Tässä on huomioitava, että a) nuo tutkimustulokset ovat suoraan vääristeltyjä (koska Venäjän valtion tutkimuskeskus) ja b) harva täysjärkinen Venäjällä vastaa mihinkään kyselyyn siten, että asettaisi itsensä ja perheensä vapauden, terveyden tai hengen vaaraan.
Tein joskus vuosituhannen vaihteessa kaikenlaisia selvityksiä Venäjällä, ja runsaasti myös erilaisia yrityksiin ja tavallisille ihmisille kohdistettuja kysely- ym. tutkimuksia. Tuohon(kin) aikaan oli yleisesti tiedossa, että myös ihan vaarattomiin kyselyihin liittyi monenlaisia epävarmuustekijöitä, ja yksi merkittävimmistä oli vastaajien epävarmuudesta tai näiden kokemasta luottamuksen puutteesta johtuva vastausten vääristymä. No kauppakeskuksia tai juustoja koskevat face-to-face -kyselyt toimivat ihan hyvin, mutta vähänkin yhteiskunnallista kulmaa sisältävien kyselyjen kanssa jengi oli hyvin varpaillaan. Sama koski kaikenlaisia tyytyväisyyskyselyjä, jos oli tippaakaan arka aihe. Jos yritys kokeili teettää minkä hyvänsä sisäisen tyytyväisyyskyselyn omalla henkilökunnallaan, niin porukka antoi varauksetta kiittävää palautetta, vaikka tyytymättömyys olisi ollut yleistä. Suoraan ja kahden kesken ehkä uskallettiin sanoa, esimerkiksi suomalaiselle johtajalle, kuinka oikeasti ajateltiin. Neuvostoliiton kokemukset olivat vielä tuoreena mielesssä; ei kannata ihan kenelle tahansa kertoa oikeita ajatuksiaan. Samasta syystä Venäjällä ei voinut juuri ajatellakaan noina aikoina, että tehtäisiin mitään kyselytutkimuksia puhelimitse, koska ihmiset eivät juuri halunneet puhua puhelimessa lainkaan tuntemattomien kanssa. Tiedä vaikka olisi turvallisuuspoliisi, vaikka väittääkin kyselevänsä jotain mielipiteitä matkapuhelimista.
Tuntien polun nykyhetkeen en ihmettele, että enemmistö venäläisistä on mielipidekyselyissä Putinin ja sodan puolella. Lähinnä ihmettelen sitä, että tuollaisissa kyselyissä noinkin moni laittaa hanttiin, vaikka väärien mielipiteiden julki tuomisesta voi paukkua pamppua ja kakkua.