Ei näytä hirveän vakuuttavalta paperilta, siis tuo alkuperäinen tutkimus. Aika lailla tyypillistä populaarilehtien "tiedeuutisointia", melkeinpä voisi lisätä kohu-sanan tuohon eteen.Tuo lopun taulukko oli myös todella surkea. Ei siis mitään järkeä laittaa kasvihuonepäästöjen määrää tuhannen kalorin annoksella. Esimerkiksi naudanlihassa on helpostikin 15 kertaa enemmän energiaa kuin lehtisalaatissa. Siinä missä amerikkalainen syö aamupalaksi 100g pekonia ja 200g naudanpihvin lounaaksi, niin kasvissyöjä vetää viisi kiloa salaattia, eiks je? Iltapalaksi sitten munakokkelin sijaan kilo parsakaalia ja tomaattia.
Yksittäinen tutkimus on aina yksittäinen tutkimus, eikä sen perusteella pidä alkaa julkisia totuuksia lausumaan. Varsinkin kun se näyttää olevan varsin heikkolaatuinen ja vertaisarvioimaton kuin tässä jutussa. Ottamalla kymmenen samankaltaista tutkimusta viereen, saa käyttökelpoisen kontekstin. Oleellinen lainaus alkuperäisartikkelin abstractista: "These perhaps counterintuitive results are primarily due to USDA recommendations for greater Caloric intake of fruits, vegetables, dairy, and fish/seafood, which have relatively high resource use and emissions per Calorie.". Eivät sitten tuota lainausta viitsineet ottaa mukaan uutisointiin.
Sehän on aikalailla selvää, etteivät kasvissyöjät ota suurta osaa päivittäistä energiansaantiaan vähäenergisistä kasviksista, vaan esimerkiksi pavuista, perunasta, viljatuotteista tai vastaavista
Samansuuntaisia tutkimustuloksia raportoivat ranskalaiset tutkijat jo vuonna 2013. Myös he tulivat siihen johtopäätökseen, että ruokavalio, joissa on paljon kasvipohjaisia elintarvikkeita aiheutti korkeimmat kasvihuonekaasupäästöt.
Niin ja Washington Postin jutusta lainatakseni: "
Perhaps not surprisingly then, six other studies, all cited by the federal committee providing expert advice to Dietary Guidelines for Americans,
indicated that diets including less meat are better for the environment. To take but one example, Cornell University researchers reported in the American Journal of Clinical Nutrition in 2003 that “meat-based food system requires more energy, land, and water resources than the lactoovovegetarian diet.” Loistavaa, niin loistavaa.
Pahinta tämän tyylisissä uutisoinnissa on, että jotkut oikeasti alkavat uskomaan, että on ihan ok syödä helvetin paljon lihaa, eikä sillä ole ympäristöllisiä vaikutuksia.
Itse en ole sinänsä lihansyöntiä vastaan, vaan järkevän lihankulutuksen puolestapuhuja. Käsittääkseni broileri, kananmuna ja kala ovat eläinkunnan proteiininlähteistä aivan ylivoimaisesti ympäristöystävällisimpiä, ja niitä tuleekin pääasiassa käytettyä. Kohtuudella.