Tossa on Yhdysvaltojen terveysviranomaiset linkki:
| NCCIH jossa suhtaudutaan vähän varauksella soijaan, alalaidasta löytyy myös linkkejä. Ja tämä kaikki siis puhtaasta soijasta GMO, jota suurin osa markkinoiden soijasta on, tuo sitten omat riskinsä.
Ja niinhän se yleensä menee, että kaupallisilla tutkimuksilla tämän tyyliset terveyshaitat todistellaan, ennen kuin ne valtiollisiin suosituksiin pääsee, tämä nyt jo ihan lyijyllisestä polttoaineesta alkaen.
Sanoisin, että tuosta linkkaamastasi artikkelista ei tosiaan voi sanoa, että soijalla olisi jotain merkittäviä haittavaikutuksia. Niin kuin tuossa side-effects and cautions kohdan alussakin sanotaan, niin ruoka-aineena sen käyttö katsotaan turvalliseksi. Ok sitten voi aiheuttaa ummetusta ja vatsa voi mennä sekaisin tai tulla allergiaoireita. Haluaisin nähdä ruoka-aineen, joka tutkitusti ei näitä voisi aiheuttaa. Syövän lisääntymisestä ei tiedetä jne. Lisäksi viitteet näyttävät aika vanhoilta, tuorein artikkeli on vuodelta 2006.
Sen sijaan tuossa suosituksessakin myönnetään, että soijan on todettu laskevan LDL tasoja (ainakin Suomessa tälle olisi käyttöä). Osteoporoosin suhteen on review-artikkeli tältä vuodelta, jossa todetaan, että soija on lupaava osteoporoosin ehkäisyssä erityisesti in vivo ja in vitro asetelmissa - vaatiisi toki pidempi aikaista prospektiivista tutkimusta, että voitaisiin validoida nämä löydökset.
Joka tapauksessa, jos tuohon artikkeliin perustit väitteen siitä, että soija on
myrkyllistä, niin tuo kyseinen artikkeli ei anna tästä ainakaan omasta mielestä mitään osviittaa. Toki kehoittaa tietyn alaryhmän potilaita, (rintasyövän suhteen kohonneessa riskissä olevat naiset (varmaankin BRCA-1 ja -2 mutaation omaavat)) varovaisuuteen ja konsultoimaan omaa lääkäriään soijan käytöstä.
Mutta jos tälläisilla perusteilla alkaa terve ihminen karsia ravintoaineita ruokavaliosta, niin en tiedä mitä sinne veden lisäksi jää.
Ja mitä tulee kommenttiisi siitä, että terveyshaitat yleensä todistellaan kaupallisilla tutkimuksilla, niin tarkoitiin kaupallisilla tutkimuksilla tutkimuksia, joita ei julkaista tiedelehdissä (jonne ne eivät yleensä mene läpi), vaan jossain aikakausilehdissä jne. Toki myönnän, että tiedelehtiin liittyy positiivisen julkaisun harhaa, mutta joka tapauksessa ovat vertaisarviotuja, eli pitää joku seula käydä läpi ennen kuin niitä julkaistaan toisin kuin...