Se että onko artikkeli huono on mielipidekysymys. Perusteltu, looginen ja faktapitoinen se on, mutta ymmärrän ettei se kaikkia miellytä. Luin pitkän tuosta kirjoitetun kritiikin ja jos turha itkeminen karsitaan pois jäljelle jäi ehkä paksusuolen syöpä.
Tuon artikkelin huonoudesta voi olla montaa mieltä. Mielestäni se ei ollut. Toki siinä oli värikynää käytetty ja asioita tarkoitushakuisen (ja turhan) kärkkäästi/hyökkäävästi tuotu esille, mutta aika hyvin siinä purettiin tiettyjä kasvisyönnin moraalis-eettisiä ja terveydellisiä suurimpia myyttejä, joita on saanut kuulla eri tahoilta..
Juttu on todella yksipuolinen, paasaava ja hyvin epäoleellisten pointtien sävyttämä. Erityisen looginen ja faktapitoinen se ei missään nimessä ole. Jos on aatteen miehiä (tai naisia), niin varmaan ihan ok luettavaa, mutta itse luen pääasiassa laadukkaan neutraaleja eri alojen ammattilaisten tekstejä, joten tuo artikkeli tuntui lähinnä oksennukselta paperille. Onhan tuossa artikkelissa muutamia faktoja, mutta kaikinpuolin todella yksipuolista luettavaa. Kyllä, lihassa on ravinteita. Kyllä, kasviksista on hankalaa saada kaikkia mahdollisia ravinteita. Siinäpä ne hyvät puolet olivatkin. Loppu on joko enemmän tai vähemmän kyseenalaista, henkilön omia mielipiteitä tai muuta täysin järjetöntä yleistystä. Ravinteita on myös kasviksissa, myös sellaisia, joilla on huikeita terveysvaikutuksia.
Lähinnä tuntuu, että kirjoittajan konformaatio ja sokea ideologian kannattaminen vailla sen suurempaa tarkoitusta puraisi jossain vaiheessa itseään perseeseen, jota seurasi suuri katkeruuden aika. Tuossa ei mainita millään tavoin niitä lukuisia kasviksia tai kasvisten ravinteita, joilla näyttää olevan suuria terveysvaikutuksia. Kasvissyöjien eettiset syyt laitetaan lekkeriksi, eikä edes yritetä ottaa analyyttistä näkökulmaa asiaan. Samoin ympäristön vaikutuksista ei kirjoiteta mitään konkreettista tai faktapohjaista.
Kirjoittaja vastustaa vegetarismia eettisistä syistä, niin typerä lause, ettei paremmasta väliä. Tuo soijasta motkottaminen on vähän niin ja näin, toisin kuin tuossa väitetään, ei soijan negatiivisista terveysvaikutuksista (edes miehillä) ole vakuuttavaa näyttöä. Jos otetaan kaikki tutkimus, mitä soijan terveysvaikutuksista on tullut, tulee siitä niin sekasotkuinen viritelmä, ettei siitä kukaan pysty ottamaan selvää. Lapsille ja kehitysvaiheessa oleville en syöttäisi soijaa. Onko sitä soijaa sitten pakko aikuisenakaan vetää naamariin? Jos vähänkään viitsii ottaa selvää, niin huomaa, ettei soija sellaisenaan ole hyvää ihmisravintoa. Esimerkiksi aasiassa soijaa käytetään lähinnä tofuna tai muuten pitkälle prosessoituna. Miksi kirjoittaja ei ottanut niistä muista sadoista, huomattavasti paremmin ravinnoksi kelpaavista kasveista esimerkkejä?
Tuolla lopussa sitten alettiin vetämään aikamoista settiä kasvissyöjien persoonallisuuksista. "En tunne jääväni mistään paitsi". Vähänkään psykologiaa tunteva tietää, että tuo pitää paikkaansa. Itseasiassa ihmiset, jotka ovat kuuliaisia arvoillensa, saavat niiden noudattamisesta huomattavaa psykologista etua. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Daniel Gilbertin materiaaliin onnellisuudesta ja "psykologisesta immuunijärjestelmästä".
Voisin vielä kirjoittaa parikin kappaletta, mutta jääköön se tällä kertaa tähän. Edelleen, tuo on mielestäni aivan surkea artikkeli kaikin puolin.
Ainoastaan yksi asia on käynyt selväksi... meitä kuluttajia viedään kuin pässiä narussa elintarviketeollisuuden taholta. Mikä eilen oli terveellistä, onkin huomenna pahinta myrkkyä, mitä suuhunsa voi tunkea, ja toisinpäin...
Siksipä kannattaa lukea oikeiden ammattilaisten kirjoittamia juttuja, toki tietynlainen skeptinen ilme kasvoilla. Populaarimedian jutut kannattaa suosiolla jättää pois, sieltä harvemmin hyvää tulee.
Ps. Minä muuten väitän, ettei sen enempää Okinawalla, kuin Andorrassakaan syödä pelkkää kasvisravintoa. Olen viettänyt kummassakin paikassa aikaa tarpeeksi ollakseni vakuuttunut siitä, että molemmissa sekaravinto on pääasiallinen (perinteinen) ruokamalli ja lähellä tuotetun ruoan osuus on ollut (perinteisesti) hyvin korostunutta.
En ole missään väittänyt, että kasvissyönti on parempi vaihtoehto kuin sekasyönti. Päinvastoin, kohtuullinen lihansyönti on varmastikin terveyden kannalta parempi kuin sen jättäminen pois.
Pitää vielä varmuuden vuoksi sanoa, etten ole kasvissyöjä, enkä sellaiseksi koskaan haluakaan.