Onko tästä jotain oikeaa osviittaa? Kiina ja Intia käy kauppaa venäjän kanssa, ja varmaan moni muukin maa.
Venäjä mitä ilmeisemmin duunaa lisää murkulaa tehtaissaan.
Kirjoittajan pointti ei varmaan ollutkaan se käydäänkö Venäjän kanssa kauppaa (kyllä käydään), vaan siinä että jos yhteiskunta siirtyy palvelemaan vain sotilaallisia tarpeita, pitkässä juoksussa se rasittaa ihmisten perustarpeita niin rajusti että tästä seuraa epämiellyttäviä yllätyksiä.
Mutta onko tosiaan näin, olen hieman epäileväinen. Uskon että jossain vaiheessa joltain katkeaa selkäranka ja alkaa rytisemään, mutta siihen voi mennä vuosia. Helmikuun vallankumousta edelsi 3 vuotta sotaa, kurjuutta ja nälkää, ja lähtökohdat olivat valmiiksi jo heikot. Siihen on vielä matkaa.
Minä alan olemaan enemmän huolissani että EU:lta loppuu rahat aikaisemmin, kun katsoo vaikka mihin Suomenkin talous on syöksymässä.
Venäjä ei kestä millään mittarilla vertailua EU:n taloudelliselle ja teolliselle kapasiteetille. Venäjä on valjastanut huomattavan osan kapasiteetistaan jo sodankäynnin tukemiseen. EU on maailman toiseksi suurin talousalue, jolla on oma keskuspankki ja valuutta. Ei ole sellaista skenaariota missä EU:lta loppuu rahat. Jos EU lähtisi tosissaan kiristämään vyötä ja haastamaan Venäjää taloudellisessa kestävyydessä tai sotilaallisen kapasiteetin skaalaamisessa, kehästä tulisi pystyssä vain yksi osapuoli.
Kyse on ainoastaan siitä, mihin on poliittista tahtoa ja kuinka suuria uhrauksia Ukrainan vuoksi ollaan valmiita tekemään.
Jos muutama miljardi lisää velkaa ja tuplaantunut energian hinta on meidän resilienssin yläraja, niin olipa hyvä että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eikä tänne.