”Bewusst hat Europa Energielieferungen aus Russland von Sanktionen ausgenommen.” (Die Welt 8.3.2022). Vapaasti suomennettuna: ”Eurooppa [EU] on tietoisesti vapauttanut Venäjän energiatoimitukset…
puheenvuoro.uusisuomi.fi
En tiedä onko ollut jo täällä, mutta tässä ihan kuvaava kirjoitus siitä, miten riippuvainen Eurooppa edelleen on Venäjältä hankittavista, tällä hetkellä vielä poikkeuksellisen kalliista, fossiilisista polttoaineista. Sääli, ettei tätä puolta saada katkaistua ja osaksi pakotteita.
Kirjoituksessa on totta toinen puoli, mutta se liioittelee Venäjän energiavientitulojen suhdetta muiden pakotteiden vaikutukseen. Lause
"Tuolla summalla Venäjä elää pulskasti eikä se muuta tarvitse" (viittaus energiasta saataviin vientituloihin ) on aika lailla skeidaa.
Eurooppa valmistautuu koko ajan energiantuonnin vähentämiseen sekä katkaisemiseen Venäjältä mm. täyttämällä kaasuvarastojaan, kasvattamalla LNG-terminaalien kapasiteettia sekä nostamalla Venäjästä riippumattomien polttoaineiden osuutta muun lämpöenergian sekä sähköenergian tuotannossa.
Eikä se mitenkään huono asia ole, että pakotteita on vielä varaa tällä erittäin merkittävällä vaikutuksella kiristääkin. Olisi paskempi tilanne, jos seuraava vaihtoehto "ruuvin kiristämiseen" olisi jo sotilaallinen väliintulo. On huomattava, että nykypakotteet iskevät Venäjän sotatalouteen jo melkolailla tappavasti ja kansalaisten elintasoon todella merkittävästi.
Luonnollisesti tämä varautuminen koskee myös sitä skenaariota, että Venäjä itse lopettaa fossiilisten polttoaineiden viennin länsimaihin. Vaikutuksena se on sekä lännelle että Venäjälle lopun kaiken aika lailla yhdentekevää, että kumpi "ehtii ensin" - mutta Euroopalla on siinä mielessä nyt kaikki kortit kädessä, että se näyttää voivan tuoda energiaa Venäjältä tasan niin pitkään, kunnes se pystyy mahdollisimman jouhevasti ja mahdollisimman pienellä shokkivaikutksella irroittautumaan Venäjän tuonnista.