Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 037 034
  • 61 598

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto
Onko tietoa onko rauhanneuvottelut käynnissä jo? Tuntuu että moni unohtaa täysin sen että nyt pitäisi ensin saada rauha, tai edes tulitauko voimaan. Itse ainakin nukkuisin yöni paremmin heti kun tietäisin ettei siellä ammuta, ihmiset eivät kärsi ja eskalaation mahdollisuus pienenee oleellisesti.
YLEn mukaan venäläisiä odotetaan saapuvan paikalle huomisaamuksi.

Ukrainan ja Venäjän edustajat tapaavat, Venäjän edustajan mukaan myös tulitauosta aiotaan neuvotella – Yle seuraa Ukrainan edustajat ovat matkalla tapaamaan Venäjän edustajia Puolan ja Valko-Venäjän rajalle
 

myhyjukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tässä tilanteessa ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin sisäisesti surmata Putin. Tai ottaa haltuun hänen residenssi. Kuoleman partio on nyt paras vaihtoehto. Ei muuta.
Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys koska mitään hyötyä tästä toiminnasta ei ole kenellekkään. Mutta hieman pelottaa kun katsoo historiaa ja kuinka pitkään vastaavanlaiset hullut on saanut olla johdossa. Stalin tapatti vaikka ketä ja lopulta kuoli itse täysin luonnollisen kuoleman. Hitler tappoi itsensä kun oli saanut sotkettua maansa asiat niin pitkälle kuin vaan mahdollista, kukaan ei häntäkään tappanut. Moni muukin hullu diktaattori on pysynyt käsittämättömän kauan elossa.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys koska mitään hyötyä tästä toiminnasta ei ole kenellekkään. Mutta hieman pelottaa kun katsoo historiaa ja kuinka pitkään vastaavanlaiset hullut on saanut olla johdossa. Stalin tapatti vaikka ketä ja lopulta kuoli itse täysin luonnollisen kuoleman. Hitler tappoi itsensä kun oli saanut sotkettua maansa asiat niin pitkälle kuin vaan mahdollista, kukaan ei häntäkään tappanut. Moni muukin hullu diktaattori on pysynyt käsittämättömän kauan elossa.
Menee pieneksi off-topiciksi, mutta olen aina ihmetellyt, että miten Hitler odotti siihen asti että Liittoutuneet olivat Berliinissä ennen kuin teki itsemurhan. Sota tiedettiin hävityksi jo paljon aikaisemmin. Ei Suomessakaan taisteltu siihen asti, että puna-armeija marssii Helsingissä vaan neuvoteltiin rauha.

Nykytilanteen valossa pelottava ajatus jos Putinin saaminen pois vallasta edellyttäisi lännen marssia Moskovaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ei niistä vaunuista varmaan bensa lopu, eiköhän polttoöljyllä aja.

Eikä niissä mitään sisälämppäreitä ole, kyllä siellä kylmä tulee jos ulkonakin on kylmä. Itselläkin joskus oli. Tuskin siellä vaunuja käynnissä pidetään jos jono ei liiku.

Muutenhan toimintasäde vaunutyypistä ja maastosta riippuen on useampi sata kilometriä (heitetään vaikka 300-500km) eli kyllä niillä pitkään ajaa jos täyteen on alussa tankattu. Eri asia onko. Jos Parolassa tankattiin T72:t, niin käytiinköhän tankilla koko Rovajärven 2vk leirin aikana kertaakaan, vaikka siirtymisiinkin meni kymmeniä kilometrejä, esim. Misistä harjoitusalueelle ja takaisin junan lastausalueelle.

Sama esim. BMP-2 vaunutyypin kanssa. Pitkään ajettiin ilman tankkausta esim. ajokoulutusvaiheessa.

Kylmyydestä viimasta ja tärinästä tuli mieleen erään vanhemman vaunukouluttajan kommentti lajin raakuudesta. Eli jos eläkkeelle asti niitä hommia teet niin mikään muu ei enää siinä vaiheessa toimi kuin tahaton virtsaaminen. No sitä korttia ei tullut ikinä katsottua.

460 kilometriä oli toimintakantama T-72:lla ja lisätankein 700 kilometriä.

BMP-2:lla on 600 kilometriä toimintakantama.
 

Birchman

Jäsen
Keskeisimpänä asiana nostan silti esille informaatiosodankäynti sekä (dis)informaation valtavan määrän. On todella helppoa tunnekuohuissa ottaa kaikki tieto annettuna ja tehdä sen pohjalta johtopäätöksiä sekä olla osallisena tämän tiedon levittämisessä. Nämä tiedot välittyvät helposti sadoille tuhansille esimerkiksi heikkolaatuisempien medioiden jakaessa tietoa eteenpäin.

Päätin aiemman viestini havaintooni informaatiosodankäynnin roolista Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa. Mitä pidemmälle sota on edennyt, sitä suurempaan rooliin se on sodan nykytilan osalta noussut. Ajattelin nyt hieman avata omia ajatuksiani tästä sodankäynnin muodosta, kun sota on kestänyt kuusi päivää.

Itsellä on ollut jossain määrin vaikeuksia saada käsitystä kaikista vaikutuskeinoista. Elinaikanani käytännössä Irakin sota on aikanaan ollut näkyvästi esillä Suomessa. Silloin seuranta tapahtui pitkälti tv-uutisten avulla sekä lehtien uutisotsikoita seuraamalla. Tänään tieto välittyy ja leviää nopeasti, uutisointi on lähes reaaliaikaista ja kanavia on monia (TikTok, Twitter, tavanomainen media ml. iltapäivälehdet muutamia mainitakseni).

Fakta on, ettei kukaan internetin välityksellä tilannetta seuraava henkilö tiedä taistelukentän todellisia tapahtumia. Varmuudella voidaan sanoa inhimillisen kärsimyksen olevan suuri, niin ukrainalaisille kuin hyökkääville joukoille (varsinkin nuoret venäläisvarusmiehet, joilla ei tunnu olleen käsitystä mitä vastassa on). Taistelukentän olosuhteet ovat jatkuvaa kaaosta ja epävarmuutta kaikille osallisille.

Nojaan pitkälti suomalaisiin lähteisiin (mm. HS, TS, IS, IL, jotka pitkälti kopioivat tietonsa ulkomaisista lähteistä) sekä nyt sodan aikana tiettyihin Twitter-tileihin (esim. Reuters, BBC, Nexta, jonka käyttäjämäärä on noussut sadoilla tuhansilla). Saan siis tiedon länsimaisten medioiden silmin ja se luonnollisesti on osaltaan värittynyttä.

Näiden kuuden päivän aikana olen myös katsonut noin 10 minuuttia RT:n uutisohjelmaa, mutta lopetin katselun aiheiden siirtyessä käsittelemään uusnatsihallitusta ja miten Ukraina käyttää siviilejä ihmiskilpinä (nythän ko. mediaa ei tarvitse enää onneksi omasta kaapelitelevisiosta etsiä). Otantani venäläisistä medioista on siten rajoittunut, enkä heidän tuottamaa informaatiota voi sen tarkemmin analysoida.

Kun mietitään puhtaasti mielikuvien rakentamista, on uutisoinnilla ja nopealla reagoinnilla iso merkitys niin koti- kuin taistelujoukoille sitä kautta poliittiseen päätöksentekoon ja jopa sodanjohdon päätöksiin. Samalla siinä luodaan aktiivisesti mielikuvaa vastustajasta. Kaikki välitetty tieto vaikuttaa ihmisiin halusimme sitä tai emme ja vain harva kykenee jatkuvaan kriittiseen ajatteluun.

Alla on listattuna tässäkin ketjussa useasti esiintyneitä tapahtumia (joista myös moni ihminen puhuu oikeassa elämässä). En ole listannut lähteitä, mutta se sallittakoon keskustelupalstalla.

Ukraina
  • Käärmesaaren marttyyrit (osoittautui ankaksi)
  • hävittäjä-ässä Kievin kummitus
  • antautuvat ja hölmöt venäläissotilaat, jotka eivät tienneet tehtävästään mitään
  • Venäjän huolto-ongelmat, rikkoutuva kalusto, vanhentuneet ruoka-annokset, mobiilikrematoriot ja alhainen taistelumoraali
  • Ukrainan julkinen avunpyyntö Punaiselle Ristille kuolleiden venäläissotilaiden toimittamisesta takaisin Venäjälle
  • rahapalkkiot venäläisille mahdollisen antautumisen yhteydessä ja kaapatun sotakaluston verovapaus
  • Venäjän tappioiden säännöllinen raportointi, Ukrainan tappioista ei juuri tule tietoa
Oma henkilökohtainen suosikkini on ollut reagointi Tsetseenipalkkamurhaajien toimiin. Olen kahdesti törmännyt uutiseen, jossa media on kertonut vastustajan palkkamurhaajien olevan Ukrainan avainhenkilöiden perässä. Molemmilla kerroilla länsimedia on vuorokauden sisällä kertonut kyseisen joukon tulleen tuhotuksi (viimeksi juuri Hostomelissa, joka ehdittiin muistaakseni jo raportoida olevan venäläisten hallussa). Tänään Ukrainassa uutisoitiin virallisenoloisesti, miten tuhoamiseen johtavat tiedot oli saatu Venäjältä suoraan FSB:ltä ja että erään palkkamurhaajajoukon sijainti tiedetään ja ovat ns. ”tähtäimessä”. Luo mukavasti painetta myös Kremlin suuntaan mahdollisesta myyrästä. Lisäksi eri palkkamurhaajajoukkojen lienee nyt mukava arvuutella, mikä niistä on ”tähtäimessä”. Ja kuka vastustajista muka uskaltaa sanoa fake news ja unohtaa koko asian?

Venäjä
  • Tieto, ettei tappioita juuri ole tullut ja kaikki tavoitteet on saavutettu
Jokainen voi tehdä johtopäätöksiä, kumpi osapuoli on tähän mennessä onnistunut luomaan paremman mielikuvan toimistaan ja vaikuttamaan paremmin ulkomaailman kuvaan tapahtumien tilasta.

Palatakseni faktoihin, varmaa on inhimillinen kärsimys. En väitä, etteivätkö yllä olevat asiat olisi faktoja tai valheita. Totuus lienee jossain puolivälissä. On kuitenkin hyvä ymmärtää informaationvälityksen merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä ja minkälaisia vaikutuksia sillä voi olla sodan seuraaviin tapahtumiin. Itselleni tämä on ollut vaikeaa ja uutisointi on välillä päässyt vaikuttamaan mielialaani melkoisesti. Kaikkea ei kuitenkaan kannata ottaa annettuna, vaan tietty skeptisyys on omankin hyvinvoinnin vuoksi hyvä pitää mielessä.

Propaganda on taitavampaa, välittömämpää ja reaaliaikaisempaa aiempaan verrattuna. Kaikki haluavat tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, eivätkä sitä mitä oikeasti tapahtuu.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toissapäivän Politiikkaradiossa oli vieraana Heikki Patomäki.

Vähän rupesi oksettamaan se suomettumisen taso.

Toivoisin tämän sodan perintö olevan Suomen osalta Nato-jäsenyyden lisäksi, että Kremlin narratiivia toistavat poliitikot, tutkijat ym. lausuntoautomaatit putoaisivat marginaalin marginaaliin, oli heidän osalta kyse suomettuneisuudesta tai silkasta russofiliasta.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Olin varmaan huono ihminen, kun annoin venäläiselle rekkakuskille ruokaa. Ei saa kaverit polttoainetta kotimatkaa varten (suurin osa kyllä välttelee muutenkin Suomessa tankkaamista), ei saa ruokaa, ei saa mitään.

Paska juttu näille.
Et muuten ollut, vaan toimit juuri oikein. Nyt kaveri sai kontaktin fasistinatsiin lännessä ja vie sydämessään terveiset kotiin, kunhan sinne pääsee.
 

myhyjukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Menee pieneksi off-topiciksi, mutta olen aina ihmetellyt, että miten Hitler odotti siihen asti että Liittoutuneet olivat Berliinissä ennen kuin teki itsemurhan. Sota tiedettiin hävityksi jo paljon aikaisemmin. Ei Suomessakaan taisteltu siihen asti, että puna-armeija marssii Helsingissä vaan neuvoteltiin rauha.

Nykytilanteen valossa pelottava ajatus jos Putinin saaminen pois vallasta edellyttäisi lännen marssia Moskovaan.
Täytyy olla vaan täyttä hulluutta. Mutta vielä hullumpaa että kenelläkään Hitlerin upseereista ei ollut munaa sanoa jo aiemmin että nyt lopetetaan homma ja heitetään tämä hullu parvekkeelta
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Menee pieneksi off-topiciksi, mutta olen aina ihmetellyt, että miten Hitler odotti siihen asti että Liittoutuneet olivat Berliinissä ennen kuin teki itsemurhan. Sota tiedettiin hävityksi jo paljon aikaisemmin. Ei Suomessakaan taisteltu siihen asti, että puna-armeija marssii Helsingissä vaan neuvoteltiin rauha.

Eikös Hitlerin ponnin koko poliittiselle uralle ollut se epäreilu rauha ensimmäisessä maailmansodassa? Eli voisiko olla, ettei halunnut toistaa sitä, mistään hinnasta. Toisaalta voihan se myös olla, että tuossa vaiheessa liittoutuneetkin ovat olleet niin vittuuntuneita, että vain ehdoton antautuminen oli tarjolla ja sehän ei sitten jätä mitään neuvottelun varaa..
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viimeksi muokattu:

Miinuskulma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue
Mulla on sellainen kutina, että puolustusbudjettiin tulee lähiaikoina huomattava korotus. Ihan hyvin on mahdollista ostaa vaikka 10 kpl kyseisiä aluksia jos hinta on se 54 miljoonaa. Nuo yhdessa 64kpl F35 hävittäjän kanssa olisi tappava parivaljakko.
Siis olet nähnyt Reaperin hinnaksi 5,4 M tai 54 M/kpl, vai puhuitko kuitenkin Bayraktarista? Kun Wikipediassa on Reaper-kauppoja
- Australia: 12 kpl + oheislaitteet $1,651 miljardia
- Belgia: 4 kpl $600 miljoonaa
- Ranska: 16 kpl + oheislaitteet $1,5 miljardia
- Intia: 22 kpl $2-3 miljardia
On siellä halvempiakin diilejä mainittu, en jaksanut tutustua eroihin.

Täysin eri luokan laitteita nuo on, turkkilaiseen menee kuormaa 150 kg ja moottorissa 100 hv, amerikkalainen 1700 kg ja 900 hv.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
On siellä ollut ainakin MQ-9 Reaper testissä mutta pelkään hinnan olevan liian kova. Ja kun ohjataan satelliitin kautta (luulen että turkkilainen on yksinkertaisempi) niin sitten ollaan riippuvaisia pääsystä siihen järjestelmään. Toki muutenkin tiiviit yhteydet Usaan.

Tämä MQ9 on kyllä soiva peli, mutta ihan helvetin kallis. Taitaa liikkua jossain 10-15 miljoonan hinnoissa. Pikkuveli MQ1 voisi olla hyvä valinta koska sen hinta on ilmeisesti siellä 2-3 miljoonan paikkeilla. Noita saisi 5-6 kpl yhtä MQ9 kohden ja sillä kattaisi isomman alan sekä ilmatorjunnalla olisi enemmän tekemistä ampua alas.

Tosin MQ9 taitaa lentää tuplakorkeudella ja se kykenee kantamaan enemmän kuormaa. Ehkä sekoitus molempia olisi paras ratkaisu? 3-5kpl MQ9 ja 10-15kpl MQ1 tekisi jo kovaa jälkeä sekä tuottaisi tärkeää tiedustelutietoa. Siihen päälle monta valvontadronea tietoa keräämään esim. huomattavasti halvempi ScanEagle tms.

TB2:n verrattuna ero on aika suuri toiminta-ajassa, matkassa ja korkeudessa. Hinnasta ei mitään hajua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tulisi aika yksipuolinen maailmansota.

Jep. Mutta diktaattoreilla on diktaattoreiden asenne. Joskus se saa aikaan huvittaviakin lopputuloksia. Oma suosikkini on ajalta, jolloin hyvin voimakasta eristäytymispolitiikkaa noudattanut Albania oli Kiinan liittolainen. Tuolloin Albanian diktaattori Enver Hoxha lausui jonkun väitteen mukaan kuolemattomat sanat:

"Albania ja Kiina on syytä ottaa vakavasti maailmalla, sillä ne ovat erittäin merkittäviä maita. Niissä asuu yhteensä noin neljännes maailman väestöstä".
 

Äimänkäki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvät suoritukset ja Kerttu
YLEn mukaan venäläisiä odotetaan saapuvan paikalle huomisaamuksi.
Ensin Putin A-Studiossa ja nyt vielä tämä?!

IS:n seurannassa Ukrainan mukaan yli 7000 Venäläistä kuollut.
Onhan noi IS:n seurannat tapahtumasta riippumatta aina brutaalia luettavaa ollut, mutta joko siellä on 7000 kuollutkin?!

Tällaiset kevennykset tähän väliin. Lienee aika tehdä jotain muuta kun päivystää - eiköhän ne jatka sotaa ilman minun vahtimistakin...
 

Kurra

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olikos tämä jo täällä. Luultavasti on ollut mutta kun alkaa olla hankala löytää mitään tästä massiivisesta ketjusta. Kuitenkin tuo ilmeisesti joku Venäjän kuvitelma tulevaisuudesta? tai muu Euroopan maiden jaottelu. Osaisiko joku suomentaa mitä nuo värit tarkoittaa? Keltainen on ilmeisesti kumppani ja sininen kansanvihollinen, jännä kun Suomi keltainen ja Ruotsi sininen.
 

Liitteet

  • 275108155_10160829274544367_7606326187006773993_n.jpg
    275108155_10160829274544367_7606326187006773993_n.jpg
    226,5 KB · kertaa luettu: 502
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös