Mikä on todellinen syy siihen, ettei länsi voi varustaa Ukrainaa niin vahvaksi, että se saisi ajettua Venäjän pois mailtaan? Onko kysymys tahdosta vai käytännön mahdottomuudesta? Eikö aseita vain ole? ... Omaan maalaisjärkeeni ei sovi nykytodellisuus, jossa Ukrainaa autetaan sen verran, että sota pitkittyy, mutta ei niin paljoa, että Venäjä ottaisi takkiinsa.
Nämä ovat hyviä näkökulmia, mutta nostan esille myös sen, josta ollaan tässä ketjussa puhuttu useampaan otteeseen keväästä saakka: kulissien takana länsimaat eivät välttämättä luota Ukrainan armeijaan niin paljon kuin mediassa annetaan ymmärtää. Ukrainan armeija ei ole länsiarmeija. Ukraina ei ole sillä tavalla läntinen maa, että siellä demokratia olisi kukoistanut ja maa olisi vapaa korruptiosta ylintä johtoa myöten.Eri tutkijat ja asiantuntijat antavat hieman erilaisia vastauksia. Yhteistä kuitenkin enemmistölle heistä on se, että syynä tai muodollisena syynä on sodan eskaloitumisen pelko. Moni tutkija on sitä mieltä, että perusteet tälle pelolle eivät kestä. Venäjä ei ole käyttämässä ydinasetta, koska se on Venäjälle valtava riski eikä edesauta Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Lännen olisi heidän mielestään katsottava Venäjän bluffi.
Osa tutkijoita ja sotilaallisista asiantuntijoista näkee, että Ukrainaa tuetaan sen verran, että Ukraina pysyy pelissä mukana, mutta ei niin paljon, että Ukraina kykenisi karkottamaan Venäjän Ukrainasta 2013 rajojen taakse. Miksi näin toimitaan? Vastaus riippuu asiantuntijasta tai tutkijasta. Yksi versio on sellainen, että Saksa ja Ranska eivät halua lyödä Venäjää, vaan odottavat sodan näännyttävän molemmat armeijat ja sen jälkeen sovitaan rauhasta.
Minä ajattelen tätä asiaa siitä näkökulmasta, että jo ihan alkukeväästä saakka länsimaiset sotilasorganisaatiot ovat tehneet yhteistyötä Ukrainan armeijan kanssa esimerkiksi tiedustelun ja operaatiosuunnittelun kanssa. Kulisseissa siitä suorituskyvystä tiedetään enemmän kuin me median varassa olevat tiedämme - meillä saattaa hyvin olla aivan liian optimistinen käsitys siitä, kuinka osaava ja innovatiivinen Ukrainan armeija on siellä ruohonjuuritasolla. Uskon, että kunhan sota on aikanaan ohi, niin nämä meiltä pimennossa pysyvät asiat tulevat kanssa päivänvaloon. Luulen, että Ukrainassa on ongelmia armeijan keskijohdon ja alimman johdon kanssa, ja että sen kanssa tehdään töitä joka ikinen päivä.
Toki tuo toinen näkökulma on se, että länsimaat eivät ehdoin tahdoin ainakaan poliittisen johdon, ainakaan julkilausumien muodossa halua eskaloida sotaa. Mutta sekin on totta, että Venäjän mahdollisuudet sodan eskalointiin ovat rajalliset.