Nerokasta, copy&pasteet muilta forumeilta, etkä itse tajua edes mitä...Tinke-80 kirjoitti:uusi kokeilu
Mitä mä nyt tein väärin?
Jussi77 kirjoitti:No ei tähän koko iltaa kannata... ;)
Mutta miksi tuo 1-1 -tilanne painottuisi kaksinkertaisesti verrattuna muihin vaihtoehtoihin? Jos siis ihan matemaattisesti asiaa ajatellaan niin eihän meillä ole kuin kolme vaihtoehtoa kahden lapsen sukupuolijakaumasta: 1-1, 0-2 ja 2-0. Tässä ovat ne kolme vaihtoehtoa johon kaksilapsinen perhe voi päätyä eikä mikään tosiasia puolla sitä että yksi vaihtoehto olisi sen todennäköisempi kuin toinenkaan, vai puoltaako?
Kaivanto, saa sitä suoraankin sanoa että oikeassahan minä olin. Ehkä ajattelutapa on hieman erilainen mitä muut tässä hakivat.
K. Pahero kirjoitti:Lasten järjestyksellähän tässä juuri on merkitystä. On eri asia saada ensin poika ja sitten tyttö kuin toisinpäin. Toisin sanoen nämä ovat kaksi eri mahdollisuutta.
Jos otettaisiin tarkasteluun kaikki maailman kaksilapsiset perheet, prosenttijakaumat olisivat jotakuinkin: 25% kaksi tyttöä, 25% kaksi poikaa ja 50% yksi molempia sukupuolia. Ehkä.
Miksi? En vitsaile, mutta kuulen mielelläni perustelun miksi 1-1 olisi 50%?Johannes kirjoitti:Jussi77 vitsailee. 1-1 on 50% ja 0-2 tai 2-0 on toiset 50%.
Nailhead kirjoitti:Nerokasta, copy&pasteet muilta forumeilta, etkä itse tajua edes mitä...
Jussi77 kirjoitti:Miksi? En vitsaile, mutta kuulen mielelläni perustelun miksi 1-1 olisi 50%?
Kolmannen kerran:Jussi77 kirjoitti:Mutta miksi tuo 1-1 -tilanne painottuisi kaksinkertaisesti verrattuna muihin vaihtoehtoihin? Jos siis ihan matemaattisesti asiaa ajatellaan niin eihän meillä ole kuin kolme vaihtoehtoa kahden lapsen sukupuolijakaumasta: 1-1, 0-2 ja 2-0. Tässä ovat ne kolme vaihtoehtoa johon kaksilapsinen perhe voi päätyä eikä mikään tosiasia puolla sitä että yksi vaihtoehto olisi sen todennäköisempi kuin toinenkaan, vai puoltaako?
Jussi77 kirjoitti:Miksi? En vitsaile, mutta kuulen mielelläni perustelun miksi 1-1 olisi 50%?
Jos haluat selittää asian kuten muut tässä ketjussa ovat halunneet, niin tämä on oikea tapa. Jos haluat selittää asian niinkuin kysymyksessäkin asetellaan, niin minun esittämäni tapa on oikea. Kysymyksessä ei puhuta mitään isoveljistä, pikkusiskoista eikä lasten järjestyksistä vaan nimenomaan "toisesta". Se muuttaa asiaa niin, että se voidaan aivan yhtä oikein esittää minun esittämälläni tavalla. Teidän esittämässänne ratkaisussa te itse olette tuoneet tähän yhtälöön lisää muuttujia omasta päästänne; lapset pitäisi olla jossain järjestyksessä. Ehei, eihän tehtävä esitä että lasten pitäisi olla jossain järjestyksessä, siinä tämän tehtävän paradoksi piileekin.HN kirjoitti:Auttaisiko tämä ymmärtämään, että erilaisia jakaumia on neljä ja kaikki keskenään yhtä todennäköisiä:
Isosisko + pikkusisko
Isosisko + pikkuveli
Isoveli + pikkusisko
Isoveli + pikkuveli
Juu juu juu, kierrät ympyrää samassa asiassa kuin nämä muutkin, mutta ei tehtävässä ole olemassa sekä tp että pt vaan on olemassa yksi pari jossa toinen on tyttö ja toinen poika.Johannes kirjoitti:pp=0,5x0,5 = 0,25
tp=0,5x0,5= 0,25
pt=0,5x0,5= 0,25
tt=0,5x0,5= 0,25
pp+tt= 0,5
pt+tp= 0,5
Milläs laskutoimituksella tämä päätelmä taas toteutettiin? Mistä ammattikoulu.com-foorumilta sinä näitä haet?Tinke-80 kirjoitti:(1 - 3/2)^2 = (2 - 3/2)^2
1 - 3/2 = 2 - 3/2
Ei ole määritelty eikä ole viitattu että sen pitäisi olla jompi kumpi.Mane kirjoitti:Jos sanotaan, että "toisesta", niin tuo tyttö voi olla kumpi tahansa. Sinun mielestäsi se on silloinkin määritelty.
Franchi kirjoitti:Milläs laskutoimituksella tämä päätelmä taas toteutettiin? Mistä ammattikoulu.com-foorumilta sinä näitä haet?
Huomasin toki. Edes sillä, etten aina osaa tulkita noita hymiöitä, koska en niitä käytä, ei ollut merkitystä. Halusin vain tietää, missä tällaista oikeen on tarjolla. Harjoitellaanpa ja tehdään poikkeus: :).Tinke-80 kirjoitti:PS.
Et sitten huomannut laittamaani hymiötä siinä viestissä?
No on kyllä.Franchi kirjoitti:Tuota, onhan suomi äidinkielesi? Ei tähän nimenomaiseen tehtävänantoon ole mitään toista näkökulmaa. Tehtävänannossa on melko tarkkaan määritelty tilanne, eikä mitään ylimääräisiä olettamuksia tarvitse tehdä.
Jussi77 kirjoitti:No ei tähän koko iltaa kannata... ;)
Mutta miksi tuo 1-1 -tilanne painottuisi kaksinkertaisesti verrattuna muihin vaihtoehtoihin? Jos siis ihan matemaattisesti asiaa ajatellaan niin eihän meillä ole kuin kolme vaihtoehtoa kahden lapsen sukupuolijakaumasta: 1-1, 0-2 ja 2-0. Tässä ovat ne kolme vaihtoehtoa johon kaksilapsinen perhe voi päätyä eikä mikään tosiasia puolla sitä että yksi vaihtoehto olisi sen todennäköisempi kuin toinenkaan, vai puoltaako?
RB kirjoitti:Tuota.. eikös Jussi77 ole fakta,että kaikkien näiden vaihtoehtojen yhteenlaskettu todennäköisyys on tasan 1 eli 100% ?!? Eli Ok tähän asti. Millä ihmeen konstilla sitten mahdollisia kahteen lapseen a.k.a lapsipariin johtaneita ketjuja voi olla olemassa 3, jolloin siis näiden 1-1, 0-2 ja 2-0 parien todennäköisyydet olisivat samat kaikilla?
Kyllähän tämä selvää kauraa on, pitää ajatella lapsiparina tätä ratkaisua, jonka ehtona toimii siis oletus että JOMPIKUMPI lapsista on tyttö.
Kaivanto kirjoitti:Epäileville Tuomaille empiirinen todistus ongelmaan "Janari heitti kahdesti kruunaa ja klaavaa, toisella heitolla tuli klaava. Millä todennäköisyydellä myös toisella heitolla tuli klaava":
1. Ota kaksi kolikkoa, kynä ja paperia
2. Istu pöydän ääreen
3. Heitä molemmilla kolikoilla kruunaa ja klaavaa
4. Jos kumpikin kolikko putoaa kruunapuoli ylöspäin, heitä kolikot uudestaan
5. Jos jompikumpi heitto tai molemmat tuottavat klaavan, laita klaavapuoli ylöspäin pudonnut kolikko (molempien ollessa klaava jompikumpi niistä) sivuun ja merkkaa paperille, oliko jäljelle jäänyt kruuna vai klaava
6. Toista tämä vähintään tuhat kertaa
7. Laske kruunien ja klaavojen suhde
Tämä Twiten esittämä malli on paras tähänastisista.Twite kirjoitti:Kolmannen kerran:
1) 100 Mäkisen akkaa paksuna: 50 tyttöä, 50 poikaa.
2) Samat 1000 akkaa uudestaan nusastuna.
Ne 50 jotka ekana sai likan: 25 tyttöä, 25 poikaa -> 25 tt, 25 tp
Ne 50 jotka ekana sai pojan: 25 tyttöä, 25 poikaa -> 25 pt, 25 pp
50%. Lapset ovat joko samaa sukupuolta tai eri sukupuolta, mahdollisuudet ovat yhtäläiset.K. Pahero kirjoitti:Mikä on Jussi77 sinun mielestäsi oikea vastaus seuraavaan?
Liisa Mäkinen saa kaksi lasta. Millä todennäköisyydellä ne ovat eri sukupuolta?
Hyvä, tutut vaihtoehdot edelleen pelissä. ;)K. Pahero kirjoitti:Jos oletetaan, että lapsen mahdollisia sukupuolia on kaksi: tyttö ja poika.
Todennäköisyys ei muutu, koska ensimmäisen lapsen sukupuoli ei ole merkittävää; se on vain jompikumpi. Sitten kun toinen lapsi syntyy, sitä verrataan ensimmäiseen ja tuossa syntyy nimenomaan asetelma jossa syntynyt lapsi joko on tai ei ole samaa sukupuolta kuin toinen.K. Pahero kirjoitti:Lisäksi oletetaan, että jos synnyttää kerran on mahdollisuus 50/50 tytön ja pojan välillä.
Tinke-80 kirjoitti:PS. Myönnän, löysin tämän netistä ja copy&pastesin tänne.