Mainos

Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 324 619
  • 66 057

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Menee vähän ketjun aiheen ulkopuolelle, mutta: saimme kuitenkin oman rahan (markan), kaupan rajoitteita vapautettiin jne. Opportunismia tai ei, seuraukset suomalaisille olivat hyviä. Aleksanteri II:n patsas Senaatintorin keskelle toteutettiin suomalaisten rahakeräyksellä, ja patsaan tarkoituksena oli osoittaa Aleksanteri III:lle, että "isäsi oli patsaan arvoinen -> you do the math, mulkku".
Niin, minusta juuri tuo on sitä tervettä historian muistamista, ettei pyyhitä tyhjäksi menneisyyttä jonkin ideologian pohjalta - sitten joku helvetin Lenin kyllä ylittää rajan.

edit: Ja lisäten noihin Aleksanteri II:n aikakauden ansioihin suomen kielen tuleminen viralliseksi ruotsin rinnalle, ei todellakaan pieni juttu.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Itse polttaisin sillat kerralla ja edelleen suosisin Trollitehtaankatua.

Sitähän voisi muuttaa kadun nimen vain korttelin mitalta. Ja sitten Kätilöopiston tontin jälkeen sitten alkaa Tehtaankatu (mutta pidetään numerointi entisellään, niin ei kauheasti sekaantuisi).

Ukrainan sankarien katu oli mielestäni oikein makoisa ehdotus.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Näille kaduille voisi hyvin antaa uudet nimet itsenäisen Suomen ajan merkkihenkilöiden mukaan. Ymmärrän toki hyvin Aleksanterinkadun nimenvaihdon olevan ison työn takana, huomioiden miten tunnettu kauppakatu kyseessä on.
Eipä ole tarvetta muuttaa. Onhan nimistössä noita ruotsalaisten herrojenkin jälkiä, on Vaasaa ja Raahea, mutta ei ne paikat taida siitä nimeä vaihtamalla parantua.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eipä ole tarvetta muuttaa. Onhan nimistössä noita ruotsalaisten herrojenkin jälkiä, on Vaasaa ja Raahea, mutta ei ne paikat taida siitä nimeä vaihtamalla parantua.

Ei ole. Sen sijaan Leninpuiston nimi tulisi muuttaa ja etsiä tällä kertaa kaupungin nimihistoriallisesti parempi esitys. Ukko-Pekka olisi ollut hyvä ellei Kulosaaressa ym olisi jo häneen liittyviä nimiä. Maailman rauhan veistos tulee pitää poissa pysyvästi. Itse räjäyttäisin sen julkisesti, mutta taitaa olla liian radikaali toimi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mielenkiintoinen juttu Venäjästä, Putinista ja Ukrainan sodasta:


”PUTIN todella uskoo, että hänen eloonjäämisensä on sidottu tähän sotaan.”

Näin sanoo kansainvälisen ajatushautomon International Crisis Groupin asiantuntija Alissa de Carbonnel.

Ja samasta puhuu sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö näillä sanoin:

”Putinia ei välttämättä enää ole poliittisesti tai fyysisestikään, jos tämä sota lakkaa.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää perustavan koko olemassaolonsa Ukrainassa käytävään sotaan, ja se tekee tämän sodan ongelmasta erityisen. Putinille sota on lopulta parempi kuin ei sotaa ollenkaan."
"Putin mainitsi Libyan myös helmikuisessa Kansakunnan tila -puheessaan. Hän sanoi, että länsimaat ”käyttäytyivät yhtä hävyttömästi ja kaksinaamaisesti tuhotessaan Jugoslavian, Irakin, Libyan ja Syyrian”.

Puheessa Putin lausui myös näin:

”Tämä aika muuttaa radikaalisti ja peruuttamattomasti koko maailmaa, merkittävät historialliset tapahtumat määrittävät maamme ja kansamme tulevaisuuden...”
"Käihkön mukaan juuri tähän Putin luottaa: että ukrainalaisille ja Ukrainan tukijoille iskee sotaväsymys. ”Parempaakaan suunnitelmaa hänellä ei ole”, Käihkö sanoo."


Medialukutaitoa tarvitaan tässäkin artikkelissa. Tulee osata erottaa putinin sanat siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu ja miten tapahtumia on valmisteltu vuosikausia. Kun Putin luottaa siihen, että esimerkiksi Italiassa sotaväsymys ja aiemmin hyvät suhteet Venäjään voittavat, kyseessä ei ole mikään sellaisenaan tapahtuva vääjäämätön fakta. Puola, Baltian maat ja Suomi - Venäjän naapurit - tulevat aina olemaan eri mieltä. Ja uskoakseni muukin länsi pääosin.

Tällä on merkitystä kun rauha aikanaan tehdään. Sotilaallisten toimien lisäksi.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Painetaan nyt toinen mielenkiintoinen teksti perään:

Bild: Ukrainalaiskomentaja Zalužnyi ja presidentti Zelenskyi erimielisiä Bahmutista

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat saksalaislehti Bildin mukaan erimielisiä siitä, miten Bahmutin tilanne tulisi hoitaa. Bildin tiedoista kertoo myös ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Bild perustaa tietonsa useisiin nimettöminä pysytteleviin lähteisiin, jotka kuuluvat lehden mukaan Ukrainan poliittiseen johtoon. Bildin lähteiden mukaan Zalužnyi oli suositellut Bahmutista vetäytymistä taktisista syistä jo useita viikkoja sitten.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lupaan, että loppuu tähän vähäksi aikaa vaikka mitä löytyisi. En aikonut enää laittaa, mutta tässä on mielenkiintoinen teksti. Se poikkeaa ainakin hieman siitä kuvasta, joka meillä on:

"Venäjän paine Bahmutin valtaamiseksi on kova. Venäjä pistää parastaan tällä hetkellä. Wagnerin kovimmat ammattisotilasjoukot – eivät mobikien ihmisaalto-armeijat –, VDV eli laskuvarjojoukot ja Spetsnaz-joukot hyökkäävät tällä alueella jalkaväen tapaan, ei panssarijoukkojen vaan jalkaväen iskuosastojen tapaan ja nakertavat pikku hiljaa [puolustusta]", everstiluutnantti (evp) ja tietokirjailija Jarmo Nieminen sanoi.

 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ei ole. Sen sijaan Leninpuiston nimi tulisi muuttaa ja etsiä tällä kertaa kaupungin nimihistoriallisesti parempi esitys. Ukko-Pekka olisi ollut hyvä ellei Kulosaaressa ym olisi jo häneen liittyviä nimiä. Maailman rauhan veistos tulee pitää poissa pysyvästi. Itse räjäyttäisin sen julkisesti, mutta taitaa olla liian radikaali toimi.
Maailmanrauhapatsasta ei kannata mielestäni hävittää. Sen itseoikeutettu paikka olisi toistaiseksi perustamattomassa Suomettumismuseossa. Pystin voisi kiikuttaa museon Helsingin Henki -paviljonkiin, johon sopii luontevasti myös keskeisiä suomettuneita helsinkiläishahmoja vahaversioina, kuten muuan naispresidentti ja itänaapurin presidentiltä saatu kissa.

Helsingissä on muuten ollut todella tiukka linja ulkomaisten henkilöiden hyväksymisestä erityisesti kadunnimistöön. Henry Fordin katu on jostakin syystä olemassa. Zelenskya kunnioittaisin jo tähänastisen toimintansa perusteella nimeämällä jonkin lokaation hänen mukaansa. Itse asiassa tuo nykyinen Lenininpuisto sopisi tähän tarkoitukseen siten hyvin, että asialle tulisi muutenkin tehdä jotakin. Suomessa ei ole mitään tarvetta ylläpitää väkivaltaista ja jo edesmennyttä Lenin-kulttia.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Huolestuttavia uutisia @Cobol Bahmutista tosiaan ja nämä uutiset eroavat hyvin paljon siitä mitä monessa muussa mediassa tällä hetkellä kerrotaan. Jos Ukraina kuluttaa huonoissa asemissa liikaa väkeä tuolla tai pahimmassa tapauksessa joutuvat saarroksiin niin ei hyvä, kun parempiakin vaihtoehtoja varmasti löytyy...
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mielenkiintoinen juttu Venäjästä, Putinista ja Ukrainan sodasta:
Eihän tuossa perusajatuksessa minusta ole tavallaan mitään uutta. Putin on tällä hetkellä minun nähdäkseni hyvin pitkälti samassa tilanteessa, missä Hitler oli ensin sotiessaan länsirintamalla, ja Ranskan kukistumisen jälkeen itärintamalla Neuvostoliittoa vastaan.

Merkitys jonka Putin on tälle sodalle antanut, on minun mielestäni hyvin lähelle samaa kokoluokkaa, jonka Hitler antoi 1940-luvulla sodassaan Neuvostoliittoa vastaan. Ja aivan kuten Hitlerillä, niin Putinilla on täysin ehdoton valta koko maassa. Myös Putinilla vaikuttaisi olevan samanlainen täydellinen välinpitämättömyys ihmiselämää kohtaan. Hitlerille oli ihan samantekevää tapattaa vaikka miljoonia omankin maansa kansalaisia. Ja ihan samasta puusta vaikuttaisi olevan myös Putin tehty.

Ja juuri näiden yllä mainittujen seikkojen vuoksi Putin on niin pirun vaarallinen, ja meidän on täällä vaan ymmärrettävä se, että miten pitkälle hän on valmis menemään tämän sodan kanssa. Ei hänellä ole tavallaan enää mitään muita vaihtoehtoja, kuin se, että sotaa pitää vaan jatkaa tarpeeksi pitkään ja toivoa sitä kautta, että hän saavuttaisi voiton. Ei laajentumishaluisen valtion, (joka näkee itsensä imperiumina ja USA:n kaltaisena maailmanmahtina) diktaattori voi suostua mihinkään puolivillaisiin neuvotteluratkaisuihin. Jos sekin on jo pois suljettua, niin perääntyminen on sana, jota Putin ei suostu edes ajattelemaan. Jos Putinin pitäisi tapattaa taistelukentillä vaikka miljoonakin oman maansa kansalaista, ja sillä hän välttää perääntymisen ja tappion tunnustamisen, niin silmääkään räpäyttämättä hän sen tulisi tekemään.

Venäjä on täysin arvaamaton tapaus, että mitä he silloin tekisivät, jos Ukraina onnistuu tämän vuoden aikana työntämään Venäjän kokonaan rajojensa ulkopuolelle. Sitä tässä tilanteessa pitää kuitenkin kaiketi toivoa, koska se olisi kaikista vaihtoehdoista se ainut edes jollain tavalla hyvä vaihtoehto. Sotimalla tämä sota ukrainalaisten kuitenkin pitää voittaa, jos sen aikovat voittaa. Venäjä ei anna metriäkään valloittamaansa maata vapaaehtoisesti takaisin, eikä heidän valloituspyrkimyksensä ja tarve alistaa naapureitaan siihen tulisi päättymään, vaikka rauha neuvoteltaisiin tänään noille tällä hetkellä vallitseville rintamalinjoille.

Isossa kuvassa tässä on hemmetin vaikeaa nähdä, että tästä ei päädyttäisi uudestaan johonkin kylmän sodan aikana vallinneeseen poliittiseen tilanteeseen. Rautaesirippu tulee laskeutumaan uudestaan. Tällä kertaa onneksi idemmäksi, kuin viime kerralla. Aika sitten näyttää sen, että tuleeko siitä yhtä totaalinen, kuin viime kerrallakin.

Koska mitä me täällä lännessäkään voimme enää tehdä, jos Venäjällä ei sisäisesti synny halua muutokseen? Sanotaan, että rauha tulisi vaikka ensi syksynä, niin palattaisiinko siitä vaan heti taas takaisin aikaan ennen helmikuuta 2022? Kaupankäynti aloitettaisiin taas normaalisti, ja sitä rataa? Sen saman valtion kanssa, joka on tässä nyt vuoden aikana valtion korkeimman johdon suulla uhonnut, miten pommittavat minkäkin eurooppalaisen valtion pääkaupungit paskaksi? Miten nykyisenkaltaisen Venäjän kanssa voitaisiin enää muka edes päästä tuollaiseen tilanteeseen uudestaan? En minä itse ainakaan näe, että heidän kanssaan voi tehdä enää mitään yhteistyötä kaiken tämän jälkeen, ellei tuo yhteiskunta siellä aidosti muutu toisenlaiseksi.

Poterot ovat idän ja lännen välillä jo nyt tosi syvät, eikä niistä ihan äkkiä ylös tulla. Tai tällä hetkellä vielä lähinnä Venäjän ja Lännen välillä, mutta sitä ei tiedä, että mitä Kiina tulevaisuudessa tulee tekemään ja saako Venäjä siitä isoveljen itselleen.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Huolestuttavia uutisia @Cobol Bahmutista tosiaan ja nämä uutiset eroavat hyvin paljon siitä mitä monessa muussa mediassa tällä hetkellä kerrotaan. Jos Ukraina kuluttaa huonoissa asemissa liikaa väkeä tuolla tai pahimmassa tapauksessa joutuvat saarroksiin niin ei hyvä, kun parempiakin vaihtoehtoja varmasti löytyy...

Tilanne rintamalla on parhaiten paikalla olevien komentajien tiedossa. Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi perustanee näkemyksensä heidän tietoihin ja omaan koulutukseensa sekä kokemukseensa sodasta ja sen harjoittelusta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei omaa samanlaista kokonaisuutta. Mutta jostain olin lukevinani, että iso osa komentajista on perääntymistä vastaan. Me, jotka emme saa kokonaiskuvaa kummastakaan osapuolesta, joudumme vain toivomaan, että Ukrainan sodanjohto tekee oikeat päätökset. Jos linkittämäni tiedot ovat fatkaa, VDV eli laskuvarjojoukot ja Spetsnaz-joukot hyökkäävät tällä alueella jalkaväen tapaan. Voi tarkoittaa sitä, että ne hyökkäävät vailla riittävää ilma-, panssari- ja muuta tukea. Tällöin venäläisten taktiikka perustunee sivu- ja selustasuojaukseen jalkaväen tapaan.

Raskaalla tulella noista voisi päästä, mutta onko sitä riittävästi Ukrainallakaan saatavilla?
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Helsingissä on muuten ollut todella tiukka linja ulkomaisten henkilöiden hyväksymisestä erityisesti kadunnimistöön. Henry Fordin katu on jostakin syystä olemassa. Zelenskya kunnioittaisin jo tähänastisen toimintansa perusteella nimeämällä jonkin lokaation hänen mukaansa. Itse asiassa tuo nykyinen Lenininpuisto sopisi tähän tarkoitukseen siten hyvin, että asialle tulisi muutenkin tehdä jotakin. Suomessa ei ole mitään tarvetta ylläpitää väkivaltaista ja jo edesmennyttä Lenin-kulttia.
Kaikella kunnioituksella Zelenskya kohtaan, en nimeäisi hänen mukaansa yhtään mitään Suomessa. Yksittäisen ja vielä ulkomaisen henkilön täytyisi olla hyvin, hyvin merkittävä Suomelle, jotta tällaista voisi edes harkita. Elävien henkilöiden kannalta kynnys on vielä suurempi, koska emme esimerkiksi tiedä, mitä tämän henkilön historia tulee vielä sisältämään.

Niinpä Ukrainan elävä presidentti, jonka johdolla toki käydään Suomen kannaltakin hyvin merkittävää sotaa Venäjää vastaan, ei ole henkilö, jonka mukaan pitäisi nimetä yhtään mitään. Lenininpuiston nimi pitäisi ilman muuta vaihtaa, mutta nimi pitäisi hakea Suomen historiasta tai paikallishistoriasta. Kun kerran Helsingin kaupungilla on ollut tapana nimetä jokin katu, aukio tai puisto jokaisen tasavalla presidentin mukaan, eikä Niinistön mukaan ole vielä kaiketi mitään nimetty, kyseesä voisi olla vaikka Niinistön puisto. Leninin puisto on suomalaiseksi puistoksi poikkeuksellisen rehevä ja sisältää runsaasti puu-, pensas- ja kukkalajikkeita, minkä vuoksi se voisi sopoa luontoa arvostavalle Niinistölle kuin nenä päähän.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tilanne rintamalla on parhaiten paikalla olevien komentajien tiedossa. Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi perustanee näkemyksensä heidän tietoihin ja omaan koulutukseensa sekä kokemukseensa sodasta ja sen harjoittelusta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei omaa samanlaista kokonaisuutta. Mutta jostain olin lukevinani, että iso osa komentajista on perääntymistä vastaan.

Jossain oli sellaistakin puhetta, että kun Venäjä nyt vaan päättömästi tuhlaa miehiään ja samalla tykistöllä moukaroi Bakhmutia, niin jos sieltä vetäytyy, niin sama kohtalo osuisi vaan seuraavaan kaupunkiin. Eli vaikka periaatteessa kulutussota ei ole Ukrainan etu, kun Venäjällä enemmän sotilaita tuhlattavana ja eivät näytä niiden menetyksistä olevan juurikaan pahoillaan, niin nykyisellä linjalla saattaisi pelastua se seuraava asutuskeskus tai sitä seuraava. Ja jos ovat nyt sitten niitä tankkeja saamassa kesäksi, niin voisiko sitten aloite taas kääntyä Ukrainan puolelle?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kaikella kunnioituksella Zelenskya kohtaan, en nimeäisi hänen mukaansa yhtään mitään Suomessa. Yksittäisen ja vielä ulkomaisen henkilön täytyisi olla hyvin, hyvin merkittävä Suomelle, jotta tällaista voisi edes harkita. Elävien henkilöiden kannalta kynnys on vielä suurempi, koska emme esimerkiksi tiedä, mitä tämän henkilön historia tulee vielä sisältämään.

Niinpä Ukrainan elävä presidentti, jonka johdolla toki käydään Suomen kannaltakin hyvin merkittävää sotaa Venäjää vastaan, ei ole henkilö, jonka mukaan pitäisi nimetä yhtään mitään. Lenininpuiston nimi pitäisi ilman muuta vaihtaa, mutta nimi pitäisi hakea Suomen historiasta tai paikallishistoriasta. Kun kerran Helsingin kaupungilla on ollut tapana nimetä jokin katu, aukio tai puisto jokaisen tasavalla presidentin mukaan, eikä Niinistön mukaan ole vielä kaiketi mitään nimetty, kyseesä voisi olla vaikka Niinistön puisto. Leninin puisto on suomalaiseksi puistoksi poikkeuksellisen rehevä ja sisältää runsaasti puu-, pensas- ja kukkalajikkeita, minkä vuoksi se voisi sopoa luontoa arvostavalle Niinistölle kuin nenä päähän.
Arvasin, että joku tarttuu sivujuonteen omaiseen Zelensky-ehdotelmaani, ja melkein arvasin senkin, kuka. No, ei tämä niin vakavaa ole.

Sinällään esimerkiksi Zelenskyn tai muidenkaan ulkomaalaisten muistaminen kotimaisten lokaatioiden nimissä ei ole mikään suomalaisten velvollisuus. Ei kenenkään Zelenskyn arvostus ole tietenkään siitä kiinni, onko Suomeen nimetty Zelensky-jokin vaiko ei, Zelenskyn elinaikana tai sen jälkeenkään. Mutta toisaalta, miksi tällaisissa asioissa pitäisi vuosikymmenestä toiseen olla jähmeän konservatiivinen tapa- ja sääntöjäkittäjä? Suomi on täynnä hämeenkatuja ja puistoteitä, saarijärvistä ja ahvenlammista puhumattakaan. Järviwikin mukaan Mustalampi on Suomen yleisin järven tai lammen nimi, niitä on yhteensä 391 kpl. Voisiko jokin vielä nimeämätön vesilämpäre olla V. Zelenskyn lampi? No ei saakelissa, kyllä sen on parempi olla Mustalampi, jotta ei tule sanomista, kun mies on vielä elossakin ja voi ryhtyä eläkepäivillään vaikka tissuttelemaan väliolutta. Mistä tuostakin ruojasta vielä tietää, vaikka urhontöitä on vähän sekaan jo tehnytkin.

Espoosta löytyy Tapiolan ja Niittykummun kupeesta pientalovaltainen alue nimeltä Tontunmäki. Jokaista täysijauhoista taksikuskia vitutti ennen vanhaan, kun asiakas neuvoi reittiä tyyliin ”Tontumäentieltä käännyt ensin Kotitontuntielle, josta käännyt vasemmalle Haltijatontuntielle, ja sitten oikealle Riihitontuntielle, niin meidän toimisto on siinä kun käännyt hetikohta Vuoritontuntielle, vai jäikö minulta sanomatta se Tonttutytönpolku ennen Riihitontuntietä, en ole nyt ihan varma”. Oli em. ohje täsmälleen oikein tai ei, niin hyvä puoli asiassa on se, että nuo ovat vaan höperöjä tonttuja, ei sen kiistanalaisempia hahmoja. Jos historia olisi mennyt toisin, niin siellä voisi olla mitä lie Iskurityöläinen Stahanovin teitä ja Toveri Viljasen polkuja.

Mitä tulee paikan nimeämiseen jonkun elävän henkilön mukaan, olen kanssasi tyyten samaa mieltä. Kynnyksen pitää olla tuollaisessa nimeämisessä erityisen korkealla. Onkin törkeä virhe, että jokin puistonpläntti Helsingissä mentiin nimeämään Tarja Halosen mukaan. Toisaalta maastoon mahtuu kaikenlaista. Tarja Halosen kaatopaikka on vielä perustamatta. Tästä ideaa vapaasti käytettäväksi jonkin Kemin tai Karkkilan kunnanisille ja -emoille.

Siitäkin olemme samaa mieltä, että Leninin nimi joutaa laittaa pois kotimaista paikannimistöä turmelemasta. Alkaisi jo olla aika kypsä tällaiselle päätökselle.

Koska olemme Venäjä hyökkää Ukrainaan -ketjussa, niin lisätään kuitenkin vielä sen verran, että meneillään oleva sota on kaiken evidenssin mukaan erittäin merkittävä koko Euroopan lähitulevaisuuden ja länsieurooppalaisten arvojen kannalta. Siksi en pitäisi lainkaan yliampuvana, että jonakin päivänä myös Suomessa muistettaisiin Ukrainan tapahtumia jollakin tavalla. Toki moni muukin asia voisi tulla näkyväksi vaikkapa muistomerkeissä tai paikkanimistössä, siis sellainen, joka ei tänä päivänä yleensä tällaiseen rooliin pääse. Lisäksi, Suomesta löytyy jo mm. tienpätkä nimeltä Paska-Avenue. Varsin ylevää. Pääasia kuitenkin, ettei vahingossakaan ole mitään Zelenskyn polkua.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Jossain oli sellaistakin puhetta, että kun Venäjä nyt vaan päättömästi tuhlaa miehiään ja samalla tykistöllä moukaroi Bakhmutia, niin jos sieltä vetäytyy, niin sama kohtalo osuisi vaan seuraavaan kaupunkiin. Eli vaikka periaatteessa kulutussota ei ole Ukrainan etu, kun Venäjällä enemmän sotilaita tuhlattavana ja eivät näytä niiden menetyksistä olevan juurikaan pahoillaan, niin nykyisellä linjalla saattaisi pelastua se seuraava asutuskeskus tai sitä seuraava. Ja jos ovat nyt sitten niitä tankkeja saamassa kesäksi, niin voisiko sitten aloite taas kääntyä Ukrainan puolelle?

Ei sillä UA:lla niitä ukkoja loputtomiin riitä ja rintamalle joutuu jo nyt täysin keltanokkia vailla kunnon koulutusta. Mitä enemmän ukkoa kaatuu, niin sitä huonommaksi myös Ukrainan tilanne muuttuu. Mitäs hittoa niilä tankeillakaan tekee, jos ei ole jalkaväkeä?

Olisi kiva saada tietoon täysin puolueeton tilasto esim. Bahmutista ja muista saman alueen kaupunkitaisteluista. Kyllä siellä on laitettu nippuun isoilla luvuilla myös UA:n joukkoja ja kalustoa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ei sillä UA:lla niitä ukkoja loputtomiin riitä ja rintamalle joutuu jo nyt täysin keltanokkia vailla kunnon koulutusta. Mitä enemmän ukkoa kaatuu, niin sitä huonommaksi myös Ukrainan tilanne muuttuu. Mitäs hittoa niilä tankeillakaan tekee, jos ei ole jalkaväkeä?

Olisi kiva saada tietoon täysin puolueeton tilasto esim. Bahmutista ja muista saman alueen kaupunkitaisteluista. Kyllä siellä on laitettu nippuun isoilla luvuilla myös UA:n joukkoja ja kalustoa.

Mutta voisiko tossa olla ikäänkuin jossain määrin laskelmoitua riskinottoa. Eli pitävät Bakhmutista kiinni siihen asti, kunnes kelit tekevät taas etenemisestä vaikeaa ja siinä vaiheessa sitten luopuvat tarvittaessa kaupungista ja kun maasto kestää taas hyökkäämistä, niin sitten toivottavasti löytyisi jo valmius jonkinlaiseen vastaiskuun uusilla tankeilla ja kalusteilla.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Mutta voisiko tossa olla ikäänkuin jossain määrin laskelmoitua riskinottoa. Eli pitävät Bakhmutista kiinni siihen asti, kunnes kelit tekevät taas etenemisestä vaikeaa ja siinä vaiheessa sitten luopuvat tarvittaessa kaupungista ja kun maasto kestää taas hyökkäämistä, niin sitten toivottavasti löytyisi jo valmius jonkinlaiseen vastaiskuun uusilla tankeilla ja kalusteilla.
Minusta tämä on jo pitkään näyttänyt siltä, että sotilaallisesti Bakhmutista olisi pitänyt vetäytyä jo aikaa sitten. Mutta kaupungilla on nyt muutakin arvoa kuin pelkkä sotilaallinen. Siitä on tullut symboli ensin venäläisille ja sitä myötä myöhemmin ukrainalaisille. Kumpikin osapuoli on ollut halukas taistelemaan juuri tuolla.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Jossain oli sellaistakin puhetta, että kun Venäjä nyt vaan päättömästi tuhlaa miehiään ja samalla tykistöllä moukaroi Bakhmutia, niin jos sieltä vetäytyy, niin sama kohtalo osuisi vaan seuraavaan kaupunkiin. Eli vaikka periaatteessa kulutussota ei ole Ukrainan etu, kun Venäjällä enemmän sotilaita tuhlattavana ja eivät näytä niiden menetyksistä olevan juurikaan pahoillaan, niin nykyisellä linjalla saattaisi pelastua se seuraava asutuskeskus tai sitä seuraava. Ja jos ovat nyt sitten niitä tankkeja saamassa kesäksi, niin voisiko sitten aloite taas kääntyä Ukrainan puolelle?
Ilmeisesti tosiaan tästä kyse. Ukrainalaiset ovat hyväksyneet Bakhmutin tuhoutumisen ja ilmeisesti jopa riskillä haluavat pitää taistelut tuolla, koska jos vetäytyvät niin terroristiarmeija seuraa perässä ja taas seuraava "Bakhmut" muodostuu. Toivottavasti ukrainalaiset eivät vetäydy tuolta liian myöhään jos on aivan pakko vetäytyä. Tässä Yle:n Ykkösaamussa aiheesta:

 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Yhtäältä asiaa voi katsoa tuolla Bakhmutissa niin, että mitä järkeä on tapattaa valtavasti omia sotilaita taistelussa, jonka Ukraina kuitenkin tulee suurella varmuudella lopulta häviämään, ja joutuu vetäytymään kaupungin raunioista. Se tuntuu turhalta tavallaan käydä tuommoista taistelua, jota ei voi voittaa.

Toisaalta asian voi nähdä niin, että nyt kun Venäjä joutuu koko ajan sitomaan tuonne valtavasti joukkojaan, niin he eivät juurikaan pääse etenemään muualla. Bakhmutin kaatuminen tarkoittaisi sitä, että eiväthän venäläiset siihen lopettaisi, vaan jatkaisivat hyökkäystä siitä eteenpäin. Mutta kun heitä nyt näin tällä tavalla tulpataan, niin etenemistä ei tapahdu. Venäjä on ilmeisesti keskittänyt erittäin suuren osan parhaita joukkojaan tuonne Bakhmutiin. Nyt heitä kulutetaan aika isolla kädellä.

Kenties Ukrainan sodanjohto on tämmöistä tuumannut siinä, että miksi Bakhmutista pidetään näin jääräpäisesti kiinni. Ehkä tällä jokin yhteys on myös heidän omaan vastahyökkäykseensä. Bahkmutissa on käytetty uutisoinnin mukaan ainakin enemmän Ukrainan aluepuolustusjoukkoja, ja heidän parhaat yksikkönsä ovat pitkälti olleet reservissä. Heitä luultavasti säästellään siihen suurempaan vastahyökkäykseen, ja näin nämä vähän heikommat joukot ostavat aikaa heillekin tässä samalla.

Ehkä siinä joku tämmöinen ajatus on tosiaan taustalla, ja ihan järkeenkäypäähän tuommoinen olisikin.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tuossa Ukrainan tavoitteista Bahmutista. Ei varmaan kannata uskoa sanasta sanaan, mutta paljon tuossa on varmasti totuutta mukana. Ainakin Venäjän suuret tappiot miellyttävät.

Ukraina on "saavuttanut tavoitteensa" puolustaessaan Bahmutia ja kyse on ollut "suuresta strategisesta menestyksestä" Ukrainan armeijalle, Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoo CNN:lle.


Podoljakin mukaan Ukrainalla on ollut kaksi päätavoitetta Bahmutin puolustamisessa: ajan ostaminen joukkojen täydentämiseksi ja raskaiden tappioiden aiheuttaminen Venäjän joukoille. Päätös priorisoida korkealle alueen puolustus oli Podoljakin mukaan strategia, jonka Ukrainan asevoimien eri haarat suunnittelivat yhdessä ja, jonka hyväksyi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

- Mitä tulee Bahmutin puolustamiseen, siinä tavoitteet saavutettiin 1000-prosenttisesti. Armeija toteutti suunnitelmaa vihollisen päätaisteluvalmiiden ryhmittymien tuhoamiseksi ja toisaalta sen mahdollistamiseksi, että kymmeniätuhansia Ukrainan joukkoja koulutettiin vastahyökkäyksen valmistelua varten, Podoljak sanoi.

- Jos sotajohto jossain vaiheessa päättää vetäytyä parempiin asemiin, Bahmutin puolustus on ollut suuri strateginen menestys Ukrainan asevoimille tulevan voiton perustana.

Ilmatäytteisiä hämäysaseita valmistavan tshekkiläisfirman tekemä voitto on ollut räjähdysmäisessä kasvussa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi viime vuonna Ukrainaan. Yritys valmistaa muun muassa ilmatäytteisiä taistelupanssarivaunuja, esim. M1 Abrams -tankin pumpattavia kopioita sekä ilmatäytteisiä Himars-raketinheitinkopioita. Noihinhan ryysyt voivat kuluttaa mukavasti pieneneviä ammusvarastojaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös