Onhan se varmasti näinkin ja tarkoitin viestissäni lähinnä tämän sodan alkupuolen historiaa. Ukraina ei yksinkertaisesti voinut sille mitään, että esim. Suomi sodan alkupuolella lähetti 2500 ruostunutta rynkkyä aseapuna. Länneltä puuttui visio sekä rohkeus lyödä nyrkki pöytään. Ovatko nyt aivan liian myöhässä toimitetut naurettavat määrät ATACMS-ohjuksia joku osoitus epäluottamuksesta Ukrainaa kohtaan? Joka tapauksessa tällä meiningillä ei hyvä heilu...
Totta kyllä. Sodan alku oli joka puolella Eurooppaa mieletön shokki. Ensimmäiset avustukset olivat juuri näitä saksalaisten toimittamia vanhoja ruostuneita sotilaskypäriä ja suomalaisten telttoja ja vanhoja rynkkyjä. Vaan eipä siinä, ihan tarpeeseen nekin varmasti menivät, mutta aseavun järjestäytymättömyys kuvaa tilanteen sekavuutta ja yllätysefektiä. Mitään varautumista ei ollut ja valtiot kaapivat kasaan jotakin mitä varastojensa nurkista sattuivat löytämään.
Olen ihan samaa mieltä, että juuri tämän hetkisellä meiningillä ei hyvä heilu. Mutta mediasta saamani käysityksen pohjalta tulkitsen tilannekuvan kehityksen melko hyvänä, kunhan siitä suodattaa pois liiallisen (vapaalle medialle tutkitustikin täysin tyypillisen) negatiivisuusvääristymän pois: EU:n tuleva budjettisitoumus on nimenomaan pitkäaikaiseen Ukrainan tukemiseen tähtäävä. Lisäksi Euroopan aseteollisuus pystyy koko ajan paremmin vastaamaan valtioiden tekemiin tilauksiin. Suuret tykistöammustoimitukset esimerkiksi myöhästyvät alkuperäisestä aikataulusta kolmella kuukaudella (maaliskuu 2024 -> kesäkuu 2024). Se on hyvin valitettavaa, muttei maailmanloppu. Ukraina saa murkulansa ja tuon jälkeen valmius lisätoimituksiin on teollisuudella jo olemassa.
Tuotantokapasiteettivajeesta johtuva viive tilauksiin vastaamisessa on ollut valitettava, muttei suuresti yllättävä. Euroopan aseteollisuus on likipitäen täysin yksityisomisteista, mikä tarkoittaa sitä, että niillä ei tehokkuussyistä ole ollut mitään reservikapasiteettia. Tilauksien nopean lisääntymiseen vastaaminen vaatii siis uusien tuotantolinjojen rakentamista, mikä ei tapahdu salamana. Euroopan aseteollisuuden ero Yhdysvaltoihin on se, että Yhdysvalloissa aseteollisuus on vahvasti valtion subventoimaa. Siksi niillä on ollut mahdollisuus ylläpitää tuotantolinjoja "reservissä" ja tästä johtuen se pystyy vastaamaan lisääntyneisiin tilauksiin nopeammin. Tämä varmaan on asia, joka muuttuu vastedes myös Euroopassa ja myös EU sekä Euroopan maat alkavat subventoimaan asetollisuuttaan enemmän, jotta valmius pysyy parempana.
En usko pahimpiin skenaarioihin myöskään Yhdysvaltain kohdalla. Oli presidenttinä sitten Trump tai joku toinen, on USA:n turvallisuusviranomaisilla niin selvä käsitys maan edusta, ettei siinä yksi Trumpkaan venettä tule kaatamaan. Jos semmoinen vaara Trumpin presidenttikaudella konkreettisesti ilmaantuisi, on nähdäkseni selvästi todennäköisempää että Trump putoaa itse veneestä kuin että vene kaatuisi.