Pahalta näyttää ja onhan Ukraina nyt aikamoinen suurvaltapelin solumukohta tällä hetkellä. Tilanteesta voi lähteä liikkeelle hyvin vaarallisia skenaarioita. Soppassa ovat syvällä mukana Ukrainan lisäksi ainakin USA, Britannia ja Venäjä. Tämän liemikuution juuret juontavat Budapestin sopimukseen, missä kaikki nämä maat sitoutuivat mm. suojelmaan Ukrainaa ulkopuolisia agressioita vastaan. Hitusen kuitenkin hämmentävää, että ilmeisesti sopimusosapuolista USA, Britannia ja Venäjä tulkitsevat että Ukraina ei saanut sopimuksessa mitään "oikeita" turvatakuita.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan länsimaiden usein hihastaan vetämä Budapestin sopimus ei päde Krimin tapahtumissa. Medvedeviä haastateltiin lauantaina venäläisen televisiokanavan uutislähetyksessä.
yle.fi
Budapestin sopimus vaikuttanee kuitenkin Putinin Ukraina strategiaan. Venäjä luultavasti luo Ukrainaan tilanteen, missä se lähtee "suojelemaan" sopimuksen mukaisesti Ukrainaa jotain ulkopuolista agressiota vastaan. Aluksi kyse voisi olla vaikka joidenkien pienempien alueiden suojelusta tai vaikka venäläisten rauhanturvaajien lähettämisestä. Tämän jälkeen ehkä suurvaltapoliittisessa pelissä annetaisiin hetki aikaa diplomatialle ja katsotaan vastapuolen peliliikkeet. Mikäli pakotteet isketään heti täysillä kiinni, niin laajennetaan "suojelua" vaikka puoleen väliin koko Ukrainaa. Tämän jälkeen Putin voisi tarjota vaikka jotain kylmäävää ratkaisua tilanteeseen. Venäjä pysäyttää joukkonsa ja Ukraina jaetaan kahtia Kiovaa myöten. Länsi miehittää toisen puolen ja Venäjä toisen, jos pakotteista luovutaan. Mikäli näihin vaatimuksiin ei suostuttaisi Venäjä jatkaisi etenemistään koko maahan.
Yllä olevan skenaarion jälkeen voidaan seuraavaksi kysyä, miten Putin tämän jälkeen pysäytettäisiin? Pakotteiden ollessa täysillä päällä Putin voi uhata seuraavaksi konfliktin jatkamisella jossain toisessa naapurivaltiossa ellei pakotteista luovuta. Tätä menoa rakenteilla olisi kohta Neuvostoliitto 2.0, mikä sekin sopii Putinin esille tuomiin ajatuksiin.