Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 001 283
  • 61 478

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihankos oikeasti Kiina haluaa oman taloutensa kehityksen kustannuksella lähteä tukemaan Putinia? Voisin kuvitella lännestä tulevan aikamoiset sanktiot, jotka iskevät kipeästi varmasti Kiinaankin. Tämä tuntuisi järkevältä vain jos liikehtivät pian Taiwanin suuntaan.
Nämä mahdolliset Kiina-sanktiot iskevät todennäköisesti yhtä kovaa tai kovemmin länteen kuin Kiinaan. Vähän kuin mekin nyt Venäjä-pakotteiden ansiosta maksamme korkeita korkoja, korkeita elintarvikkeiden hintoja yms.

Jos ja kun Kiinan pakotteita aletaan lisäämään, voi sillä olla valtavia kustannuksia ja vaikutuksia myös meille. Se on hyvä tiedostaa.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nämä mahdolliset Kiina-sanktiot iskevät todennäköisesti yhtä kovaa tai kovemmin länteen kuin Kiinaan. Vähän kuin mekin nyt Venäjä-pakotteiden ansiosta maksamme korkeita korkoja, korkeita elintarvikkeiden hintoja yms.

Jos ja kun Kiinan pakotteita aletaan lisäämään, voi sillä olla valtavia kustannuksia ja vaikutuksia myös meille. Se on hyvä tiedostaa.
Toki, mutta pääpaino on varmasti siinä ettei terroristivaltio voita. Isoista ja periaatteellisistakin asioista kyse. Toisaalta, se varmasti myös nopeuttaisi lännen irtikytkentää Kiinasta, mikä olisi tervettä. Mutta halvalla tai helposti tästä ei selviä kukaan, kiitos Putinin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toki, mutta pääpaino on varmasti siinä ettei terroristivaltio voita. Isoista ja periaatteellisistakin asioista kyse. Toisaalta, se varmasti myös nopeuttaisi lännen irtikytkentää Kiinasta, mikä olisi tervettä. Mutta halvalla tai helposti tästä ei selviä kukaan, kiitos Putinin.
Juurikin näin. Kipeitä päätöksiä, joita joudutaan mahdollisesti kohta tekemään.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
On tässä analyysissä se ongelma, että et ota huomioon ajan kulumista. Rypsyköillä oli viime kesänä ja syksynä palikat pahasti sekaisin, puutteelliset linnoitteet/puolustuslinjat ja tähän päälle vielä epäonnistunut lkp. Kuka tietää minne asti Ukraina olisi painellut ilman rajoituksia olevan ja joka tapauksessa isomman ja raskaamman aseavun turvin.

Kyllä mun mielestä aseavun poliittisen päätöksenteon ongelmat muodostivat aseavusta nyt myös määrällisen ongelman. Sitä ollaan tarvittu ja tullaan tarvitsemaan entistä enemmän...

Esimerkiksi taistelupanssarivaunuissa nykyinen määrä on se, mitä länsi pystyy juuri tässä vaiheessa luovuttamaan - kuten todettua, varastot ovat suhteellisen pienet. Jos tuo määrä olisi toimitettu Ukrainaan aikaisemmin, niin se olisi voinut auttaa joidenkin yksittäisten alueiden takaisinvaltaamisessa, mutta sodan ratkaisuun olisi tarvittu silloinkin paljon suurempi määrä (ehkä moninkertainen) huomioiden rintamalinjan pituuden ja Ukrainan tasaisen maaston. Lisäksi - ottaen huomioon koulutustarpeen läntisille asejärjestelmille - panssareita ei olisi voinut kovin paljoa aikaisemmin edes toimittaa.

Näyttää myös siltä, että joitakin raskaita asejärjestelmiä ei ole luovutettu Ukrainalle siksi, että läntiset sotilastiedustelut eivät ole täysin luottaneet Ukrainan kykyyn käyttää niitä strategiselta kannalta tehokkaasti. On loogista, että jos lännen tiedustelupalvelut olisivat uskoneet eri tyyppisen ja resurssien kannalta realistisen lähestymisen kalustoapuun takaavan sodan päättymisen, se olisi toteutettu. Viime aikoina on julkisessakin keskustelussa esitetty enenevissä määrin kritiikkiä Ukrainan sotilaallista osaamista kohtaan ja tämä alkaa kenties heijastelemaan syitä sille, miksi on toimittu kuten on toimittu.

Alla tuorein esimerkki julkisen keskustelun muutoksesta. Pidän tätä keskustelun fokuksen muutosta hyvänä, koska se auttaa länsimaisia poliitikkoja ja äänestäjiä ymmärtämään, mitä Ukraina todella tarvitsee kiireisimmin voittaakseen sodan: maan asevoimien osaamista pitää pystyä parantamaan nopeammin, kuin Venäjä kehittää omaa toimintaansa. Aseapua pitää luonnollisesti myös reilusti kasvattaa: ainoa keino oikeanlaisen aseavun kasvattamiseen kuitenkin on tuotantokapasiteetin nosto ja juuri sitä ollaan jo tekemässä.

Näillä eväillä Ukraina voittaa kyllä, kun Ukrainan asevoimat kehittyvät samalla, kun Venäjä jää asetuotannossa jyrän alle. Mutta ei valitettavasti liene realismia odottaa, että sota loppuisi ihan lähiaikoina. Kyllähän asia taitaa olla niin, että Ukrainan nopea voitto ei missään vaiheessa realismia ole ollutkaan - se on ollut tietynlainen harha, joka meille on muodostunut viestinnän kokonaisuudesta (some mukaan luettuna). Sen sijaan Ukraina olisi kyllä voinut hävitä nopeasti, mutta kiitos valtavan puolustustahdon (jonka Venäjä aliarvioi täysin), Venäjän asevoimien massiivisten ongelmien ja onnenkin, Ukraina onnistui tämän estämään.

 
Viimeksi muokattu:

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Kaikki jotka odottavat/pelkäävät jotain Venäjän suurhyökkäystä tai voiman näyttöä ovat joutuneet viime loppukevään jälkeen joka kerta pettymään ja tulevat vastedeskin joka kerta pettymään.
En tiedä odotanko vai pelkäänkö, mutta ei tämä nyt 100-varmasti vielä ole ohi kera Ukrainan voiton.

Intia jo ilmoitteli liittyvänsä pakoterintamaan, joka on tietysti erittäin hyvä asia täältä suunnalta katsottuna.

Joten eniten tässä nyt mietityttää Kiinan rooli. Jos Kiina haluaa Venäjän voittavan, niin mitähän tässä sitten seuraavaksi tapahtuu. Se huolettaa pientä kulkijaa.

Toisena huolen aiheena ovat Venäjän kemialliset aseet. Niiden käyttö kaataa myös omia, mutta ei Venäjä ennenkään ole laskenut omiensa ruumiita, niin tuskin siinäkään tapauksessa.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Kiinasta kun puhe niin Xi meinaa puhua myös Zelenskyin kanssa


Huhua on myös vierailusta Eurooppaan. Eli yrittää edelleenkin esiintyä "sovittelijana", johon varmaan tuo Venäjän vierailukin liittyy ainakin siinä mielessä mitä ulospäin halutaan viestiä. Lainausmerkit siksi, koska kovin puolueettomasta tahosta ei edelleenkään ole kyse.

Ei Kiinan taloudellinen eristäminen ole millään tavalla realistista vaikka pakotteita taatusti nähtäisiin esimerkiksi Taiwaniin hyökkäämisen seurauksena. Eristäminen iski todella kovaa länteen, joka on täysin riippuvainen mm. tietyistä maametalleista, joita Kiinasta tuodaan. Valtavat tuotantoketjut katkeaisivat rytinällä, sillä joka väliin mahtuu lähes poikkeuksetta Kiinassa valmistettuja komponentteja. Mutta täytyy muistaa, että myös Kiina on riippuvainen mm. tuontienergiasta sekä monista tuontitavaroista. Tämä "taloudellinen kauhun tasapaino" on pitänyt jo hyvin pitkään paketin kasassa sikäli, ettei isompia liukkuja Taiwanin suhteen ole tähänkään päivään mennessä nähty. Tai no ainakaan sitten 50-luvun, jolloin Jenkit laittoivat hommalle stopin.

Toki käynnissä oleva suuri progressiivinen kysyntäreformi pyrkii lisäämään omavaraisuutta mikä varmasti näkyy tietynlaisina ratkaisuina tulevaisuudessa, mutta sen aika ei ole vielä.
 

Animal

Jäsen
Ilman muuta Venäjä ja Kiina haluavat muuttaa maailman järjestyksen, mutta niiden suosimat ja käyttämät keinot voivat olla erilaiset. Venäjä on nyt päätänyt käyttää järeintä eli sotilaallista asetta, mutta voihan se hyvin olla, että Kiina ei halua lähteä tähän edelleenkään merkittävissä määrin mukaan, kuten aseistamaan Venäjää. Samallahan se voisi heikentää itseään ja myös paljastaa korttejaan oman aseistuksensa tasosta.
Nykyinen Kiina ja Venäjä ovat molemmat jälkikommunistisia luomuksia, joiden ideologinen eriytyminen alkoi jo kuitenkin ensimmäisen kerran 50-luvulla. Vaikka molemmat olivat kommunistisia valtioita kylmän sodan aikana, niin silti keskinäiset välit säilyivät viileinä siitä lähtien, kun Kiina luopui Neuvostoliiton varauksettomasta tukemisesta kansainvälisesti ja irtautui stalinismista.

Jos nykyisiä Kiinaa ja Venäjää vertaa toisiinsa, niin yhdistävä tekijä on se, että taloudellisesti molemmat ovat lähinnä fasistisia valtioita:

Taloudellisesti fasismi oli sosialismin ja kapitalismin sekä markkinatalouden ja komentotalouden synteesi. Fasistit esiintyivät ideologisesti yhtä lailla sosialisteina kuin kapitalisteinakin. Fasististen talousjärjestelmien ydin oli puolueen ja valtion ylivalta. (Wikipedia)

Jos globaalin talouden kannalta katsotaan ko. valtioita toimijoina ja millä keräävät rikkautensa, niin siinä missä Kiina on "maailman tehdas", niin Venäjän taas voidaan katsoa olevan "maailman raaka-ainevarasto". Tämä siis karkeana kärjistyksenä ja yleistyksenä. Jokatapauksessa edellämainittu määrittää myös sitä, miten valtiot suhtautuvat toisiin valtioihin. Siinä missä Venäjä katsoo, että muut valtiot ovat riippuvaisia heidän raaka-aineistaan ja luonnonvaroistaan, niin Kiina ymmärtää varsin hyvin sen, että muut valtiot on pakko pitää riippuvaisina tai vähintään kiinnostuneina heidän tuotannostaan. Tuotanto on helpompi toteuttaa muualla, kuin etsiä raaka-aineet muualta. Nyt nähdään, että raaka-aineet tai niiden korvaajat länsi pysty tarvittaessa hankkimaan muualta kuin Venäjältä ja se on viime kädessä huomattavasti vaikeampi tehtävä, kuin siirtää tuotanto toiseen maahan.

Lopuksi kuitenkin on sanottava se, että vaikka Kiina olisi viime kädessä ja tarpeen vaatiessa yhtä häijy ja totalitäärinen toimija kuin Venäjä, niin se selkein ero valtioiden välillä on siinä, että Kiina toimii kansainvälisellä kentällä rationaalisesti ja Venäjä taas lähinnä irrationaalisesti ja tämä taas tekee Kiinasta isossa kuvassa huomattavasti vaarallisemman kuin Venäjä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Saa nähdä kuinka kauan löytyy porukkaa joka uskoo, että sieltä olisi Venäjältä löydettävissä jotain tähän asti piilossa ollutta voimaa tekemään mitään merkittäviä liikkeitä.

Ei kai juuri kukaan tähän usko? Venäjän armeija on heikoksi todettu eikä tilanne isossa kuvassa siitä mihinkään muutu.

Olennaisempaa on, että Ukrainan armeija saadaan siihen kuntoon, että se pystyy tekemään merkittäviä liikkeitä.
 
Viimeksi muokattu:

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En nyt linkkaa raatojen kuvaa, mutta Bahkmutissa oli kuvaa kaatuneista örkeistä, jotka oli lähetetty eturintamalle ilman asetta, keppi kädessä.

Jämäneukut alkaa nähtävästi Stalingradin taistelun metodeja ottamaan käyttöön.

"Sulle ase, sulle luoteja, sulle ase, sulle luoteja. Kun toveri edessä kaatuu, niin siinä on sulle ase."
Taisin nähdä tuon mutta meni osastoon "tuntuu liian hyvältä ollakseen totta." Vähän vahvistusta kaipaisin ennen kuin nielaisen.
 

Introexpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, UKRAINA, LHF
Ei Kiinan taloudellinen eristäminen ole millään tavalla realistista vaikka pakotteita taatusti nähtäisiin esimerkiksi Taiwaniin hyökkäämisen seurauksena. Eristäminen iski todella kovaa länteen, joka on täysin riippuvainen mm. tietyistä maametalleista, joita Kiinasta tuodaan. Valtavat tuotantoketjut katkeaisivat rytinällä, sillä joka väliin mahtuu lähes poikkeuksetta Kiinassa valmistettuja komponentteja. Mutta täytyy muistaa, että myös Kiina on riippuvainen mm. tuontienergiasta sekä monista tuontitavaroista. Tämä "taloudellinen kauhun tasapaino" on pitänyt jo hyvin pitkään paketin kasassa sikäli, ettei isompia liukkuja Taiwanin suhteen ole tähänkään päivään mennessä nähty. Tai no ainakaan sitten 50-luvun, jolloin Jenkit laittoivat hommalle stopin.

Toki käynnissä oleva suuri progressiivinen kysyntäreformi pyrkii lisäämään omavaraisuutta mikä varmasti näkyy tietynlaisina ratkaisuina tulevaisuudessa, mutta sen aika ei ole vielä.
Ja mistä saisimme riisimme jota heittää tuoreen hääparin päälle...Kiinalaisia joita räjäytellä aina vuodenvaihtuessa...onhan näitä. Tekemätön paikka eristää Kiina.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ja mistä saisimme riisimme jota heittää tuoreen hääparin päälle...Kiinalaisia joita räjäytellä aina vuodenvaihtuessa...onhan näitä. Tekemätön paikka eristää Kiina.
riisi: Intia, Indonesia, Bangladesh ja Vietnam.
kiinalaiset: ilotulitteista luopumista voidaan nopeuttaa, jos niiden tuonti Kiinasta päättyy.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Aika epätoivoista alkaa Wagnerin rekryäminen olemaan, kun ei halukkaita tunnu enää löytyvän lihamyllyyn.

Miehitetystä Melitopolin kaupungista paenneen pormestarin Ivan Fedorovin mukaan venäläinen Wagner-yksityisarmeija on onnistunut kehnosti paikallisen väestön rekrytoimisessa riveihinsä siitä huolimatta, että se on tehostanut yrityksiään tehdä niin.

CNN:n mukaan Fedorov kertoi Ukrainan tekevisiossa, että miehityshallinnon viranomaiset ovat viime viikon lopulta lähtien alkaneet käyttää sosiaalista mediaa rekrytoidakseen paikallisia Wagnerin riveihin.

- Kukaan ei tietenkään suostu. Niille, jotka ovat valmiita lähtemään Bahmutiin Wagnerin mukana, on väitetysti tarjottu 200 000 ruplaa kuukaudessa. Mutta he eivät ole saaneet rekrytoitua ketään paikallisesta väestä liittymään mihinkään vapaaehtoispataljoonaan. He eivät tee rekrytointeja myöskään tähän, Fedorov sanoi.

Fedorovin mainitsema summa vastaa noin 2 500:a euroa. Hänen kertomiaan tietoja ei ole voitu vahvistaa itsenäisistä lähteistä, mutta Wagnerin tiedetään tehostaneen viime aikoina rekrytointipyrkimyksiään. Suuria tappioita Bahmutissa kärsineen ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on niin ikään antanut ymmärtää, että rekrytointia pyritään tekemään eri alueilla.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sprot
Taisin nähdä tuon mutta meni osastoon "tuntuu liian hyvältä ollakseen totta." Vähän vahvistusta kaipaisin ennen kuin nielaisen.
Onhan tästä ihan dronen kuvaama videokin, mutta en viitsi laittaa, koska juuri tämä ilman asetta oleva ja keppiä kanniskeleva rypsykkä heittää lusikan nurkkaan.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Kiina varmasti haluaa näyttäytyä rauhan tavoittelijana. Siitä ei sitten tiedä mitä todellisuudessa tekee ja voipi taustalla auttaa örkkejä.

Tuskinpa tässä nyt huolestumiselle on tarvetta. Venäjä tulee ottamaan kuokkaan ja pahasti.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sprot
Eipä tämä Kiinan retoriikka ainakaan paljon luottamusta herätä:


"Qin pani nyt ensimmäistä kertaa myös Ukrainan ja Taiwanin kysymykset vastakkain. Hän kysyi, miksi Yhdysvallat vaatii Kiinaa pysymään pois tarjoamasta aseapua Venäjälle mutta myy itse aseita Taiwanille, joka kuuluu Kiinalle."
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mun pahin pelko tässä koko kuviossa on ollut se, että Kiina liittyy sotaan täysimääräisesti jossain vaiheessa. Hyökkäys Taiwaniin ja/tai Venäjän voimakasta tukemista.

Siinä sitä sitten oltaisiinkin jonkun ihan todella kammottavan asian äärellä. Kiinasta meinaan löytyy resursseja sitten siinä mitassa, että siinä saa jo Yhdysvallatkin ruveta kauhomaan varastojaan ihan tosissaan. Ei se heille varmasti ongelma olisi käydä sotaa "kahdella rintamalla", jos halua vaan löytyy, mutta siinä alettaisiin sitten puhumaan jo jostain todella vakavasta, jos nyt samaan syssyyn vielä Taiwanissakin aloitettaisiin kunnon rähinät.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En nyt linkkaa raatojen kuvaa, mutta Bahkmutissa oli kuvaa kaatuneista örkeistä, jotka oli lähetetty eturintamalle ilman asetta, keppi kädessä.

Jämäneukut alkaa nähtävästi Stalingradin taistelun metodeja ottamaan käyttöön.

"Sulle ase, sulle luoteja, sulle ase, sulle luoteja. Kun toveri edessä kaatuu, niin siinä on sulle ase."

Tästä tuli nyt luettua enemmän. Ilmeisesti kyse on ollut haavoittuneesta, joka oli ottanut tuollaisen puukarahkan kävelykepikseen Pohjantähden ja Koskelan Akun tyyliin.

Kuitenkin vastaavanlainen meininki on tämän uutisen perusteella ihan totista totta jossain päin rintamaa:

 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Mun pahin pelko tässä koko kuviossa on ollut se, että Kiina liittyy sotaan täysimääräisesti jossain vaiheessa. Hyökkäys Taiwaniin ja/tai Venäjän voimakasta tukemista.

Siinä sitä sitten oltaisiinkin jonkun ihan todella kammottavan asian äärellä. Kiinasta meinaan löytyy resursseja sitten siinä mitassa, että siinä saa jo Yhdysvallatkin ruveta kauhomaan varastojaan ihan tosissaan. Ei se heille varmasti ongelma olisi käydä sotaa "kahdella rintamalla", jos halua vaan löytyy, mutta siinä alettaisiin sitten puhumaan jo jostain todella vakavasta, jos nyt samaan syssyyn vielä Taiwanissakin aloitettaisiin kunnon rähinät.

En jotenkin usko Kiinan liittymiseen, ainakaan asetoimituksia konkreettisemmin. USA:lla riittänee resurssit myös "kahden rintaman sotaan", varsinkin mikäli heidän ei tarvitse omia joukkojaan näihin konflikteihin sitoa. Xi ei halua kokea Putinin kohtaloa, ja vaikuttaa kuitenkin järkiperäisemmältä johtajalta kuin Putin, vaikka häikeilemätön diktaattori myös onkin. Kiina ei saisi Taiwanista mitään merkittävää hyötyä henkisen kilven kiillottamisen lisäksi. Puolijohdetuotantoa, mutta siinäpä oikeastaan se.

Venäjällä oli kuitenkin Ukrainassa paljon voitettavaa, jos sota olisi soitettu alusta asti heidän pillinsä mukaan. Niin demografisesti, kuin tuotantotaloudellisestikin.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
En jotenkin usko Kiinan liittymiseen, ainakaan asetoimituksia konkreettisemmin. USA:lla riittänee resurssit myös "kahden rintaman sotaan", varsinkin mikäli heidän ei tarvitse omia joukkojaan näihin konflikteihin sitoa. Xi ei halua kokea Putinin kohtaloa, ja vaikuttaa kuitenkin järkiperäisemmältä johtajalta kuin Putin, vaikka häikeilemätön diktaattori myös onkin. Kiina ei saisi Taiwanista mitään merkittävää hyötyä henkisen kilven kiillottamisen lisäksi. Puolijohdetuotantoa, mutta siinäpä oikeastaan se.

Venäjällä oli kuitenkin Ukrainassa paljon voitettavaa, jos sota olisi soitettu alusta asti heidän pillinsä mukaan. Niin demografisesti, kuin tuotantotaloudellisestikin.
Taiwan olisi myös "sotilaallisena erikoisoperaationa" maailmanhistorian vaativin amfibio-operaatio, johon edes Kiinalla ei ole sellaisia resursseja ja valmiuksia, että uskaltaisi lähteä yrittämään.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kai sekin fakta sotahimoja hieman hillitsee Kiinassa, että jämäneukkulan (jota pidettiin maailman toiseksi parhaimpana sotilasmahtina) sotilaseliitti taitaa suurimmassa määrin makaa auringonkukkana tällä hetkellä ja kalustotappiot ovat sitä luokkaa, että rintamalle täytynee seuraavaksi varmaan laittaa jotain materiaalia suuresta isänmaallisesta sodasta.

Eikä USA tosiaan ole vielä edes liittynyt mukaan sotaan. Ne lelut mitä Ukraina on saanut käyttöön, ovat kaukana karkkipussin makeimmista yksilöistä. Olisi täydellinen teurastus, jos nyt USA päättäisi tonne rintamalle lähteä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös