Eli pelkkää näpertelyä on ollut sitten taas kerran pakotteet. Vaikka kaikki länsimaiden johtajat ovat koko ajan lähes kilvan puhuneet tuntuvista ja nopeasti purevista pakotteista. Viime aikoina ei tosin ole enää juuri kehdanneet. Maakaasun ja öljyn tuonnin osaltakin annettiin aluksi ymmärtää, että osto loppuu suurin piirtein välittömästi koskien kaikkia EU-maita, mutta mikä paljastui jälleen kerran pelkäksi teatteriksi muutaman maan osalta. Saksa, Unkari ja Itävalta ainakin ovat livenneet rivistä siltä osin. Samoin öljyn ja maakaasun toimituksiin liittyvät suurimmat venäläiset pankit jätettiin edelleen Swift-järjestelmän piiriin, eikä suljettu sen ulkopuolelle. Tällä tahdilla pakotteilla ei ikävä kyllä saavuteta toivotun nopeaa vaikutusta ja muutamat EU-maat rahoittavat edelleen omalla toimimattomuudellaan ja hitaudellaan tuntuvasti Venäjän sodankäyntiä. Muutama Euroopan maa on energian osalta edelleen kiinni Venäjän napanuorassa vielä jonkin aikaa, ennen koko EU-alueen irtaantumista kokonaan Venäjän tuontienergiasta.
Ei pakotteet ole olleet näpertelyä kun katsotaan niitä osana kaikkea muuta. Venäjä selviää vielä X viikkoa tai kuukautta pitämällä manipuloimalla pörssiä ja ruplaa, mutta länsiyhtiöiden vetäytyminen Venäjältä, venäläisyritysten ja pankkien irrottaminen länsimarkkinoilta (myös rahoitusmarkkinat) tulee tuntumaan vähitellen. Venäjän talous ottaa iskua ja valtio kulkee kohti maksukyvyttömyyttä.
Iso kysymys on edelleen se, voiko länsi irtaantua Venäjän energiasta esimerkiksi 1-2 viikossa. Olisiko jo tapahtunut irtaantuminen viemässä Le Penin valtaan Ranskassa ja Scholzin hallituksen valtaviin mielenosoituksiin erityisesti Saksan itäosissa ja mahdollisesti ennenaikaisiin vaaleihin? Mitä jos kerrannaisvaikutukset huomioiden Saksaan tulee 1 000 000 uutta työtöntä... Arvaan, että näitä asioita on pohdittu Saksan ja Ranskan kabineteissa ja keskenäänkin.
Suomalaisyhtiöt vetääntyvät Venäjän markkinoilta vähitellen. Osa toki nopeasti. Energiaa tuodaan edelleen ja Helenkin ottaa sopimusperusteiset hiilikuormat.
Sydän sanoo, että Venäjän energiasta on päästävä eroon 1-2 viikossa, vaikka mikä olisi. Mutta ei taida Suomessa merkittävä ongelma ollakaan, kuten on Saksassa ja muistaakseni Itävallassa. Hyvin, hyvin vaikea kysymys.