Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 9 663 965
  • 60 107

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Tää on tietysti ihan totta. Kyllähän Venäjä kylvää tuhoa joka päivä, mutta ei sitä oikein viitsi kommentoida, kun joka toinen sana olisi v***u tai se yksi tällä palstalla kielletty sana ja taas tulisi pelikieltoa. Todellisuushan on kaukana mistään Ukrainan jättimenestyksestä, mutta koko ajanhan sitä toivoo tuon itäisen naapurimme luhistumista.
Jos tämä olisi jättimenestys, ryysyarmeijan pitäisi jo olla paketissa. Sitähän se ei tietenkään ole, Ukrainalla on omat haasteensa, eikä se edelleenkään ole mikään viimeisen päälle hiottu sotakone. Ja toki örkkilät on kyllä sitkeää porukkaa, se on myönnettävä, onneksi samalla kuitenkin myös helvetin tyhmää. Ei tuota kurmootusta normaalit ihmiset kauaa kestäisi ja sota loppuisi siihen. Toisaalta milläs muulla ne ryysyt sotisi, kun ei muuhun ole. Tunnistavat sentään omat "vahvuutensa".

Toisaalta, vaikka sota jumittaakin, eikä vastahyökkäyksestä ainakaan toistaiseksi ole riemumarssia tullut, on silti mukava makustella sillä, mistä lähtökohdista koko homma alkoi. "Kolmen päivän sotilaallinen erikoisoperaatio", hehheh ja vielä "kirurgisella tarkkuudella". Taitaa olla vodkapäinen tämä tohtori, jos nyt oikeaa kirurgia on nähnytkään. Pietarin syrjäkujilta hommattu iso hattu ja diplomi lienee lähimpänä totuutta. Menikö siis Volodja homma "vähän" vituiksi, vai onko meillä vain erilainen käsitys siitä, mitä "kolme päivää" tarkoittaa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En voi sanoa pitäväni erityisemmin Popedan musiikista, mutta tämä laulu on ehkä sieltä paremmasta päästä. Tulee väkisinkin mieleen, näin pienenä kevennyksenä, että ennustivatko Pate ja kumppanit Ukrainan sodan jo 1990-luvulla?

Se yö oli tyhjä, ei kaivannut kukaan
Sekopäisenä horjuin mä toisien mukaan
Nyt laiva merta kyntää, sen kyljet hilseilee
Vain merimies voi tietää se mitä merkitsee

Tämä on selkeä viittaus Venäjän laivaston alusten nykytilaan sekä erityisesti Admiral Kuznetsoviin. Ja siihen, että sotilaat lähtevät sekopäisinä taisteluun laumahengen vetäninä, vailla tietoa todellisista syistä tai ylipäätään tilanteesta...

Mä tein, mitä tein ja ne maksoivat hyvin,
Ne maksoi mitä vaan!
Ei enää löydy kotisatamaa.
Mun sisällä hauta on kaikista syvin
On pimeää ja mustaa ja kosteaa ja polttavaa

Tässä on viittaus Venäjän sotilailleen ja näiden perheille maksamiin suuriin korvauksiin. Joillekin on annettu jopa uusi Lada. Kotisatamaa ei enää löydy, kun Ukraina teki onnistuneen ohjusiskun Sevastopolin laivastotukikohtaan. Toki tuo viittaus voisi sopia myös lippulaiva Moskvaan, joka ei myöskään löydä enää sinne. Ja sen sisällä hauta on kaikista syvin.

On kapteeni hullu, on tautinen kokki
Vain taivaalla kirkuu tuo öljyinen lokki

Tässä taas viitataan selkeästi Putinin nykyiseen mielentilaan ja Prigožinin väitettyyn nykykuntoon. Ja liittyisikö öljyinen lokki sitten noihin ympäristötuhoihin, joita alueelta on paljastunut...
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tämä kappale kokonaisuutena on sodassa isossa osassa.


Tämä valitettavasti on ollut esteenä ja tulee pysymään.
Ukrainalla on luonnollisesti oma korruptio-ongelmansa, kuten millä tahansa muullakin paikalla ja etenkin niillä jotka saivat nauttia 2MS jälkeen kansojen vankilassa vuosikymmenten tuomiota. En kuitenkaan pitäisi Ukrainaa mitenkään tuomittuna krooniseen korruptioon tuomittuna ikuisiksi ajoiksi. Maassa on kuitenkin tapahtunut jo useita oikeasti kansan tuella tapahtuneita paskavaltion mafiaedustajien pois potkimisia ja siellä tiedostetaan että korruption kitkeminen vähintään sille tasolle missä se on EU:hun päässeessä ex itäblokissa, on maalle elintärkeää. Syynä luonnollisesti halu päästä länsijärjestöihin kuten EU ja NATO. Osoituksia korruption poistamisen halusta ponnistaneista teoista on nähty esimerkiksi useiden näkyvienkin poliitikkojen potkut vaikka maa käy sotaa ja herkästi voisi ajatella että katsotaan vähän taloudellista kähmintää sormien läpi jos sotilaallinen osaaminen on pätevällä tasolla.

Korruptio ei ole toki venäläistenkään geeneissä, mutta ko. paskatunkiossa alamaiset eivät ole osoittaneet kuin hyvin satunnaisesti ja pienimuotoisesti halua muuttaa tilannetta. Joskus 10 vuotta sitten saivat sentään suurkaupungeissakin väkeä kaduille kun pikkutsaarin loppuelämän valta sementoitiin ja kyllähän siellä joku kävi vielä kyseenalaistamassa Nemtsovin murhankin oikeutuksen, mutta kovin pieniksi jäi vaikutukset kun ylivoimaisesti suurin osa paskastanin alamaisista päätti olla "ei-poliittisia" ts. antaa mafiaorganisaation johdolle vapaat kädet touhuilla rikoksiaan kunhan eivät suoraan alamaisen omaan hyvinvointiin kajoa, tajuamatta että voi ihan hyvin olla se epäonninen yksilö jolla on jotain mafiapäällikön haluamaa ja siten ihan samaan tapaan organisaation kohdelistalla niiden "ulkomaisten agenttien" kanssa.
Tämä on tärkeä pointti. Toivottavasti tässä ei nyt päädytä Salomonin tuomioon kuten @adolf enteili. Se on kaikissa ennusmerkeissä mitä nyt maailmalta kuuluu se todennäköisin skenaario. Ongelma siirtyy taas muutaman/kymmenen vuoden päähän.

Toki inhimillistä on länsimaistakin ettei tukea voida jatkaa maailman tappiin isollaan. Se syö valtavasti rahaa mitä voisi käyttää järkevämmin. Toisaalta ainut kestävä hyvinvoinnin tae on laittaa rosvoille jauhot suuhun. Mutta reaalipolitiikka alkaa vallata alaa. Hitaasti ja varmasti.
Käsi sydämelle: Millä lailla länsimaiden panostus Ukrainassa on näkynyt länsitalouksissa? Etenkään sotilaallisen kaluston tapauksessa ei millään lailla. Vaikka lännessä polkaistaisiin ammustuotanto kymmenkertaiseksi, olisi tuossakin kyseessä melko pienet silakat joulukalapöydässä, vaikka toki ammustuottajalle sillä merkitystä olisikin. Talous on lännessä ottanut toki osumaa, mutta syynä on tunkioimperiumin kansanmurhaoperaation globaalit talousvaikutukset, ei se että varastoista luukutetaan käyttökelpoista ja itäpaskaa vastaan suunniteltua ja rakennettua kalustoa ja ammusta hyötykäyttöön (eikä edes se jos/kun Ukrainalle toimitetaan jossain vaiheessa ammusta suoraan linjalta).

Tunkioimperiumin aiheuttaman globaalin taantuman ehkäisyssä ainoa nopea keino olisi lopettaa talouspakotteet ja alkaa imeä etenkin puoli-ilmaista energiaa siitä syöpäisestä nisästä mikä yhdistää Euroopan paskastanin kaasukenttiin. Toisaalta tässä vaiheessa puhtaan energian siirtymää tuo olisi täydellistä hulluutta jopa tapauksessa jossa terroristiraiskaajat ilmoittaisivat vetäytyvänsä barbaarisemmalle puolen Euroopan itärajaa ja julistaisivat jopa ripustaneensa pikkutsaarin regimeineen koristamaan Nevski Prospektin joulukatua ja tunnustaisivat olevansa vastuussa kansanmurhista Ukrainassa ja Tsetseniassa sekä välillisesti monessa muussakin kolkassa maailmaa. Siis ylipäätään ilmoittaisivat alkavansa vihdoin olemaan ihmisiksi. Toki utopistista ennen täydellistä romahdusta ja vaikka tuo paskastan joskus romahtaisi itseensä ja poikisi kymmeniä pieniä valtioita, tuskin yksikään niistä haluaisi muistella neukkulan ja jämäneukkulan perintöä ainakaan sillä ajatuksella että itsellä olisi ollut jotain yhteyttä niihin. Niinhän se isä aurinkoinenkin ihan omatoimisesti terrorisoi ja meuhkasi, että muu neukkujohto vaan katsoi kauhistellen vierestä (paitsi Berija ja oletettavasti muutama muukin kuoppaan ammuttu). Kaivannaisia kauppaavalla itänaapurillamme ei siis ole edes keskipitkällä aikavälillä hirveästi annettavaa globaalille taloudelle joka on siirtymässä kestävämpään suuntaan. Toki neitseelliset raaka-aineet ja fossiilienergia kelpaavat myyntiin riittävän halvalla vielä kohteissa joissa kiertotaloussiirtymä tapahtuu viiveellä (eli niissä vähemmän kehittyneissä maissa).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна


Kyllä! Tämä biisi sai myös suomenkielisen versionsa, joka on toki kaukana alkuperäisestä.

Kulttuurinvaihtoa harrastettiin myös toiseen suuntaan, kun toisen maailmansodan aikainen suomalainen propagandalaulu "Silmien välliin..." muuttui englanninkieliseksi punk-lauluksi Ukrainan sodasta. Sitä en tiedä, että onko tekijä suomalainen, ukrainalainen vai jostain muualta.

Ja tuon Bayraktar-kappaleen tehnyt ukrainalaisupseeri teki myös toiselle asejärjestelmälle kunnianosoituksen. Tämä ei enää saavuttanut samanlaista suosiota, mutta hieno kappale tämäkin.

Ehkä kaikkein vaikuttavin kappale on kuitenkin ollut tämä uuden sanoituksen saanut punk-klassikko. Tämä julkaistiin maaliskuussa 2022, jolloin Kiovan kohtalo oli vielä epäselvä. Tämä pysähdytti silloin.


 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ukrainalla on luonnollisesti oma korruptio-ongelmansa, kuten millä tahansa muullakin paikalla ja etenkin niillä jotka saivat nauttia 2MS jälkeen kansojen vankilassa vuosikymmenten tuomiota. En kuitenkaan pitäisi Ukrainaa mitenkään tuomittuna krooniseen korruptioon tuomittuna ikuisiksi ajoiksi. Maassa on kuitenkin tapahtunut jo useita oikeasti kansan tuella tapahtuneita paskavaltion mafiaedustajien pois potkimisia ja siellä tiedostetaan että korruption kitkeminen vähintään sille tasolle missä se on EU:hun päässeessä ex itäblokissa, on maalle elintärkeää. haluaisi muistella neukkulan ja jämäneukkulan perintöä ainakaan sillä ajatuksella että itsellä olisi ollut jotain yhteyttä niihin. Niinhän se isä aurinkoinenkin ihan omatoimisesti terrorisoi ja meuhkasi, että muu neukkujohto vaan katsoi kauhistellen vierestä (paitsi Berija ja oletettavasti muutama muukin kuoppaan ammuttu). Kaivannaisia kauppaavalla itänaapurillamme ei siis ole edes keskipitkällä aikavälillä hirveästi annettavaa globaalille taloudelle joka on siirtymässä kestävämpään suuntaan. Toki neitseelliset raaka-aineet ja fossiilienergia kelpaavat myyntiin riittävän halvalla vielä kohteissa joissa kiertotaloussiirtymä tapahtuu viiveellä (eli niissä vähemmän kehittyneissä maissa).
Yksi tekijä, joka tuota korruptiota Ukrainassa on ruokkinut ja ylläpitänyt on tietenkin tuo maan itäisenä naapurina oleva paskatunkio, koska se on aina ollut heidän etunsa mitä enemmän korruptio jyllää heidän vasallivaltioissaan. Se on nimittäin osaltaan varmistanut sitä, että nämä maat pysyisivätkin tunkion vaikutuspiirissä, koska rehellisesti ja ilman korruptiota pyörivä hallinto pyrkii tietenkin irti tuollaisesta höyryävästä tunkioläjästä. Ei pidä tietenkään odottaa, että Ukraina muuttuu korruptiovapaaksi mallivaltioksi sormien napsautuksella kunhan vaan Venäjän ikeestä lopullisesti vapautuu, koska tuo korruptio pesiytyy aina pidemmän ajan kuluessa syvälle maan rakenteisiin ja kulttuuriin, mutta ainakin Ukrainalla on nyt mahdollisuus muuttaa asioita. Ja EU- ja NATO-jäsenyydet toimivat ehkä jonkinlaisena porkkanana myös tuon kitkemiselle. Ja kun Ukrainan kansa on viimeistään nyt saanut aika kouriintuntuvalla tavalla huomata, minkälaisten roistojen naapurissa ja vaikutuspiirissä he ovat eläneet, niin siinäkin voi olla motivaatiota muuttaa asioita. Ei se nopeasti kädenkäänteessä tapahdu, mutta mikäli tämä sota kääntyy Ukrainalle hyvin, niin EU:n ja USA:n avulla maa on mahdollista saada kuitenkin suht' nopeasti oikealle uralle, kunhan vaan saadaan estettyä tunkion vaikutusyritykset maan hallintoon ja kansaan.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Sanon saman kuin olen sanonut jo monta kertaa aiemmin: totta kai vakiokirjoittajat - näin ainakin uskon - tietävät, ettei Venäjä ole ihan onneton käymään sotaa, muutenhan tällaisessa pattitilanteessa ei oltaisi.
Amen to that. Hieno kirjoitus kaikin puolin.

"Realistit" ovat tervetulleita kirjoittamaan, mutta älkää hyvät ihmiset tulko neuvomaan, miten muiden pitää kirjoittaa ja ajatella. Jos haluaa nähdä vain mielestään oikeita näkemyksiä, löytyy Ignore-toiminto tarvittaessa avuksi.

Ukrainan asia on Suomen asia ja halusi sitä tai ei, me olemme sodan osapuoli. Jollei de facto oikeudellisessa mielessä, niin henkisessä ainakin. Siitä pitää muutama kilometri itärajaamme huolen.

Kuten Mauno Koivisto on todennut, "ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin". Tässä ketjussa valtaosa toimii tuon ajatuksen mukaisesti, koska vaihtoehtoinen oletus lopputuloksesta on äärimmäisen vastenmielinen.

Vaikka Ukraina voittaisi sodan (mihin uskon}, on sillä silti edessään sama kohtalo kuin kaikilla muilla suursodasta toipuvilla mailla. Kysymys jälleenrakentamisesta, paitsi fyysisen infrastruktuurin, niin myös henkisen hävityksen osalta. Kun rauha aikanaan tulee, ihmisluonto palaa tappelemaan niistä vähemmän tärkeistä asioista.

Syntyy tyytymättömyyttä ja eripuraa, politiikka palaa politiikkaan ja etsitään syyllisiä. On oikeastaan helppoa lähettää Ukrainaan aseita, mutta mitä apua pitää antaa, jotta maa nousee kunnolla jaloilleen?

Mutta otetaan yksi päivä ja yksi sota kerrallaan. Jokaiselle päivälle on omat murheensa.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Yksi tekijä, joka tuota korruptiota Ukrainassa on ruokkinut ja ylläpitänyt on tietenkin tuo maan itäisenä naapurina oleva paskatunkio, koska se on aina ollut heidän etunsa mitä enemmän korruptio jyllää heidän vasallivaltioissaan. Se on nimittäin osaltaan varmistanut sitä, että nämä maat pysyisivätkin tunkion vaikutuspiirissä, koska rehellisesti ja ilman korruptiota pyörivä hallinto pyrkii tietenkin irti tuollaisesta höyryävästä tunkioläjästä. Ei pidä tietenkään odottaa, että Ukraina muuttuu korruptiovapaaksi mallivaltioksi sormien napsautuksella kunhan vaan Venäjän ikeestä lopullisesti vapautuu, koska tuo korruptio pesiytyy aina pidemmän ajan kuluessa syvälle maan rakenteisiin ja kulttuuriin, mutta ainakin Ukrainalla on nyt mahdollisuus muuttaa asioita. Ja EU- ja NATO-jäsenyydet toimivat ehkä jonkinlaisena porkkanana myös tuon kitkemiselle. Ja kun Ukrainan kansa on viimeistään nyt saanut aika kouriintuntuvalla tavalla huomata, minkälaisten roistojen naapurissa ja vaikutuspiirissä he ovat eläneet, niin siinäkin voi olla motivaatiota muuttaa asioita. Ei se nopeasti kädenkäänteessä tapahdu, mutta mikäli tämä sota kääntyy Ukrainalle hyvin, niin EU:n ja USA:n avulla maa on mahdollista saada kuitenkin suht' nopeasti oikealle uralle, kunhan vaan saadaan estettyä tunkion vaikutusyritykset maan hallintoon ja kansaan.
Juu viestistäni unohtui tuo itsestäänselvyys että Ukrainassakin sen lisäksi että korruptioperinne kumpuaa neuvostohistoriasta (vähintään sillä tasolla ettei maa saanut oikeusvaltiokehitystä käyntiin samaan tahtiin niiden Euroopan maiden kanssa jotka välttyivät hirviöimperiumiin joutumiselta), on korruptio todella merkittävältä osin myös suoraan terroritunkiolähtöistä ja Ukraina onkin saavuttanut merkittävän voiton korruptiota vastaan jo sillä että paskastanilaiset "liikemiehet" eivät ole maahan enää niin tervetulleita kuin aiemmin ja lisäksi selkeimmin pikkutsaarin mafiaorganisaatioon kuuluvat oligarkit ovat myös saaneet lähtöpassit. Luonnollisesti noiden rikollisten jättämää varastelumahdollisuutta pyrkivät hyödyntämään kotoperäiset moraalittomat kusimutterit, mutta helpompi Ukrainan on iskeä aloittelevaan kuin vakiintuneeseen varastelu- ja korruptiorinkiin.
 
Toki inhimillistä on länsimaistakin ettei tukea voida jatkaa maailman tappiin isollaan. Se syö valtavasti rahaa mitä voisi käyttää järkevämmin. Toisaalta ainut kestävä hyvinvoinnin tae on laittaa rosvoille jauhot suuhun. Mutta reaalipolitiikka alkaa vallata alaa. Hitaasti ja varmasti.

Onko nyt nähtävissä, että ”hitaasti ja varmasti” länsimaiden tuki alkaa hiipua? Vai oliko tuo ennustus, että niin tulee jossain vaiheessa käymään?
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Amen to that. Hieno kirjoitus kaikin puolin.

"Realistit" ovat tervetulleita kirjoittamaan, mutta älkää hyvät ihmiset tulko neuvomaan, miten muiden pitää kirjoittaa ja ajatella. Jos haluaa nähdä vain mielestään oikeita näkemyksiä, löytyy Ignore-toiminto tarvittaessa avuksi.

Ukrainan asia on Suomen asia ja halusi sitä tai ei, me olemme sodan osapuoli. Jollei de facto oikeudellisessa mielessä, niin henkisessä ainakin. Siitä pitää muutama kilometri itärajaamme huolen.

Kuten Mauno Koivisto on todennut, "ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin". Tässä ketjussa valtaosa toimii tuon ajatuksen mukaisesti, koska vaihtoehtoinen oletus lopputuloksesta on äärimmäisen vastenmielinen.

Vaikka Ukraina voittaisi sodan (mihin uskon}, on sillä silti edessään sama kohtalo kuin kaikilla muilla suursodasta toipuvilla mailla. Kysymys jälleenrakentamisesta, paitsi fyysisen infrastruktuurin, niin myös henkisen hävityksen osalta. Kun rauha aikanaan tulee, ihmisluonto palaa tappelemaan niistä vähemmän tärkeistä asioista.

Syntyy tyytymättömyyttä ja eripuraa, politiikka palaa politiikkaan ja etsitään syyllisiä. On oikeastaan helppoa lähettää Ukrainaan aseita, mutta mitä apua pitää antaa, jotta maa nousee kunnolla jallilleen?

Mutta otetaan yksi päivä ja yksi sota kerrallaan. Jokaiselle päivälle on omat murheensa.
Plus onhan tätä hyvien uutisten virtaa mukavampi lukea, kuin tuota lyijynraskasta "realismia". Milloin laarinpohjat näkyy (jo useaan kertaan), milloin tuki hiipuu (jo useaan kertaan) tai milloin Ukraina ei tule etenemään yhtään ja salomonintuomio häämöttää nurkan takana. Ensi talvena on taisteltu kaksi vuotta tätä episodia ja kaikki realistien skenaariot on ennustettu tapahtuvaksi jo useaan kertaan tänä aikana.
 
Viimeksi muokattu:

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Sota ei ihan heti lopu, koska länsi ei vieläkään ota sitä tosissaan. Hävittäjien suhteen alkaa vihdoin jotain tapahtumaan. Aivan avainasia koko sodassa. Väsyneet asiantuntijat sanovat, että hävittäjät eivät ratkaise sotaa vaan Ukrainan pitää vaan urheasti marssia kuolemaan miinakenttien läpi. Mee ite.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Länsi tukee Ukrainaa niin kauan kun siitä saatava hyöty on suurempi kuin taloudellinen haitta. Aika vaikea nähdä niin suurta taloudellista haittaa länsimaiden talouksille, että ne olisivat suuremmat kuin Ukrainan luovuttaminen Venäjälle, Ukrainan kansallisen identiteetin hävittäminen, Venäjän aggressiivisen imperialismin ja nationalismin vahvistaminen sekä lupa Venäjälle jakaa Eurooppa sen määrittämiin etupiireihin.

Venäjän imperialistiset pyrkimykset eivät tule koskaan laantumaan, mutta Venäjän kyky toteuttaa niitä voidaan lamauttaa tankki tankilta, örkki örkiltä ja metri metriltä. Mitä enemmän Venäjän kykyä käydä hyökkäyssotaa saadaan vähennettyä sen kauemmin siltä kestää siitä toipua ja se on lopulta vahvin rauhan tae Euroopassa.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Joo, en sitä tarkoittanutkaan, vaan sitä, että on pysynyt poissa otsikoista. Ensin oli Bayraktar, sitten Javelin, sitten HIMARS ja niin edelleen. Tuskin minkään asejärjestelmän merkitys on vähentynyt, vaikkeivät olekaan enää koko aikaa otsikoissa.
Kyllä Bayraktarit katosi ihan syystä.

 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Saanko kysyä, että kuinka päädyit tällaiseen johtopäätökseen?
Voimasuhteiden vertailu ja diktaattori-Putinin fanaattinen suhtautuminen sotaan ei tue mielestäni sitä lopputulemaa, että Ukraina kaikki menettämänsä alueet saisi vallattua takaisin.

Olen sen ennenkin jo sanonut ja sanon vielä kerran, että voi kunpa olisin väärässä. Mutta tällä hetkellä minun mielestäni näyttää tältä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nyt on komiaa kuvaa, kun sotarikollisten päämajan pääperkeleet saatiin pois pelistä. Oikeus on voittanut taas!

Uuden komentajan vaalit käynnissä, ja savun väristä voinee päätellä, että valinta on vielä tekemättä.
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Voimasuhteiden vertailu ja diktaattori-Putinin fanaattinen suhtautuminen sotaan ei tue mielestäni sitä lopputulemaa, että Ukraina kaikki menettämänsä alueet saisi vallattua takaisin.

Olen sen ennenkin jo sanonut ja sanon vielä kerran, että voi kunpa olisin väärässä. Mutta tällä hetkellä minun mielestäni näyttää tältä.
Jos siis käydään läpi skenaario, jossa Ukraina esim murtautuu Krimille ja merelle etelässä. Tästä alkaa ketjureaktio, jossa joko tuhotaan vastustajan joukot tai ne poistuvat suurimmilta osin alueilta. Mikä tässä tapauksessa esim puoltaisi sitä, että jotain alueita pitäisi luovuttaa kansainvälisen oikeuden myötä idän tunkiomaalle?

Toinen skenaario on, että tämä sama läpimurto saavutetaan, mutta eteneminen pysyy hitaana. Milloin joku (kuka?) puhaltaa etenemisen poikki ja luovuttaa alueet virallisesti idän tunkiomaalle?

Kolmas skenaario toki on, että Ukraina rupeaa vetäytymään. Tällöin kaveri voi saada vallattua alueita taas takaisin itselleen. Vaikea nähdä toisaalta tässäkään sitä lopputulosta, että Ukrainan pitäisi antautua ja jälleen joku kertoisi alueiden nyt kuuluvan paskiaisille.

Mihin tämä ajatus alueluovutuksista perustuu? Uuvuttavaan asemasotaan, jonka Ukraina luovuttaa vai idän ihmemaan ylivoimaiseen voittoon? Tuskin mikään länsimaa ainakaan totetaa, että paskiaiset voitti tämän.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mihin tämä ajatus alueluovutuksista perustuu? Uuvuttavaan asemasotaan, jonka Ukraina luovuttaa vai idän ihmemaan ylivoimaiseen voittoon? Tuskin mikään länsimaa ainakaan totetaa, että paskiaiset voitti tämän.
Ajatus alueiden menettämisestä perustuu siihen ikiaikaiseen sodan logiikkaan, jolla niitä on aina käyty. Siihen, että en näe tällä hetkellä realistisena sitä, että Ukraina saa kaikkia noita menettämiään alueita enää vallattua takaisin. Niin paljon kuin haluaisinkin sen tapahtuvan, niin ihan mahdotonta minun on tällä hetkellä itselleni perustella sitä, että Ukrainalla riittäisi sotilaallinen voima siihen.

Noita vallattuja alueita ei länsimaailmassa tietenkään pidä tunnustaa Venäjän valtion alueeksi, mutta sellaisina he itse tulevat ne näkemään. Samaan tapaan kuin vuoden 2014 jälkeen kävi Krimin suhteen.

Jos tässä nyt kuitenkin käy niin, että Venäjän vastarinta romahtaa täysin, ja olen ollut täysin väärässä asian suhteen, niin tulen sen kyllä tänne ensimmäisten joukossa myöntämään. Toivottavasti näin tapahtuu, mutta juuri nyt en vaan näe tuota tapahtuvaksi.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Jos siis käydään läpi skenaario, jossa Ukraina esim murtautuu Krimille ja merelle etelässä. Tästä alkaa ketjureaktio, jossa joko tuhotaan vastustajan joukot tai ne poistuvat suurimmilta osin alueilta. Mikä tässä tapauksessa esim puoltaisi sitä, että jotain alueita pitäisi luovuttaa kansainvälisen oikeuden myötä idän tunkiomaalle?

Toinen skenaario on, että tämä sama läpimurto saavutetaan, mutta eteneminen pysyy hitaana. Milloin joku (kuka?) puhaltaa etenemisen poikki ja luovuttaa alueet virallisesti idän tunkiomaalle?

Kolmas skenaario toki on, että Ukraina rupeaa vetäytymään. Tällöin kaveri voi saada vallattua alueita taas takaisin itselleen. Vaikea nähdä toisaalta tässäkään sitä lopputulosta, että Ukrainan pitäisi antautua ja jälleen joku kertoisi alueiden nyt kuuluvan paskiaisille.

Mihin tämä ajatus alueluovutuksista perustuu? Uuvuttavaan asemasotaan, jonka Ukraina luovuttaa vai idän ihmemaan ylivoimaiseen voittoon? Tuskin mikään länsimaa ainakaan totetaa, että paskiaiset voitti tämän.
Todennäköisyyksiä en ala millekään skenaariolle arpomaan, mutta siis @adolf viitannee juuri jäätyvään rintamalinjaan. En minäkään tätä toivo, mutta oikeilla ja pitävillä turvatakuilla voisin alueluovutuksetkin hyväksyä. Ja nuo takuut olisi sitten tasoa Nato + monikansalliset joukot rauhaa turvaamaan määräajaksi, ei mitään tunkiolandian lupauksia tai muutakaan sanahelinää.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Länsi tukee Ukrainaa niin kauan kun siitä saatava hyöty on suurempi kuin taloudellinen haitta. Aika vaikea nähdä niin suurta taloudellista haittaa länsimaiden talouksille, että ne olisivat suuremmat kuin Ukrainan luovuttaminen Venäjälle, Ukrainan kansallisen identiteetin hävittäminen, Venäjän aggressiivisen imperialismin ja nationalismin vahvistaminen sekä lupa Venäjälle jakaa Eurooppa sen määrittämiin etupiireihin.

Ja vaakakupissa painaa varmasti se, että jos Venäjän annetaan voittaa, seuraava laajentumiskohde on todennäköisesti lännempänä. Silloin se tarkoittaisi hyvin todennäköisesti suoraa konfliktia Venäjän ja NATO:n välillä.

Jos nyt pohditaan, kuinka kalliiksi Ukrainan aseistaminen tulee, niin jokainen poliitikko ja sotilas tiedostaa varmasti sen, että vielä paljon kalliimmaksi tulee se, jos taistelut käydään NATO:n alueella.

Toinen syy siihen, että Venäjän ei voi antaa voittaa, on hyvinkin raadollinen. Se pitää NATO:a konfliktin osapuolena. Ja haluaa varmasti kostaa tämän. Nykyisellään sillä ei ole tähän resursseja. Mutta jos se voittaa Ukrainassa, kosto tulee varmasti tulevaisuudessa. Lännen ainoa mahdollisuus on se, että Venäjä häviää totaalisesti sodan ja maassa tapahtuu vallanvaihto, jossa valtaan tulee taho, joka tuomitsee täysin Putinin sodan ja tekee vihdoin sen, mikä maassa olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin: pesee niin Neuvostoliiton kuin Putinin aikakausien likapyykin oikein kunnolla.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Näkisin tilanteen kehittyvän 1-3 vuoden aikavälillä näin:
Ukraina vahvistuu sekä sotilaallisesti että taloudellisesti.
Varsinkin sotilaallisesti. Kansan yhtenäisyys ja voitontahto ei tunnu horjuvan.
Venäjä sensijaan heikkenee koko ajan. Hitaasti, mutta varmasti; sekä sotilaallisesti, että taloudellisesti. Tahti tuntuu pikemminkin kiihtyvän kuin laantuvan. Myös kansa tuntuu pikku hiljaa ihmettelevän, että minkä takia sotaa Ukrainan kanssa käydään.
Joka tapauksessa venäläisten, etenkin putinistien, unelmat suurvalta-aseman paluusta ovat murskana. Paluu orjakansaksi on edessä. Tai eihän suurin osa venäläisistä mitään muuta ole koskaan ollutkaan. Nyt se on edessä myös nomenklaturalla eli "yläluokalla".
Enää julmimmat ja taitavimmat rikolliset jatkavat menestymistä.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ajatus alueiden menettämisestä perustuu siihen ikiaikaiseen sodan logiikkaan, jolla niitä on aina käyty. Siihen, että en näe tällä hetkellä realistisena sitä, että Ukraina saa kaikkia noita menettämiään alueita enää vallattua takaisin. Niin paljon kuin haluaisinkin sen tapahtuvan, niin ihan mahdotonta minun on tällä hetkellä itselleni perustella sitä, että Ukrainalla riittäisi sotilaallinen voima siihen.

Noita vallattuja alueita ei länsimaailmassa tietenkään pidä tunnustaa Venäjän valtion alueeksi, mutta sellaisina he itse tulevat ne näkemään. Samaan tapaan kuin vuoden 2014 jälkeen kävi Krimin suhteen.

Jos tässä nyt kuitenkin käy niin, että Venäjän vastarinta romahtaa täysin, ja olen ollut täysin väärässä asian suhteen, niin tulen sen kyllä tänne ensimmäisten joukossa myöntämään. Juuri nyt en vaan näe tuota tapahtuvaksi.
Näen, että Ukrainan itäisissä osissa tälle on oikea riski, koska huollon katkaiseminen sinne taitaa olla aika mahdotonta. Etelän ja Krimin pitoon on vaikea nähdä Venäjän pystyvän. On ihan sama kuinka isot voimat Venäjällä on, jos niitä ei saa huollettua. Ja toisaalta on vaikea nähdä, että kuinka Venäjä pysäyttää Ukrainan etenemisen myöhemmin, kun se ei pysty siihen edes nyt. Ja kun se etelän ja Krimin saarto on valmis, niin mistä Venäjälle materialisoituu se voima jolla se puhkotaan? Siitä, että Ukraina etenee hitaasti on hyvin pitkä matka siihen, että Ukraina ei etene. Ja se matka, mikä pitää edetä on joitain kymmeniä kilometrejä. Ei se vähän ole tällä tahdilla, mutta pikkuhiljaa se kuroutuu kiinni ja samalla ratkeaa niiden Ukrainan osien kohtalo, joilla on Venäjälle väliä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Näkisin tilanteen kehittyvän 1-3 vuoden aikavälillä näin:
Ukraina vahvistuu sekä sotilaallisesti että taloudellisesti.
Varsinkin sotilaallisesti. Kansan yhtenäisyys ja voitontahto ei tunnu horjuvan.
Venäjä sensijaan heikkenee koko ajan. Hitaasti, mutta varmasti; sekä sotilaallisesti, että taloudellisesti. Tahti tuntuu pikemminkin kiihtyvän kuin laantuvan. Myös kansa tuntuu pikku hiljaa ihmettelevän, että minkä takia sotaa Ukrainan kanssa käydään.
Joka tapauksessa venäläisten, etenkin putinistien, unelmat suurvalta-aseman paluusta ovat murskana. Paluu orjakansaksi on edessä. Tai eihän suurin osa venäläisistä mitään muuta ole koskaan ollutkaan. Nyt se on edessä myös nomenklaturalla eli "yläluokalla".
Enää julmimmat ja taitavimmat rikolliset jatkavat menestymistä.

Juuri näin.

Venäjä lähenee koko ajan romahduspistettä. Tähän asti se on välttänyt täydellisen romahduksen muiden roistovaltioiden tuella. Vaan on jotenkin hellyttävän hupsu ajatus, ettäkö taloudellisesti ja teollisesti katastrofalisen heikko Puten Venäjä pystyisi kääntämään tämän edukseen hajanaisen ja sekavan paskahallitusjoukkion tuella. Erityisesti, kun jokainen noista paskahallituksista tarvitsee lopulta länttä enemmän kuin ne tarvitsevat Venäjää.

Venäjän armeijaa ei ole helppo saada kaikilta tällä hetkellä miehittämiltään Ukrainan alueilta pois puhtaan sotilaallisesti, mutta samalla tuntuu unohtuvan, että Venäjän federaatio nykymuodossaan kulkee kohti sisäistä sekasortoa, joka tietysti ratkaisee myös sodan Ukrainan eduksi.
 
Viimeksi muokattu:

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Budanovin pitkä haastattelu. Lainauksessa vastaukset kysymyksiin Venäjän ilmapuolustuksen tuhoamisesta ja iskuista Venäjälle.TWZ: I want to talk a little bit about the ongoing counteroffensive. I know that you're not the general in charge of land forces, but as the eyes and ears of the Ukrainian military, what’s your assessment? Do you still believe that Ukraine will retake Crimea this year or will a counteroffensive push on until next year?
KB: Our counteroffensive operation started at the beginning of summer and is still ongoing. It hasn't stopped. And as you've rightly said I'm not the commander-in-chief of the General Staff. That is why questions about the tempo or progress of the counteroffensive operation should be addressed to the General Staff. But speaking of Crimea, you could not have missed that since the middle of August, there's been a certain intensification going on with regard to Crimea, and that might indirectly give you a hint about the answer to your question.

So first of all, the fact itself is that we're engaging the military infrastructure and military targets in occupied Crimea and the occupier’s infrastructure. If we're going deeper into strikes against the air defense system, it's more complicated here. First of all, the air defense systems themselves are very costly equipment and it takes a lot of time to produce those and Russian flags those systems because all this inventory is currently engaged in fighting against Ukraine and also in protection of Moscow. They've taken away air defenses from everywhere else.
That is why, naturally, when we engage in another and another air defense battalion of the Russian military, they need to think about where they can pull those systems from and where are they able to tolerate less defenses in other places.

The second point in engaging defenses is that we’re making those holes in the overall air defense coverage. Those holes are exploited for other things. Also, we're depleting their air defense missile stocks because those are not limitless. And from the political standpoint, we're also demonstrating the obvious inability of Russian air defense systems, which respectively makes them less lucrative on the world arms markets

TWZ: And this is part of a coordinated campaign, it’s not just Crimea, right? You're doing this inside Russia, with the strikes on air bases and other targets and on Moscow?

KB: Let's put it like this, we have never confirmed [attacks on Moscow] officially (Budanov laughs) and I will be keeping that stance. But I can share my opinion about those strikes. All the above-mentioned factors clearly coincide with the strikes inside Russia. Especially when we're talking about the obviously decreasing demand for Russian weapons because when the whole world sees that some drones are attacking Moscow, nobody wants to buy Russian air defense systems any longer. And that is very painful for them. And it links back to additional factors which are absent when we're discussing Crimea.

One side note. There's a completely opposite situation in terms of demand on weapon systems. There's a very high demand on Ukrainian drones now. We can’t sell those now because all of them are used for warfighting, but after the war ends, this will have a lot of meaning.

Now speaking about the strikes deep into Russia, including Moscow, that are conducted by someone. There is a social side of it. Because now the Russian population and especially large Russian businesses really start to feel the impact of war. Because before that, it was just a war going on on TV. Yes, it did have some financial impact on big players, but smaller ones weren't even touched. But demonstrative strikes, such as strikes against Moscow city - the skyscraper district in Moscow - demonstrates to everyone that now it touches upon them.

Besides that, it undermines the belief of the population in an all-powerful Russian regime that is the strongest one in the world. They start asking those logical questions, like: "where's our air defenses that are supposed to protect us?" And they start blaming their authorities for that, for stealing all the money. The next aspect is strikes against critical military infrastructure. It includes oil refineries that supply fuel to the warfighting as well as the factories and plants that produce components for military equipment. So that’s the overall picture.
Edit: Laitetaan vielä toiseen lainaukseen vastaus Ukrainan tappioista ja Kertsin sillasta. Iskut Kertsin sillalle tulevat jatkumaan ja lopulta silta tulee tuhoutumaan lopullisesti.

TWZ: That's expensive in terms of lives, right? Are you able to talk about the toll these kinds of attacks are taking on Ukrainian forces?
KB: Regretfully I don't possess precise numbers of our casualties. But it is completely logical that all of our casualties - both killed in action and wounded in action - went up as we shifted to offensive operations if we compare those with the previous periods. But there is still this very interesting peculiarity that even though we're on the offensive, our numbers of casualties are still lower than on the enemy’s side who are in defense.

But having described the overall realities of our current situation we’re smoothly coming to the conclusion that we will have to change something. The conclusion is that we'll need additional weapons systems and capabilities that could still change this balance we have today. Because looking at the situation solely from the perspective of manpower, if we compare the Ukrainian potential with Russian potential, the Russians have a lot more human resources. That is why we cannot keep on fighting just soldier on soldier. This will not deliver the results we want.

TWZ
: So what do you have to do to change this?
KB: We need to resolve the issue of increasing numbers of overall artillery barrels on the battlefield. And we need longer-range weapon systems in order to engage their command posts, their logistics storages, etc., etc.
-----
TWZ
: Will you strike the Kerch Bridge again and if so, what will Putin do?
KB: It's not a question of will we strike or won’t we strike. We're doing that regularly so we will finish it. It’s just an issue of time.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ajatus alueiden menettämisestä perustuu siihen ikiaikaiseen sodan logiikkaan, jolla niitä on aina käyty. Siihen, että en näe tällä hetkellä realistisena sitä, että Ukraina saa kaikkia noita menettämiään alueita enää vallattua takaisin. Niin paljon kuin haluaisinkin sen tapahtuvan, niin ihan mahdotonta minun on tällä hetkellä itselleni perustella sitä, että Ukrainalla riittäisi sotilaallinen voima siihen.

Noita vallattuja alueita ei länsimaailmassa tietenkään pidä tunnustaa Venäjän valtion alueeksi, mutta sellaisina he itse tulevat ne näkemään. Samaan tapaan kuin vuoden 2014 jälkeen kävi Krimin suhteen.

Jos tässä nyt kuitenkin käy niin, että Venäjän vastarinta romahtaa täysin, ja olen ollut täysin väärässä asian suhteen, niin tulen sen kyllä tänne ensimmäisten joukossa myöntämään. Toivottavasti näin tapahtuu, mutta juuri nyt en vaan näe tuota tapahtuvaksi.
Ei kukaan tiedä paskaakaan, miten tässä käy, niin miksi pitää olla sitten varmana ennustamaasa että ei varmasti voi Ukraina vapauttaa kaikkia alueitaan?

Ei lyhyellä tähtäimellä todennäköisesti voi, koska aikaa ennen talvea on vain muutama viikko jäljellä, mutta kuka tietää mitä sodan mahdollisesti vielä tulossa olevina vuosina tapahtuu.

Jos motivaatio joltain loppuu, niin voisi olettaa että venäläisiltä, sotilaat kun ei oikein sisäistä minkä takia täällä pitää sotia. Ja jos resurssit loppuu, niin varmaan nekin ensin venäläisiltä, sikäli kuin länsi jatkaa Ukrainan tukemista.

Sitten taas sodan yleinen kuva. Venäjällä alkuun vauhdikasta etenemistä, sitten hyökkäyksen hyytyminen, ja myöhemmin hyökkääjän suunta kääntyy etenemiseksi takaperin kohti omia alueita. Muistuttaa Saksaa toisessa maailmansodassa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei lyhyellä tähtäimellä todennäköisesti voi, koska aikaa ennen talvea on vain muutama viikko jäljellä, mutta kuka tietää mitä sodan mahdollisesti vielä tulossa olevina vuosina tapahtuu.

Poimin vain yllä olevan hyvästä kirjoituksesta. Samaa toistetaan usein. Ukrainan vastahyökkäys stoppaa, koska talvi on tulossa ja aikaa on enää vähän. Todellisuudessa näin ei ole kahdesta syystä. Ilmastonmuutos ei ole nostanut vain täällä pohjoisessa lämpötiloja luokkaa kolmesta viiteen asteeseen loka-marraskuussa, vaan muutos vaikuttaa myös etelämpänä. Sateilla on tietenkin vaikutuksensa, mutta ulkomuistista ne eivät estäneet viime syys-marraskuun etenemistä merkittävästi. Ukrainalla on tässä mielessä aikaa viime vuoden tapaan vielä viikkoja.

Toinen asia on hyökkäystapa. Eteneminen ei tapahdu niin paljon ajoneuvoilla kuin usein oletetaan. Joukot raivaavat edetessään miinakenttiä ja kun päästään seuraaviin Venäjän puolustuslinjoihin, etänä tapahtuva uusien miinojen kylvämien vaikeutuu tai loppuu mahdottomana. Tässä vaiheessa joukot voivat kunnostaa maastoa tarpeen mukaan mm. panssariajoneuvoille. Ja näin Ukrainassa parhaillaan tapahtuukin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös