivottavasti sota ei veny niin pitkäksi...

Kiovan taistelu kokonaisuudessaan on varmasti elokuvansa ansainnut. Samoin Mariupolin piiritys ja siellä etenkin Azovstalin tehdasalueen puolustus.
Toivon vaan että kukaan näyttelijä ei joudu esintymään puttepossuna, sillä vaika tekisikin elämänsä rooli kokovartalomulkkuna, niin jotenkin tuntuisi siltä, että ei helvetti. Animoikoon sen paskasäkin sen sijaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Uusi TikTok-armeija kehitteillä. Voisin esittää villin arvauksen ettei mene kovinkaan kauan siihen, kun nämä yksityisarmeijat alkavat sotimaan keskenään. Hyvin epävakaalta tuo tilanne vaikuttaa itäräjan takana ja keskinäiset rähinät ovat vain ajan kysymys. Sitä voikin sitten vain seurailla sivusta paskavaltion luhistumista, kun kaiken muun lisäksi alkavat vielä tappelemaan toisiaan vastaan.

 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Tämän helvetin älykääpiön takia suomi ei ole natossa vielä kesälläkään.. Tulis joku js hirttäis orbanin munista sähkölankoihin. Nekin katoova luonnonvara ku kaikki siirretään maan alle.

Orbanille vois käydä se venäläinen vahinko ja putoaisi ikkunasta. Vois Puten kanssa käydä yhdessä ihastelemassa maisemia ja horjahtaisivat yhdessä.

Välillä sitä eksyy lukemaan sodasta uutisia ja aina tulee niin helvetin paha olo. Muuten siedän, mutta lapset on mulle heikko kohta. Kun lukee kuolleista lapsista, lapsista jotka joutuvat elämään kellareissa ilman perheitä tms.

Maailma on paska paikka.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Toivon vaan että kukaan näyttelijä ei joudu esintymään puttepossuna, sillä vaika tekisikin elämänsä rooli kokovartalomulkkuna, niin jotenkin tuntuisi siltä, että ei helvetti.
ENTÄ Jarkko Lahti itse, Putinia esittävä mies, miten suopeasti häneen suhtauduttaisiin rajan takana nyt?

”Venäjällä on voimassaoleva laki, jonka mukaan heidän hallitustaan halventavasta ja kritisoivasta toiminnasta – myös ulkomailla tapahtuvasta – on rikosoikeudellisessa vastuussa myös Venäjällä”, Lahti sanoo.

”Ei mulla olisi nyt mitään syytä lähteä Venäjälle.”

Aina kun nyky-Venäjä evää pääsyn mailleen, tietää tehneensä jotain oikein.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
5) Sodan seurauksena Venäjän kyky toteuttaa imperialistisia perversioitaan on ohi.

Vähän ehkä pessimistinen näkemys itseltä, mutta voiko tilanne kehittyä sillä tavalla huonosti, että Venäjän kyky toteuttaa vain omia imperialistisia perversioita olisi ohi? Meinaa jos siellä ei sitten Kremlinissä saada suursiivousta tehtyä ja päällikön paikalle saada täysin uutta linjaa ajava kaveri, niin voiko Kremlinin kääpiöt olla kohta Pekingin "satelliitteja"? Meinaa vaikka sitä olisi nyt vaikea kuvitella (nähtävissä olevaan tulevaisuuteen), niin varmaan ihan samalla tavalla ennen toistamaailman sotaa olisi naureskeltu ajatukselle, että sellaiset vuosisataiset suurvallat, kuin Iso-Britannia ja Ranska näyttäytyisi 50 vuoden päästä "satelliiteilta" jollekin merentakaiselle Washingtonille.

Meinaa Venäjän ihmisaallot ja asetuotanto, valjastettuna kiinalaisella rahalla Pekingin käyttöön voisi olla kyllä aika kylmäävä kombo. Eli vaikka sitä kovasti toivoo Venäjälle tappiota Ukrainassa, niin samalla pitäisi jotenkin (en tiedä onko se edes mahdollista) yrittää päästä tilanteeseen, jossa Putin ei istuisi Xi:n sylikoirana.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Jep, en olisi koskaan aiemmin uskonut tällaista sanovani, mutta juuri nyt näyttää kyllä siltä, että jotakuinkin ketään ei voisi haitata, jos vaikka jo huomenna tossa venäjän kohdalla olisi pelkästään10 kilometriä syvä monttu ja sen pohjalla kaikki venäläiset uimassa jossakin saatanallisessa laavassa.

Kyllä se niin syvässä tuntuu DNA ssa olevan noilla, että ovat jokin hemmetin "valittu kansa".
Tähän liittyen oli muuten todella mielenkiintoinen ohjelma Yle Puheella tänään Ukrainan historiasta ja aika paljon Venäjääkin sivuten. Nimi meni ohi, kun en ihan koko settiä ehtinyt kuuntelemaan, mutta pari pointtia jäi mieleen:

- Venäjällä on alettu järjestelmällisesti vääristelemään historiaa jo joskus 1400-luvulla, ja narratiivissa on aina ollut "jumalan valittu kansa", pyhä sota länttä vastaan ja kaiken venäläisen paremmuus. Esimerkiksi juuri Ukrainan eri alueet on omittu ryssiksi, vaikka sellaisia siellä ei ole oikeasti ikinä oltu.

- Toisin kuin länsimaisessa tolkun historiaassa, jossa tutkitaan ja tallennetaan ajassa ja paikassa tapahtuvia asioita, venäläisessä historiassa kansa (ihmiset) ovat se muuttumaton vakio. Eli kaikkea katsellaan ihmisten näkökulmasta, mikä tietenkin on taas täysin vääristynyttä historiaa, kun todellisuudessa ihmiset vaihtuvat ja liikkuvat vuosisatojen kuluessa, mutta historiassa venäläiset ovat venäläisi ja sitä parempaa kansaa. Aina.

Eli tästäkin näkee, kuinka järjestelmällistä valehtelu ja vääristely on ollut tuolla paskastanin suunnalla jo aikojen alusta, ja se tosiaan on pinttynyt ihan kansanpiirteeksi asti - koska niin on aina tehty. Yhtä hankalaa tuollaiseen on yrittää juurruttaa länsimaista demokratiaa tai ihmisoikeuskäsitteitä kuin johonkin ääri-islamistiseen heimoyhteisöön.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
@disco-stu Venäjähän katsoo olevansa "kolmas Rooma" (Rooman valtakunnan ja Bysantin valtakunnan perillinen), ortodoksisen uskonnon ja kaikkien slaavialaisten kansojen puolustaja.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Meinaa Venäjän ihmisaallot ja asetuotanto, valjastettuna kiinalaisella rahalla Pekingin käyttöön voisi olla kyllä aika kylmäävä kombo.
Kiinan intresseissä on ylläpitää vakaat suhteet Yhdysvaltoihin ja EU maihin, jotta Kiina voisi keskittyä talouteensa. Etenkin, kun sen taloutta on koetellut vastikään lopetetut koronarajoitukset sekä ulkomaisten sijoittajien varovaisuus liittyen kasvaneeseen huoleen valtion markkinasäätelyn lisääntymisestä Kiinassa.

Toisekseen Venäjän Ukrainassa suorittama farssi käy myös näytöstä Kiinan suuntaan ja siellä varmasti seurataan mielenkiinnolla sitä, kun sota aikanaan loppuu ja kuinka Venäjälle käy. Tässä Yhdysvallat, Eurooppa ja koko Venäjän toimet tuominnut kansainvälinen yhteisö ovat toivottavasti yhtä johdonmukaisia kuin Ukrainan avustamisessa sodan aikana. Eli, että Venäjä laitetaan maksamaan kalliisti ja riittävän pitkään rikoksistaan. Uskoisin Kiinalla olevan selkeästi järkevämpi strategia kuin soitelleen sotaan lähteneellä, imperialisminsa sokaisemalla Venäjällä. Se toisaalta haluaa pitää suhteet sillä tasolla, jolla se pystyy keskittymään talouskasvuunsa ja sitä kautta saavuttamaan geopoliittista valtaa ja toisaalta olla sanelemassa sellaista politiikkaa jolla se edistää omia intressejään ja tässä yhtälössä Kiinan liikkumavara Venäjän suhteen on jokseenkin pieni.

Ja voihan yhtä hyvin käydä niinkin, että Kiinaan syntyy aito edustuksellinen demokratia seuraavan 50 vuoden aikana.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämän päivän Helsingin sanomissa on huikea kolmen aukeaman juttu nimeltään Taistelu Kiovasta. Jutussa käydään läpi neljän ihmisen kautta sodan ensimmäiset päivät Kiovassa. Kansanedustaja Kira, baarimikko Dmytro, kriisinhallintajohtaja Antti ja majuri Jouni. Koskettava juttu kertakaikkiaan. Se auttoi myös ymmärtämään sen, kuinka hiuskarvan varassa kaikki oli Kiovan menettämisen suhteen. Se auttoi myös ymmärtämään yksittäisten tavallisten ukrainalaisten merkityksen sodan alussa. Kiitollisuuteni Ukrainan kansaa kohtaan kasvoi.

Tiivistän lyhyesti kansanedustaja Kiran sodan aamunkoiton: Kansanedustaja Kira Rudik soitettiin viideltä aamuyöstä parlamenttitalolle. Seitsemältä äänestivät sotatilan, lauloivat Ukrainan kansallislaulun käsikädessä ja siitä suoraan poliistalolle hakemaan rynkky. Pienet aseistetut venäläiset soluttautajaryhmät olivat jo Kiovan kaduilla.

Vähän meinasin myös alkaa haukkomaan henkeäni tuota artikkelia lukiessa.

Se oli tosiaan hiuskarvan varassa, ettäkö Venäjän joukot olisivat nyt manner-Euroopassa - Puolan, Unkarin, Romanian ja Moldovan rajoilla.

Jos Venäjä olisi onnistunut, länsi ei olisi tajunnut Venäjän sotilaallista heikkoutta. Päinvastoin, Venäjä olisi voitollaan luultavasti selvästi vahvistanut vaikutusvaltaansa länteen, koska sitä olisi pidetty voimannäyttönä. Suomen osalta tämä olisi tarkoittanut ihan helvetin suuria asioita: todennäköisesti Nato-prosessi olisi jäätynyt ennen kuin ehti alkaakaan Nato-maiden pelätessä eskalaatiota ja hyvin mahdollisesti se olisi siten tarkoittanut uuden suomettumisen aaltoa ja Venäjän kasvavaa otetta Suomen politiikasta. Ja pahemmassa tapauksessa valmistautuisimme nyt vaaleihin jonkinlaisessa sotilaallisessa valmiustilassa.

Tavalliset maataan ja kaupunkiaan puolustavat kiovalaiset pelastivat maansa ja kaupunkinsa lisäksi myös meidät Hostomelissa, koska eivät alistuneet pelolle. Toki sotilaatkin, mutta myös baarimikko Dmytro ja lukuisat hänen kaltaisensa, joilla ei ollut sotilaskoulutusta ja jotka eivät ikinä olleet kuvitelleetkaan joutuvansa ampumaan kohti toista ihmistä.

Tuurikin oli mukana, kun venäläissotilaat olivat vaihtaneet dieselin viinaan Valko-Venäjällä ja näin nk. possujuna pysähtyi Kiovan liepeille pelkästään siksi, että polttoaine loppui. Possujuna on kuitenkin aivan väärän sana: se oli ehkä vakavin uhka Euroopalle vuosikymmeniin ja oikeammin kolonna helvetistä, kuten sitä Hesarin jutussa kutsuttiin.

Jos ette pääse artikkeliin käsiksi, menkää kirjastoon ja lukekaa se.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Päinvastoin, Venäjä olisi voitollaan luultavasti selvästi vahvistanut vaikutusvaltaan länteen, koska sitä olisi pidetty voimannäyttönä.
Se olisi _ollut_ voimannäyttö. Ja juuri niin kuin sanot, täällä Suomessa oltaisiin tosi peloissaan, varsinkin sen takia, että n-sanaa(*) ei poliittisessa johdossa tohdittaisi edes ajatella, saati ääneen sanoa. Kyhjötettäisiin yksin ärisevän karhun kyljessä. Olen tekstistäsi ihan samaa mieltä. Olemme Ukrainalle paljosta velkaa.

(*) Nato, jos se jollekin jäi epäselväksi.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Toi tummennettu kohta olisi varmaankin se olennaisin tällä hetkellä.

IL:

Yhdysvallat suunnittelee asettavansa uusia pakotteita Venäjää kohtaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg sunnuntaina.

Uusien pakotteiden on määrä kohdistua Venäjän puolustus- ja energiasektoreihin, rahoituslaitoksiin ja useisiin henkilöihin, kertoo Bloomberg. Lehden mukaan Yhdysvaltojen odotetaan myös kiinnittävän huomionsa pakotteiden kiertämisen estämiseen nyt asetettavien uusien pakotteiden avulla.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut Bloombergille.
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
Aika hedelmälliseen maaperään tuo paskapuhe täällä mystisessä lännessäkin upposi, kun katsoo kuinka paljon sitä länsimaalaisetkin toistavat.
Näin on. Onneksi täällä Jatkoajan asiantuntijapiireissä nämä puheet tyrmätään varmuuden vuoksi jo etukäteen, ennen kuin kukaan on ehtinyt levittää väärää tietoa. :)
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Kiinan intresseissä on ylläpitää vakaat suhteet Yhdysvaltoihin ja EU maihin, jotta Kiina voisi keskittyä talouteensa. Etenkin, kun sen taloutta on koetellut vastikään lopetetut koronarajoitukset sekä ulkomaisten sijoittajien varovaisuus liittyen kasvaneeseen huoleen valtion markkinasäätelyn lisääntymisestä Kiinassa.

Toisekseen Venäjän Ukrainassa suorittama farssi käy myös näytöstä Kiinan suuntaan ja siellä varmasti seurataan mielenkiinnolla sitä, kun sota aikanaan loppuu ja kuinka Venäjälle käy. Tässä Yhdysvallat, Eurooppa ja koko Venäjän toimet tuominnut kansainvälinen yhteisö ovat toivottavasti yhtä johdonmukaisia kuin Ukrainan avustamisessa sodan aikana. Eli, että Venäjä laitetaan maksamaan kalliisti ja riittävän pitkään rikoksistaan. Uskoisin Kiinalla olevan selkeästi järkevämpi strategia kuin soitelleen sotaan lähteneellä, imperialisminsa sokaisemalla Venäjällä. Se toisaalta haluaa pitää suhteet sillä tasolla, jolla se pystyy keskittymään talouskasvuunsa ja sitä kautta saavuttamaan geopoliittista valtaa ja toisaalta olla sanelemassa sellaista politiikkaa jolla se edistää omia intressejään ja tässä yhtälössä Kiinan liikkumavara Venäjän suhteen on jokseenkin pieni.

Ja voihan yhtä hyvin käydä niinkin, että Kiinaan syntyy aito edustuksellinen demokratia seuraavan 50 vuoden aikana.
Kiina on jo nyt taloussodassa yhdysvaltojen ja länsiliittouman kanssa vaikka esim. Saksa venkoilee edelleen ja ei edelleenkään ole kieltänyt esim. Huawein ja ZTEn verkkolaitteita.

Mielenkiintoinen pointti maailmantaloudesta. Suurissa yrityksissä näyttää olevan vallalla vahva usko siihen, että Kiina joko aloittamalla sodan Taiwanin kanssa tai muuten tulee täysin blokatuksi toimittajamaana maailmanmarkkinoilla. Kaikki länsimaiset suuryritykset, joilla on paljon tuotantoa ja komponenttitoimittajia Kiinassa ovat siirtäneet vuoden ajan tuotantoaan Kiinan ulkopuolelle, mm. Vietnamiin, Intiaan ja Mexicoon. Osa on jopa palannut tai palaamassa USAhan ja Eurooppaan. Tämä tosin on vaativampi taski kuin voisi luulla, sillä moni esim. Eurooppalainen toimittaja on viimeisen 20 vuoden aikana joko ajanut kaiken tuotannon alas Euroopassa Kiinailmiön myötä, tai mennyt konkurssiin siitä johtuen. Lisäksi Euroopassa on pätevän työvoiman pula. Nyt myös komponenttipuolella yrityksillä vaatimuksena on joko rinnakkaistuotannon oleminen Kiinan ulkopuolella, tai tuotannon olevan jopa Euroopassa tai USAssa. Yritykset ovat valmiita jopa kymmenien prosenttien hintojen nousuun ja tukemaan toimittajien teollisuusinvestointeja, jotta tuotanto saataisiin turvallisempaan ympäristöön. Tällä tulee varmasti olemaan vaikutuksia Kiinan talouteen jollain aikajänteellä. Miten Kiina siihen reagoi voi tarkoittaa jopa agressioita. Nyt on aika valmistautua suureen sotaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Pohjanpojat Kiina ja Venäjä näyttävät solmivan kohtalonsa yhteen, jos kehitys jatkuu nykyisen suuntaisena.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HPK
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Nähtävästi, idiootit kokeilevat onneaan, IS:

Ilmahälytys annettu Kiovaan ja suureen osaan Ukrainaa
Paikallisviranomaisten mukaan suureen osaan Ukrainaa, mukaan lukien maan pääkaupunkiin Kiovaan, on annettu ilmahälytys, Reuters uutisoi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hienoa, että myös Biden vierailee Kiovassa. Juhlistan sitä oivalla artikkelilla, miten Venäjä ei näe sodan kokonaisuutta eikä kykene strategiseen johtamiseen. Venäjä on kuuro ja sokea:


En huomannut artikkelin olleen äkkimulgasulla vielä esillä ja jos oli, pahoitteluni.
 
Suosikkijoukkue
HPK
Nähtävästi, idiootit kokeilevat onneaan, IS:

Ilmahälytys annettu Kiovaan ja suureen osaan Ukrainaa
Paikallisviranomaisten mukaan suureen osaan Ukrainaa, mukaan lukien maan pääkaupunkiin Kiovaan, on annettu ilmahälytys, Reuters uutisoi.

Hälytys annettiin, koska venäläinen kone nousi ilmaan Valko-Venäjällä. Ohjuksia ei ole tiettävästi matkalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös