En, mutta pistetään listalle. @TosiFani ainakin meille noiden härkisten ynnämuiden juttu on se koostumus, joka mahdollistaa monenlaisen käytön. Syödään paljon myös ns. perinteistä kasvisruokaa, joka ei muistuta lihaa mitenkään.Oletko kokeillut mustapavuista? Härkistä olen kokeillut, mutten texmexinä. Ei tarvitse, kun on mustapavut.
Minä olen vähän kahden vaiheilla. Hyvähän se on antaa lapsille ja nuorille eväitä monipuoliseen ruokavalion, mutta toisaalta kasvisruokaa tarjotaan osassa kouluja jo nyt kaikkina viikonpäivinä lihaa sisältävän ruuan rinnalla. Sellaisissa kouluissa pakollinen kasvisruokapäivä olisi suht tarpeeton.
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan. Syön mielelläni monipuolisesti vähän kaikkea ja siinä ohessa myös kasviksia, mutta ei nuo vain samalla tavalla uppoa kuin liha. Proteiinia tulee se 200 grammaa päivässä noukittua ja mielelläni sen ottaisin muusta kuin broilerista ja kaloista, kun maitotuotteita ei iho ja pakki siedä, mutta ei oikein ole kasvisvaihtoehtoa löytynyt.Härkiksestä saa vähintään yhtä hyviä tacoja kuin jauhelihasta.
Tämä. Koko asia on ihan helvetin tyhmä. Varmaan niin pitkään kuin Suomessa on ollut kouluruokailu, on ollut kasvisruokapäiviä.Kenelläkään ei taida olla mitään kasvisruokapäivää vastaan, kunhan sitä vain ei kutsuta kasvisruokapäiväksi? tai en ainakaan muista kovin aktiivisesti vastustetun pinaattilettupäivää, puuroa mehukeitolla-päivää, ja mitä näitä nyt oli. Paljon melua tyhjästä, mielestäni.
Minä ajattelin niin, että kouluruokailu on osa varhaiskasvatusta niin kuin musiikin ja liikunnan tunnitkin. Siksi on hyvä opettaa lapsille, ettei ihmisen ei tarvitse syödä lihaa joka päivä. Mutta pelkkä kasvisruokapäivä ei riitä, vaan kouluissa olisi hyvä opettaa koko ketju, kuinka ruoka koululaisten lautasille tulee.
Olisi mielenkiintoista nähdä, miten yksi viikottainen ei-lihallinen kouluateria näkyisi kunnan budjetissa.
Puhut varhaiskasvatuksesta (=alle kouluikäiset), mutta viittaat perusopetukseen. Alakoulun puolella ympäristöopin tunneilla käydään tuo ketju läpi ja yläkoulussa jatketaan samasta aiheesta terveystiedossa. Kouluruokailu on osa perusopetusta, mutta siitä ei tule numero, kuten musiikista tai liikunnasta.
Kiitoksia korjauksista. Mielestäni liikunnasta ja musiikistakaan ei pitäisi antaa arvosanaa. Tämä on kuitenkin aihe, jota en pysty seuraamaan kuin ulkopuolelta, koska en ole koulussa tai kouluasioihin liittyvässä hallinnossa töissä, eikä minulla ole koulua käyviä lapsia. Mutta kuten jokaiseen keskusteluun kuuluu, niin myös tässä haluaisin tietää, minkälainen säästö syntyisi, jos kouluissa olisi yhtenä päivänä viikossa vain kasvisruokaa.
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan.
Nykyään mainostetaan Härkistä ja muita lihanmakuisia korvikkeita kasvissyöjille. Minusta nuo ovat prosessoitua paskaa, vähän samaan tyyliin kuin grillitassu tai kananugetti. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, miksi sen pitää muistuttaa lihaa?
...Ihminen on tottunut syömään ruokaa, jossa on tietynlainen, pureskeltava, sitko rakenne, siksi kasvisruuankin olisi hyvä olla lihankaltaista meille, joilla hampaat on tallella.
Syön paljon salaatteja, minusta esim. pavut ovat erittäin hyviä suutuntumaltaan ja maultaan.
Eiköhän mainonta mene "hyvä lihankorvike, voit käyttää kuin lihaa" -kylki edellä, koska katsovat ihmisissä, jotka periaatteessa kannattavat kasvissyöntiä, mutta joille se tuntuu liian vaikealta tai lihasta luopuminen liian kivuliaalta, löytyvän iso kasvupotentiaali heidän tuotteidensa ostajina.Nykyään mainostetaan Härkistä ja muita lihanmakuisia korvikkeita kasvissyöjille. Minusta nuo ovat prosessoitua paskaa, vähän samaan tyyliin kuin grillitassu tai kananugetti. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, miksi sen pitää muistuttaa lihaa?
Eiköhän mainonta mene "hyvä lihankorvike, voit käyttää kuin lihaa" -kylki edellä, koska katsovat ihmisissä, jotka periaatteessa kannattavat kasvissyöntiä, mutta joille se tuntuu liian vaikealta tai lihasta luopuminen liian kivuliaalta, löytyvän iso kasvupotentiaali heidän tuotteidensa ostajina.
Muistan hyvin itse tekemäni ensimmäisen kasvisruoan vegetaristiksi ryhtymisen jälkeen. Siihen tuli keitettyä riisiä, keitettyjä vihreitä linssejä ja ketsuppia. Ei se oikein makuelämyksiä ollut. Minusta vaikuttaa, että aloittamiskynnys laskee kuitenkin koko ajan, kun tuntuu että viikoittain markkinoille tulee oikeasti hyviä ja helppoja uusia tuotteita (härkikset, nyhtikset, mustapapupihvit, quornit).
Syön paljon salaatteja, minusta esim. pavut ovat erittäin hyviä suutuntumaltaan ja maultaan.
Mites sitten jos haluaa esimerkiksi tacon väliin jotain kasviperäistä, mutta kuitenkin jauhelihamaista? Asettelenko sinne papuja toivoen, että tuntuu ja maistuu samalta kuin jauheliha?
Kiitos asiantuntija-arviosta ja mukavaa päivänjatkoa!Eli prosessoitua kasvismössöä, lihapuolella puhutaan kananugeteista.
Ja jos eettisistä syistä ei halua syödä lihaa, vaikka se suussa hyvältä maistuukin?Laitan jauhelihaa, se maistuu jauhelihalta. Jos en syö lihaa, laitan kasviksia.
Laitan jauhelihaa, se maistuu jauhelihalta. Jos en syö lihaa, laitan kasviksia.
Mites sitten jos haluaa esimerkiksi tacon väliin jotain kasviperäistä, mutta kuitenkin jauhelihamaista?
No jaa, nykyään alkaa olla noissa puolivalmisteissa ja jopa eineksissäkin ihan laadukasta kamaa. Jos jotain Kokkikartanon kinkkukiusauksen tuoteselostetta selailee, ei siinä hirveästi kotikeittiön ulkopuolisia juttuja ole. Toki se itse tehty, kalastettu ja ammuttu on aina parasta, mutta mulla ei siihen nykyään ole aikaa enää ja siksi ihan mielelläni toisinaan nappaan mukaani jonkun prosessoidun mössön, jonka ravintoarvot ovat kuitenkin kohdillaan.Eli prosessoitua kasvismössöä, lihapuolella puhutaan kananugeteista.
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan. Syön mielelläni monipuolisesti vähän kaikkea ja siinä ohessa myös kasviksia, mutta ei nuo vain samalla tavalla uppoa kuin liha.