Mainos

Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 200 558
  • 65 776

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Mikä on todellinen syy siihen, ettei länsi voi varustaa Ukrainaa niin vahvaksi, että se saisi ajettua Venäjän pois mailtaan? Onko kysymys tahdosta vai käytännön mahdottomuudesta? Eikö aseita vain ole? ... Omaan maalaisjärkeeni ei sovi nykytodellisuus, jossa Ukrainaa autetaan sen verran, että sota pitkittyy, mutta ei niin paljoa, että Venäjä ottaisi takkiinsa.

Eri tutkijat ja asiantuntijat antavat hieman erilaisia vastauksia. Yhteistä kuitenkin enemmistölle heistä on se, että syynä tai muodollisena syynä on sodan eskaloitumisen pelko. Moni tutkija on sitä mieltä, että perusteet tälle pelolle eivät kestä. Venäjä ei ole käyttämässä ydinasetta, koska se on Venäjälle valtava riski eikä edesauta Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Lännen olisi heidän mielestään katsottava Venäjän bluffi.

Osa tutkijoita ja sotilaallisista asiantuntijoista näkee, että Ukrainaa tuetaan sen verran, että Ukraina pysyy pelissä mukana, mutta ei niin paljon, että Ukraina kykenisi karkottamaan Venäjän Ukrainasta 2013 rajojen taakse. Miksi näin toimitaan? Vastaus riippuu asiantuntijasta tai tutkijasta. Yksi versio on sellainen, että Saksa ja Ranska eivät halua lyödä Venäjää, vaan odottavat sodan näännyttävän molemmat armeijat ja sen jälkeen sovitaan rauhasta.
Nämä ovat hyviä näkökulmia, mutta nostan esille myös sen, josta ollaan tässä ketjussa puhuttu useampaan otteeseen keväästä saakka: kulissien takana länsimaat eivät välttämättä luota Ukrainan armeijaan niin paljon kuin mediassa annetaan ymmärtää. Ukrainan armeija ei ole länsiarmeija. Ukraina ei ole sillä tavalla läntinen maa, että siellä demokratia olisi kukoistanut ja maa olisi vapaa korruptiosta ylintä johtoa myöten.

Minä ajattelen tätä asiaa siitä näkökulmasta, että jo ihan alkukeväästä saakka länsimaiset sotilasorganisaatiot ovat tehneet yhteistyötä Ukrainan armeijan kanssa esimerkiksi tiedustelun ja operaatiosuunnittelun kanssa. Kulisseissa siitä suorituskyvystä tiedetään enemmän kuin me median varassa olevat tiedämme - meillä saattaa hyvin olla aivan liian optimistinen käsitys siitä, kuinka osaava ja innovatiivinen Ukrainan armeija on siellä ruohonjuuritasolla. Uskon, että kunhan sota on aikanaan ohi, niin nämä meiltä pimennossa pysyvät asiat tulevat kanssa päivänvaloon. Luulen, että Ukrainassa on ongelmia armeijan keskijohdon ja alimman johdon kanssa, ja että sen kanssa tehdään töitä joka ikinen päivä.

Toki tuo toinen näkökulma on se, että länsimaat eivät ehdoin tahdoin ainakaan poliittisen johdon, ainakaan julkilausumien muodossa halua eskaloida sotaa. Mutta sekin on totta, että Venäjän mahdollisuudet sodan eskalointiin ovat rajalliset.
 

Hukkakaato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна / Jokerit 1992-2013 / Jokerit 2023-
New York Times on tutkinut Buchan verilöylyä käymällä paikan päällä, haastattelemalla, tutkimalla paikallisten videoimaa materiaalia, valvontakameramateriaalia ja torakoiden jälkeensä jättämiä papereita yms.

Piirtää aika selkeän kuvan mitä siellä on tapahtunut, ja kenen toimesta.

Artikkeli (en tiedä onko maksumuurin takana, Twitteristä klikatessa ainakin aukesi)
YouTubessa oleva 30 min dokumentti (Omalla vastuulla, ruumiita kyllä näkyy, vaikkakaan ei missään pahimmissa gore-kuvissa. Muutamassa raaemmassa kohdassa tulee varoitus).

Järkyttävää settiä kyllä, vaikka tämä totuus olikin sinänsä tiedossa jo aikaisemminkin.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Tällä viikolla on uutisoitu (esim. tänään tässä), että sekä Nokia että Ericsson ovat vetäytymässä IT-infran toimittamisesta Venäjälle. Eiköhän Huawei seuraa perässä. Tämän kaltaiset asiat alkavat näkymään venäläisten arjessa, ja eikä sisäinen paine siellä ole ainakaan lieventymässä.
Yksikään hissivalmistaja ei toimita laitteita tai varaosia Venäjälle.

Se on mammoilla hyvä kiivetä 28 kerroksisen neuvostobunkkerin penthouseen sianpään kera.

Tassua toisen eteen.

Nyt Euroopan pitäisi herätä lopullisesti. Mitä nopeammin sota loppuu, sitä nopeammin alkaa talouskasvu.
 

Fordél

Jäsen
Mutta joo, minustakin sosiaalisen median perusteella Venäjän liikekannallepano on ollut tragikoominen epäonnistuminen. Voi kuitenkin olla, ettei Twitteristä löydy koko totuus.
Twitteristä ja muualta somesta löytynee lopulta aika vähän totuutta. Some on täynnä eri osapuolten propandaa, valeuutisia, asiantuntijoiden hataraan tietopohjaan pohjautivia vähintään osin virheellisiä näkemyksiä, tavisten tahattomia ja tahallisia virheellisiä näkemyksiä jne.

Länsimaisesta näkökulmasta Venäjän vastoinkäymisiä liioitellaan, onnistumisia painetaan alas ja mahdollisuuksia vähätellään. Ukrainan vastoinkäymisistä vaietaan, onnistumisia ylikorostetaan ja mahdollisuuksia liiotellaan. Asioiden ääripäät saavat hyvin korostuneen merkityksen.

Kuten Ilmari Käihkö on hyvin todennut, sodan ensimmäinen uhri on totuus, toinen uhri on monitulkintaisuus.

Kaiken tämän lopputuloksena meille syntyy osin vääristynyt kuva nykytilanteesta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Korona synnytti Suomeen ties kuinka monta miljoonaa uutta virologia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan vastaavan määrän sotatieteiden dosentteja. Kun asiantuntijoillakin on vaikeuksia tulkita tapahtumia, tehdä kestäviä ennustuksia ja sota yllättää heidätkin koko ajan niin kuinka vaikeaa se kaikki onkaan meille taviksille.

Mikä on koko homman pointti? Eihän me oikeasti tiedetä, miten vaikka Venäjän liikekannallepano on toteutunut ja mitkä sen vaikutukset tulevat lopulta olemaan. Kun me katsomme asiaa toiveikkaiden länsimaisten silmien kautta kera meille tarjotun vähintään osin vääristyneen tiedon, voimme nähdä liikekannallepanon tragikoomisena epäonnistumisena. Se on todennäköisesti vain osa totuutta, sitä ääripäätä.

Yksi totuus on myös se, että liikekannallepano on kuitenkin tuonut Venäjälle merkittävän määrän uusia miehiä (vaikka sitten osin heikosti varusteltuja, huonosti motivoituneita jne.) rintamalle. Meidän on ihan mahdotonta sanoa, mikä liikekannallepanon vaikutus tulee lopulta olemaan. Me 'kaikki' toki toivomme, että vaikutus on lopulta pienehkö ja se on vain tekohengitystä Venäjän matkalla kohti tappiota.
 
Viimeksi muokattu:

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tuokin ehkä vähän riippuu, mistä kulmasta tuota mobilisoinnin onnistumista arvioi. Minä en usko, että tuolla mobilisaatiolla on siinä mielessä käänteentekevää vaikutusta, että se kääntäisi tämän sodan Venäjän voitoksi. Se vaatisi paremmin koulutettuja miehiä, paremmin varusteltuja miehiä ja paremmin johdettuja joukkoja. Nämä nyt mobilisoidut joukot eivät hyvin todennäköisesti kykene sellaiseen toimintaan, että Venäjä pystyisi kääntämään tilanteen edukseen ja suorittamaan suuria hyökkäysoperaatioita joilla päästäisiin esim. valtaamaan takaisin noita takaisin Ukrainalle menetettyjä alueita tai valtaamaan jotain uusia alueita. Pitkässä juoksussa jopa nykyisin hallussa olevien alueiden pitäminenkin voi olla haasteellista, riippuen siitä millä tasolla Ukrainan tappiot ja kyky paikata niitä ovat.

Mutta jos arvioidaan mobilisointia siitä kulmasta, että se mahdollisti Venäjän kyvyn jatkaa sotimista ja sitä kautta Ukrainan joukkojen kuluttamista, niin siinä mielessä tuo saattoikin olla jokseenkin onnistunut operaatio. Venäläiset ovat käyttäneet noita mobikkeja lähes itsemurhaoperaatioissa, eli mobikkeja laitetaan pieninä ryhminä liikkeelle kohti Ukrainan asemia, ja kun ukrainalaiset avaavat näitä kohtaan tulen niin sitten laitetaan isoa rautaa taivaalle kohti Ukrainan asemia. Eli käytännössä Venäjä uhraa näitä heikosti koulutettuja ja varustettuja lihapäitä, että saavat tuhottua Ukrainalta paremmin koulutettuja ja varustettuja joukkoja. Ei tämä mikään voittava taktiikka todennäköisesti ole, mutta tuollaisella saadaan kulutettua Ukrainaa ja sitä kautta ehkä jonkinlainen mahdollisuus parempiin neuvotteluasemiin.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Oma veikkaukseni on, että tulipaloa alettiin epäillä kun aluksen normaali savuntuotanto väheni äkillisesti.
Tämä Kuznetsovihan se oli mikä savutti niin, että jo horisontin takaa huomasi että tulolla ollaan, hitaammalla tahdilla toki kun hinaajat toi sitä. Jos tuo joskus 2024 saadaan "tulille", ei ehdi vuonosta pois kun onkin miehistön suureksi yllätykseksi muunnettu sukellusveneeksi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuokin ehkä vähän riippuu, mistä kulmasta tuota mobilisoinnin onnistumista arvioi. Minä en usko, että tuolla mobilisaatiolla on siinä mielessä käänteentekevää vaikutusta, että se kääntäisi tämän sodan Venäjän voitoksi. Se vaatisi paremmin koulutettuja miehiä, paremmin varusteltuja miehiä ja paremmin johdettuja joukkoja. Nämä nyt mobilisoidut joukot eivät hyvin todennäköisesti kykene sellaiseen toimintaan, että Venäjä pystyisi kääntämään tilanteen edukseen ja suorittamaan suuria hyökkäysoperaatioita joilla päästäisiin esim. valtaamaan takaisin noita takaisin Ukrainalle menetettyjä alueita tai valtaamaan jotain uusia alueita. Pitkässä juoksussa jopa nykyisin hallussa olevien alueiden pitäminenkin voi olla haasteellista, riippuen siitä millä tasolla Ukrainan tappiot ja kyky paikata niitä ovat.

Mutta jos arvioidaan mobilisointia siitä kulmasta, että se mahdollisti Venäjän kyvyn jatkaa sotimista ja sitä kautta Ukrainan joukkojen kuluttamista, niin siinä mielessä tuo saattoikin olla jokseenkin onnistunut operaatio. Venäläiset ovat käyttäneet noita mobikkeja lähes itsemurhaoperaatioissa, eli mobikkeja laitetaan pieninä ryhminä liikkeelle kohti Ukrainan asemia, ja kun ukrainalaiset avaavat näitä kohtaan tulen niin sitten laitetaan isoa rautaa taivaalle kohti Ukrainan asemia. Eli käytännössä Venäjä uhraa näitä heikosti koulutettuja ja varustettuja lihapäitä, että saavat tuhottua Ukrainalta paremmin koulutettuja ja varustettuja joukkoja. Ei tämä mikään voittava taktiikka todennäköisesti ole, mutta tuollaisella saadaan kulutettua Ukrainaa ja sitä kautta ehkä jonkinlainen mahdollisuus parempiin neuvotteluasemiin.
Tuo taktiikka ei vaikuta semmoiselta etteikö siihen olisi keksittävissä tehokasta vastakeinoa. Ukrainalla on esimerkiksi automatisoitua kalustoa mitä voi käyttää näiden itsemurhatehtävällä olevien "mobikki-hälyttimien" laukaisemiseen, mikä puolestaan pistää paskamaan ampumaan tykistökeskityksen, mikä voidaan ukrainalaisten tykistötutkien puolelta määrittää lähtöpisteeseen ja paluupostissa voi sitten pistää matkalle huomattavasti tarkemman tervehdyksen. Noissa päivittäisissä paskamaan tappiolukemissa näyttäisi olevan nykyisessä tilanteessa nimenomaan tykkejä tuhotuissa, mikä kertoisi että siellä on jotain tuollaista käynnissä. En usko terroristiraiskareilla olevan vastaavaa kyvykkyyttä Ukrainan tykistöä kohtaan, etenkään lännestä lähtöisin olevaa.

Aamu-tv:ssä oli uutisvirrassa tieto että wagnereihin on haettu vankiloista 40000 "vapaaehtoista". Tuollainen rekryäminen varmaan jopa parantaa paskamaan taloutta kun vankiloiden tyhjettyä voidaan heittää tuleen myös vartijat, mitä myötä tippuu vankeinhoitojärjestelmän kustannukset nolliin. Mestaristrategi on voittanut jälleen.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@Fordél saadaan varmaan pian tietää missä se totuus on ollut mobilisaation osalta. Mikäli vuoden alussa, kuten on ennustettu, Venäjällä järjestetään uusi mobilisaatiokierros, voidaan todeta että ei tuo alkuperäinen ole onnistunut.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
HS:n liveseurannasta:



Eli totuuden kielelle käännettynä, ei ole aikomustakaan lopettaa, ja tämmöisillä lausunnoilla tahdotaan kääntää syyttävä sormi ukrainalaisiin ja ennen kaikkea Natoon, että he muka olisivat se osapuoli, jotka sotaa lietsovat.
Putin viljelee sanaa konflikti, joka voidaan esimerkiksi määritellä näin: "Yleisesti konfliktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa kahden tai useamman osapuolen tarpeet, intressit, ajatukset, käsitykset, asenteet, tunteet ja/tai tavoitteet ovat vastakkaiset, ja se aiheuttaa jännitettä osapuolten välillä. "

Putin vihjaa siis siihen, että on olemassa kaksi osapuolta, joiden välille on syntynyt konflikti. Konfikti taas on termi, jolla voidaan viitata hyvin monenlaisiin ja monen tason ristiriitatilanteisiin. Terminä kyseessä on vähättelevä ilmaus, koska Ukrainan sota menee kirkkaasti termin käytön rajoille ja ylikin. Putin haluaa antaa ymmärtää, että kyseessä olisi kahden osapuolen välinen kiista, joka nyt sitten sattui kärjistymään aseelliseksi yhteenotoksi eli konfliktiksi.

Putin jättää hienotunteisesti mainitsematta, että mitään isompaa konfliktia ei olisi olemassakaan, ellei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan ja käynnistänyt mittavan Ukrainan kansan tuhoamisoperaation. Konfliktin kärjistyminen oli päätös ja se olisi myös voitu jättää tekemättä. Putin mainitsee myös, että konflikti on ratkaistavissa ikään kuin kyseessä olisi jokin tavanomainen ristiriita, joka molempien puolien sitä haluamatta kuitenkin eskaloitui aseelliseksi yhteenotoksi.

Konfliktin osapuoletkin ovat tässä määritelmäkysymys. Putin haluaa laajentaa tämän konfliktin Venäjän ja lännen väliseksi asiaksi, joka sitten ratkaistaisiin näiden osapuolien välillä. Lännessä on tahoja, jotka heiluttavat innokkaasti häntäänsä Putinille, mainittakoon geenilaboratorioiden jätteenä syntynyt Macron, joka varmasti on jo pitkään miettinyt rooliaan konfliktin ratkaisijana. Ukraina on tässä se, jolta ei kysytä muuta kuin nimiä paperiin, jotta laillistettu ryöstö voisi toteutua.

Putin unohtaa myös sen, että rauhan sopiminen tilanteessa, joka ei ole kuitenkaan venäläisittäin sota, on erittäin yksinkertaista. Venäjä voisi saada rauhan, jos se vetäytyisi Ukrainasta kokonaan ja jos se maksaisi sotakorvaukset. Mutta tilanne, jossa molempien osapuolten vaatimukset otetaan huomioon, on juuri se, jota Putin tässä tarjoaa ratkaisuksi: kompromissia. Tällainen kompromissi takaisi Venäjälle joitakin maa-alueita, tietenkin Krim kuuluisi sille ja pitäisi liittää pysyvästi Venäjään.

Brutaalin hyökkäyksen nimittäminen konfliktiksi on samaa kuin raiskauksen määrittäminen seksuaaliseksi häirinnäksi. Venäjän tarkoituksena oli toisen osapuolen tuhoaminen ja laaja kansanmurha tarpeen mukaan. Nyt kun Putinin aikeet eivät ole toteutuneet, hän haluaa käyttää neutraalia objektiivista kieltä ja viestiä täten myös ulospäin siitä, että tämä sota on todellakin vain kahden osapuolen välinen aseellinen yhteenotto, josta voidaan päästä helposti neuvottelupöytään. Putin on se järkevä yksilö, joka nousee historiassa korkeaan arvoon konfliktin ratkaisijana.

Konflikti sanana on yllättävän tehokas limaisille länsipoliitikoille, ilmaus on sopiva keskusteluyhteyden luomiseen. Eihän nyt kukaan halua pitkittää konfliktia, jos toinen osapuoli on halukas sopimaan ja lopettamaan turhan riitelyn ja nahistelun. Ihmetyttää, miksi Saksa ei ole lähettänyt Pumia Ukrainaan, niiden ilmestyminen kentälle olisi tuonut konfliktin ratkaisun. Venäläiset olisivat kuolleet nauruun ja Saksa olisi saanut rauhanratkaisijan maineen. Toisin sanoen, Euroopan maiden aseapu kylläkin auttaa Ukrainaa, muttei tarpeeksi. Se niin sanoakseni pitkittää konfliktia. USA onneksi on hieman toisilla linjoilla, vaikkei sekään tee ihan kaikkea mahdollista.

Venäjällä varmaan harrastetaan myös absurdia logiikkaa konfliktin suhteen. Ansaintalogiikka näyttäisi edellyttävän, että Venäjä ansaitsee jotakin tästä sodasta, koska se on uhrannut tähän niin paljon aineellista ja henkistä pääomaa. Lisäksi muutama sotilaskin on kuollut. Tietenkin ainoa tapa ratkaista tämä konflikti oikeudenmukaisesti on pitää veistä Putinin kurkulla ja sanella ehdot, millä roskaväki lähtee Siperiaan Ukrainasta.

Kotimaan tiedotus on kokonaan oma lukunsa, herkkusienistrategia on ainoa käytössä oleva viestintästrategia. Näitä kun kasvatetaan pimeässä ja heitetään lantaa päälle. Näille puhe konfliktista on taas turhan myönteistä kieltä Ukrainasta, koska ovat oppineet, että operaation aloittaminen oli lännen syytä. Venäjä vain teki kaikkensa puolustaakseen itseään. Nyt Putin nöyrästi tarjoaa pahantahtoisille voimille mahdollisuutta ratkaista konflikti asiallisesti, vaikka Venäjä onkin kärsinyt suuria menetyksiä. Suuri Isänmaallinen sota, 2.0. Varmaan joku tuleva Venäjän johtaja kunnioittaa tämänkin sodan sankarivainajia tulevaisuudessa.

Sivujuonteena, sankarivainajien kunnioittaminen jälkikäteen on ainoa venäläinen tapa ylipäätään ihmisten kunnioittamiseen. Ihmisen on syytä antaa henkensä kulloisenkin valtaklikin edestä, jotta hän sitten pääsisi 50 vuoden päästä juhlapuheisiin, ehkäpä kuvana suureen juhlaan punaisella torilla.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tämähän se olisi juurikin se oikea suunta.

Yhdysvaltain senaatti antoi yksimielisen tukensa suunnitelmalle luovuttaa Yhdysvaltoihin jäädytettyjä venäläisvaroja Ukrainalle. Asiasta uutisoi muiden muassa Washington Post.

Senaattori Lindsey Grahamin mukaan kyse on ”oligarkkien tai muiden pakotteiden alaisten tahojen” varoista.

"Se tulee olemaan taivaanlahja pitkään kärsineelle Ukrainan kansalle. Se tulee olemaan helpotus amerikkalaiselle veronmaksajalle. Se tulee olemaan huono päivä oligarkeille", Graham sanaili.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Twitteristä ja muualta somesta löytynee lopulta aika vähän totuutta. Some on täynnä eri osapuolten propandaa, valeuutisia, asiantuntijoiden hataraan tietopohjaan pohjautivia vähintään osin virheellisiä näkemyksiä, tavisten tahattomia ja tahallisia virheellisiä näkemyksiä jne.

Länsimaisesta näkökulmasta Venäjän vastoinkäymisiä liioitellaan, onnistumisia painetaan alas ja mahdollisuuksia vähätellään. Ukrainan vastoinkäymisistä vaietaan, onnistumisia ylikorostetaan ja mahdollisuuksia liiotellaan. Asioiden ääripäät saavat hyvin korostuneen merkityksen.

Kuten Ilmari Käihkö on hyvin todennut, sodan ensimmäinen uhri on totuus, toinen uhri on monitulkintaisuus.

Kaiken tämän lopputuloksena meille syntyy osin vääristynyt kuva nykytilanteesta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.
Vähän off topic, mutta (mielestäni) tärkeä asia "totuuteen" ja "faktoihin" liittyen. Englannin kielessä sanat truth ja fact eivät tarkoita samaan asiaa, (vaikka edes kaikki englantia äidinkielenään puhuvat eivät eroa ymmärrä). Suomen kielessä oikeastaan kukaan ei tee eroa näiden välillä. Fact on ajasta ja paikasta riippumaton tosiasia. Esim. "aurinko nousee idästä". Tämä pätee tänään ja ensi vuonna, sekä riippumatta siitä, onko sanoja Bostonissa vai Helsingissä. Truth taas voi muuttua ajan ja paikan mukaan. Esim. "olen Helsingissä". Joo, siis nyt olen, mutta ensi viikolla en ehkä ole.

Totuus on hyvin usein myös subjektiivinen näkemys, ainakin silloin, kun asiaan liitetään vähänkään arvoihin tai näkemyksiin liittyviä määreitä: "paljon, ensin, ensimmäinen..." ja siten totuus voi muuttua sanojan tai ajan kulumisen myötä. Suomessa "totuus" -sana ymmärretään usein samaan tapaan kuin fakta, siis jonkin sortin lopullisena totuutena, "asiana, joka oikeasti tapahtui".

Faktaa asioiden tapahtumista ei ole eikä tule. On erilaisia totuuksia. Avoimen yhteiskunnan, sananvapauden (sisältää myös eri viestien vapaan vastaanottamisen mahdollisuuden, ei vain oikeutta sanoa vapaasti) johdosta meillä on tietysti osin vääristynyt kuva, koska eri lähteistä olevien totuuksien todenperäisyyttä / oikea-asteisuutta on vaikea todentaa. Lisäksi tietysti asiaan vaikuttaa esim. tasapuolisuusharha, jonka vuoksi yleisestä konsensuksesta poikkeavat näkemykset saavat enemmän huomiota kuin niiden pitäisi. Trollit ja disinformaation levittäjät tietävät tämän valitettavan hyvin. Toisaalta: meillä ei kuitenkaan ole niin vääristynyt kuva kuin suljetuissa yhteiskunnissa, joissa valtio voi tuutata kansan tietoisuuteen lähes mitä tahansa "totuutena".

Mikä on koko homman pointti? Eihän me oikeasti tiedetä, miten vaikka Venäjän liikekannallepano on toteutunut ja mitkä sen vaikutukset tulevat lopulta olemaan. Kun me katsomme asiaa toiveikkaiden länsimaisten silmien kautta kera meille tarjotun vähintään osin vääristyneen tiedon, näemme liikekannallepanon tragikoomisena epäonnistumisena. Se on todennäköisesti vain osa totuutta, sitä ääripäätä.
No joo, ei tiedetä ei. Mutta toisaalta taas: läntinen tiedustelu ja läntisen median tietolähteet ovat olleet varsin hyvin perillä siitä, mitä Venäjällä on meneillään. Epäilemättä tiedustelupalvelut ja media suodattavat saamaansa informaatiota omien agendojensa mukaan. Lähteitä on toki laajalla spektrillä, ja niiden suhteen tulee olla varovainen. Esimerkiksi Hodorkovski näyttää saavan tietoja hyvin läheltä Kremlin sisäpiiriä (tai sisäpiiristä), [ja toimii infon välittämisessä suodattimena omien tarkoitusperiensä mukaisesti, joko tietoisesti tai tiedostamattaan (!), tämä jälkimmäinen seikka on myös hyvä huomioida, ihmiset kun arvottavat saamiaan tietoja myös alitajuisesti]. Kaiken kaikkiaan "suhteellisen luotettaviksi osoittautuneet lähteet" kuitenkin puhuvat liikekannallepanosta varsin yhtenäisesti, joten nämä "tiedot" muodostavat hyvän lähtöruudun oman käsityksen muodostamiselle. Tämä lähtöruutu ei ole "ääripäätä", ellei "totuutta" tässä asiassa myöhemmällä infolla kumota. Mutta silloin ollaankin "totuuden" merkityksen ytimessä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tuo lienee kokonaan venäläisille itselleen osoitettu viesti. Eihän tuollaista muualla usko kukaan. No, ehkä jossain Pohjois-Koreassa, muttei muualla.
YLE:n uutisissa näytetyssä puheen osassa Putin käytti useita kertoja sanaa "voiná" eli yksiselitteisesti "sota".
Jos sama puhe näytettiin Venäjän TV:ssä, niin oliko tämä virallinen suostumus sille, että kansalaiset saavat puhua sodasta?
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti

Fordél

Jäsen
No joo, ei tiedetä ei. Mutta toisaalta taas: läntinen tiedustelu ja läntisen median tietolähteet ovat olleet varsin hyvin perillä siitä, mitä Venäjällä on meneillään. Epäilemättä tiedustelupalvelut ja media suodattavat saamaansa informaatiota omien agendojensa mukaan. Lähteitä on toki laajalla spektrillä, ja niiden suhteen tulee olla varovainen. Esimerkiksi Hodorkovski näyttää saavan tietoja hyvin läheltä Kremlin sisäpiiriä (tai sisäpiiristä), [ja toimii infon välittämisessä suodattimena omien tarkoitusperiensä mukaisesti, joko tietoisesti tai tiedostamattaan (!), tämä jälkimmäinen seikka on myös hyvä huomioida, ihmiset kun arvottavat saamiaan tietoja myös alitajuisesti]. Kaiken kaikkiaan "suhteellisen luotettaviksi osoittautuneet lähteet" kuitenkin puhuvat liikekannallepanosta varsin yhtenäisesti, joten nämä "tiedot" muodostavat hyvän lähtöruudun oman käsityksen muodostamiselle. Tämä lähtöruutu ei ole "ääripäätä", ellei "totuutta" tässä asiassa myöhemmällä infolla kumota. Mutta silloin ollaankin "totuuden" merkityksen ytimessä.
Niin, se tieto, jota saadaan urkittua esimerkiksi läntisen tiedustelun avulla, on vain osa faktoista ja niistäkin kerrotaan tai vuodetaan julkisuuteen se osa, joka hyödyttää tai ei ainakaan vahingoita omaa agendaa. Eli kyllä, jonkin verran tiedämme, mitä on meneillään, mutta siitäkin tiedosta osa on vähintään väritettyä.

Tiedämme varmastikin luotettavasti esimerkiksi sen, että liikellekannallepano oli kaikkea muuta kuin täysin onnistunut ja tiedämme myös siihen liittyneet ongelmat. Silti liikekannallepano on ilmeisesti tuottanut rintamalle merkittävän määrän uusia miehiä eli se on täyttänyt sen päätehtävänsä. Esimerkiksi täällä esitetty ajatus liikellekannallepanosta tragikoomisena epäonnistumisena on ehkä se, miltä asia voi osaltaan näyttää tiettyjä lähteitä (lähinnä somea) seuraamalla, mutta se ei ole läheskään koko kuva vaan itse asiassa varmastikkin aika värittynyt kuva tapahtuneesta.

Juuri tähän asiaan otin kantaa ja tämä on se monitulkintaisuudeen haaste, jota Käihkökin peräänkuulutti. Näemme asiat läntisen median, tiedustelutiedon jne. läpi ja se tarjoaa meille tietyn, osin paikkaansa pitävän, osin värittyneen ja osin vailinaisen narratiivin tapahtuneesta. No, on se toki huomattavasti parempi kuin Venäjän täysin propagandistinen narratiivi.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa

Vaikea sanoa kuinka paljon tässä on heillä omaa ajattelua ja kuinka paljon on sitä että ollaan edelleen riippuvaisia Moskovasta tulevasta ohjeistuksesta ja varsinkin rahoituksesta.

Sitten on myös se seikka että Saksa ei ole juurikaan varautunut ottelemaan Venäjän tai kenenkään muunkaan kanssa jos hävittäjälentokoneita on se 30 kpl ja tankit ovat mallia ''rikki''.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sitten on myös se seikka että Saksa ei ole juurikaan varautunut ottelemaan Venäjän tai kenenkään muunkaan kanssa jos hävittäjälentokoneita on se 30 kpl ja tankit ovat mallia ''rikki''.

Roman Schatz totesi aika hyvin. Saksa romutti armeijansa minitasolle, koska ainoa todellinen uhka Euroopassa on ollut Saksa. Syyllisyys erityisesti II ms:n osalta on edelleen kovaa. Ja jos joku muu uhkaa, Saksa hoitaa sen rahalla. Kauppaa ja sellaista.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Vaikea sanoa kuinka paljon tässä on heillä omaa ajattelua ja kuinka paljon on sitä että ollaan edelleen riippuvaisia Moskovasta tulevasta ohjeistuksesta ja varsinkin rahoituksesta.

Sitten on myös se seikka että Saksa ei ole juurikaan varautunut ottelemaan Venäjän tai kenenkään muunkaan kanssa jos hävittäjälentokoneita on se 30 kpl ja tankit ovat mallia ''rikki''.

Minä näen tässä "Saksa kallellaan Venäjään päin" -väittelyssä myös Venäjän propagandan vaikutusta. Sotilaallisestihan Saksa on integroitu (totta kai) länteen ja Natoon, ja hankinnatkin tehdään lännestä (totta kai).

Eikä WDMMA aivan näin kurjaa kuvaa Saksan asevoimista anna, mutta toki tilanne voisi olla (ja sen pitäisi olla) parempi. Ks. esim. Luftwaffen vahvuudet WDMMA:n sivuilta, jonne linkki vie: Luftwaffe (German Air Force) (2023)
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Vaikea sanoa kuinka paljon tässä on heillä omaa ajattelua ja kuinka paljon on sitä että ollaan edelleen riippuvaisia Moskovasta tulevasta ohjeistuksesta ja varsinkin rahoituksesta.

Sitten on myös se seikka että Saksa ei ole juurikaan varautunut ottelemaan Venäjän tai kenenkään muunkaan kanssa jos hävittäjälentokoneita on se 30 kpl ja tankit ovat mallia ''rikki''.

Tarkennan, että nyt puhutaan siis äärioikeistopuolue AfD:stä ja äärivasemmistopuolue Linkestä. Nuo eivät peilaa kokonaisuutta todellisen ulko- ja puolustuspoliittisen tilanteen kautta, vaan omasta kieroutuneesta maailmankatsomuksestaan käsin. Molempien puolueiden kannatus perustuu puhtaaseen valtionvastaisuuteen, EU- ja USA-vastaisuuteen sekä salaliittoteorioihin, joten ei niitä myöskään suuremmin tarvitse ohjeistella mistään suunnasta. Heitä ei voisi vähempää kiinnostaa Saksan liittotasavallan tai Euroopan turvallisuus. Hörhöjä mitä hörhöjä.

Prosentuaalisesti kohtuullisesta kannatuksestaan huolimatta nämä puolueet pohjaavat vain alueelliseen suosioon. Molempien kannatus on korkeaa alueilla, jotka kuuluvat Saksan yhdistymisen häviäjiin. Samoille alueille keskittyy myös mm. Reichsbürger-salaliiton ja koronarokote-salaliittojen kannatuksen kova ydin.

Alla olevasta voi vertailla kyseisten puolueiden suosiota toisiinsa nähden varsin erilaisilla alueilla:


 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE:n uutisissa näytetyssä puheen osassa Putin käytti useita kertoja sanaa "voiná" eli yksiselitteisesti "sota".
Jos sama puhe näytettiin Venäjän TV:ssä, niin oliko tämä virallinen suostumus sille, että kansalaiset saavat puhua sodasta?

Ei välttämättä. Tilannehan on se, että Venäjä käy Ukrainassa sotilaallista erikoisoperaatiota, jota ei ole suunnattu Ukrainaa vastaan. Sitten Ukraina käy Länsimaiden talutusnuorassa Ukrainassa sotaa Venäjää vastaan. Näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta ne ovat vain sattumalta käynnissä samassa paikassa ja samaan aikaan.

Edit: Näköjään jotain tapahtuu. Pietarilainen valtuutettu esittää Putinille syytettä sota-sanan käytöstä.

 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Naurahdin tälle ”Vladimir Putin kutsui sotaa sodaksi: ”.

Noh kohtahan se Putin on telkien takana. Luotan täysin Venäläisten systeemiin.
Itäinen paskamaa on siitä erikoinen entiteetti, että pieni tsaari voi ihan hyvin tästä selvästä systeeminvastaisuudestaan joutua jopa viimeiselle tuomiolle kun on erehtynyt puhumaan totta. Määrätietoinen ilmiselvästi mustan väittäminen valkoiseksi ei ole absurdistanissa sen sijaan minkäänlainen osoitus valehtelusta, kunhan ei tunnusta missään vaiheessa valehdelleensa. Samoin millään todisteilla ei ole merkitystä, ne kyllä järjestyvät tai katoavat juuri sen mukaan, onko syyllisyydestä päätetty ennakkoon. Jos/kun regime haluaa heittää psykoottisen puutarhatontun bussin alle, niin joku tämmöinen on syyte ja tuomiona teehetki puhtaissa kalsareissa maisemaikkunalla, kuitenkin siten että alamaisille selvästi kerrotaan että nyt on entinen kansan isä ja nykyinen kansanvihollinen tuomiolla ja itse asiassa on aina ollut kansanvihollinen ja turpaan sille joka muuta muistaa.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
YLE:n uutisissa näytetyssä puheen osassa Putin käytti useita kertoja sanaa "voiná" eli yksiselitteisesti "sota".
Jos sama puhe näytettiin Venäjän TV:ssä, niin oliko tämä virallinen suostumus sille, että kansalaiset saavat puhua sodasta?
Naurahdin tälle ”Vladimir Putin kutsui sotaa sodaksi: ”.

Noh kohtahan se Putin on telkien takana. Luotan täysin Venäläisten systeemiin.
Ei taida kyseisen termin käyttökielto koskea wannabe Pietari Suurta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös