Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 301 668
  • 62 368
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kysymys: Mitä eroa on viemäriputkella ja Zaharovalla? Vastaus: Viemäriputkea pitkin kulkeva aines on tuhannesti puhtaampaa verrattuna Zaharovan suusta tulevaan matskuun.
Ihan selkeä juttu, näin asia on. Ei viemäriin sovi mitä tahansa heittää, putket menevät vähintään tukkoon. Määrätyistä aineista putket myös syöpyvät tai vaurioituvat muulla tavoin. Sen sijaan Zaharovan tuuttiin työnnettävä roinalla ei näytä olevan minkäänlaisia rajoituksia. Zaharovan rööristä menevät läpi myrkyt, hapot ja kaikki sellainenkin, jonka pelkkään olemassaoloon tai olemassaolon kuvittelemiseen tarvitaan sairaanpuoleista mielikuvitusta.
 

vimpa

Jäsen
Nyt olisi länsimaiden syytä ryhdistäytyä ja lopettaa pelkuruus. Ukrainalle on annettava kaikki tarpeellinen aseapu jotta tuo hyökkäävä terroristilauma saadaan ajettua pois ja mielellään täysin tuhottuna rippeenä. Pelkät lisäpakotteet ei enää riitä.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Joskus tekisi mieli sanoa, että push the button ja lennättäkää ytimekkäät terveiset suoraan Moskovaan. Sitä ei vaan saa tehdä. Elämän pitää jatkua.

Ei saa.
Mutta ensialkuun Nato voisi tulla valvomaan ilmatilaa.
Tämän jälkeen ajaa venäläiset sotilaat Ukrainasta takaisin Venäjälle, ihan krimiä ja muita ryöstettyjä alueita myöten.

Sen jälkeen pallo olisikin taas Putinilla ja mitä vain, voi käydä.

Toisaalta mitä vain voi käydä jo nyt. Ainakin Ukrainalaisille.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo

Mielen manipulointia osana propagandaa ja aivopesua ns. Big lie ja sen jatkuvaa toistelua. Valhe on jo niin räikeä, että "Kukaan ei voisi tällaista edes keksiä" niin menee läpi paremmin, vaikutus on suurempi ja kukaan ei edes kyseenalaista enää pienempiä jatkuvia valheita:

 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nyt olisi länsimaiden syytä ryhdistäytyä ja lopettaa pelkuruus. Ukrainalle on annettava kaikki tarpeellinen aseapu jotta tuo hyökkäävä terroristilauma saadaan ajettua pois ja mielellään täysin tuhottuna rippeenä. Pelkät lisäpakotteet ei enää riitä.

Srebrenican etnistä joukkomurhaa on yleisesti pidetty lännen ja erityisesti Euroopan epäonnistumisen myötä tapahtuneena hirvittävänä rikoksena ja tragediana. On puhuttu, että semmoista ei saa sattua enää ikinä meidän vaikutuspiirissämme.

Nyt vastaava on tapahtumassa, kenties jo alkanut.

Putler on pysäytettävä ja siihen on nyt otettava kovimmat keinot käyttöön.
 
Suosikkijoukkue
Lukko. Koiramäki, juhlamokka, lokapalvelu eerola.
Ei saa.
Mutta ensialkuun Nato voisi tulla valvomaan ilmatilaa.
Tämän jälkeen ajaa venäläiset sotilaat Ukrainasta takaisin Venäjälle, ihan krimiä ja muita ryöstettyjä alueita myöten.

Sen jälkeen pallo olisikin taas Putinilla ja mitä vain, voi käydä.

Toisaalta mitä vain voi käydä jo nyt. Ainakin Ukrainalaisille.
Kyllä. Sivustakatsomisen ja tuomitsemisen aika alkaa olla ohi.

Tämä tilanne alkaa olla jo niin lähellä meitä ja liittyy myös Suomen olemassaoloon, joten senkin vuoksi toivoisi asian edistyvän. Yleensä konfliktit ja raakalaismaisuudet ovat jossain vielä paljon kauempana ja niitä ei noteerata täällä Lännessä sillä tavalla, vaikka ovat ihan yhtä kauheita juttuja kuin tämäkin.

Tavalla tai toisella tämä kaikki pitäisi saada läpi Venäjän kansan tietoon, mutta ei taida sivistyneellä tavalla onnistua oikean informaation levittäminen. Ja vaikka saisikin, niin aivopesty kansa ei usko eikä reagoi. Vaikka kaupasta siellä loppuisi kaikki leipä ja viina, niin venäläinen on kasvatettu sopeutumaan valtiota varten. Syöt vaikka torakoita ja juot kuravettä. Se on Lännen vika ja sekös perus venakon vihaa kasvattaa putlerin pussiin.

Toivo on siis keskiluokassa, joka ehti sopeutumaan jo länsimaalaiseen elämäntyyliin. Pakotteet syövät katumaasturisergein vähäisenkin luksuksen.

No mitä muita keinoja jää jäljelle... Voimankäyttö. Pököpäätäkin sattuu, kun sitä lyö.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Turha odotella mitään kovempia toimea hyviksiltä. Ukrainalle annetaan varmasti aseita yms jatkossakin mutta muutoin ovat omillaan. Toki Biden välillä kutsuu Putleria rikolliseksi. Soo soo.

Pakotteet varmasti alkaa tuntumaan jossain vaiheessa mutta ne ei ihan pian mitään hyökkäyksiä lopeta.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Nyt olisi aika tosiaan tukea Ukrainaa kaikilla mahdollisilla aseilla, varsinkin raskailla sellaisilla.
Jos nuo uutiset LKP:sta pitävät paikkaansa niin tässä on se max 2-4 viikkoa aikaa kunnes iso offensiivi alkaa ja tällä kertaa voi olla eri ääni kellossa.
Jos siis saavat joukkonsa järjestettyä, huollettua ja kaluston kuntoon.
Kyllähän venäläisetkin oppii ja nyt kun pääsevät ilma/meri/tykistö-tuen kanssa tulemaan yhdestä/ kahdesta kohdasta ja huollonkin luulisi nyt toimivan kun raiteet on saatu haltuun niin jälki on erilaista kuin tässä hullun miehen versiossa mikä on nähty.
Pelkään pahoin että sota on vasta alkutekijöissään kun länsi jahkailee ja pakotteita on ”helppo” kiertää.
Hyvin on venäläiset suunnitelleet tämän, kaikilla on kusi sukassa kun pelkäävät että Putler kääntää öljyn ja kaasun kiinni.
Elämme kyllä erikoista aikaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tällaista tänään. Vaikea tähän on saatesanoja keksiä.
Perustellaan isot puhdistukset. Massamurhaa. Tarpeeksi väkeviä saatesanoja on tosiaan vaikea keksiä, jos ei halua viikon bänniä. Joten sanotaan vain, että Venäjä jatkaa siitä, mihin toisessa maailmansodassa jäi. Venäjän strateginen kulttuuri ei ole muuttunut mihinkään.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Katsoin juuri Hollantilaisen LNG tankkerin reittiä. Porista lähtenyt Ruotsiin ja nyt määränpää venäjä. Ilmeisesti hakee täydennystä. Kyllähän tollaset pitäisi saada myös pakotteiden piiriin. Just ajamassa kahden suomalaisen ohjusveneen ohi. Saisivat laittaa pohjaan ;).
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vesa Vihriälää lainaten, ei taida Bucha riittää öljyn tai kaasun oston lopettamiseen. Vaatimukset energian tuonnin lopettamisesta voimistuvat Saksassakin. Tätä vaati mm. Norbert Röttgen, joka on merkittävä CDU-poliitikko. Mutta SPD:n Scholz, Vihreiden Habeck tai FDP:n Lindner eivät edelleenkään valmiit tähän taloudelliseen uhraukseen.

Saksa, mitä helvettiä?
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Allekirjoitan täysin.

Kiitän alkuun erittäin asiapitoisesta ja mielenkiintoisesta ketjusta! Itse olen seuraillut tätä ketjua melko aktiivisesti alusta asti, ja tämä taitaa olla ensimmäinen viestini.

Se mikä mua häiritsee tässä ketjussa ja yleisemminkin jatkoajassa on se, että tuntuu usein että täällä sallitaan vain yksi totuus ja uskallapa esittää yhtään mitään siitä poikkeavaa niin johan täällä on 50 kaveria hyökkäämässä sua vastaan.

Erityisesti case Snoppen meni itselläni vahvasti tunteisiin. Miksi helvetissä täällä ei voida sallia sitä että asioita voidaan miettiä eri näkökulmista? Ja vaikka jonkun kirjoittama viesti on sun mielestä kuinka helvetin tyhmä tahansa, niin miksi siihen ei voi vastata asiallisesti ilman että tarvii hyökätä kanssakirjoittajia kohtaan?

Arvostan erittäin paljon niitä kirjoittajia jotka uskaltavat ottaa esille valtavirrasta poikkeavia näkökulmia silläkin uhalla että on 50 kirjoittajaa sen jälkeen niskassa. Toki on kokonaan toinen asia, kun provosoidaan tai trollataan tarkoituksella, mutta en voi käsittää että joku ajattelisi oikeasti niin esim em. tapauksessa.

Pahoittelut siitä että tämä meni nyt erittäin vahvasti off-topic, mutta en voinut olla enää puuttumatta asiaan. Ymmärrän että Venäjän toimet herättää ihmisissä (samoin kuin itsessäni) erittäin vahvoja vihan tunteita mut toivon ettei niitä kaadettaisi kanssakirjoittajien niskaan.
Tähän liittyy kaksi asiaa.

1) Venäjän oma informaatiovaikuttaminen. Venäjä on määrätietoisesti hionut informaatiovaikuttamisen työkalupakin erittäin moniulotteiseksi. Jossain työstetään lujaa lekalla, toisaalla käytetään hienoa kynsitalttaa, joillekin esitetään pohdintoja, ettei koko työmaata ole olemassakaan. Ensimmäisen tyrmääminen on tälläkin palstalla helppoa, mutta kaksi jälkimmäistä saa joskus lännessä vastakaikua. Tämä taas vaikuttaa lännen kykyyn, yhtenäisyyteen ja haluun vastata voimalla, mikä on tietysti Kremlin tarkoituskin. Näiden kommenttien erotteleminen todellisista pohdiskeluista on vaikeaa. Jos se näyttää ankalta, kuulostaa ankalta ja käyttäytyy kuin ankka, niin varmaan kannattaa uskoa kyseessä olevan oikea ankka, eikä uutisankka. Mutta @hekottava pappi, joku haluaa oikeasti lukijoiden ajattelevan em. tapauksista, että kyseessä on uutisankka.
Miksi siis syöttää Kremlin jyviä eteenpäin?

2) Edelliseen viitaten, on asioita, joiden kyseenalaistaminen on vaarallista. Holokaustin kieltäminen on yksi tällainen asia. Se on trendi esim. Lähi-idässä arabimaiden keskuudessa, mutta sitä esiintyi myös entisessä Neuvostoliitossa. Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas väitteli Moskova yliopistossa tohtoriksi aiheella: Sionistisen liikkeen johtajien ja natsien välinen salainen yhteys. Moskovan yliopiston hyväksymässä väitöskirjassa Abbas kiistää holokaustin, juutalaisia kuoli koko maailmansodassa n. miljoona ja nämäkin olivat suunniteltu uhri sionistisalaliiton alttarille. Samanlainen retoriikka juutalaisnatseista on elvytetty Kremlin toimesta Ukrainan kohdalla. Koko Venäjän erikoisoperaation tarina, motiivit ja toiminta perustuu valheelle, valheelle joka lietsoo vihaa ja tekee itsestä suojelua vaativan uhrin. Tässä kontekstissa joutuu punnitsemaan eri vaakakupeissa Ukrainan kautta saatavat tiedot ja Venäjän välittämän informaation.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos nuo uutiset LKP:sta pitävät paikkaansa niin tässä on se max 2-4 viikkoa aikaa kunnes iso offensiivi alkaa ja tällä kertaa voi olla eri ääni kellossa.
Jos haluavat muodostaa uusia joukkoja, niin ei ole lähellekään noin nopeaa. Suomessa on suunnitelmat ja kalustot valmiina odottamassa käskyä, LKP kestää kuukauden. Venäjällä ei ole mitään enakkovalmisteluja. Huhut väittää, että edes hlökohtaisen aseen jakaminen ei ole kirkossa kuulutettu, raskaamman kaluston osalta tiedetään, että korruptio on iskenyt pahasti varastopelien ylläpitoon. Paraatijoukoilla on pelit ja sen jälkeen hiljaisempaa. Toki sopii minulle, että lähettävät örkit kuolemaan muna kädessä...

Jos arvio venäläisten tappioista 15.000 on edes lähellä oikeaa, niin haavaiset tuhon päälle tekee 30.000. Yhteensä 45.000. 60.000 paikataan vain tappiot, ei luoda uutuuttaan kiiltävää sotavoimaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Miinuskulma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue
Rauhanturvaoperaatio johtaisi luultavasti samaan kuin Naton ilmoittautuminen mukaan suoraan. Homma tuskin onnistu niin, että käytäisiin vain pikaisesti karkoittamassa Venäjän armeija Ukrainasta, ja Putin tyytyy kohtaloonsa.
Jos Kiovan ja Valko-Venäjän välinen alue on kokonaan Ukrainan hallussa, mites sen alueen rajavalvonta NATOn rauhanturvajoukkojen haltuun? Suhteellisen pienet joukot riittäisi valvomaan 100 km pätkän rajaa. Vapauttaisi Ukrainalta voimaa etelään ja itään muttei johtaisi automaattisesti yhteenottoon venäläisten kanssa. YK:n joukkoja sinne ei saisi millään koska tarvitaan turvallisuusneuvoston päätös.
 

Miinuskulma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue

Jos joku paheksuu pakotteiden tuomia hankaluuksia tavallisille venäläisille niin tätä kohtaa mukaillen voisi perustella miksi myös johtajansa valinneen kansan kuuluu saada osansa:

Not just the elites, the most of the people are guilty, they are passive Nazis, Nazi enablers. They supported these elites and must be punished.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Jos haluavat muodostaa uusia joukkoja, niin ei ole lähellekään noin nopeaa. Suomessa on suunnitelmat ja kalustot valmiina odottamassa käskyä, LKP kestää kuukauden. Venäjällä ei ole mitään enakkovalmisteluja. Huhut väittää, että edes hlökohtaisen aseen jakaminen ei ole kirkossa kuulutettu, raskaamman kaluston osalta tiedetään, että korruptio on iskenyt pahasti varastopelien ylläpitoon. Paraatijoukoilla on pelit ja sen jälkeen hiljaisempaa. Toki sopii minulle, että lähettävät örkit kuolemaan muna kädessä...

Jos arvio venäläisten tappioista 15.000 on edes lähellä oikeaa, niin haavaiset tuhon päälle tekee 30.000. Yhteensä 45.000. 60.000 paikataan vain tappiot, ei luoda uutuuttaan kiiltävää sotavoimaa.
Pakko on Suomen osalta tarkentaa, että sitoutuneiden reserviläisten LKP tapahtuu aivan eri ajassa, jota en viitsi tähän kirjoittaa. Mutta nimenomaan Krimin takia asiaa on nopeutettu melko tavalla.

Venäjän osalta on selvää, että LKP kestäisi pitkään. Siellä ei myöskään ole pidetty kertausharjoituksia sellaisessa laajuudessa, että joukot olisivat heti toimintavalmiita. Ymmärrys on, että nyt kerättävät joukot omaisivat sotakokemusta Syyriasta tai Ukrainasta, eikä kyse ole siinä mielessä ihan Suomen reserviläisiä vertautuvasta joukosta. Näitä ei kuitenkaan oletettavasti olekaan enempää kuin jokunen kymmenen tuhatta.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
En muista onko täällä ollut selväsanaisesti mainintaa, että onko Euroopan mahdollista lopettaa energian osto ryysyiltä? Siis onko jostain muualta saatavilla riittävästi, jotta tuo olisi mahdollista tai ylipäätään vaihtoehto jonka voi vaikka rahallisesti kompensoida?

Eli jos Saksa laittaisi vaikka 30% lisää maksua, voisiko se ja muu eurooppa saada saman määrän energiaa vaikka Saudeilta ja Pohjois-Amerikasta.

Tilanne alkaa nyt muodostua niin järkyttävään kulmaan, mikä ei tietyllä tapaa yllätä lainkaan, että tuo energianosto pitää saada poikki, jos vain jollain konstilla olisi mahdollista. Tämän lisäksi tuonne pitäisi mennä nyt rajummalla kädellä mukaan. Ei toinen valtio voi tulla murhaamaan siviileitä ilman, että siihen puututaan muutenkin kuin tuomitsemalla jyrkästi.

Seuraa tästä mitä seuraa, mutta pakko tämä on jossain pysäyttää ja luulisi EU:lle sopivan sen tapahtuvan ennemmin nyt sitten Ukrainassa kuin vaikka Suomessa.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
En muista onko täällä ollut selväsanaisesti mainintaa, että onko Euroopan mahdollista lopettaa energian osto ryysyiltä? Siis onko jostain muualta saatavilla riittävästi, jotta tuo olisi mahdollista tai ylipäätään vaihtoehto jonka voi vaikka rahallisesti kompensoida?

Eli jos Saksa laittaisi vaikka 30% lisää maksua, voisiko se ja muu eurooppa saada saman määrän energiaa vaikka Saudeilta ja Pohjois-Amerikasta.

Muualta tulevan raakaöljyn osalta tulisi ongelmia suurella todennäköisyydellä logistiikassa. Tankkereiden määrä on rajallinen, joten sen puolesta toimittaminen hankaloituisi ja Euroopassa varmaankin jouduttaisiin alkaa säännöstelemään. Onhan siitä ollut puhetta, että nykyisellä kulutuksella syntyisi energiakriisi, jos idästä tulevat toimitukset loppuisivat kokonaan.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En muista onko täällä ollut selväsanaisesti mainintaa, että onko Euroopan mahdollista lopettaa energian osto ryysyiltä? Siis onko jostain muualta saatavilla riittävästi, jotta tuo olisi mahdollista tai ylipäätään vaihtoehto jonka voi vaikka rahallisesti kompensoida?

Viime viikolla taisi olla A-studiossa fiksummat tästä keskustelemassa ja itselle ainakin jäi sellainen kuva että olisi mahdollista. Jos Venäjän kaasuhanat menee kiinni, oliko laskennallinen vaikutus -2% koko EU-alueen talouskasvulle. Koska talouskasvu on tälle vuodelle arvioitu olevan n. 4% niin mitään maailmaa mullistavaa ei tulisi ja markkinat kyllä korjaisivat tilanteen.

Öljy on vielä helpompi korvata, koska se liikkuu tankkereilla paremmin kuin kaasu. Hinta toki nousee oli tilanne nyt mikä tahansa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
En muista onko täällä ollut selväsanaisesti mainintaa, että onko Euroopan mahdollista lopettaa energian osto ryysyiltä? Siis onko jostain muualta saatavilla riittävästi, jotta tuo olisi mahdollista tai ylipäätään vaihtoehto jonka voi vaikka rahallisesti kompensoida?
Minun käsittääkseni ei, ei lyhyellä aikataululla, vaan siitä seuraisi energiakriisi. En harmikseni muista sitä artikkelia, jossa käsiteltiin erilaisia keinoja paikata energian tuonti Venäjältä. Siinä oli muistaakseni EU:n ja IEA:n arvio vaihtoehtoisista lähteistä ja molemmissa jää iso paikkaamaton aukko.

Mun oma käsitykseni on se, että energiakriisiä koetetaan välttää, koska sen seuraukset olisivat ennakoimattomia. Energia kun tahtoo vaikuttaa ihan kaikkialla, niin tuotannossa, kuljetuksissa kuin asumisessakin. Sen vaje voisi ajaa Euroopan maita kaaokseen laaja-alaisestikin.

Seuraa tästä mitä seuraa, mutta pakko tämä on jossain pysäyttää ja luulisi EU:lle sopivan sen tapahtuvan ennemmin nyt sitten Ukrainassa kuin vaikka Suomessa.
Tämä on tietysti ihan totta ja käsittääkseni ihan tunnustettu asia. Samoin tunnustettu asia on se, että energia on pakko korvata aikataululla X.

En ole aihepiirin erikoisasiantuntija, mutta muutamaa asiaa olen vähän pohtinut. Ensimmäinen juttu on se, että jos Eurooppa uskaltaisi ottaa riskin kaaoksesta, niin kaasu- ja öljytoimitusten katkaisu ripeästi olisi tuntuva isku Venäjälle juuri nyt. Ei ole poissuljettua, että syksyyn mennessä tilanne on kehittynyt sellaiseksi, jossa Venäjä saattaisi jo polvillaan rukoilla, että EU aloittaisi energiatoimitukset uudestaan. Syy siihen on se, että Eurooppaan toimitettavalle kaasulle ja öljylle ei ole nopealla aikataululla mahdollista löytää muita ostajia. Mutta veikkaan, että Euroopan päättäjät eivät kovin mielellään lähde tällaiseen riskipeliin, vaan mieluummin tarkastelevat asiaa siitä näkökulmasta, että jos toimitukset kerran katkaistaan, niin niitä ei aloiteta uudestaan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Kesä on tulossa. Jos Euroopan maat millään muotoa pystyvät yhdessä kesässä tekemään tarvittavat muutokset esimerkiksi lämmityksessä, niin toimitukset voitaisiin katkaista. Tämä on kuitenkin hyvin epävarmaa. Tuolla ketjun alkupuolella olen vinkannut suomalaisille rakennusfirmoille, että nyt voisi olla saumaa koettaa myydä suomalaista lisäeristystä Keski-Eurooppaan, sillä veikkaan, että monessakin maassa lämmityskustannuksia saataisiin alaspäin juuri rakennusten saneerauksella (lisäeristyksellä, ikkunoiden ja ovien uusimisella, ilmanvaihtokoneiden uusimisella yms).

Mutta siis oma käsitykseni on se, että kaasu- ja öljytoimitusten katkaisu ihan lähipäivien tai -viikkojen aikana on Euroopan maille iso riski. Toisaalta myös Venäjä roikkuu siinä samassa hirressä, ei se kovin helposti sitä ala myöskään itse katkaisemaan.

Lisäys: Oma henkilökohtainen mielipiteeni on sillä kannalla, että energiatoimitukset kannattaisi katkaista nyt. Ne on pakko katkaista jossain vaiheessa joka tapauksessa. Otetaan isku nyt vastaan, kerran se vain kirpaisee.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Vesa Vihriälää lainaten, ei taida Bucha riittää öljyn tai kaasun oston lopettamiseen. Vaatimukset energian tuonnin lopettamisesta voimistuvat Saksassakin. Tätä vaati mm. Norbert Röttgen, joka on merkittävä CDU-poliitikko. Mutta SPD:n Scholz, Vihreiden Habeck tai FDP:n Lindner eivät edelleenkään valmiit tähän taloudelliseen uhraukseen.

Saksa, mitä helvettiä?
Riittääkö nämä Ria Novostin julkaisemat verukkeet ”syistä”. Ihan kirjaimellisesti sitä fucking final solution-kamaa.


 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Minun käsittääkseni ei, ei lyhyellä aikataululla, vaan siitä seuraisi energiakriisi. En harmikseni muista sitä artikkelia, jossa käsiteltiin erilaisia keinoja paikata energian tuonti Venäjältä. Siinä oli muistaakseni EU:n ja IEA:n arvio vaihtoehtoisista lähteistä ja molemmissa jää iso paikkaamaton aukko.

Mun oma käsitykseni on se, että energiakriisiä koetetaan välttää, koska sen seuraukset olisivat ennakoimattomia. Energia kun tahtoo vaikuttaa ihan kaikkialla, niin tuotannossa, kuljetuksissa kuin asumisessakin. Sen vaje voisi ajaa Euroopan maita kaaokseen laaja-alaisestikin.


Tämä on tietysti ihan totta ja käsittääkseni ihan tunnustettu asia. Samoin tunnustettu asia on se, että energia on pakko korvata aikataululla X.

En ole aihepiirin erikoisasiantuntija, mutta muutamaa asiaa olen vähän pohtinut. Ensimmäinen juttu on se, että jos Eurooppa uskaltaisi ottaa riskin kaaoksesta, niin kaasu- ja öljytoimitusten katkaisu ripeästi olisi tuntuva isku Venäjälle juuri nyt. Ei ole poissuljettua, että syksyyn mennessä tilanne on kehittynyt sellaiseksi, jossa Venäjä saattaisi jo polvillaan rukoilla, että EU aloittaisi energiatoimitukset uudestaan. Syy siihen on se, että Eurooppaan toimitettavalle kaasulle ja öljylle ei ole nopealla aikataululla mahdollista löytää muita ostajia. Mutta veikkaan, että Euroopan päättäjät eivät kovin mielellään lähde tällaiseen riskipeliin, vaan mieluummin tarkastelevat asiaa siitä näkökulmasta, että jos toimitukset kerran katkaistaan, niin niitä ei aloiteta uudestaan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Kesä on tulossa. Jos Euroopan maat millään muotoa pystyvät yhdessä kesässä tekemään tarvittavat muutokset esimerkiksi lämmityksessä, niin toimitukset voitaisiin katkaista. Tämä on kuitenkin hyvin epävarmaa. Tuolla ketjun alkupuolella olen vinkannut suomalaisille rakennusfirmoille, että nyt voisi olla saumaa koettaa myydä suomalaista lisäeristystä Keski-Eurooppaan, sillä veikkaan, että monessakin maassa lämmityskustannuksia saataisiin alaspäin juuri rakennusten saneerauksella (lisäeristyksellä, ikkunoiden ja ovien uusimisella, ilmanvaihtokoneiden uusimisella yms).

Mutta siis oma käsitykseni on se, että kaasu- ja öljytoimitusten katkaisu ihan lähipäivien tai -viikkojen aikana on Euroopan maille iso riski. Toisaalta myös Venäjä roikkuu siinä samassa hirressä, ei se kovin helposti sitä ala myöskään itse katkaisemaan.

Lisäys: Oma henkilökohtainen mielipiteeni on sillä kannalla, että energiatoimitukset kannattaisi katkaista nyt. Ne on pakko katkaista jossain vaiheessa joka tapauksessa. Otetaan isku nyt vastaan, kerran se vain kirpaisee.
Ei kyse ole lämmityksestä vaan teollisuuden energiantuotannosta, lopulta sähköstä.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En muista onko täällä ollut selväsanaisesti mainintaa, että onko Euroopan mahdollista lopettaa energian osto ryysyiltä?
Pakko on hyvä motivaattori. Niin vaan koko (toimisto)työelämä digitalisoitiin yhdessä yössä, kuin korona iski. Uskon vahvasti, että energia saadaan korvattua muista lähteistä ja jengi on nyt poikkeuksellisen valmiita siitä maksamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös