Mainos

Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 212 141
  • 2 069

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Härkiksestä saa vähintään yhtä hyviä tacoja kuin jauhelihasta.
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan. Syön mielelläni monipuolisesti vähän kaikkea ja siinä ohessa myös kasviksia, mutta ei nuo vain samalla tavalla uppoa kuin liha. Proteiinia tulee se 200 grammaa päivässä noukittua ja mielelläni sen ottaisin muusta kuin broilerista ja kaloista, kun maitotuotteita ei iho ja pakki siedä, mutta ei oikein ole kasvisvaihtoehtoa löytynyt.
 

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
Kenelläkään ei taida olla mitään kasvisruokapäivää vastaan, kunhan sitä vain ei kutsuta kasvisruokapäiväksi? tai en ainakaan muista kovin aktiivisesti vastustetun pinaattilettupäivää, puuroa mehukeitolla-päivää, ja mitä näitä nyt oli. Paljon melua tyhjästä, mielestäni.
Tämä. Koko asia on ihan helvetin tyhmä. Varmaan niin pitkään kuin Suomessa on ollut kouluruokailu, on ollut kasvisruokapäiviä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minä ajattelin niin, että kouluruokailu on osa varhaiskasvatusta niin kuin musiikin ja liikunnan tunnitkin. Siksi on hyvä opettaa lapsille, ettei ihmisen ei tarvitse syödä lihaa joka päivä. Mutta pelkkä kasvisruokapäivä ei riitä, vaan kouluissa olisi hyvä opettaa koko ketju, kuinka ruoka koululaisten lautasille tulee.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten yksi viikottainen ei-lihallinen kouluateria näkyisi kunnan budjetissa.

Puhut varhaiskasvatuksesta (=alle kouluikäiset), mutta viittaat perusopetukseen. Alakoulun puolella ympäristöopin tunneilla käydään tuo ketju läpi ja yläkoulussa jatketaan samasta aiheesta terveystiedossa. Kouluruokailu on osa perusopetusta, mutta siitä ei tule numero, kuten musiikista tai liikunnasta.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Puhut varhaiskasvatuksesta (=alle kouluikäiset), mutta viittaat perusopetukseen. Alakoulun puolella ympäristöopin tunneilla käydään tuo ketju läpi ja yläkoulussa jatketaan samasta aiheesta terveystiedossa. Kouluruokailu on osa perusopetusta, mutta siitä ei tule numero, kuten musiikista tai liikunnasta.

Kiitoksia korjauksista. Mielestäni liikunnasta ja musiikistakaan ei pitäisi antaa arvosanaa. Tämä on kuitenkin aihe, jota en pysty seuraamaan kuin ulkopuolelta, koska en ole koulussa tai kouluasioihin liittyvässä hallinnossa töissä, eikä minulla ole koulua käyviä lapsia. Mutta kuten jokaiseen keskusteluun kuuluu, niin myös tässä haluaisin tietää, minkälainen säästö syntyisi, jos kouluissa olisi yhtenä päivänä viikossa vain kasvisruokaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kiitoksia korjauksista. Mielestäni liikunnasta ja musiikistakaan ei pitäisi antaa arvosanaa. Tämä on kuitenkin aihe, jota en pysty seuraamaan kuin ulkopuolelta, koska en ole koulussa tai kouluasioihin liittyvässä hallinnossa töissä, eikä minulla ole koulua käyviä lapsia. Mutta kuten jokaiseen keskusteluun kuuluu, niin myös tässä haluaisin tietää, minkälainen säästö syntyisi, jos kouluissa olisi yhtenä päivänä viikossa vain kasvisruokaa.

En tiedä, mutta veikkaisi, että tämä lähes toteutuu jo nyt. Puuropäivä on noin kerran kuukaudessa, samoin pinaattiohukaiset. Tähän tulee vielä kesäkeitto tms., kasvisruokapäivät kerran viikossa.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan.

Totta. Meillä nuo uudet tuotteet korvaa lähinnä sikanautaa/17%-nautaa, ei priimatavaraa. Jos parempaa piffiä halutaan, niin kyllä se ihan kunnon lihaa sitten on. Reippaalla salaatilla höystettynä, tottakai.
 
Nykyään mainostetaan Härkistä ja muita lihanmakuisia korvikkeita kasvissyöjille. Minusta nuo ovat prosessoitua paskaa, vähän samaan tyyliin kuin grillitassu tai kananugetti. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, miksi sen pitää muistuttaa lihaa?

Härkiksestä ja nyhtiksestä olen maullisesti samaa mieltä - paskaa. Mutta eihän prosessointi itsessään tee mistään elintarvikkeesta saastaista paskaa, vaan päinvastoin se parantaa makua, rakennetta, väriä, turvallisuutta ja säilyvyyttä. Lähes jokaisen ruokavalioon (pl. raakaruokajoogamattoruokavalio) kuuluu pääsääntöisesti prosessoituja elintarvikkeita: olut, maito, tofu, pekoni...

Ihminen on tottunut syömään ruokaa, jossa on tietynlainen, pureskeltava, sitko rakenne, siksi kasvisruuankin olisi hyvä olla lihankaltaista meille, joilla hampaat on tallella.
 

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
Nykyään mainostetaan Härkistä ja muita lihanmakuisia korvikkeita kasvissyöjille. Minusta nuo ovat prosessoitua paskaa, vähän samaan tyyliin kuin grillitassu tai kananugetti. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, miksi sen pitää muistuttaa lihaa?
Eiköhän mainonta mene "hyvä lihankorvike, voit käyttää kuin lihaa" -kylki edellä, koska katsovat ihmisissä, jotka periaatteessa kannattavat kasvissyöntiä, mutta joille se tuntuu liian vaikealta tai lihasta luopuminen liian kivuliaalta, löytyvän iso kasvupotentiaali heidän tuotteidensa ostajina.

Muistan hyvin itse tekemäni ensimmäisen kasvisruoan vegetaristiksi ryhtymisen jälkeen. Siihen tuli keitettyä riisiä, keitettyjä vihreitä linssejä ja ketsuppia. Ei se oikein makuelämyksiä ollut. Minusta vaikuttaa, että aloittamiskynnys laskee kuitenkin koko ajan, kun tuntuu että viikoittain markkinoille tulee oikeasti hyviä ja helppoja uusia tuotteita (härkikset, nyhtikset, mustapapupihvit, quornit).
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eiköhän mainonta mene "hyvä lihankorvike, voit käyttää kuin lihaa" -kylki edellä, koska katsovat ihmisissä, jotka periaatteessa kannattavat kasvissyöntiä, mutta joille se tuntuu liian vaikealta tai lihasta luopuminen liian kivuliaalta, löytyvän iso kasvupotentiaali heidän tuotteidensa ostajina.

Muistan hyvin itse tekemäni ensimmäisen kasvisruoan vegetaristiksi ryhtymisen jälkeen. Siihen tuli keitettyä riisiä, keitettyjä vihreitä linssejä ja ketsuppia. Ei se oikein makuelämyksiä ollut. Minusta vaikuttaa, että aloittamiskynnys laskee kuitenkin koko ajan, kun tuntuu että viikoittain markkinoille tulee oikeasti hyviä ja helppoja uusia tuotteita (härkikset, nyhtikset, mustapapupihvit, quornit).

Eli prosessoitua kasvismössöä, lihapuolella puhutaan kananugeteista.
 

Mälkiä

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, juridiset esteet
Syön paljon salaatteja, minusta esim. pavut ovat erittäin hyviä suutuntumaltaan ja maultaan.

Mites sitten jos haluaa esimerkiksi tacon väliin jotain kasviperäistä, mutta kuitenkin jauhelihamaista? Asettelenko sinne papuja toivoen, että tuntuu ja maistuu samalta kuin jauheliha?
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Laitan jauhelihaa, se maistuu jauhelihalta. Jos en syö lihaa, laitan kasviksia.
Ja jos eettisistä syistä ei halua syödä lihaa, vaikka se suussa hyvältä maistuukin?
 

Mälkiä

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, juridiset esteet
Laitan jauhelihaa, se maistuu jauhelihalta. Jos en syö lihaa, laitan kasviksia.

Näyttää siltä, ettet ymmärtänyt kysymystä. Nyt vaikutit vastaavasi kutakuinkin kysymykseen "Mitä sinä, TosiFani, syöt?"

Toistan:
Mites sitten jos haluaa esimerkiksi tacon väliin jotain kasviperäistä, mutta kuitenkin jauhelihamaista?

Lisäyksenä vielä toki se, että plussaa saa mahdollisimman samankaltaisesta suutuntumasta, ei pelkästään yleisesti hyvästä suutuntumasta. Yleisesti hyvä suutuntuma on esimerkiksi vesimelonissa, mutta sepä ei kelpaa jauhelihan "korvikkeeksi".
 

Undrafted

Jäsen
Otsikko sikäli on erikoinen, koska tarvitseeko minun ymmärtää tai välittää muiden ruokailuvalinnoista? Poislukien joku hapansilakan korkkaaminen välitttömässä läheisyydessä :)

Vegaaniksi en pystyisi, koska erilaiset maitotuotteet on suosiossani. Usein syön kyllä kasvisruokaa ja kokeilen uusia raaka-aineita mieluusti. Nyhtistä ja härkistä en ole kuitenkaan kokeillut, koska minulla ei ole mitään ideologista syyrä korvata lihaa lihankorvikkeella. Olen tosin jakanut jauhelihapakettia pariin osaan ja laittanut esimerkiksi soijarouhetta lisukkeeksi. Pääosin korvikkeet ovat kuitenkin korvattavaa tuotetta kalliimpia, joten siltä pohjalta jää laupan hyllyyn. Protskuja sitten muissa muodoissa ruokiin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Eli prosessoitua kasvismössöä, lihapuolella puhutaan kananugeteista.
No jaa, nykyään alkaa olla noissa puolivalmisteissa ja jopa eineksissäkin ihan laadukasta kamaa. Jos jotain Kokkikartanon kinkkukiusauksen tuoteselostetta selailee, ei siinä hirveästi kotikeittiön ulkopuolisia juttuja ole. Toki se itse tehty, kalastettu ja ammuttu on aina parasta, mutta mulla ei siihen nykyään ole aikaa enää ja siksi ihan mielelläni toisinaan nappaan mukaani jonkun prosessoidun mössön, jonka ravintoarvot ovat kuitenkin kohdillaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suhtaudun varsin avoimin mielin ja kokeilunhaluisasti näihin kasvisproteiineihin, mitä markkinoille puskee - eettisesti sekä ravintoarvoiltaankin hyviä juttuja. Vaan jos mä vertaan usein käyttämääni lähitilan Ylämaankarjan jauhista johonkin härkikseen tai nyhtökauraan, eihän niistä voi puhua kunnolla samassa lauseessakaan. Syön mielelläni monipuolisesti vähän kaikkea ja siinä ohessa myös kasviksia, mutta ei nuo vain samalla tavalla uppoa kuin liha.

Me olemme ottaneet avovaimon kanssa nämä nyhtökaurat ja härkikset osaksi ruoanlaittoamme. Osaltaan tässä on taustalla se tosiasia, että lihansyöntiä on ihan terveydenkin kannalta hyvä vähentää, ja kun itse en allergikkona voi syödä kalaa, nämä "lihankorvikkeet" ovat siihen hyvä vaihtoehto. Toinen syy on paljon arkisempi. Elämme varsin kiireistä elämää ja kuljemme kahden asunnon väliä, joten ruoanlaiton nopeus on yksi tavoittelemisen arvoinen asia, ja siinä nuo ovat hyviä ja käteviä tuotteita.

Mitä tulee noiden makuun, niin Härkis ei mikään suurin suosikkini ole, mutta ihan syömäkelpoista arkiruokaa siitä saa tehtyä. Nyhtökaura on jopa hyvää, kunhan sen kanssa tekee sopivan kastikkeen.

Mitä tulee tuohon prosessointion, niin yllättävän kauan kesti, että mediassa näitä haukutaan epäterveelliseksi ja ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi. Prosessointi kun on joidenkin mielestä suurin piirtein synonyymi myrkylliselle. No, tähän totean, että prosessointia on monenlaista, ja tässä yhteydessä tehtyä mekaanista prosessointia en näe missään muodossa haitallisena.

Mitä tulee kasvissyöntiin, niin arvostan kyllä tietyllä tapaa sitä harjoittavia ihmisiä. En usko itse kykeneväni moiseen, mutta lihan kulutuksen pienentäminen on kuitenkin kai jo hyvä suunta? Nämä uudet tuotteet ainakin helpottavat siinä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
En ole suinkaan vegaani enkä sellaiseksi aio, mutta paria näitä lähikauppojen hyllyille ilmaantuneita tuotteita on tullut testattua ihan mielenkiinnosta. Tänään olivat lähi-Salesta kunnon lihapullat (Kivikylän Palvarit) loppu ja mitään mössöpullia en osta, joten ostin kokeeksi Huhtahyvien kasvisproteiini-"Nuketteja" (tarkempaa infoa tästä linkistä) jotka heitin uunipellille ranskalaisten kera.

Kyllä nuo ihan syötäviä olivat. Eivät kaupan hyllyn "oikeat" kananugetitkaan kovin kananlihapitoisia oikeasti ole, pääosin epämääräistä mössöä ja minimalistinen prosentti lihaa, joten kokonaan lihaton nugetti maistui lähes samalta ja oikeastaan vähän rapeammaltakin. Hyvin meni ranskalaisten ja muutaman mustekalarenkaan kanssa.

Uskoisin, että siinä vaiheessa kun lähimarketin hyllyn "mössö, eines ja jauheliha"-tyyppinen tavara saa rinnalleen riittävän halpoja ja riittävän syömäkelpoisia kasvispohjaisia tuotteita, niin siinä vaiheessa niiden menekki alkaa kasvamaan ja ns. peruspulliaisten lihankulutus vähenee. Lähtökohtana pitää olla kärjistetysti olla se, että sen saa halvalla lähikaupasta, sen voi lämmittää mikrossa tai uunissa ja siihen voi vetää ketsuppia päälle.

Omakohtaisesti voisin nämä lähes-lihattomat einekset ja nugget/lihapulla/jauheliha-tyyppiset ruoat korvatakin kasvispohjaisilla annoksilla sen takia, että vihaan syvästi esimerkiksi jotain "kevytnakkeja", joissa on 12% lihaa ja 88% jotain random-jauhomössöä. Ennemmin sitten kunnon lihaisa makkara silloin kun sellaista kaipaa ja vaikka rapeahko "nuketti" kuin mitään mautonta kusetusvälimuotoa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
noh, ihmiset menevät normin mukaan hyvin pitkälti. Jos pienestä pitäen on kasvettu lihansyöntiin, tuntuu varmasti "extremeltä" syödä kasvisruokaa, vaikka se onkin aika lailla järkevin päätös niin terveyden, ympäristön kuin eettisyydenkin kannalta.

Asiaan vaikuttaa paljon myös se, että kodin ulkopuolella vaihtoehtojen määrä on todella vähäinen; kaikkeen tungetaan eläintuotteita, koska "se nyt vaan on kätevää". Kävin tänään Ikean ruokalassa ensimmäistä kertaa. Valikoimassa yksi ainoa eläimetön tuote - ranskalaiset ja kasvispyörykät (herne-maissi-paprika-mössöä).

Olen suurimman osan elämästäni ollut sekasyöjä. Tuolloin ei kukaan kyseenalaistanut ruokavalintojani. Vegaanina tuntuu, että mitään ruokavalintaa ei kannata kommentoida sen kummemmin edes kysyttäessä, koska "älä tuo tota vegepaskaa tänne" yms.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Linkataan tänne Hesarin uutinen Ruotsista, jossa vegaaniperheen pieni lapsi on otettu huostaan huolestuttavan alipainon vuoksi. Aika radikaali toimenpide sosiaaliviranomaisilta, mutta jos lapsen kunto on sillä tasolla, että letkuruokintaan joutuu, niin vaihtoehdot olivat lienee aika vähissä? Turha tietenkin ruotia kyseisestä tapausta pidemmälle kun sen yksityiskohtia emme tiedä lehtiartikkelia enempää, tai ainakaan minä en tiedä.

En todellakaan halua aloittaa tällä mitään palstasotaa, pikemminkin oman jälkikasvun ja tuttavaperheiden naperoiden kasvua seuranneena todeta, että jo pienillä lapsilla on vahva mieltymys tiettyihin ruokiin ja vastaavasti lapset ovat usein todella nirsoja tietyille ruoka-aineille.

Jos palstalla on puhtaasti kasviruokavaliolla olevia vanhempia, niin olisi mielenkiintoista kuulla miten teillä jälkikasvu on sopeutunut pelkkään kasvisruokavalioon (ymmärrän kyllä, että kynnys kysymykseen vastaaminen voi olla korkealla). Tällainen tilanne voi olla ideologisesti vaikea pähkinä purtavaksi vegaaniuteen vakavasti suhtautuville vanhemmille; siis jos realismi (lapsen nirsous) lyö vasten kasvoja, mutta lapsen etu tietenkin ajaa kaiken edelle. Minulla molemmat lapset alkoivat vegetaristeiksi vasta teini-iässä ja molemmat ovat jo tätänykyä siirtyneet takaisn sekaravintoon. Terveellisesti ja kasvisruokavaliota painottaen syövät toki edelleen ja paljon hyviä vinkkejä olen heiltä saanut myös oman ruokavalion muutokseen.

Omalla lautasella kasvisten osuus on lisääntynyt entisestään siitä mitä tähän ketjuun viimeksi kirjoitin. Paljon on hyviä puolia havaittavissa; paino on pudonnut ja olo tuntuu (normaalisti) virkeämmältä. En kuitenkaan ole millään muotoa vegetaristi. Kasvisruokapäiviä mahtuu viikkoon yksi tai kaksi suuremman muutoksen ollessa siinä, että kasvisten osuus on lautasella kasvanut erityisesti riisin/perunan kustannuksella niitä kuitenkaan kokonaan pois jättämättä. Kalaa syön aikaisempaa enemmän ja vastaavasti punaista lihaa selvästi vähemmän, mutta kuitenkin pari-kolme kertaa viikkoon. Makkaroiden ja leikkeleiden (varsinkin metwurstien jne) kulutus on kokenut suurimman pudotuksen, ne ovat lähinnä herkkuja juhlapöytään. Ehkä sattumaa, mutta tänä vuonna olen sairastellut flunssaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mahdotonta kuitenkaan todeta onko kyseessä vain huono tuuri, vai onko muuttuneella ruokavaliolla mitään osuutta asiaan? Parempi puolisko ei suhtaudu (kasvis)syöntiin millään tavoin ideologisesti, mutta hänelle on luontaista syödä pääasiassa kasviksia eikä edes kaipaa lihaa ruokaansa kuin lähinnä "koristeeksi", joten tätä on ollut itsekin vaivatonta soveltaa kun kotona syö sitä mitä on tarjolla. Mutta vastapainoksi hänelle on tärkeää, että saa kunnon pihviannos pari-kolme kertaa kuukauteen, toki salaatin - ja punaviinin - kera. maistuu edelleen myös allekirjoittaneelle!
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös