Pakotteissa on syytä muistaa pari kulmaa.
Vaikka ne toteutettaisiin miten (esim. mainittu täysi embargo venäläiselle energialle), ei niillä ole nykyistä isompaa vaikutusta itse sodankäyntiin.
Miksikö?
Koska pakotteet ovat jo nyt käytännössä pysäyttäneet Venäjän sotateollisuuden, eikä esim. edes kunnostettuja tankkeja saada linjalta ulos, saati uudistuotantoa.
Kaikki olennaiset sodankäynnin kulut (polttoaine, kalusto, miehistön palkat) ovat kuitenkin Venäjän osalta täydellisen riippumattomia ulkomaailmasta.
Polttoaine tulee kotimarkkinalta ja samoin mahdolliset kalusto- ja ammustäydennykset.
Lisäksi sotaväelle maksetaan ruplissa, jolloin se on oikeastaan taas ihan se ja sama mitä ulkomaat tekevät, Venäjän keskuspankki painaa lisää ruplaa markkinalle ja palkat saadaan nimellisarvon mukaan maksettua (reaaliarvo toki onkin sitten jotain aivan muuta).
Toki siihen (mihin ne nykyisetkin sanktiot iskevät) energian kauppasaarrolla olisi vaikutusta, että kansan mielipidettä voitaisiin saada käännettyä, kun vaikutuksia tulee kotirintamallekin (tai sitten ei, venäläinen kansanluonne kun on mitä on ja oligarkeillakaan ei aitoa valtaa ole).
Se isompi vaikutus tulee sitten kun Ukraina on lyönyt Venäjän armeijan ja pitäisi palata arkeen.
Tällöin Venäjän talous on pudonnut taas takaisin kehitysmaatasolle, eikä sieltä kovin nopeasti nouse mihinkään.