Länsi-Euroopan sotilaallisesti heikko tila on totta, mutta tuo kaluston ja ammusten vähäisyys sekä varastojen pienuus on kokonaan toinen asia.
Venäjä nimittäin edelleen noudattaa samaa NL:n aikaista dogmia siitä, että se tuottaa varastot väärälleen bulkkia joka toimii miten toimii jos toimii. Mutta tavaraa on paljon. Lännessä taas on panostettu laadukkaaseen aseistukseen ja just-in-time ammushankintaan. Laadukas aseistus maksaa niin paljon enemmän, että vaikka kaikki Nato-maat olisivat panostaneet puolustukseensa 3% BKT:sta (mikä on USA:n lukema eli helvetin paljon), kalustoa ei siitä huolimatta olisi mielettömiä määriä luovutettavaksi Ukrainaan.
Ammusten osalta yksikään länsimaa ei ole nähnyt jättimäistä tykistöammusten varastointia kustannustehokkaaksi ratkaisuksi - se on kaikki pois kalliista asejärjestelmähankinnoista. Myöskään USA ei ole näin toiminut ja siksi silläkään ei ole tuosta vain antaa perkeleesti murkuloita Ukrainaan.
Sillä voidaan spekuloida - kuten jotkut ovat tehneetkin - että ammustilaukset olisi pitänyt aloittaa jo vuosi sitten. Vaan kun se on aika turhaa jälkiviisautta: vuosi sitten harva oletti sodan muuttuvan nykyisen kaltaiseksi kulutussodaksi. Jos olettikin, niin ei se silloin mihinkään erityiseen viisauteen perustunut, vaan spekulatiiviseen arvaukseen.
Ammuksienkaan kohdalla mitään hätää tuskin on. Nyt niitä tilauksia ovat tehneet jo kaiketi liki kaikki länsimaat ja vähitellen se alkaa kantamaan hedelmää.
Tässä varsin tuore artikkeli asiasta:
Ukraine Needs Shells, and Arms Makers Want Money. Enter the E.U.
Eli kun 155 millisiä ammuksia tarvitaan 250 K kuukaudessa ja EU:n kapasiteetti tuottaa niitä on noin 650K /v, ollaan todella ongelmissa. Ukrainan vastahyökkäys voi sakata aika pahasti, kun putkiin ei löydy täytettä kriittisissä paikoissa. Edes USA ei kykene tuottamaan tarpeeksi ammuksia.
Tämä tuntuu sinänsä oudolta, mutta lienee yhteydessä sodankäynnin käytännön ja teorian eroihin. Ukraina sitä paitsi taistelee vailla kunnon ilmavoimia, tavallaan toinen käsi sidottuna. Eli sota on pakko käydä maasotana. EU taas keskittyy byrokraattiseen kinasteluun, kun tosiasiassa päätökset olisi pitänyt tehdä jo vuosi sitten. Kukaan ei oikein osannut ennakoida sodan kulkua hyökkäyssodasta asemasodaksi, vaikka historiasta tiedämme, että asemasota on aika todennäköinen sodankäynnin muoto.
Kukaan ei kai ole tullut ajatelleeksi, että joutuisimme laajamittaiseen sotaan suurvaltaa vastaan. Ja kun EU:n pitäisi olla yhtenäinen, on sitten Macronin kaltaisia hämmentäjiä, puhumattakaan jostain Orbanista, joka on Putinin liittolainen. Tämä on selkeä haittatekijä. Ymmärrettävää tietenkin on, ettei joku Espanja pahemmin varaudu sotaan Portugalia vastaan, mutta silti on ällistyttävää, ettei koko EU yhdessäkään kykene tuottamaan olennaista sotatarviketta tarpeeksi ripeästi.