Mainos

Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 212 340
  • 2 069

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei mutta jotenkin tämä kasvisruoka buumi on taas liioiteltua. Kovasti pari vuotta sitten puhuttiin kuinka kohta syödään vain sirkkoja yms. Nyt näyttää siltä, että nämä sirkkahössötykset ovat hiljaa hävinneet.
Pelkkien vegaanien määrä on kasvanut mutta silti kyseessä on varsinkin armeijassa marginaalisesta vähemmistöstä. Jos sama testi tehtäisiin esim sivareiden keskuudessa se voisikin olla menestys tämä ihan omien kokemusten perusteella millaista porukkaa meni inttiin ja ketä sivariin.
Ei tässä olekaan kysymys mistään vegaaneista, vaan ravitsemussuositusten mukaisista aterioista, joista osa sisältää lihaa ja osa ei. Sikäli kun samalla voidaan ottaa ekologiset kysymykset huomioon, niin sehän on pelkkää plussaa.

Isot miehet ja ruoalle nyrpistellään nenää. Ehkä siinä kohtaa on paikallaan asennekasvatus, jota voikin puolustusvoimilta odottaa.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei mutta jotenkin tämä kasvisruoka buumi on taas liioiteltua. Kovasti pari vuotta sitten puhuttiin kuinka kohta syödään vain sirkkoja yms. Nyt näyttää siltä, että nämä sirkkahössötykset ovat hiljaa hävinneet.
Pelkkien vegaanien määrä on kasvanut mutta silti kyseessä on varsinkin armeijassa marginaalisesta vähemmistöstä. Jos sama testi tehtäisiin esim sivareiden keskuudessa se voisikin olla menestys tämä ihan omien kokemusten perusteella millaista porukkaa meni inttiin ja ketä sivariin.

Olen aivan samaa mieltä, että kasvisruoasta on ihan turha "hössöttää". Tässä kun nyt puolustusvoimista puhutaan, niin ei siellä mitään kasvisruokapäivää tarvisi olla. Jollain viikolla ei välttämättä ollenkaan kasvisruokaa, toisella viikolla vaikka kolmesti. Ihan normaalia ruokaa muiden joukossa sekin on.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Ei tässä olekaan kysymys mistään vegaaneista, vaan ravitsemussuositusten mukaisista aterioista, joista osa sisältää lihaa ja osa ei. Sikäli kun samalla voidaan ottaa ekologiset kysymykset huomioon, niin sehän on pelkkää plussaa.

Isot miehet ja ruoalle nyrpistellään nenää. Ehkä siinä kohtaa on paikallaan asennekasvatus, jota voikin puolustusvoimilta odottaa.
Sen tietää mitä tuollainen kasvisruoka on kun sitä tehdään noin eli mallia kesäkeitto. Toisin sanoen resursseja kannataa käyttää toisin lisäksi armeijan pitää muistaa myös huoltovarmuus eli mitään härkiksiä ja muita prosessoituja höpö höpö juttuja ei kannata käyttää.

Ekologisinta on käyttää Suomessa tuotettua ruokaa ja siinä on suuressa määrin myös lihaa mukana. Mieluusti toki vielä riistana niin parempaa ruokaa ei ole.
Ekologisuuden kannalta järjettöminpiä juttuja oli mm. Se ruotsalaisen näkkärin ostaminen oli juu halvempaa mutta ei ekologista.

Itse syön rehuja reilusti keskimääräistä enemmän mutta en osta kyllä näitä täysin prosessoituja "vege tai kasvis" juttuja enkä lihan korvikkeita.
Aitoa sen olla pitää.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Isot miehet ja ruoalle nyrpistellään nenää. Ehkä siinä kohtaa on paikallaan asennekasvatus, jota voikin puolustusvoimilta odottaa.
Öh, eikö vegaanitkin nyrpistele nenää tietynlaiselle ruoalle, vaikka olisivat kuinka isoja?
Ei sen puoleen, itse olen "sekasyöjä", muutama kasvispäivä tai vaikka kokonainen kasvisviikko ei tuota mitään ongelmia.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Muonituskeskuksissa ollaan tunnetusti erittäin kustannustietoisia. Eikö tämäkin ”ongelma” ratkea sillä, että pidetään liha- ja kasvisvaihtoehto aina esillä - lisätään tai vähennetään toista sitten menekin mukaan.

Ei kai kellään voi olla mitään tätä vastaan? Pakko harvemmin toimii.
 

D.A.D

Jäsen
Onko vegaaneille joka päivälle saatavilla kasvisvaihtoehto?

Jos on niin helppo ratkaisu on, että tiistaisin on kasvispäivä ja keskiviikkoisin on saatavilla ainoastaan lihaa sisältävää ravintoa, siis niin että salaatin korvike on tehty lihasta mutta muistuttaa salaattia.
Ei pitäisi olla mikään ongelma syödä yhtenä päivänä jotain mikä ei ole lemppari ruokaa, kun kuitenkin on kyse vain omista mieltymyksistä eikä mistään fysiologisesta vaivasta kuten keliakia tai laktoosiintoleranssi etc.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Sen tietää mitä tuollainen kasvisruoka on kun sitä tehdään noin eli mallia kesäkeitto. Toisin sanoen resursseja kannataa käyttää toisin lisäksi armeijan pitää muistaa myös huoltovarmuus eli mitään härkiksiä ja muita prosessoituja höpö höpö juttuja ei kannata käyttää.
Lainaus jutusta: "Puolustusvoimien tekemän selvityksen mukaan varuskuntaravintoloiden kasvisruoan proteiinimäärä jopa ylittää ravitsemussuositukset."

Ekologisinta on käyttää Suomessa tuotettua ruokaa ja siinä on suuressa määrin myös lihaa mukana. Mieluusti toki vielä riistana niin parempaa ruokaa ei ole.
Ekologisuuden kannalta järjettöminpiä juttuja oli mm. Se ruotsalaisen näkkärin ostaminen oli juu halvempaa mutta ei ekologista.
Kuljetukset edustavat alle viittä prosenttia ruoan hiilijalanjäljestä. Riista on toki ekologista, mutta sitä on aika tyyristä ja logistisesti haastavaa tarjota isossa mittakaavassa.

Öh, eikö vegaanitkin nyrpistele nenää tietynlaiselle ruoalle, vaikka olisivat kuinka isoja?
Ei sen puoleen, itse olen "sekasyöjä", muutama kasvispäivä tai vaikka kokonainen kasvisviikko ei tuota mitään ongelmia.
Jos näet maailmankatsomukselliset valinnat nyrpistelynä, niin siinä tapauksesa varmaankin. Itse viittasin tässä lähinnä siihen, että sekasyöjä ei suostu syömään ravitsemussuositukset täyttävää ateriaa.

Onko vegaaneille joka päivälle saatavilla kasvisvaihtoehto?

Jos on niin helppo ratkaisu on, että tiistaisin on kasvispäivä ja keskiviikkoisin on saatavilla ainoastaan lihaa sisältävää ravintoa, siis niin että salaatin korvike on tehty lihasta mutta muistuttaa salaattia.
Ei pitäisi olla mikään ongelma syödä yhtenä päivänä jotain mikä ei ole lemppari ruokaa, kun kuitenkin on kyse vain omista mieltymyksistä eikä mistään fysiologisesta vaivasta kuten keliakia tai laktoosiintoleranssi etc.
Veikkaisin, että valtionhallinnossa ollaan tällaisten nerokkaiden logiikoiden yläpuolella. Ihan jo senkin puolesta, että olisi hölmöä ulossulkea iso osa varusmieskelpoisesta ikäluokasta ruoan takia. Tuskin on edes lainmukaista.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko vegaaneille joka päivälle saatavilla kasvisvaihtoehto?

Jos on niin helppo ratkaisu on, että tiistaisin on kasvispäivä ja keskiviikkoisin on saatavilla ainoastaan lihaa sisältävää ravintoa, siis niin että salaatin korvike on tehty lihasta mutta muistuttaa salaattia.
Ei pitäisi olla mikään ongelma syödä yhtenä päivänä jotain mikä ei ole lemppari ruokaa, kun kuitenkin on kyse vain omista mieltymyksistä eikä mistään fysiologisesta vaivasta kuten keliakia tai laktoosiintoleranssi etc.

Toki. Tunnetko monta pelkästään liharuokavaliolla elävää?
 

D.A.D

Jäsen
Palveluksessa olevista laktoosi intolerantikoista suurempi prosentti suostuisi parmman puutteessa nauttimaan sopimatonta ravintoa kuin vegaani vastaavista, vaikka ruokailun jälkeen toista sattuisi vatsaan ja toista sielun.
 

kärpyttäjä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onko vegaaneille joka päivälle saatavilla kasvisvaihtoehto?

Jos on niin helppo ratkaisu on, että tiistaisin on kasvispäivä ja keskiviikkoisin on saatavilla ainoastaan lihaa sisältävää ravintoa, siis niin että salaatin korvike on tehty lihasta mutta muistuttaa salaattia.
Ei pitäisi olla mikään ongelma syödä yhtenä päivänä jotain mikä ei ole lemppari ruokaa, kun kuitenkin on kyse vain omista mieltymyksistä eikä mistään fysiologisesta vaivasta kuten keliakia tai laktoosiintoleranssi etc.
Suurin osa vegaaneista on kylläkin vegaaneja eettisistä ja/tai ekologisista syistä, eikä siksi, että liha olis ällön makuista. Eli monien vegaanienkin lemppariruokaa eettisekologiset asiat sivuuttaen luultavasti olisivat erilaiset liha-ateriat. Asia, mikä tuntuu olevan monille aika vaikea ymmärtää.

Voihan sitä tietenkin joku tomera (ja varmasti tosissaan oleva..) lihaäijäkin julistaa, että sotii hänen etiikkansa vastaan syödä mitään muuta kuin lihaa. Eettisten syiden järkevyyden riittävyys kuitenkin pitää joltain ylemmältä taholta määrittää, koska muuten voi samalla eettisen hassuttelun ovenavauksella seuraava varusmies julistaa, että hänen etiikkansa ei salli muuta kuin pizzaa ja kokista joka aterialla.

Jos taas armeija ei salli(si) mitään eettisiä syitä erityisruokavalioille, niin ok, mutta toisaalta se jo nyt ja vielä enemmän tulevaisuudessa ohjais muuten kyvykkäitä ja halukkaita varusmiehiä sivariin.
 
Voiko ihminen olla allerginen lihalle luonnostaan vai johtuisiko vatsaan sattuminen tällaisissa tapauksissa vatsalaukun bakteeritasapainoon tulleesta poikkeamasta?

En tiedä, mutta ei ihminen ole allerginen myöskään laktoosille. Kykenemätön hajottamaan sitä ihan luontaisista syistä. Kaikki muut eläimet menettävät lapsuuden jälkeen kyvyn hajottaa laktoosia, koska se on niille tehokasta. Näin käy myös suurelle osalle ihmisistä. Osalla se säilyy todennäköisesti siksi, että olemme väkisin käyttäneet maitoa pidempään.
 

Kyylä

Jäsen
Armeija&kasvisruoka on pelottava esimerkki kyvyttömyydestä ajatella ja tuntea historiaa. Luen väitteitä (eri medioiden keskustelupalstoilta) , jotka alkavat esimerkiksi: Sodassa ei kyllä..., Miten metsäleirillä muka... ja Viherpiipertäjien ideologia...

Suomen sodissa on pääsääntöisesti syöty kasvisruokaa. Omana kouluaikanani oli kasvisruokapäivä joka viikko ja isäni aikana lähes joka päivä. Kyse ei ollut ideologiasta vaan ihan normaalista elämästä. Lihansyönti jatkuvasti on nykyajan ylellisyys, johon on ollut varaa vasta muutama vuosikymmen. Jatkuva lihansyönti on epäterveellistä ja yhdistetty moniin elintasosairauksiin. Armeijassa asia on ihan päätetty komentoketjun mukaisesti - ei yksittäisen ”viherpiipertäjän” keksinnöstä.

Ja silti meillä on joukko, joka itkee kun ituhipit pakottaa noudattamaan ideologiaansa.

kun seuraava sota syttyy, niin ei kummoista propagandaa tarvita että Suomessa on jengi vauhkona
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Lainaus jutusta: "Puolustusvoimien tekemän selvityksen mukaan varuskuntaravintoloiden kasvisruoan proteiinimäärä jopa ylittää ravitsemussuositukset."
Selvitykset on aina mitä ovat ja niissä pitää ottaa kaikkea, jotta nuo tulevat täyteen.

Kuljetukset edustavat alle viittä prosenttia ruoan hiilijalanjäljestä. Riista on toki ekologista, mutta sitä on aika tyyristä ja logistisesti haastavaa tarjota isossa mittakaavassa.
Kuljetukset kyllä ja Suomessa tuo lukema on ulkomailta tuodon ruuan osalta vielä enemmän.
Sitten se prosessointi mitä suurin osa noista lihan korvikkeista lisäksi vaatiin sitten ei olla missään kovin hyvissä lukemissa mutta sehän ei näitä kasvisuskovaisia haittaa.
Varuskunnissa se onnistuisi helposti, etelä-suomen varuskunnat ovat suurelta osin valkohäntäkauriiden asuinalueella, siinä tulisi samalla sopivasti myös kannan harventamista ja liikennuturvallisuus paranee samalla.


Jos näet maailmankatsomukselliset valinnat nyrpistelynä, niin siinä tapauksesa varmaankin. Itse viittasin tässä lähinnä siihen, että sekasyöjä ei suostu syömään ravitsemussuositukset täyttävää ateriaa.
Eli normaalisti elävä on jotenkin huonompaa kuin tuollainen hipsteröinti jonka todellista hintaa ei ole pystytty edes laskemaan kun näin eläviä on niin vähän.
Ilman ruuan älytöntä prosessointia tai suurta määrää tuonti ruokaa ei tuo Suomessa edes onnistu, toisin kuin normaali ruokavaliolla elävillä.

Veikkaisin, että valtionhallinnossa ollaan tällaisten nerokkaiden logiikoiden yläpuolella. Ihan jo senkin puolesta, että olisi hölmöä ulossulkea iso osa varusmieskelpoisesta ikäluokasta ruoan takia. Tuskin on edes lainmukaista.
Kyllähän nuo kasvissyöjät ovat nimenomaan se marginaali varusmiehistä lihaa syövät ovat se suuri enemmistö ja heitä tuskin yksi lihallinen päivä haittaa.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Neuvos ottaa kantaa.

Mielestäni hampurilaista taikka hodaria ei voi kutsua näillä nimikkeillä, jos pihvit ja nakit vaihdetaan soijapötköihin ja lättyihin. Hampurilaiseen kuuluu lihasta tehty pihvi ja hodariin lihaisa nakki! Kaikki muut mielipiteet on täyttää huuhaata. Perehtykää vaikka gastronomian historiaan.

Kasvisburgeri on mielestäni kasvissämpylä, kuten hodarikin. Hampurilaiseksi tai hodariksi ei saa kutsua tekeleitä, joissa on kasvistäytteet. Tämä pitäisi korjata koko maailmassa.

Eli tiivistettynä: kasvispihvillä oleva "hampurilainen" on kasvissämpylä gastrohistoriallisesti. Piste.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Eli normaalisti elävä on jotenkin huonompaa kuin tuollainen hipsteröinti...
Teet tässä ihan itse päätelmän, että henkilön eettisistä valinnoista johtuva ruokavalio tekee hänestä "paremman ihmisen".

Armeijassa "erikoisruokavalioita" tarjottiin kymmenisen vuotta sitten joka kuudennelle varusmiehelle. Veikkaan, että nykyään useammalle. Siinä on mukana monenlaista syytä, joista ettisiä ovat mm. uskonnolliset ja muut maailmankatsomukselliset syyt.

Nykyisessä maailmallistuneessa yhteiskunnassa voi olla vaikea ymmärtää miksi joku haluaa antaa näkemystensä vaikuttaa ruokavalioonsa, mutta näitäkin ihmisiä siis edelleen on, joilla vaikkapa etiikka tai usko menee helppouden tai makumieltymysten edelle. On jännittävää, kuinka tällainen, usein pohdittu ja itselle vahvasti perusteltu valinta ahdistaa ympärillä eleleviä.

Se, että armeijassa välillä tarjotaan paskaa kasvisruokaa, ei mielestäni suoraan johdu tuosta kasvis- etuliitteestä. Muistelen, että huonoa liharuokaakin on tarjottu. Tavoite tulee olla kansanterveyttä edistävää ja maistuvaa ruokaa, eikä yhdistelmä ole mahdoton. Edellä jo ansiokkaasti kerrottiinkin kasvispohjaisen ruokailun olevan suomalaista perinteistä arkea.

Sanoilla on taipumus heijastaa ympärillä olevaa todellisuutta. Kieli elää - kuten ruokavaliotkin. Majoneesi on ollut kanamunapohjainen kastike, mutta jo vuosikymmenen (?) tarjolla on ollut samalta näyttävää, maistuvaa ja samoin käytettävää kastiketta, jonka valmistuksessa ei ole käytetty kananmunaa. Yhteisten piirteiden vuoksi on kielelle luontaista kutsua sitä majoneesiksi. Ei niissä voileivissäkään taida voita kovin usein olla, ja olen syönyt myös luumuista tehtyä ketsuppia. Vaikka ketsuppi perinteisesti onkin tomaattikastike.

Olen törmännyt hankaliin ja saarnaaviin - suorastaan tuomitseviin - vegaaneihin. Todella rasittavia. Mutta huomattavasti useammin kylläkin samoja piirteitä on tullut vastaan sekasyöjissä. Että olisiko ihan tietty prosentti ihmisistä yleensä, joka on luonteeltaan haastavia, ihan ruokavaliosta riippumatta?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
On ruokailijoita, jotka jättävät kasvikset lautaselle ja syövät vain lihan tai kalan.
On toki sellaisia kasvissyöjiäkin, jotka syövät annoksestaan kasvikset, salaatin ja lisukkeet, mutta jättävät lihan ja kalan lautaselle.
Sitten on myös niin jyrkkiä vegaaneja, jotka eivät syö kasviksia, jos ne ovat sapuskan valmistusvaiheessa olleet kosketuksissa lihaan tai kalaan. Tai eivät syö leivonnaisia, joiden valmistuksessa on käytetty liivatetta tai jotain muuta eläinperäistä lisäainetta.
Kaikkein jyrkimmille vegaaneille kasviksetkaan eivät kelpaa, jos ne on kypsennetty. Sitten on vielä fenno-vegaaneja, joille käy vain Suomessa kasvatettu raaka kasvisruoka. Heitä kyllä arvostan, koska he etsivät aktiivisesti omat purtavansa, eivätkä odota, että muiden on sopeuduttava heidän periaatteisiinsa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Selvitykset on aina mitä ovat ja niissä pitää ottaa kaikkea, jotta nuo tulevat täyteen.
Niiden selvitysten tavoite on saada neutraalia tietoa valitusta aihepiiristä. Toisin sanoen päämääränä on korvata mutu tiedolla.

Kuljetukset kyllä ja Suomessa tuo lukema on ulkomailta tuodon ruuan osalta vielä enemmän.
Mihin tämä perustuu?

Kävin varmuuden vuoksi läpi parikin lähdettä aiheen osalta. Ylen jutussa todetaan näin:

"Kuljettamisen osuus ruuan tuotantopaletissa on kokonaispäästöjen kannalta hyvin pieni.

Erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta haluaa antaa esimerkin:

– Uuden-Seelannin lampaanlihan ilmastovaikutus on karkeasti 20 CO2 ekv-kiloa/kg lihaa, josta kuljetuksen osuus on alle yhden kilon."

Tasapuolisuuden nimissä katsastin myös, mitä mieltä MTK:ta lähellä oleva LUKE on:

"Vastoin yleistä luuloa pitkätkään kuljetukset eivät merkittävästi nosta tuontituotteiden ympäristövaikutuksia. Joissakin ruokatuotteissa tuontiruuan ympäristövaikutukset voivat olla jopa pienemmät suotuisampien viljelyolosuhteiden vuoksi."

Sikäli kun kansainvälinen tutkimustieto kiinnostaa, niin aihetta on käsitelty mm. tässä artikkelissa. Pari otetta:

"Because food products often travel long distances to reach consumers, one might expect transportation to be the major food-related contributor to greenhouse gas emissions. As we show in this chapter, this is rarely the case.

Although the impact of transportation is important, full life cycle analyses indicate that for most foods transportation does not have the largest environmental impact."

Laitan vielä liitteisiin samaisesta tutkimuksesta kuvaajan, josta mittasuhteet käyvät ilmi.

Sitten se prosessointi mitä suurin osa noista lihan korvikkeista lisäksi vaatiin sitten ei olla missään kovin hyvissä lukemissa mutta sehän ei näitä kasvisuskovaisia haittaa.
Varuskunnissa se onnistuisi helposti, etelä-suomen varuskunnat ovat suurelta osin valkohäntäkauriiden asuinalueella, siinä tulisi samalla sopivasti myös kannan harventamista ja liikennuturvallisuus paranee samalla.
Prosessointi ei itsessään kerro mitään ruoan laadusta tai käsittelyn vaikutuksista lopputuotteeseen. Myös lihaa joudutaan prosessoimaan, jotta siitä tulee säilyvyyden, käytettävyyden ja maun puolesta hyvä tuote.

Vaikka ainesosaluettelo ei sinällään kerro paljoakaan ravinnekoostumuksesta, otetaan yksi esimerkki. Kotimaisessa nyhtökaurassa on seuraavat viisi ainesosaa: vesi, kaura 21 % (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini), herneproteiini 21 %, härkäpapuproteiini 11 %, rypsiöljy, jodioitu suola (0,5%).

Eli normaalisti elävä on jotenkin huonompaa kuin tuollainen hipsteröinti jonka todellista hintaa ei ole pystytty edes laskemaan kun näin eläviä on niin vähän.
Ilman ruuan älytöntä prosessointia tai suurta määrää tuonti ruokaa ei tuo Suomessa edes onnistu, toisin kuin normaali ruokavaliolla elävillä.

Kyllähän nuo kasvissyöjät ovat nimenomaan se marginaali varusmiehistä lihaa syövät ovat se suuri enemmistö ja heitä tuskin yksi lihallinen päivä haittaa.
Tämä on taas mielikuvilla pelaamista, josta on vaikea ottaa kiinni. "Normaalit" ihmiset Suomessa syövät aivan liikaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Normaalit ihmiset myös liikkuvat liian vähän, juovat liikaa alkoholia jne. Normaalius ei itsessään kerro mitään muuta kuin sen, että noudattaa jotakin vallitsevaa toimintastandardia.

Tässä keskustelussa ei olla käsitelty kasvissyöjiä tai vegaaneja, vaan kasvisruokaa, jonka määrää on hiljalleen kasvatettu myös Puolustusvoimissa. Päätöstä tukevat ravitsemussuositukset ja ympäristönäkökulma. Jos pystyt löytämään niistä jonkin aukon, niin kuulisin mielelläni.
 

Liitteet

  • food_transportation.png
    food_transportation.png
    79,5 KB · kertaa luettu: 275
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös